Segítség kérés...
-
Sziasztok!
Megint segítséget szeretnék kérni. 3D négyzetrácsokat szeretnék használni a sketchup programhoz, de nem találok olyan plugint ami free változatú lenne. Vagy ha mégis rálelek egyre, akkor pont az plugin nem használható, amire a legnagyobb szükségem lenne. Még annyit hozzátennék, olyan rácsszerkesztőt keresek, amit saját igényeinknek megfelelően tudunk akár tizedmilliméter pontosságra beállítani.
Ezt találtam:http://www.sketchup.kunstbrowser.de/?p=1022
Az építőipari plugin nem működik nálam!!!! A másik kettő viszont igen, de azokat nem lehet tizedmilimeter pontosságra állítani. Azokkal fix rácsokat lehet felezéssel szerkeszteni. Nagy jóindulattal az is jó lenne, és már az is nagy segítség a számomra, de a Sketchup 0,3 mm pontatlansággal rendelkezik azzal a programmal szemben amibe átkonvertálom a Sketchup fájlokat.
-
Itt találsz mindenféle "grid" nevű pluginokat (nem mindegyik kezdődik ezzel a szóval - használd a böngészőben a Ctrl+F oldalkeresési funkciót):
http://rhin.crai.archi.fr/rld/plugins_list_az.php
pl egy 3D grid plugin:
http://rhin.crai.archi.fr/rld/plugin_details.php?id=1 -
A 3d gridet bemásoltam a Plugin könyvtárba.Meg sem nyikkan...Nekem a Sketchup8 as verzió van a gépemen. Lehet az a baj?
-
Kéne működjön. A "meg se nyikkan" alatt azt érted, hogy megvan a plugin a menüben, de semmit nem csinál? (Nekem nincs ilyesmi föltelepítve épp most).
Nem hiszem, hogy ne működne 8-as verzióban (visszafele több plugin van, amely nem működik korábbiakban).
Még egy: a View menü alatt a "Guide lines" be van kapcsolva? (Ez ilyeneket tesz be, amennyire jól emlékszem, és ha ezek le vannak kapsolva, naná, hogy nem látsz semmit)
-
Be van kapcsolva..
Úgy tapasztalom ,egyes pluginok nem szeretik egymást,mert mikor törlök bizonyos rb. fájlokat, akkor utána van mikor előkerül működőképessé válik olyan plugin, amit addig nem találtam, vagy nem bírtam használni. Bár már akkora a káosz a pluginek közt, hogy lassan azon gondolkodom az egész programot mindenestül leszedem és újratelepítem. A "SU grid" plugint próbálom keresni , letölteni ,de nem találom sehol. Állítólag regisztrált felhasználóként lehet letölteni.
-
@zoltán said:
Be van kapcsolva..
Úgy tapasztalom ,egyes pluginok nem szeretik egymást,mert mikor törlök bizonyos rb. fájlokat, akkor utána van mikor előkerül működőképessé válik olyan plugin, amit addig nem találtam, vagy nem bírtam használni. Bár már akkora a káosz a pluginek közt, hogy lassan azon gondolkodom az egész programot mindenestül leszedem és újratelepítem.
Én is tapasztaltam már ilyet, ezért letöröltem az egészet és újra telepítettem mindent.
De lenne nekem is egy kérdésem:
Mit javasoltok:
egy terven belül soha nem tudom eldönteni, hogy a "make component" vagy "make group" opciót válasszam. Van valami jelentős különbség?Üdv!
-
Igen, sajnos vannak rosszul megírt pluginok, amelyek hajlamosak ütközni más pluginokkal, sőt, néha magát az alap-SketchUpot is zavarják. Van is erről egy topik a plugin fórumon: http://sketchucation.com/forums/viewtopic.php?f=323&t=47371
Ami a group/komponens kérdést illeti: a komponensek abban különböznek, hogy ha több példány is van egy modellben, akkor egyet szerkesztve a többi is megváltozik. Ezen kívül bizonyos tulajdonságai szerkeszthetőek, lehet őket külön fájlként elmenteni, újratölteni stb. Vagyis sokkal "rugalmasabb" a kezelésük.
Bár nem éppen a kérdésről szól, de néhány hasznos infó a különböző komponensekről van itt:
http://sketchucation.com/resources/tutorials/36-intermediate/115-internal-external-componentsRöviden: ha csak egyszerűen, gyorsan el akarsz különíteni némi modell-részt a többitől, akkor jó a group. Ha van esetleg további terved is vele (vagy nem tudod még), akkor inkább csinálj komponenst.
-
Üdv. Jó rég nem írtam ide.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy készítek egy alaprajzot. ez megvan, ezzel nincs semmi gond. A kérdésem az lenne, hogy felülnézetből, lehet ebből készíteni 2D-s nézetet? Mivel most ha felülnézetbe teszem, akkor ugye látszanak a falak, stbstb.
-
Namármost az "alaprajz" ugyebár csak 2D - vagyis akkor milyen "falak" látszanak?
Ha a falakat már megcsináltad 3D-ben, akkor a Camera menü alatt vagy kikapcsolod a "Perspective" menüpontot vagy (ami ugyanaz) bekapcsolod a "Parallel projection" menüpontot. Ezután állíts "Top" nézetet és akkor a falaid nem mutatkoznak 3D-ben.
-
Köszönöm szépen. Megoldottad a problémámat.
-
Hello. Segítséget szeretnék kérni. Egy templom építésébe kezdtem, melyben vannak íves elemek.
Ha az íves homlokzatot a push/pull funkcióval vastagítom, akkor a textúra elnyúlik mint a rágó gumi, ezért szeretném inkább lemásolni és a két síkot összekötni, hogy így kapjak egy 3Ds elemet..csak az íveket nem tudom, hogy lehetne összekötni. Illetve lehet-e?!
Ha nem lehet akkor újra textúrázom, mivel muszáj lesz,csak a későbbiekre nézve jó lenne tudni Lehet alap kérdés, ezért bocsi -
@nielsholgerson85 said:
Ha az íves homlokzatot a push/pull funkcióval vastagítom, akkor a textúra elnyúlik mint a rágó gumi
Csak akkor, ha "projected" textűrát használsz. Mivekl nem tudom, pontosan hogyan textúrázol, nyilván nem annyira egyszerű a megoldás, hogy "ne használj projected textúrát!".
@nielsholgerson85 said:
szeretném inkább lemásolni és a két síkot összekötni, hogy így kapjak egy 3Ds elemet..csak az íveket nem tudom, hogy lehetne összekötni. Illetve lehet-e?!
Persze. Akár kézzel összekötni a vonalakat, akár valami plugint használni - ebből a szempontból talán a Curviloft a legjobb (értsd: leghasználhatóbb és egyben funkciógazdag).
@nielsholgerson85 said:
Ha nem lehet akkor újra textúrázom, mivel muszáj lesz,csak a későbbiekre nézve jó lenne tudni Lehet alap kérdés, ezért bocsi
Nem annyira "alapkérdés", mert hát sajnos tény, hogy a SketchUp textúrakezelő része eléggé kezdetleges. Véletlenül van a tarsolyomban egy tutoriál (igaz, angolul) arról, miként lehet egyszerűen textúrázni egy ívet (igaz, megint, ha "projected material"-t használsz, ez nem fog működni).
Bár ennél a modellnél pl. nem ezt a módszert használtam (kissé ismétlődőek is a téglák az íven), azért azt mutatja, hogy többféleképpen el lehet érni bizonyos életszerűséget (legalább is viszonylag nagyobb távolságból nézve).
-
Azt szeretném csak kérdezni, hogy a mérőszalag (tape measure tool) jelölő keresztjét hogyan lehet nagyobbítani, hogy könnyebb legyen a radírral kitörölni? Esetleg van erre vmi trükk amivel könnyebb kitörölni ilyen kicsi formájában?
Köszönöm
-
Üdv!
Nem gondoltál arra, hogy esetleg egy önálló rétegre vidd fel? Én az összes vezetővonalat, méreteket egy önálló rétegre veszem fel, vagy rakom át, ha megfeledkezem arról melyiken is vagyok, aztán a láthatóságot kikapcsolva egyszerűen eltűnik, de mégis megmarad, ha valamiért szükség lenne rá.
-
Sajnos nem lehet a méreten igazítani. Rakhatod más rétegre, ahogy Medvegy javasolja, vagy kitörölheted az összes segédvonalat az Edit menüből, illetve a View menüben kikapcsolhatod a láthatóságukat.
-
Tudja valaki hogyan lehet beméretezni két egyenes által bezárt szöget?
Mert ez a lemérés + szöveg beillesztés elég hosszadalmas. -
Kihalt a fórum
-
Hát, ki. Én azért nézem, nézegetem...
-
@gaieus said:
Hát, ki. Én azért nézem, nézegetem...
Én is mindennap ránézek.
Ennyire profi mindenki, vagy már mindent leírtál/leírtunk amit tudni lehet a programról?Bő egy hónapja feltettem ide egy kérdést, hogy hogyan lehet beméretezni két egyenes által bezárt szöget.
Csak a lemérés (Protactor eszközzel), aztán szövegbeillesztés a módja vajon? -
Bocs, ezt nem értem. Szövegbeillesztés?
Advertisement