MSPhysics magyar topic
-
Helló mindenki. Nagy István vagyok, itt kérdezhettek az MSPhysics-el kapcsolatban.
Bár én nem vagyok profi és a munkám miatt csak hétvégén tudok ezzel foglalkozni, ezt a topikot csak azért csináltam, h tudjunk egymásnak segíteni.A hivatalos MSP topic: http://sketchucation.com/forums/viewtopic.php?f=323%26amp;t=56852
Itt a fejlesztőtől Anton Synytsia-tól is kérdezhettek csak angolul.SketchyPhysics-el nem szeretnék foglalkozni, mert az már elavult, az MSP-nek sokkal jobb a teljesítménye (erről csináltam videót is: https://www.youtube.com/watch?v=8TYEeUnlwy8)
és 100x több funkciót tud. Bár még fejlesztés alatt áll, de még így is lekörözi a másikat.Ide fájlokat is feltölthettek de azt csak a regisztrált user-ek láthatják. Javaslom inkább egy külső, felhő tárhely használatát(G Drive, Dropbox, Mega stb...).
Szkriptet is írhattok a "ruby" gombra kattintva.Osztani ér. További szép napot mindenkinek.
-
Hello
Itt van egy megosztasi link:
https://drive.google.com/open?id=0BxwkHMqnvm7PYkdRaXpablBvbXcMeg kernek valakit hogy nezze mar meg miert nem mukszik rendesen, ez egy kerti szek volna, aminek a hata doltheto es ulo lecek alatt van meg egy kihuzhato a lab tartonak ami nem egyenes (linearis) mozgasunak kellene lennie, hanem mikor kijon utkozesig (kb 5cm bent marad) akkor aza labtarto resz lebillen a labtarto labanak a foldel valo utkozesik (ami egyelore nincs megrajzolva)
-
Hello
az elozo post-om mikor jelenik meg?
vagy irjam meg meg egyszer?
zcsaba -
a post-om nem jelenik meg!
-
Helló Csaba. Itt a szék 2.: G Drive.
A szék kartámlái és a háttámla egy group-ba lett téve. Adni kellett hozzá egy kiegészítő groupot, amiben benne van egy Piston Joint. Ennek tudsz generálni egy csúszkás vezérlőt.
Szimuláció közben, a jobb alsó sarokban lesz a csúszka. Annak az értékét tudod állítani ha kijelölöd a Piston-t és átírod a Controller-t:slider("Csúszka", 0, -60, 0.01)
-60 az előre csúszás mértéke. Kicsit feljebb látod a mértékegységet. Tehát 60 centit csúszik előre.
Bocs, h csak most válaszolok, eddig nem voltam gépközelben.
-
Hello
Kosz a segitseget. Amugy en is valami hasonlo akkartam csinalni igaz Slider&Hinge kominaciot, de nem ment, igaz en parasztos modszerrel huzogatam az a labtamasz reszt, nem is ment csak ha sima slider-rel csinaltam, de neha akkor is keresztbe akadt (Azt miert csinalja a testeknek nem szabadna egymasba csusznia ha mind a ketto collizios, nem?) a Slider es Piston kozt mi a kulobbseg? (gondolom a Piston egy Slider es Hinge kombinacio csak a Hinge tengely iranyos a Slider-re, nem?) Amugy a labtamasz collizios mert ha nem volna az akkor hintazna (kiprobaltam), ja es eszre vettem hogy ha rosz sorrendben group-olom ossze a reszeket akkor van ugy hogy a test neki utkozik a semminek, nem megy at rajta meg akkor se ha nem akadajoza, ezt a fogaskereknel vettem eszre, egy youtube-os peldaban, es itt is ugy volt az egyik probalkozasomnal (a labtamasz elore csuszot kb 3-4centit azonnal inditasnal, mert a hattamasz also reszet tomornek erezte). Ilyen hasonlo Slider controler van meg masfajta is, amit igy kintrol (test erintes mentesen) lehet vezerelni?
Meg egyszer kosz a segitseget.
zcsaba
PS: Kozben csinalom valosagban is. Majd ha meg lesz teszek kepeket a Drive-re -
A Slider csak sima csúszka, a Piston(dugattyú) munkavégzésre való. A Hinge ugyanúgy benne van, a lábtámasz group-ban.
Vezérelni tudod billentyűzettel és egérrel is (az egérhez kell script) az összes olyan Joint-ot, amiben van Controller rész. Csak nem mindet ugyanúgy. Pl. a Slider-t is lehet de nem úgy, mint a Piston-t. Hanem a súrlódás mértékét lehet állítani. Ha beírod a Slider -> Linear Friction részbe, hogy
10000
és a Controller-be hogykey("w")
, akkor alapból szabadon csúszik de ha nyomod a W -t akkor lefékeződik.
(10000 a súrlódás erőssége). De lehet fordítva is. Rögtönöztem ehhez is egy kis modellt: -
tehat a key("w") egy lekeres(funkcio) viszatero ertekkel lenyomva 1, ha meg nem akkor 0 es akkor engedelyezi vagy beallitja a Linearis Friction-t az adott ertekre ami adott esetben 10000, kulomben 0?
igy? a piston kotesnek mit csinalnak a Linear Rate, Power, Reduction Ratio tulajdonsagai es melyiket kontrolalja a Control? -
Így van. A Piston-nál csak az elmozdulást vezérled. Pl.
key("w") * 100
így 100 centit csúszik el az egyik irányba, ha -100 akkor a másikba.
ALinear Rate
a sebesség, aPower
az erő,Reduction Ratio
a lágyság. Ezeket is lehet vezérelni de csak szkripttel. -
Lenyílik, mert nincs alátámasztva. Így, ebben a formában igazából is le fog nyílni. A Hinge-t lecseréltem Servo-ra. Most azt is tudod csúszkával vezérelni.
De rosszul volt össze group-olva a lábtámasz és a piros segédrész. Kijavítottam.
A piros részen nem volt kikapcsolva a Collidable. Ez a felületi ütközés. Ezt, az ilyen segédrészeken mindig ki kell kapcsolni, különben megszorulhat.
-
Hello Istvan
Megcsinaltam a labtamasz labat, de gravitacio lehuzza, ha meg kikapcsolom akkor kezzel kell le huzni (meg pattog az egesz utana elszall), lehetne a hinge-t valahogy olyan slider controler-rel allitani? vagy skriptet kell hozza irni?
itt a modositott kerti szek:
https://drive.google.com/file/d/0BxwkHMqnvm7Pa1g2MDRNeFJ2VUk/view?usp=sharingudv zcsaba
-
A Slider funkcioba 1 nev es 4 ertekket ker az info szerint, de itt csak 3 van, melyik marad ki? az utolso (step)?
-
Aha, az csak a lépésköz de ezt nem kötelező megadni. Meg a többit se, csak a nevet.
-
a piros seged resznel mire gondoltal, hogy rosszul volt osze group-olva?
azt eszre vettem hogy a piros maga nem volt group csak mikor hozza csatoltad a piston joint-ot, a piros onmagaban csak vektor volt, igy kell lennie? vagy belehet group-olni a piros reszt es utana egybe group-olni a piston-nal? -
Minél kevesebb group van, annál jobb a szimuláció teljesítménye. Habár ilyen kis modellnél még nem számít de egy komolyabb játéknál -amiben több ezer group is lehet- ott már számít. Meg ütközés miatt is fontos, pl a lábtartónál:
- a deszkák külö-külön group-ban
- ezek együtt még egy group-ban voltak
- és még eggyel összezárva az első Hinge-vel, amit Te raktál bele.
Ez utóbbi felesleges. A deszkákkal együtt összezárhatsz egy kapcsot egy group-ba.
A kapocs Ignore -ra van állítva, tehát nem ütközik neki semmi és a teljes group súlypontján sem változtat.
-
Hello
Itt minek kellett volna lennie? a shift-re nem reagal
zcsaba
-
A hattamlat is beszeretnem tenni a slider controler-be, de ugy nezki mintha csak kettot lehetne be tenni, vagy tevedek?
Edit: Mar sikerult
https://drive.google.com/file/d/0BxwkHMqnvm7PSkdnTXRkNHNqT1k/view?usp=sharing -
Jó lett Már csak szín kell neki.
-
Meg nem, kell meg egy fejtamla es lab a hattamlanak mert ha teljesen le van engedve atbilenhet a sulypont veget
-
szia grat a munkáidhoz, ma kezdtem el vele ismerkedni eddig nagyon bejön
Advertisement