sketchucation logo sketchucation
    • Login
    ℹ️ Licensed Extensions | FredoBatch, ElevationProfile, FredoSketch, LayOps, MatSim and Pic2Shape will require license from Sept 1st More Info

MSPhysics magyar topic

Scheduled Pinned Locked Moved Extensions & Applications Discussions
    extensions
    36 Posts 5 Posters 7.3k Views 5 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Z Offline
      Zcsaba
      last edited by

Hello

Kosz a segitseget. Amugy en is valami hasonlo akkartam csinalni igaz Slider&Hinge kominaciot, de nem ment, igaz en parasztos modszerrel huzogatam az a labtamasz reszt, nem is ment csak ha sima slider-rel csinaltam, de neha akkor is keresztbe akadt (Azt miert csinalja a testeknek nem szabadna egymasba csusznia ha mind a ketto collizios, nem?) a Slider es Piston kozt mi a kulobbseg? (gondolom a Piston egy Slider es Hinge kombinacio csak a Hinge tengely iranyos a Slider-re, nem?) Amugy a labtamasz collizios mert ha nem volna az akkor hintazna (kiprobaltam), ja es eszre vettem hogy ha rosz sorrendben group-olom ossze a reszeket akkor van ugy hogy a test neki utkozik a semminek, nem megy at rajta meg akkor se ha nem akadajoza, ezt a fogaskereknel vettem eszre, egy youtube-os peldaban, es itt is ugy volt az egyik probalkozasomnal (a labtamasz elore csuszot kb 3-4centit azonnal inditasnal, mert a hattamasz also reszet tomornek erezte). Ilyen hasonlo Slider controler van meg masfajta is, amit igy kintrol (test erintes mentesen) lehet vezerelni?
      Meg egyszer kosz a segitseget.
      zcsaba
      PS: Kozben csinalom valosagban is. Majd ha meg lesz teszek kepeket a Drive-re

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • P Offline
        PituPhysics
        last edited by

A Slider csak sima csúszka, a Piston(dugattyú) munkavégzésre való. A Hinge ugyanúgy benne van, a lábtámasz group-ban.

Vezérelni tudod billentyűzettel és egérrel is (az egérhez kell script) az összes olyan Joint-ot, amiben van Controller rész. Csak nem mindet ugyanúgy. Pl. a Slider-t is lehet de nem úgy, mint a Piston-t. Hanem a súrlódás mértékét lehet állítani. Ha beírod a Slider -> Linear Friction részbe, hogy 10000 és a Controller-be hogy key("w"), akkor alapból szabadon csúszik de ha nyomod a W -t akkor lefékeződik.
        (10000 a súrlódás erőssége). De lehet fordítva is. Rögtönöztem ehhez is egy kis modellt:

Slider Vezérlés.skp

• Z Offline
          Zcsaba
          last edited by

tehat a key("w") egy lekeres(funkcio) viszatero ertekkel lenyomva 1, ha meg nem akkor 0 es akkor engedelyezi vagy beallitja a Linearis Friction-t az adott ertekre ami adott esetben 10000, kulomben 0?
          igy? a piston kotesnek mit csinalnak a Linear Rate, Power, Reduction Ratio tulajdonsagai es melyiket kontrolalja a Control?

• P Offline
            PituPhysics
            last edited by

Így van. A Piston-nál csak az elmozdulást vezérled. Pl. key("w") * 100 így 100 centit csúszik el az egyik irányba, ha -100 akkor a másikba.
            A Linear Rate a sebesség, a Power az erő, Reduction Ratio a lágyság. Ezeket is lehet vezérelni de csak szkripttel.

• P Offline
              PituPhysics
              last edited by

Lenyílik, mert nincs alátámasztva. Így, ebben a formában igazából is le fog nyílni. A Hinge-t lecseréltem Servo-ra. Most azt is tudod csúszkával vezérelni.

De rosszul volt össze group-olva a lábtámasz és a piros segédrész. Kijavítottam.
              A piros részen nem volt kikapcsolva a Collidable. Ez a felületi ütközés. Ezt, az ilyen segédrészeken mindig ki kell kapcsolni, különben megszorulhat.

Szék 3 letöltés

• Z Offline
                Zcsaba
                last edited by

Hello Istvan

Megcsinaltam a labtamasz labat, de gravitacio lehuzza, ha meg kikapcsolom akkor kezzel kell le huzni (meg pattog az egesz utana elszall), lehetne a hinge-t valahogy olyan slider controler-rel allitani? vagy skriptet kell hozza irni?

itt a modositott kerti szek:
                https://drive.google.com/file/d/0BxwkHMqnvm7Pa1g2MDRNeFJ2VUk/view?usp=sharing

udv zcsaba

• Z Offline
                  Zcsaba
                  last edited by

A Slider funkcioba 1 nev es 4 ertekket ker az info szerint, de itt csak 3 van, melyik marad ki? az utolso (step)?

• P Offline
                    PituPhysics
                    last edited by

Aha, az csak a lépésköz de ezt nem kötelező megadni. Meg a többit se, csak a nevet.

• Z Offline
                      Zcsaba
                      last edited by

a piros seged resznel mire gondoltal, hogy rosszul volt osze group-olva?
                      azt eszre vettem hogy a piros maga nem volt group csak mikor hozza csatoltad a piston joint-ot, a piros onmagaban csak vektor volt, igy kell lennie? vagy belehet group-olni a piros reszt es utana egybe group-olni a piston-nal?

• P Offline
                        PituPhysics
                        last edited by

Minél kevesebb group van, annál jobb a szimuláció teljesítménye. Habár ilyen kis modellnél még nem számít de egy komolyabb játéknál -amiben több ezer group is lehet- ott már számít. Meg ütközés miatt is fontos, pl a lábtartónál:

• a deszkák külö-külön group-ban
                        • ezek együtt még egy group-ban voltak
                        • és még eggyel összezárva az első Hinge-vel, amit Te raktál bele.

Ez utóbbi felesleges. A deszkákkal együtt összezárhatsz egy kapcsot egy group-ba.
                        A kapocs Ignore -ra van állítva, tehát nem ütközik neki semmi és a teljes group súlypontján sem változtat.

Group.skp

• Z Offline
                          Zcsaba
                          last edited by

Hello

Itt minek kellett volna lennie? a shift-re nem reagal

zcsaba

• Z Offline
                            Zcsaba
                            last edited by

A hattamlat is beszeretnem tenni a slider controler-be, de ugy nezki mintha csak kettot lehetne be tenni, vagy tevedek?

Edit: Mar sikerult 😄
                            https://drive.google.com/file/d/0BxwkHMqnvm7PSkdnTXRkNHNqT1k/view?usp=sharing

• P Offline
                              PituPhysics
                              last edited by

Jó lett 😄 Már csak szín kell neki.

• Z Offline
                                Zcsaba
                                last edited by

Meg nem, kell meg egy fejtamla es lab a hattamlanak mert ha teljesen le van engedve atbilenhet a sulypont veget

• Q Offline
                                  qwerslay
                                  last edited by

szia grat a munkáidhoz, ma kezdtem el vele ismerkedni eddig nagyon bejön

• Z Offline
                                    Zcsaba
                                    last edited by

Hello Mindenkinek 😄

Na valahogy igy allok most (meg nem az igazi, utkozik a hatso lab a fejtamlaval, ha atmegy rajta, kellene bele egy kis script, hogy tolja maga elott a fejtamlat, vagyis a hatsolab kontrolja kellene mozgatni a fejtamlat ha utkozik):
                                    https://drive.google.com/file/d/0BxwkHMqnvm7PWmVab2JiWmtZS1k/view?usp=sharing

zcsaba

• P Offline
                                      PituPhysics
                                      last edited by

@qwerslay said:

szia grat a munkáidhoz, ma kezdtem el vele ismerkedni eddig nagyon bejön

Köszi. Örülök, hogy itt vagy.

Csaba, írtam egy kis szkriptet. A talajban van. Szék 4

• Z Offline
                                        Zcsaba
                                        last edited by

Pityu ez kiraly!!! 😮

Edit:
                                        (csuszka_1 > 0.8) ? (@@elsolab = @_Elso_lab_fok) : (@@elsolab = 0)

ezt ugy kell erteni hogy ha csuszka_1 nagyobb mint 0.8 akkor (@@elsolab = @_elso_lab_fok) kullonben (@@elsolab = 0)

• P Offline
                                          PituPhysics
                                          last edited by

Igen, de így is lehet:
                                          if csuszka_1 > 0.8 @@elsolab = @_Elso_lab_fok else @@elsolab = 0 end

Amelyik tetszik. Nekem inkább az a kérdőjeles verzió jön be.

• Z Offline
                                            Zcsaba
                                            last edited by

A utobbi az c-ben van igy, de a kerdojeles az melyikbol szarmazik?

• 1
                                            • 2
                                            • 1 / 2
                                            • First post
                                              Last post
                                            Buy SketchPlus
                                            Buy SUbD
                                            Buy WrapR
                                            Buy eBook
                                            Buy Modelur
                                            Buy Vertex Tools