MSPhysics magyar topic
-
Hello
Itt van egy megosztasi link:
https://drive.google.com/open?id=0BxwkHMqnvm7PYkdRaXpablBvbXcMeg kernek valakit hogy nezze mar meg miert nem mukszik rendesen, ez egy kerti szek volna, aminek a hata doltheto es ulo lecek alatt van meg egy kihuzhato a lab tartonak ami nem egyenes (linearis) mozgasunak kellene lennie, hanem mikor kijon utkozesig (kb 5cm bent marad) akkor aza labtarto resz lebillen a labtarto labanak a foldel valo utkozesik (ami egyelore nincs megrajzolva)
-
Hello
az elozo post-om mikor jelenik meg?
vagy irjam meg meg egyszer?
zcsaba -
a post-om nem jelenik meg!
-
Helló Csaba. Itt a szék 2.: G Drive.
A szĂ©k kartĂĄmlĂĄi Ă©s a hĂĄttĂĄmla egy group-ba lett tĂ©ve. Adni kellett hozzĂĄ egy kiegĂ©szĂtĆ groupot, amiben benne van egy Piston Joint. Ennek tudsz generĂĄlni egy csĂșszkĂĄs vezĂ©rlĆt.
SzimulĂĄciĂł közben, a jobb alsĂł sarokban lesz a csĂșszka. Annak az Ă©rtĂ©kĂ©t tudod ĂĄllĂtani ha kijelölöd a Piston-t Ă©s ĂĄtĂrod a Controller-t:slider("CsĂșszka", 0, -60, 0.01)
-60 az elĆre csĂșszĂĄs mĂ©rtĂ©ke. Kicsit feljebb lĂĄtod a mĂ©rtĂ©kegysĂ©get. TehĂĄt 60 centit csĂșszik elĆre.
Bocs, h csak most vålaszolok, eddig nem voltam gépközelben.
-
Hello
Kosz a segitseget. Amugy en is valami hasonlo akkartam csinalni igaz Slider&Hinge kominaciot, de nem ment, igaz en parasztos modszerrel huzogatam az a labtamasz reszt, nem is ment csak ha sima slider-rel csinaltam, de neha akkor is keresztbe akadt (Azt miert csinalja a testeknek nem szabadna egymasba csusznia ha mind a ketto collizios, nem?) a Slider es Piston kozt mi a kulobbseg? (gondolom a Piston egy Slider es Hinge kombinacio csak a Hinge tengely iranyos a Slider-re, nem?) Amugy a labtamasz collizios mert ha nem volna az akkor hintazna (kiprobaltam), ja es eszre vettem hogy ha rosz sorrendben group-olom ossze a reszeket akkor van ugy hogy a test neki utkozik a semminek, nem megy at rajta meg akkor se ha nem akadajoza, ezt a fogaskereknel vettem eszre, egy youtube-os peldaban, es itt is ugy volt az egyik probalkozasomnal (a labtamasz elore csuszot kb 3-4centit azonnal inditasnal, mert a hattamasz also reszet tomornek erezte). Ilyen hasonlo Slider controler van meg masfajta is, amit igy kintrol (test erintes mentesen) lehet vezerelni?
Meg egyszer kosz a segitseget.
zcsaba
PS: Kozben csinalom valosagban is. Majd ha meg lesz teszek kepeket a Drive-re -
A Slider csak sima csĂșszka, a Piston(dugattyĂș) munkavĂ©gzĂ©sre valĂł. A Hinge ugyanĂșgy benne van, a lĂĄbtĂĄmasz group-ban.
VezĂ©relni tudod billentyƱzettel Ă©s egĂ©rrel is (az egĂ©rhez kell script) az összes olyan Joint-ot, amiben van Controller rĂ©sz. Csak nem mindet ugyanĂșgy. Pl. a Slider-t is lehet de nem Ășgy, mint a Piston-t. Hanem a sĂșrlĂłdĂĄs mĂ©rtĂ©kĂ©t lehet ĂĄllĂtani. Ha beĂrod a Slider -> Linear Friction rĂ©szbe, hogy
10000Ă©s a Controller-be hogykey("w"), akkor alapbĂłl szabadon csĂșszik de ha nyomod a W -t akkor lefĂ©kezĆdik.
(10000 a sĂșrlĂłdĂĄs erĆssĂ©ge). De lehet fordĂtva is. Rögtönöztem ehhez is egy kis modellt: -
tehat a key("w") egy lekeres(funkcio) viszatero ertekkel lenyomva 1, ha meg nem akkor 0 es akkor engedelyezi vagy beallitja a Linearis Friction-t az adott ertekre ami adott esetben 10000, kulomben 0?
igy? a piston kotesnek mit csinalnak a Linear Rate, Power, Reduction Ratio tulajdonsagai es melyiket kontrolalja a Control? -
Ăgy van. A Piston-nĂĄl csak az elmozdulĂĄst vezĂ©rled. Pl.
key("w") * 100Ăgy 100 centit csĂșszik el az egyik irĂĄnyba, ha -100 akkor a mĂĄsikba.
ALinear Ratea sebessĂ©g, aPoweraz erĆ,Reduction Ratioa lĂĄgysĂĄg. Ezeket is lehet vezĂ©relni de csak szkripttel. -
LenyĂlik, mert nincs alĂĄtĂĄmasztva. Ăgy, ebben a formĂĄban igazĂĄbĂłl is le fog nyĂlni. A Hinge-t lecserĂ©ltem Servo-ra. Most azt is tudod csĂșszkĂĄval vezĂ©relni.
De rosszul volt össze group-olva a lĂĄbtĂĄmasz Ă©s a piros segĂ©drĂ©sz. KijavĂtottam.
A piros rĂ©szen nem volt kikapcsolva a Collidable. Ez a felĂŒleti ĂŒtközĂ©s. Ezt, az ilyen segĂ©drĂ©szeken mindig ki kell kapcsolni, kĂŒlönben megszorulhat.
-
Hello Istvan
Megcsinaltam a labtamasz labat, de gravitacio lehuzza, ha meg kikapcsolom akkor kezzel kell le huzni (meg pattog az egesz utana elszall), lehetne a hinge-t valahogy olyan slider controler-rel allitani? vagy skriptet kell hozza irni?
itt a modositott kerti szek:
https://drive.google.com/file/d/0BxwkHMqnvm7Pa1g2MDRNeFJ2VUk/view?usp=sharingudv zcsaba
-
A Slider funkcioba 1 nev es 4 ertekket ker az info szerint, de itt csak 3 van, melyik marad ki? az utolso (step)?
-
Aha, az csak a lĂ©pĂ©sköz de ezt nem kötelezĆ megadni. Meg a többit se, csak a nevet.
-
a piros seged resznel mire gondoltal, hogy rosszul volt osze group-olva?
azt eszre vettem hogy a piros maga nem volt group csak mikor hozza csatoltad a piston joint-ot, a piros onmagaban csak vektor volt, igy kell lennie? vagy belehet group-olni a piros reszt es utana egybe group-olni a piston-nal? -
MinĂ©l kevesebb group van, annĂĄl jobb a szimulĂĄciĂł teljesĂtmĂ©nye. HabĂĄr ilyen kis modellnĂ©l mĂ©g nem szĂĄmĂt de egy komolyabb jĂĄtĂ©knĂĄl -amiben több ezer group is lehet- ott mĂĄr szĂĄmĂt. Meg ĂŒtközĂ©s miatt is fontos, pl a lĂĄbtartĂłnĂĄl:
- a deszkĂĄk kĂŒlö-kĂŒlön group-ban
- ezek egyĂŒtt mĂ©g egy group-ban voltak
- Ă©s mĂ©g eggyel összezĂĄrva az elsĆ Hinge-vel, amit Te raktĂĄl bele.
Ez utĂłbbi felesleges. A deszkĂĄkkal egyĂŒtt összezĂĄrhatsz egy kapcsot egy group-ba.
A kapocs Ignore -ra van ĂĄllĂtva, tehĂĄt nem ĂŒtközik neki semmi Ă©s a teljes group sĂșlypontjĂĄn sem vĂĄltoztat.
-
Hello
Itt minek kellett volna lennie? a shift-re nem reagal
zcsaba
-
A hattamlat is beszeretnem tenni a slider controler-be, de ugy nezki mintha csak kettot lehetne be tenni, vagy tevedek?
Edit: Mar sikerult

https://drive.google.com/file/d/0BxwkHMqnvm7PSkdnTXRkNHNqT1k/view?usp=sharing -
JĂł lett
MĂĄr csak szĂn kell neki. -
Meg nem, kell meg egy fejtamla es lab a hattamlanak mert ha teljesen le van engedve atbilenhet a sulypont veget
-
szia grat a munkåidhoz, ma kezdtem el vele ismerkedni eddig nagyon bejön
-
Hello Mindenkinek

Na valahogy igy allok most (meg nem az igazi, utkozik a hatso lab a fejtamlaval, ha atmegy rajta, kellene bele egy kis script, hogy tolja maga elott a fejtamlat, vagyis a hatsolab kontrolja kellene mozgatni a fejtamlat ha utkozik):
https://drive.google.com/file/d/0BxwkHMqnvm7PWmVab2JiWmtZS1k/view?usp=sharingzcsaba
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better đ
Register LoginAdvertisement