MSPhysics magyar topic
-
Helló mindenki. Nagy Istvån vagyok, itt kérdezhettek az MSPhysics-el kapcsolatban.
BĂĄr Ă©n nem vagyok profi Ă©s a munkĂĄm miatt csak hĂ©tvĂ©gĂ©n tudok ezzel foglalkozni, ezt a topikot csak azĂ©rt csinĂĄltam, h tudjunk egymĂĄsnak segĂteni.A hivatalos MSP topic: http://sketchucation.com/forums/viewtopic.php?f=323%26amp;t=56852
Itt a fejlesztĆtĆl Anton Synytsia-tĂłl is kĂ©rdezhettek csak angolul.SketchyPhysics-el nem szeretnĂ©k foglalkozni, mert az mĂĄr elavult, az MSP-nek sokkal jobb a teljesĂtmĂ©nye (errĆl csinĂĄltam videĂłt is: https://www.youtube.com/watch?v=8TYEeUnlwy8)
Ă©s 100x több funkciĂłt tud. BĂĄr mĂ©g fejlesztĂ©s alatt ĂĄll, de mĂ©g Ăgy is lekörözi a mĂĄsikat.Ide fĂĄjlokat is feltölthettek de azt csak a regisztrĂĄlt user-ek lĂĄthatjĂĄk. Javaslom inkĂĄbb egy kĂŒlsĆ, felhĆ tĂĄrhely hasznĂĄlatĂĄt(G Drive, Dropbox, Mega stb...).
Szkriptet is Ărhattok a "ruby" gombra kattintva.Osztani Ă©r. TovĂĄbbi szĂ©p napot mindenkinek.
-
Hello
Itt van egy megosztasi link:
https://drive.google.com/open?id=0BxwkHMqnvm7PYkdRaXpablBvbXcMeg kernek valakit hogy nezze mar meg miert nem mukszik rendesen, ez egy kerti szek volna, aminek a hata doltheto es ulo lecek alatt van meg egy kihuzhato a lab tartonak ami nem egyenes (linearis) mozgasunak kellene lennie, hanem mikor kijon utkozesig (kb 5cm bent marad) akkor aza labtarto resz lebillen a labtarto labanak a foldel valo utkozesik (ami egyelore nincs megrajzolva)
-
Hello
az elozo post-om mikor jelenik meg?
vagy irjam meg meg egyszer?
zcsaba -
a post-om nem jelenik meg!
-
Helló Csaba. Itt a szék 2.: G Drive.
A szĂ©k kartĂĄmlĂĄi Ă©s a hĂĄttĂĄmla egy group-ba lett tĂ©ve. Adni kellett hozzĂĄ egy kiegĂ©szĂtĆ groupot, amiben benne van egy Piston Joint. Ennek tudsz generĂĄlni egy csĂșszkĂĄs vezĂ©rlĆt.
SzimulĂĄciĂł közben, a jobb alsĂł sarokban lesz a csĂșszka. Annak az Ă©rtĂ©kĂ©t tudod ĂĄllĂtani ha kijelölöd a Piston-t Ă©s ĂĄtĂrod a Controller-t:slider("CsĂșszka", 0, -60, 0.01)
-60 az elĆre csĂșszĂĄs mĂ©rtĂ©ke. Kicsit feljebb lĂĄtod a mĂ©rtĂ©kegysĂ©get. TehĂĄt 60 centit csĂșszik elĆre.
Bocs, h csak most vålaszolok, eddig nem voltam gépközelben.
-
Hello
Kosz a segitseget. Amugy en is valami hasonlo akkartam csinalni igaz Slider&Hinge kominaciot, de nem ment, igaz en parasztos modszerrel huzogatam az a labtamasz reszt, nem is ment csak ha sima slider-rel csinaltam, de neha akkor is keresztbe akadt (Azt miert csinalja a testeknek nem szabadna egymasba csusznia ha mind a ketto collizios, nem?) a Slider es Piston kozt mi a kulobbseg? (gondolom a Piston egy Slider es Hinge kombinacio csak a Hinge tengely iranyos a Slider-re, nem?) Amugy a labtamasz collizios mert ha nem volna az akkor hintazna (kiprobaltam), ja es eszre vettem hogy ha rosz sorrendben group-olom ossze a reszeket akkor van ugy hogy a test neki utkozik a semminek, nem megy at rajta meg akkor se ha nem akadajoza, ezt a fogaskereknel vettem eszre, egy youtube-os peldaban, es itt is ugy volt az egyik probalkozasomnal (a labtamasz elore csuszot kb 3-4centit azonnal inditasnal, mert a hattamasz also reszet tomornek erezte). Ilyen hasonlo Slider controler van meg masfajta is, amit igy kintrol (test erintes mentesen) lehet vezerelni?
Meg egyszer kosz a segitseget.
zcsaba
PS: Kozben csinalom valosagban is. Majd ha meg lesz teszek kepeket a Drive-re -
A Slider csak sima csĂșszka, a Piston(dugattyĂș) munkavĂ©gzĂ©sre valĂł. A Hinge ugyanĂșgy benne van, a lĂĄbtĂĄmasz group-ban.
VezĂ©relni tudod billentyƱzettel Ă©s egĂ©rrel is (az egĂ©rhez kell script) az összes olyan Joint-ot, amiben van Controller rĂ©sz. Csak nem mindet ugyanĂșgy. Pl. a Slider-t is lehet de nem Ășgy, mint a Piston-t. Hanem a sĂșrlĂłdĂĄs mĂ©rtĂ©kĂ©t lehet ĂĄllĂtani. Ha beĂrod a Slider -> Linear Friction rĂ©szbe, hogy
10000
Ă©s a Controller-be hogykey("w")
, akkor alapbĂłl szabadon csĂșszik de ha nyomod a W -t akkor lefĂ©kezĆdik.
(10000 a sĂșrlĂłdĂĄs erĆssĂ©ge). De lehet fordĂtva is. Rögtönöztem ehhez is egy kis modellt: -
tehat a key("w") egy lekeres(funkcio) viszatero ertekkel lenyomva 1, ha meg nem akkor 0 es akkor engedelyezi vagy beallitja a Linearis Friction-t az adott ertekre ami adott esetben 10000, kulomben 0?
igy? a piston kotesnek mit csinalnak a Linear Rate, Power, Reduction Ratio tulajdonsagai es melyiket kontrolalja a Control? -
Ăgy van. A Piston-nĂĄl csak az elmozdulĂĄst vezĂ©rled. Pl.
key("w") * 100
Ăgy 100 centit csĂșszik el az egyik irĂĄnyba, ha -100 akkor a mĂĄsikba.
ALinear Rate
a sebesség, aPower
az erĆ,Reduction Ratio
a lågysåg. Ezeket is lehet vezérelni de csak szkripttel. -
LenyĂlik, mert nincs alĂĄtĂĄmasztva. Ăgy, ebben a formĂĄban igazĂĄbĂłl is le fog nyĂlni. A Hinge-t lecserĂ©ltem Servo-ra. Most azt is tudod csĂșszkĂĄval vezĂ©relni.
De rosszul volt össze group-olva a lĂĄbtĂĄmasz Ă©s a piros segĂ©drĂ©sz. KijavĂtottam.
A piros rĂ©szen nem volt kikapcsolva a Collidable. Ez a felĂŒleti ĂŒtközĂ©s. Ezt, az ilyen segĂ©drĂ©szeken mindig ki kell kapcsolni, kĂŒlönben megszorulhat.
-
Hello Istvan
Megcsinaltam a labtamasz labat, de gravitacio lehuzza, ha meg kikapcsolom akkor kezzel kell le huzni (meg pattog az egesz utana elszall), lehetne a hinge-t valahogy olyan slider controler-rel allitani? vagy skriptet kell hozza irni?
itt a modositott kerti szek:
https://drive.google.com/file/d/0BxwkHMqnvm7Pa1g2MDRNeFJ2VUk/view?usp=sharingudv zcsaba
-
A Slider funkcioba 1 nev es 4 ertekket ker az info szerint, de itt csak 3 van, melyik marad ki? az utolso (step)?
-
Aha, az csak a lĂ©pĂ©sköz de ezt nem kötelezĆ megadni. Meg a többit se, csak a nevet.
-
a piros seged resznel mire gondoltal, hogy rosszul volt osze group-olva?
azt eszre vettem hogy a piros maga nem volt group csak mikor hozza csatoltad a piston joint-ot, a piros onmagaban csak vektor volt, igy kell lennie? vagy belehet group-olni a piros reszt es utana egybe group-olni a piston-nal? -
MinĂ©l kevesebb group van, annĂĄl jobb a szimulĂĄciĂł teljesĂtmĂ©nye. HabĂĄr ilyen kis modellnĂ©l mĂ©g nem szĂĄmĂt de egy komolyabb jĂĄtĂ©knĂĄl -amiben több ezer group is lehet- ott mĂĄr szĂĄmĂt. Meg ĂŒtközĂ©s miatt is fontos, pl a lĂĄbtartĂłnĂĄl:
- a deszkĂĄk kĂŒlö-kĂŒlön group-ban
- ezek egyĂŒtt mĂ©g egy group-ban voltak
- Ă©s mĂ©g eggyel összezĂĄrva az elsĆ Hinge-vel, amit Te raktĂĄl bele.
Ez utĂłbbi felesleges. A deszkĂĄkkal egyĂŒtt összezĂĄrhatsz egy kapcsot egy group-ba.
A kapocs Ignore -ra van ĂĄllĂtva, tehĂĄt nem ĂŒtközik neki semmi Ă©s a teljes group sĂșlypontjĂĄn sem vĂĄltoztat.
-
Hello
Itt minek kellett volna lennie? a shift-re nem reagal
zcsaba
-
A hattamlat is beszeretnem tenni a slider controler-be, de ugy nezki mintha csak kettot lehetne be tenni, vagy tevedek?
Edit: Mar sikerult
https://drive.google.com/file/d/0BxwkHMqnvm7PSkdnTXRkNHNqT1k/view?usp=sharing -
JĂł lett MĂĄr csak szĂn kell neki.
-
Meg nem, kell meg egy fejtamla es lab a hattamlanak mert ha teljesen le van engedve atbilenhet a sulypont veget
-
szia grat a munkåidhoz, ma kezdtem el vele ismerkedni eddig nagyon bejön
Advertisement