sketchucation logo sketchucation
    • Login
    Oops, your profile's looking a bit empty! To help us tailor your experience, please fill in key details like your SketchUp version, skill level, operating system, and more. Update and save your info on your profile page today!
    🛣️ Road Profile Builder | Generate roads, curbs and pavements easily Download

MSPhysics magyar topic

Scheduled Pinned Locked Moved Extensions & Applications Discussions
    extensions
    36 Posts 5 Posters 7.6k Views 5 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • P Offline
      PituPhysics
      last edited by

Helló mindenki. Nagy István vagyok, itt kérdezhettek az MSPhysics-el kapcsolatban.
      Bár én nem vagyok profi és a munkám miatt csak hétvégén tudok ezzel foglalkozni, ezt a topikot csak azért csináltam, h tudjunk egymásnak segíteni.

A hivatalos MSP topic: http://sketchucation.com/forums/viewtopic.php?f=323%26amp;t=56852
      Itt a fejlesztőtől Anton Synytsia-tól is kérdezhettek csak angolul.

SketchyPhysics-el nem szeretnék foglalkozni, mert az már elavult, az MSP-nek sokkal jobb a teljesítménye (erről csináltam videót is: https://www.youtube.com/watch?v=8TYEeUnlwy8)
      és 100x több funkciót tud. Bár még fejlesztés alatt áll, de még így is lekörözi a másikat.

Ide fájlokat is feltölthettek de azt csak a regisztrált user-ek láthatják. Javaslom inkább egy külső, felhő tárhely használatát(G Drive, Dropbox, Mega stb...).
      Szkriptet is írhattok a "ruby" gombra kattintva.

Osztani ér. További szép napot mindenkinek.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • Z Offline
        Zcsaba
        last edited by

Hello

Itt van egy megosztasi link:
        https://drive.google.com/open?id=0BxwkHMqnvm7PYkdRaXpablBvbXc

Meg kernek valakit hogy nezze mar meg miert nem mukszik rendesen, ez egy kerti szek volna, aminek a hata doltheto es ulo lecek alatt van meg egy kihuzhato a lab tartonak ami nem egyenes (linearis) mozgasunak kellene lennie, hanem mikor kijon utkozesig (kb 5cm bent marad) akkor aza labtarto resz lebillen a labtarto labanak a foldel valo utkozesik (ami egyelore nincs megrajzolva)

• Z Offline
          Zcsaba
          last edited by

Hello
          az elozo post-om mikor jelenik meg?
          vagy irjam meg meg egyszer?
          zcsaba

• Z Offline
            Zcsaba
            last edited by

a post-om nem jelenik meg!

• P Offline
              PituPhysics
              last edited by

Helló Csaba. Itt a szék 2.: G Drive.

A szék kartámlái és a háttámla egy group-ba lett téve. Adni kellett hozzá egy kiegészítő groupot, amiben benne van egy Piston Joint. Ennek tudsz generálni egy csúszkás vezérlőt.
              Szimuláció közben, a jobb alsó sarokban lesz a csúszka. Annak az értékét tudod állítani ha kijelölöd a Piston-t és átírod a Controller-t:

slider("Csúszka", 0, -60, 0.01)

-60 az előre csúszás mértéke. Kicsit feljebb látod a mértékegységet. Tehát 60 centit csúszik előre.

Bocs, h csak most válaszolok, eddig nem voltam gépközelben.

• Z Offline
                Zcsaba
                last edited by

Hello

Kosz a segitseget. Amugy en is valami hasonlo akkartam csinalni igaz Slider&Hinge kominaciot, de nem ment, igaz en parasztos modszerrel huzogatam az a labtamasz reszt, nem is ment csak ha sima slider-rel csinaltam, de neha akkor is keresztbe akadt (Azt miert csinalja a testeknek nem szabadna egymasba csusznia ha mind a ketto collizios, nem?) a Slider es Piston kozt mi a kulobbseg? (gondolom a Piston egy Slider es Hinge kombinacio csak a Hinge tengely iranyos a Slider-re, nem?) Amugy a labtamasz collizios mert ha nem volna az akkor hintazna (kiprobaltam), ja es eszre vettem hogy ha rosz sorrendben group-olom ossze a reszeket akkor van ugy hogy a test neki utkozik a semminek, nem megy at rajta meg akkor se ha nem akadajoza, ezt a fogaskereknel vettem eszre, egy youtube-os peldaban, es itt is ugy volt az egyik probalkozasomnal (a labtamasz elore csuszot kb 3-4centit azonnal inditasnal, mert a hattamasz also reszet tomornek erezte). Ilyen hasonlo Slider controler van meg masfajta is, amit igy kintrol (test erintes mentesen) lehet vezerelni?
                Meg egyszer kosz a segitseget.
                zcsaba
                PS: Kozben csinalom valosagban is. Majd ha meg lesz teszek kepeket a Drive-re

• P Offline
                  PituPhysics
                  last edited by

A Slider csak sima csúszka, a Piston(dugattyú) munkavégzésre való. A Hinge ugyanúgy benne van, a lábtámasz group-ban.

Vezérelni tudod billentyűzettel és egérrel is (az egérhez kell script) az összes olyan Joint-ot, amiben van Controller rész. Csak nem mindet ugyanúgy. Pl. a Slider-t is lehet de nem úgy, mint a Piston-t. Hanem a súrlódás mértékét lehet állítani. Ha beírod a Slider -> Linear Friction részbe, hogy 10000 és a Controller-be hogy key("w"), akkor alapból szabadon csúszik de ha nyomod a W -t akkor lefékeződik.
                  (10000 a súrlódás erőssége). De lehet fordítva is. Rögtönöztem ehhez is egy kis modellt:

Slider Vezérlés.skp

• Z Offline
                    Zcsaba
                    last edited by

tehat a key("w") egy lekeres(funkcio) viszatero ertekkel lenyomva 1, ha meg nem akkor 0 es akkor engedelyezi vagy beallitja a Linearis Friction-t az adott ertekre ami adott esetben 10000, kulomben 0?
                    igy? a piston kotesnek mit csinalnak a Linear Rate, Power, Reduction Ratio tulajdonsagai es melyiket kontrolalja a Control?

• P Offline
                      PituPhysics
                      last edited by

Így van. A Piston-nál csak az elmozdulást vezérled. Pl. key("w") * 100 így 100 centit csúszik el az egyik irányba, ha -100 akkor a másikba.
                      A Linear Rate a sebesség, a Power az erő, Reduction Ratio a lágyság. Ezeket is lehet vezérelni de csak szkripttel.

• P Offline
                        PituPhysics
                        last edited by

Lenyílik, mert nincs alátámasztva. Így, ebben a formában igazából is le fog nyílni. A Hinge-t lecseréltem Servo-ra. Most azt is tudod csúszkával vezérelni.

De rosszul volt össze group-olva a lábtámasz és a piros segédrész. Kijavítottam.
                        A piros részen nem volt kikapcsolva a Collidable. Ez a felületi ütközés. Ezt, az ilyen segédrészeken mindig ki kell kapcsolni, különben megszorulhat.

Szék 3 letöltés

• Z Offline
                          Zcsaba
                          last edited by

Hello Istvan

Megcsinaltam a labtamasz labat, de gravitacio lehuzza, ha meg kikapcsolom akkor kezzel kell le huzni (meg pattog az egesz utana elszall), lehetne a hinge-t valahogy olyan slider controler-rel allitani? vagy skriptet kell hozza irni?

itt a modositott kerti szek:
                          https://drive.google.com/file/d/0BxwkHMqnvm7Pa1g2MDRNeFJ2VUk/view?usp=sharing

udv zcsaba

• Z Offline
                            Zcsaba
                            last edited by

A Slider funkcioba 1 nev es 4 ertekket ker az info szerint, de itt csak 3 van, melyik marad ki? az utolso (step)?

• P Offline
                              PituPhysics
                              last edited by

Aha, az csak a lépésköz de ezt nem kötelező megadni. Meg a többit se, csak a nevet.

• Z Offline
                                Zcsaba
                                last edited by

a piros seged resznel mire gondoltal, hogy rosszul volt osze group-olva?
                                azt eszre vettem hogy a piros maga nem volt group csak mikor hozza csatoltad a piston joint-ot, a piros onmagaban csak vektor volt, igy kell lennie? vagy belehet group-olni a piros reszt es utana egybe group-olni a piston-nal?

• P Offline
                                  PituPhysics
                                  last edited by

Minél kevesebb group van, annál jobb a szimuláció teljesítménye. Habár ilyen kis modellnél még nem számít de egy komolyabb játéknál -amiben több ezer group is lehet- ott már számít. Meg ütközés miatt is fontos, pl a lábtartónál:

• a deszkák külö-külön group-ban
                                  • ezek együtt még egy group-ban voltak
                                  • és még eggyel összezárva az első Hinge-vel, amit Te raktál bele.

Ez utóbbi felesleges. A deszkákkal együtt összezárhatsz egy kapcsot egy group-ba.
                                  A kapocs Ignore -ra van állítva, tehát nem ütközik neki semmi és a teljes group súlypontján sem változtat.

Group.skp

• Z Offline
                                    Zcsaba
                                    last edited by

Hello

Itt minek kellett volna lennie? a shift-re nem reagal

zcsaba

• Z Offline
                                      Zcsaba
                                      last edited by

A hattamlat is beszeretnem tenni a slider controler-be, de ugy nezki mintha csak kettot lehetne be tenni, vagy tevedek?

Edit: Mar sikerult 😄
                                      https://drive.google.com/file/d/0BxwkHMqnvm7PSkdnTXRkNHNqT1k/view?usp=sharing

• P Offline
                                        PituPhysics
                                        last edited by

Jó lett 😄 Már csak szín kell neki.

• Z Offline
                                          Zcsaba
                                          last edited by

Meg nem, kell meg egy fejtamla es lab a hattamlanak mert ha teljesen le van engedve atbilenhet a sulypont veget

• Q Offline
                                            qwerslay
                                            last edited by

szia grat a munkáidhoz, ma kezdtem el vele ismerkedni eddig nagyon bejön

• 1
                                            • 2
                                            • 2 / 2
                                            • First post
                                              Last post
                                            Buy SketchPlus
                                            Buy SUbD
                                            Buy WrapR
                                            Buy eBook
                                            Buy Modelur
                                            Buy Vertex Tools