Segítség kérés...
-
@kgl said:
Sajnálom, hogy 1024-es monitorra csináljátok a felbontást, aki cad-ban dolgozik annak nem elég ez a felbontás, mindenki a maximális felbontást használja amit a gépe enged, gondolom a sk-használóknál is így van. Ha a kicsi felbontáshoz igazodtok akkor a beszúrt képek sem fognak olvasható méretben megjelenni, mert a képernyő nincs kihasználva, kicsik lesznek a képek. Szóval elég sok hátránya van a fix szélességek megadásának a css-ben. Tudom, hogy ez a trendi, de nem jó irány ez a véleményem szerint. Csak nézd meg pld az index.hu oldalt nagyobb felbontásban, jobb és bal oldalt egy egy nagy fehér sáv van, baromi ronda és pazarlás.
A "gumi" szerű honlapokat nagyon nehéz normálisan stílusozni. Ráadásul ez nem csak "trendiség", mert a túl hosszú sorok olvashatósága is nagyon kényelmetlen. Ha megfigyeled, itt a fórumon is a szöveg kb 600 pixel szélességű csak. A képekre lehet kattintani és akkor feljönnek nagyobban - ez nem lehet probléma.
@kgl said:
Esetleg meg tudod mondani, hogy a letölthető .rb fileket hogyan kell telepíteni magyarul leírva? Egész este ezt keresgéltem a fórumban de nem találtam. Lehet, sőt biztos már leírtad ezt másnak, de még nem tudtam végigolvasni minden topikot vagy csak vak vagyok.
Másold be őket egyszerűen ebbe a mappába (már amennyiben 32 bites rendszered van és nem változtattál az alap telepítési könyvtáron a telepítéskor), majd indítsd újra a SketchUpot.
C:\Program Files\Google\Google SketchUp 8\Plugins
-
A "gumi" szerű honlapokat nagyon nehéz normálisan stílusozni. Ráadásul ez nem csak "trendiség", mert a túl hosszú sorok olvashatósága is nagyon kényelmetlen. Ha megfigyeled, itt a fórumon is a szöveg kb 600 pixel szélességű csak. A képekre lehet kattintani és akkor feljönnek nagyobban - ez nem lehet probléma.
A "gumi" szerű honlapokat tényleg nehezebb stílusozni, nagyobb munkával viszont nem jár, kicsit más felfogást igényel annak elkészítése. Kb 30 évig programozóként, főleg ügyviteli rendszereken dolgoztam, ebből az utolsó kb 10 évet veblapfejlesztésekkel, php, mysql, stb. 6 éve már nem programozok, de azért nem felejtettem el mindent.
Azt hiszem kicsit félereértettük egymást, nekem nem a szöveg sorok hosszával van bajom, az a kb 600 pixel megfelelő szerinttem is. Melette jobra és balra is lehet egy kevés design elem de nem sok, természetesen nagyobb felbontás esetén több hely áll rendelkezésre, nem lesz zsúfolt a lap mint pld az index.hu oldalon. A "gumi" szerü honlapokon is van fix szélesség pld itt is a szövegtörzs szélessége lehet fix. A többi lehet már sokkal szellősebb gumi szerü. Sokkal szellősebb a teljes lap kinézete így nagyobb képernyő felbontásban. Persze ez a ti honlapotok, nem akarok beleszólni, ne értsd félre, csak javaslom, hogy fontoljátok meg.Másold be őket egyszerűen ebbe a mappába (már amennyiben 32 bites rendszered van és nem változtattál az alap telepítési könyvtáron a telepítéskor), majd indítsd újra a SketchUpot.....
A plugin könyvtáron belül csináltam egy alkönyvtárat, oda bemásoltam a Eclate_Deplace.3.0.2_EN.rb és a sketchup.rb nevű filet amit kér, hiába indítottam újra az sk-t, egyik menüben sem jelent meg új tételsor. Sem a tools sem a plugins menüben ahol várnám ennek felbukkanását.
Próbáltam úgy is, hogy nem raktam alkönyvtárba, hanem közvetlenül a plugins-ba raktam, úgy sem jelent meg új elem. -
Mindenképp közvetlenül a plugin menübe rakd, ne alkönyvtárba. a sketchup.rb-nek a Tools könyvtárban van a helye (és a programmal települ is), úgyhogy azzal ne is foglalkozz.
A leírás szerint a jobb kattintás menüben kell megjelennie (nekem most nincs telepítve, nem tudom ellenőrizni).
Ami az új honlapot illeti: nem lesz zsúfolt, hanem elég szellős. Én is utálom az olyat, amelyiken képtelenség eligazodni. Ha minden igaz, még ebben a hónapban be is indítjuk.
-
@gaieus said:
Mindenképp közvetlenül a plugin menübe rakd, ne alkönyvtárba. a sketchup.rb-nek a Tools könyvtárban van a helye (és a programmal települ is), úgyhogy azzal ne is foglalkozz.
A leírás szerint a jobb kattintás menüben kell megjelennie (nekem most nincs telepítve, nem tudom ellenőrizni).
Ami az új honlapot illeti: nem lesz zsúfolt, hanem elég szellős. Én is utálom az olyat, amelyiken képtelenség eligazodni. Ha minden igaz, még ebben a hónapban be is indítjuk.
Köszönöm, működik
-
Miket modellezel? -
Üdvözlök mindenkit a fórumon!
Első kérdésem az lenne , hogy hogyan lehetne kivitelezni azt, hogy ne kelljen azt a rengeteg kis négyzetrácsot egyenként megfesteni, hanem valahogy kijelölve az adott színezendő sávot azz egyszerre lehessen megszínezni. Melléklem a képet miről is van szó:
-
Szia Zoltán (és üdv a fórumon)!
Először is, a Camera menü alatt állítsd a perspektívát "Parallel projection"-re, majd ugyancsak a Camera alatt a "Standard views" valamelyikére (így a legkönnyebb az ilyesmit kezelni.
Utána válaszd a "Select" (kijelőlés) eszközt és egy balról jobbra húzott négyszöggel jelöld ki azokat a felületeket, amelyeket egy bizonyos színre akarsz festeni (Balról jobbra mindent kijelöl, amit érint, jobbról balra mindent, amit teljesen befoglal)
Na, most válaszd ki azt a színt, amelyikkel ezeket a kijelölt dolgokat festeni akarod...
...és íme.
Tipp: Ha lenyomva tartod a Shift gombot kiejöléskor, akkor hozzáadhatsz/kivonhatsz a kijelölésből - azaz egyszerre több sort is kijelölhetsz így, aztán egy kattintással befested. -
Köszönöm a gyors segítséget. Lennének még kérdéseim , de nem tudom melyik topikba illenének. Nyitni sem akarok feleslegesen új topikot, mert lehet, hogy valahol már létezik az amit én keresek.Bár a régebbi hozzászólások képei már nem nagyon nyithatóak ,nem elérhetőek. Még egyszer köszönöm a segítséget.
-
Megint kérdeznék. Ha vonalakat illesztek egymáshoz, miért jelenik meg dudor az összeillesztéseknél? Szóval nem kapok összeföggő egymásba olvadó vonalakat.Ha a vonalat csővé akarom alakítani a dudoroknál a rajta átfutó leendő cső megtörik, vagy nem fut tovább. (Ebben a módban használom a felületet: - architecktural desing- miliméter.)
Kép a vonalról:http://kepfeltoltes.hu/121102/Sketchvonalakossze_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
-
Ezek az ún. "Endpoint"-ok (a vonalak végei). Kikapcsolhatod őket a Window > Styles > In model > Edit > Edge settings fül alatt.
Mikor a Follow me eszközt használod ilyen esetben, akkor az mindig megtörik ott. Csak ha van endpoint, akkor látszik is a törés, ha nincs, akkor az is sima marad (ilyenkor is láthatod, ha bekapcsolod a "Hidden geometry"-t a View menü alatt).
Jelöld ki az egész csövet, jobb klikk > Soften/smooth edges. Megjelenik egy ablak, ott a csúszkát told jobbra, amíg el nem tűnnek az éles vonalak.
@zoltán said:
Lennének még kérdéseim , de nem tudom melyik topikba illenének. Nyitni sem akarok feleslegesen új topikot, mert lehet, hogy valahol már létezik az amit én keresek.
Nyugodtan kezdj újabb topikot. Végül is még mindig jobb, mintha ezek a kérdések/válaszok egy ilyen nagyon hosszú topikban vannak elrejtve.
-
Köszönöm a válaszokat ismételten, de minden előrelépéssel mindig egy kapu záródik be előttem. A helyzet az, hogy elektronikai alkatrészeket próbálok modellezni egy PCB tervező programhoz. Sikerült már egy jó pár alkatrészt elkészítenem, de a hajlításoknál mindig -majd nem mindig- falba ütközöm. A készt Sketchup alkatrészt,át kell konvertálnom WRL fájlba és mikor beviszem a PCB tervező 3d megjelenítőjébe ott szétesik az alkatrész. De csak akkor, ha hajlítok valamit a Skethcup-ban. Egyenes alkarészeknél nem jelentkezik a hiba. Általában az elektronikai alkatrészek lábait kell hajlítani. Milyen alapbeállításokat kell beállítani a Skethcupban, mert szerintem ott van a hiba. Valami opció vagy be van kapcsolva,vagy pedig nincs.
http://kepfeltoltes.hu/view/121104/pad2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/121104/pad1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
-
Hát, erre nem nagyon tudok mit mondani. Nagyon úgy tűnik, hogy a konvertálásnál van valami hiba. Mivel konvertálsz?
-
A Sketchup beépített konvertálójával konvertálok. Lehet WRL fájlba konvertálni vele. Jó pár alkatrészt sikerült már készítenem, de most valahogy elvesztettem a fonalat.Az nem lehet, hogy olyan pluginiokat telepítettem a Sketchuphoz amiket nem bírtam használni, és miattuk nem működik megfelelően a program? Jó pár olyat telepítettem és töröltem. Sőt fenn is van egy pár ami nem működik..Nem rég V-rayt telepítettem a Sketchuphoz, de minden funkója működésképtelen volt. Lehet, hogy itt kell keresni a hibát?
Kép : Kész alkatrész kicsit régebbről...Ez speciel jó.
http://kepfeltoltes.hu/121105/ellen1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
-
Hát, a rosszul megírt pluginok megbolondíthatják a SketchUpot, de olyanról még nem hallottam, hogy a saját exporterét is tönkretették volna.
Próbáld meg áthelyezni az összes (általad telepített) plugint egy másik könyvtárba és exportálj úgy. Aztán egyenként (vagy fele-fele módszerrel) másold őket vissza. Minden ilyen esetben újra kell indítani a SketchUpot.
-
Sziasztok!
Megint segítséget szeretnék kérni. 3D négyzetrácsokat szeretnék használni a sketchup programhoz, de nem találok olyan plugint ami free változatú lenne. Vagy ha mégis rálelek egyre, akkor pont az plugin nem használható, amire a legnagyobb szükségem lenne. Még annyit hozzátennék, olyan rácsszerkesztőt keresek, amit saját igényeinknek megfelelően tudunk akár tizedmilliméter pontosságra beállítani.
Ezt találtam:http://www.sketchup.kunstbrowser.de/?p=1022
Az építőipari plugin nem működik nálam!!!! A másik kettő viszont igen, de azokat nem lehet tizedmilimeter pontosságra állítani. Azokkal fix rácsokat lehet felezéssel szerkeszteni. Nagy jóindulattal az is jó lenne, és már az is nagy segítség a számomra, de a Sketchup 0,3 mm pontatlansággal rendelkezik azzal a programmal szemben amibe átkonvertálom a Sketchup fájlokat.
-
Itt találsz mindenféle "grid" nevű pluginokat (nem mindegyik kezdődik ezzel a szóval - használd a böngészőben a Ctrl+F oldalkeresési funkciót):
http://rhin.crai.archi.fr/rld/plugins_list_az.php
pl egy 3D grid plugin:
http://rhin.crai.archi.fr/rld/plugin_details.php?id=1 -
A 3d gridet bemásoltam a Plugin könyvtárba.Meg sem nyikkan...Nekem a Sketchup8 as verzió van a gépemen. Lehet az a baj?
-
Kéne működjön. A "meg se nyikkan" alatt azt érted, hogy megvan a plugin a menüben, de semmit nem csinál? (Nekem nincs ilyesmi föltelepítve épp most).
Nem hiszem, hogy ne működne 8-as verzióban (visszafele több plugin van, amely nem működik korábbiakban).
Még egy: a View menü alatt a "Guide lines" be van kapcsolva? (Ez ilyeneket tesz be, amennyire jól emlékszem, és ha ezek le vannak kapsolva, naná, hogy nem látsz semmit)
-
Be van kapcsolva..
Úgy tapasztalom ,egyes pluginok nem szeretik egymást,mert mikor törlök bizonyos rb. fájlokat, akkor utána van mikor előkerül működőképessé válik olyan plugin, amit addig nem találtam, vagy nem bírtam használni. Bár már akkora a káosz a pluginek közt, hogy lassan azon gondolkodom az egész programot mindenestül leszedem és újratelepítem. A "SU grid" plugint próbálom keresni , letölteni ,de nem találom sehol. Állítólag regisztrált felhasználóként lehet letölteni.
-
@zoltán said:
Be van kapcsolva..
Úgy tapasztalom ,egyes pluginok nem szeretik egymást,mert mikor törlök bizonyos rb. fájlokat, akkor utána van mikor előkerül működőképessé válik olyan plugin, amit addig nem találtam, vagy nem bírtam használni. Bár már akkora a káosz a pluginek közt, hogy lassan azon gondolkodom az egész programot mindenestül leszedem és újratelepítem.
Én is tapasztaltam már ilyet, ezért letöröltem az egészet és újra telepítettem mindent.
De lenne nekem is egy kérdésem:
Mit javasoltok:
egy terven belül soha nem tudom eldönteni, hogy a "make component" vagy "make group" opciót válasszam. Van valami jelentős különbség?Üdv!
Advertisement