Textúra kérdés
-
Nem világos nekem ez az új textúra létrehozás.
Van egy kép aminek a pixelmérete 640*480, szeretnék ebből 2800mm hosszú textúrát készíteni. Be is írom a méretet és el is menti látszólag, de amikor befestek vele egy 2800 hosszú négyzetet, hosszában toldja a textúrát. Próbáltam importálni a képet image-ként, textúraként, jó is lett (még egy kicsit összébb is vettem a szélességén Scale-el hogy hogy ne legyenek olyan óriás minták a textúrán), na gondoltam explode-al szétvetem és Samle Paintel felveszem a színt hisz annak már jó a mérete, de nem... Toldja a hosszát...
Vagy én vagyok béna, vagy nem tudom mi van...
A kitchendrawban csak ki kellett jelölni a fájlt, beírni a textúra méretét és a kívánt méretre nyújtotta is ha akartam.
Hogy a legegyszerűbb ez?
-
Minden textúra ismétlődik a SketchUpban. Mikor egy felületet betextúrázol, a textúra mindig az origótól kezd el ismétlődni. Nyilván kevés az esélye annak, hogy épp úgy (oda) rajzolod a nyégyszögedet, ahol amúgy a textúra határai vannak. Ha egy ilyen négyszöget elkezdesz mozgatni, a textúra "mozogni látszik" rajta, mert továbbra is az alapértelmezett helyhez, az origóhoz van kötve.
A megoldás az, hogy jobb gombbal kattintasz a felületre > Texture > Position. Ekkor valami ilyesféle dolgot látsz (ha sárga rajzszögek jelennek meg, még egy jobb kattintás és a "Fixed pins" legyen bejelölve)
Ennél a módnál a piros tüskét kell megragadni és egyszerűen odahúzni a sarokba. Ha kész vagy, jobb kattintás > "Done" vagy egyszerűen nyomj egy entert.
Ezzel most már a négyszögedhez rögzítetted a textúrát, és nem az origóhoz. Ha most kezded el ide-oda mozgatni, a textúra szépen megy majd vele. -
Ezt nem tudtam, hogy az origótól ismétlődik a textúra.
Köszönöm, ez mindent megmagyaráz.
Ezt a kütyüt már ismertem egy másik topicból, de remélem nem kell sok textúránál bajlódnom vele. -
Egy másik megoldás, hogy a felületet gyorsan csoporttá alakítod, majd szerkeszted és "odabent" adod hozá atextúrát. Ilyenkor a csaoport (vagy komponens) origójától kezd el ismétlődni a textúra, és amennyiben nem tér el a négyszög iránya az általános tengelyektől, akkor ez pont a sarokba esik.
-
Egy vákumfóliás ajtót szeretnék megrajzolni, illetve meg is rajzoltam.
A problémám az hogy mivel fóliás ajtóról van szó, a száliránynak mindig egy irányban kell lennie, de mivel én Follow Me-vel rajzoltam ezért logikus hogy az erezet nem egy irányban fut.A kérdésem az lenne hogy, lehet-e úgy megforgatni a szálirányt hogy textúra nélkül elmentse az irányt. Tehát ha át akarom textúrázni, akkor egy mozdulattal megtehessem, ne kelljen minden egyes felületet újraforgatni.
Mindenképpen textúra nélkül szeretném elmenteni a modellt.
A másik kérdésem az hogy ha ilyen profilokból rajzolnám meg (ami sokkal több idő), akkor egy ilyen profilt hogyan tudok szögben levágni? -
Textúrabeállítást csak (kép alapú) textúrával tudsz elmenteni, textúrázatlan modellel (vagy csupán színnel) nem.
A levágásnál használhatsz egy függőleges felületet (45 fokban elforgatva) és kijelölöd > jobb kattintás > "intersect faces with model" Utána csak kitörlöd a fölösleget.
Mivel látom, Pro verziód van, ha a profilod és amivel vágsz, mindkettő "solid", használhatod a solid tools eszközeit is hozzá.
-
Nagyon köszi a segítséget.
Pedig már többször is rákattintottam de semmit nem csinált.
-
@local said:
Egy vákumfóliás ajtót szeretnék megrajzolni, illetve meg is rajzoltam.
A problémám az hogy mivel fóliás ajtóról van szó, a száliránynak mindig egy irányban kell lennie, de mivel én Follow Me-vel rajzoltam ezért logikus hogy az erezet nem egy irányban fut.[attachment=2:3sz5cka8]<!-- ia2 -->MWSnap038.jpg<!-- ia2 -->[/attachment:3sz5cka8]
A kérdésem az lenne hogy, lehet-e úgy megforgatni a szálirányt hogy textúra nélkül elmentse az irányt. Tehát ha át akarom textúrázni, akkor egy mozdulattal megtehessem, ne kelljen minden egyes felületet újraforgatni.
Mindenképpen textúra nélkül szeretném elmenteni a modellt.
[attachment=1:3sz5cka8]<!-- ia1 -->MWSnap039.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:3sz5cka8]
A másik kérdésem az hogy ha ilyen profilokból rajzolnám meg (ami sokkal több idő), akkor egy ilyen profilt hogyan tudok szögben levágni?[attachment=3:3sz5cka8]<!-- ia3 -->MWSnap037.jpg<!-- ia3 -->[/attachment:3sz5cka8]
Sikerült ezt megoldani?
Amúgy rá is lehet szemből vetíteni a képet az ajtóra de akkor néhol torzul a textúra és persze ez csak egy gyors megoldás és az lenne a tuti amire te is törekszel.
-
@mdk01 said:
Sikerült ezt megoldani?
Amúgy rá is lehet szemből vetíteni a képet az ajtóra de akkor néhol torzul a textúra és persze ez csak egy gyors megoldás és az lenne a tuti amire te is törekszel.
Igen sikerült, mondhatni elég könnyedén. Csak teljesen szét kellett bontani az ajtót explod-al és állóhelyzetben újra "összecsomagolni". Így már függőleges lett a szálirány, bár az íves profilnál keletkezett egy megjelenítési hiba a textúrában.
A jobb oldali pedig tömör fa ajtó lenne.
-
Jó lett csak ez a textúra fúrcsa kicsit.
Nyújtani jól tudod őket mert nekem volt vmi gondom ezekkel a profilos bajuszíves ajtókkal régen nyújtás közben.
AZt hiszem ha középről nyújtottam az ív vhogy rosszv lett vagy mi. Már azt sem tudom melyik topikban van. -
Na itt van:
http://sketchucation.com/forums/viewtopic.php?f=50&t=35176
...bár ez egy kicsit off itt. -
@mdk01 said:
Jó lett csak ez a textúra fúrcsa kicsit.
Nyújtani jól tudod őket mert nekem volt vmi gondom ezekkel a profilos bajuszíves ajtókkal régen nyújtás közben.
AZt hiszem ha középről nyújtottam az ív vhogy rosszv lett vagy mi. Már azt sem tudom melyik topikban van.Nyugi, tudom hogy cink ez a textúra
Ezt csak azért használtam hogy jobban látszódjon az erezet.
Szóval én úgy csináltam meg az összes ajtót, hogy csak ezt az íves vonalat nyújtottam, majd followme-vel továbbrajzoltam.
Mindenképp csak egy vonalat tudsz nyújtani, mert ha az egész felső frízt nyújtod, az arányok nem lesznek jók.
Én megrajzoltam hat különböző szélességi méretben öt centis léptékkel, 297mm-től 597mm-ig, így ha egyedi ajtószélesség kell, akkor max. 25 millimétert kell nyújtanom az egész ajtón a Scale-el. Az a nyújtási pontatlanság pedig már nem észrevehető.
-
@unknownuser said:
Én megrajzoltam hat különböző szélességi méretben öt centis léptékkel, 297mm-től 597mm-ig, így ha egyedi ajtószélesség kell, akkor max. 25 millimétert kell nyújtanom az egész ajtón a Scale-el. Az a nyújtási pontatlanság pedig már nem észrevehető.
Ügyes.
Persze a legjobb az volna hogy lehesen nyújtani jól, de alkalmazkodni kell.Csinos a front hadsereged, látom bevetésre készen állnak.
-
Üdv!
Lehet a vonalakat színezni úgy hogy kiválasztom az egyik textúrát és csak az azt határoló vonalakat kedvem szerint színezzem? A kitchendraw tudott ilyet.
Ezeket az ajtómodelljeimet szeretném ilyen módon antikolni.
-
Lehet a vonalakat zínezni (bár kissé macerás). Ehhez meg kell változtatnod az aktuális stílusodat. Nyisd meg a Window > Styles ablakot, majd ott az In model > Edit fül alatt, a legelső ikon az Edge settings. Itt alul (alapesetben) az van beállítva a vonalak színére, hogy mind ugyanaz, de le tudsz gördíteni, hogy "by material" (azt hiszem).
Ne felejtsd el frissíteni (menteni) a stílust; mikor valamit változtatsz rajta, a kis bélyegképén megjelenik két kis kör-körös nyilacska. Kattints rá.
Ezután a vonalak olyan színben jelennek meg, amilyenre színezed őket. Persze ezek csak színek, vagyis ha a fa textúrával fested be őket, akkor olyan színt kapnak,mintha a sima "Shaded" megjelenést használnád a "Shaded with texture" helyett a "Face settings"-ben.
Elég macerás eltalálni az éleket viszont, úgyhogy legjobb előre kijelölni, amit egy színűre szeretnél színezni.
-
Ez a módszer az összes vonalat egységesen színezi (ha jól csináltam), viszont én arra gondoltam hogy egy bizonyos textúra kontúrját színezném be. Egy tervben van pl. 5-6 textúra korpusz, munkalap stb., de nekem csak az ajtó vonalait kellene színeznem.
-
Ne a színt állítsd át a style ablakban, hanem azt, hogy material szerint színezze a vonalakat. Ettől fogva magukat a vonalakat is színezheted, amilyenre akarod. Nem az összeset, csak amelyiket akarod.
-
Próbáltam úgy is, de akkor a mellette lévő kockára kattintáskor nem hozza be a "Choose Color" ablakot, ahol be tudnám állítani a az élek színét. Csak akkor jön elő a kis ablak ha az "All same" - et választom.
Lehet hogy rosszul csinálok valamit. -
Így gondolod? : Styles >> Edit >> Edge Settings >> Edges (kipipálva) >> Color: By material
-
Igen. És ezután már felveszik az élek azt a színt, amellyel befested őket. Lehet mindenféle szivárványszínűre festegetni.
Advertisement