sketchucation logo sketchucation
    • Login
    ℹ️ Licensed Extensions | FredoBatch, ElevationProfile, FredoSketch, LayOps, MatSim and Pic2Shape will require license from Sept 1st More Info

Segítség - Komplex componensek átméretezése

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    5 Posts 3 Posters 787 Views 3 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • N Offline
      netswamp
      last edited by

Köszi, ez tényleg egy hasznos plugin!! Viszont akkor hát belevágnék a béna kérdéseimbe.
      Az első az lenne, hogy mi a módja egy "test" nyújtásának például a képen ábrázolt eredmény eléréséhez? És nem a Scale parancsra gondolnék.
      Bocs ha buta volt a kérdés.

példa

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • GaieusG Offline
        Gaieus
        last edited by

Nem, ez nem buta kérdé, hiszen a komponenseket érthető módon szeretnék a népek a saját szakállukra variálni. Olyasmi ez, gondolom, mint a CAD programokban a parametikus "stretch" parancs vagy valamiféle BIM funkció.

A scale tool nyilván eltorzítaná a dolgot, úgyhogy értem, miért nem azt akarod használni.

Nos a lényeg, hogy ennek egyszerű, SU-on belüli módja még nincs. Ha ez egy komponens, akkor

1. forogj úgy, hogy szemből lásd a komponenst,
        2. lépj be a szerkesztési kontextusába (de hülyén hangzanak ezek a dolgok magyarul! 😲 ) vagyis dupla katt,
        3. aztán egy balról jobbra tartó kijelöléssel jelöld ki a vízszintes elemek végeit ÉS az illeszkedő teljes függőleges elemet
        4. válaszd a Move eszközt, kattints valahová és nyomd le (ebben az esetben) a jobbra nyilat (ez zárja a mozgást a piros tengelyen)
        5. kezdd el mozgatni a kívánt irányba, gépeld be a kívánt távolságot (már hogy mennyivel legyen kisebb/nagobb) és nyomd meg az Entert.

Ha esetleg a különböző belső elemek beágyazott komponensek lennének, azoknál külön el kell játszani mindezt. Ha az egész nem komponens, akkor sokkal egyszerűbb az egész, de ugyanígy működik.

Gai...

• N Offline
          netswamp
          last edited by

Köszönöm, teljesen logikus a dolog, és tényleg működik, bosszant hogy nem jöttem rá magamtól.
          Amúgy sejtettem hogy a példa mondjuk pont egy nyílászáró komponensre hajaz, és hát igaz ott is szükséges lehet ez a módszer, de rengeteg más helyzetet is fel lehetne hozni példának.
          Tehát például ha a múltkor mellékelt házikót veszem alapul, előfordulhat hogy meg kellene nyújtanom az épületet mondjuk hosszirányban.
          Nos ebben az esetben is lehet ez az eljárás, ügyelve a csoportokra, vagy komponensekre.

Huh szerintem jobban értem, mint írom. Mindenesetre köszi.

• GaieusG Offline
            Gaieus
            last edited by

Igen, valahogy így. Persze egy egész ház esetében sok minden bonyolulttá teszi a dolgokat.

Gai...

• M Offline
              medvegy
              last edited by

Hello Mindenki!

Bővebben feljebb! 😆

Az igazi férfiak fával dolgoznak...

• 1 / 1
              • First post
                Last post