Sufni és egyebek...
-
-
Megfordíthatnád a felületeket, hogy ne legyenek kék "back face"-ek.
-
@gaieus said:
Megfordíthatnád a felületeket, hogy ne legyenek kék "back face"-ek.
Na ezt már akartam kérdezni...
-
Halló Csaba!
Ha egy komponenst gyártok, akkor van arra esély, hogy ezt a komponenst egy másik fájl megnyitása után le tudjam hívni?
Üdv,
Titus -
Halló Csaba!
Még egy kérdés; találtam a WH-ban egy gömbszeletet, de a leírást nem értem.
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=a844076d5990e1d49a416a55b9998436
Elmagyaráznád?
Próbáltam a translate.google.com-on lefordítani, de a szlenggel nem tud mit kezdeni...Szintén a sufni projektbe kellene betennem
Üdv,
Péter
-
Először is, itt vannak a komponenseid, amelyeket a komponens böngészővel megtalálhatsz a számítógépeden.
C:\Program Files\Google\Google SketchUp 8\Components
Csinálj itt annyi alkönyvtárat, amennyit gondolsz, hogy jól elrendezhesd a dolgaidat.Aztán nyisd meg a komponens böngésződet (Window > Components) és ott egy másodlagos ablakot is megnyithatsz. Onnantól simán húzkodd át a megfelelő könyvtárakba a modellben lévő komponenseidet.
Azt a gömbszeletet egy fórum bejegyzéshez csináltam.
http://www.google.com/support/forum/p/sketchup/thread?tid=3f58fac513e28219&hl=en
Valójában úgy készül, hogy egy félgömböt egy kissé lelapítottam (vagy eleve laposra készült?) és elmetszettem a hasábbal, amelynek a tetején volt.Mire kéne a sufninál? Kupolát akarsz föléje építeni?
-
@gaieus said:
Először is, itt vannak a komponenseid, amelyeket a komponens böngészővel megtalálhatsz a számítógépeden.
C:\Program Files\Google\Google SketchUp 8\Components
Csinálj itt annyi alkönyvtárat, amennyit gondolsz, hogy jól elrendezhesd a dolgaidat.Valóban!
Köszönöm!@unknownuser said:
Mire kéne a sufninál? Kupolát akarsz föléje építeni?
Nem is olyan rossz ötlet... Amúgy, ha megnézed a sufni.4.2 verziót, akkor látod, hogy az egy köbös tartály sarkait próbáltam modellezni. Valószínűleg letöltöm a WH-ból és odaillesztem. Ez a legegyszerűbb. Bár tanulás szempontjából nem lenne rossz, ha én csinálnám meg. (oolyan határozott vagyok...vagy nem?)
-
Valóban. Ha nem túl nagy gond az angol, itt van egy jó kis oktató fájl a menetéről (töltsd le a fájlt, és találsz benne utasításokat lépésről lépésre):
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?f=18&t=3631Ha sikerül, akkor mutatok egy plugint, amelyik automatikusan megcsinálja neked. De előbb meg kell tanulni kézzel is!
-
@gaieus said:
Valóban. Ha nem túl nagy gond az angol, itt van egy jó kis oktató fájl a menetéről (töltsd le a fájlt, és találsz benne utasításokat lépésről lépésre):
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?f=18&t=3631Ha sikerül, akkor mutatok egy plugint, amelyik automatikusan megcsinálja neked. De előbb meg kell tanulni kézzel is!
Rendben.
Mindenféleképpen meg akarom tanulni, mert a sufni projekt mellett be akarom indítani a gitár projektet. Na és a gitáron elég kevés a derékszög! -
Kétségtelen. A lényeg itt a "Follow me tool"
Itt egy fájl. Ha megvagy az első lépssel benne, ki kell törölnöd egy fölösleges, belső felületet. Akkor rajzold újra valamelyik felső élét és betesz oda egy felületet. Ezt a PushPullal felhúzhatod fele magasságig.
Csinálj az egészből egy "group"-ot, majd másold le (Ctrl+C). Most válaszd a "Scale" eszközt és alulról fölfelé méretezd át az egészet -1 szeresére (vagyis tükrözd.
Most menj az Edit menübe és válaszd a "Paste in place" parancsot. Ez visszarakja azt, amit a vágólapra másoltál (nekem be van rá állítva a Shift+Ctrl+V gyorsgombnak).
Most válaszd mindkét group-ot, jobb katt > Explode. Ha minden jól megy, akkor kitörölheted a középső, elválasztó felületet és éleket.
-
-
Klassz. Egy valamit elfelejtettél azonban.
És a "jutalomfalat": itt a plugin.
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=20485
figyelem, ez is kell hozzá:
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=17947Plugint úgy telepítünk, hogy a kibontott fájlokat ide másoljuk, majd újraindítjuk a SU-ot.
C:\Program Files\Google\Google SketchUp 8\Plugins
Némely plugin aktiválást is igényel a Window > Preferences > Extensions alatt. Ha van hozzá eszköztár, az a View > Toolbars alatt érhető el. -
Köszi! Este megnézem.
-
Közbenső kérdés.
A group és a komponens között mi a lényegi különbség? -
Praktikusan annyi, hogy
-
a komponens újra felhasználható (külön skp fájlként elmenthető, újratölthető stb.)
-
egy komponenst a SU csak egyszer tart nyilván, ezért
-
ha egyet példányt (másolatot) változtatsz, az összes többi változik
-
sok példány esetén alig nő a fájlméret...
-
-
@gaieus said:
Praktikusan annyi, hogy
-
a komponens újra felhasználható (külön skp fájlként elmenthető, újratölthető stb.)
-
egy komponenst a SU csak egyszer tart nyilván, ezért
-
ha egyet példányt (másolatot) változtatsz, az összes többi változik
-
sok példány esetén alig nő a fájlméret...
ööööööö.... ezzel tisztában voltam... Máshogy teszem fel a kérdést.
A group mire való?
(..ilyenek a tanarak, mindíg másról beszélnek, nem arról, amit kérdeztek... -
-
Kipróbáltam a plugint! A pergola díszítése lett volna.
Lett egy kis tér-idő kontinuum.
-
Nnnnnnaaaaa.....
Szóval! Ezt akartam!
-
[/quote] A group mire való? [/quote]
Üdv!
Gyakorlatilag az egymástól szabott távolságra vagy arányra lévő komponensek egy közös csoportba való szervezésére, de akár egyetlen, megrajzolt elem - pl. egy henger - önálló de mégsem komponensként való különválasztására. Így az egyes rajzolt, valamely okból külön szerkesztendő alkotórészek egymásra helyezve nem "ragadnak" össze, viszont a csoportba szervezve önállóan szerkeszthetők maradnak. Komponens esetén az egyes szerkesztések minden, azonos komponensen megjelennek. Van mód az eredetivel azonos, de másképp szerkesztett komponens létrehozására, felhasználva egy már létezőt.
Ehhez válaszd ki a már meglévő komponenst, jobb gomb -> "Unique" parancs után az alkatrész már nyugodtan átalakítható, a többire nem lesz hatással. Bocs, most látom, hogy ezt a következő óra anyaga ...Hasonló csoport szervezés általában a nagyobb rajzoló-szerkesztő programokban ld. Corel, Photoshop is megjelenik, hasonló tartalommal.
Röviden, tömören, a Tanár Úr majd kiegészít.
-
Hát kb. ennyi. Mondjuk, ha eleve tudod, hogy nem akarsz valamiből többet belepakolni a modellbe, de mégis külön akarod csoportosítani, akkor lehet group. Pl. a sufni úgy egyben. De éppenséggel csinálhatsz belőle komponenst is - végül is tökmindegy (legfeljebb eggyel több komponens jelenik meg a böngésződben).
Van, aki nem is használ group-ot, csak komponenst (pl. asztalosok - mivel hogy vannak olyan pluginok, amelyek kilistázzák a komponenseket, de a group-okat nem, és így még akkor is jobb komponenst használni, ha csak egy darab van belőle).
Ha valamit csak ideiglenesen akarsz szétválasztani a többitől, talán jobb a group. Miután szétrobbantod, nem marad benn a komponens böngészőben.
Advertisement