sketchucation logo sketchucation
    • Login
    Oops, your profile's looking a bit empty! To help us tailor your experience, please fill in key details like your SketchUp version, skill level, operating system, and more. Update and save your info on your profile page today!
    🛣️ Road Profile Builder | Generate roads, curbs and pavements easily Download

Segítség - Komplex componensek átméretezése

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    5 Posts 3 Posters 803 Views 3 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • N Offline
      netswamp
      last edited by

Köszi, ez tényleg egy hasznos plugin!! Viszont akkor hát belevágnék a béna kérdéseimbe.
      Az első az lenne, hogy mi a módja egy "test" nyújtásának például a képen ábrázolt eredmény eléréséhez? És nem a Scale parancsra gondolnék.
      Bocs ha buta volt a kérdés.

példa

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • GaieusG Offline
        Gaieus
        last edited by

Nem, ez nem buta kérdé, hiszen a komponenseket érthető módon szeretnék a népek a saját szakállukra variálni. Olyasmi ez, gondolom, mint a CAD programokban a parametikus "stretch" parancs vagy valamiféle BIM funkció.

A scale tool nyilván eltorzítaná a dolgot, úgyhogy értem, miért nem azt akarod használni.

Nos a lényeg, hogy ennek egyszerű, SU-on belüli módja még nincs. Ha ez egy komponens, akkor

1. forogj úgy, hogy szemből lásd a komponenst,
        2. lépj be a szerkesztési kontextusába (de hülyén hangzanak ezek a dolgok magyarul! 😲 ) vagyis dupla katt,
        3. aztán egy balról jobbra tartó kijelöléssel jelöld ki a vízszintes elemek végeit ÉS az illeszkedő teljes függőleges elemet
        4. válaszd a Move eszközt, kattints valahová és nyomd le (ebben az esetben) a jobbra nyilat (ez zárja a mozgást a piros tengelyen)
        5. kezdd el mozgatni a kívánt irányba, gépeld be a kívánt távolságot (már hogy mennyivel legyen kisebb/nagobb) és nyomd meg az Entert.

Ha esetleg a különböző belső elemek beágyazott komponensek lennének, azoknál külön el kell játszani mindezt. Ha az egész nem komponens, akkor sokkal egyszerűbb az egész, de ugyanígy működik.

Gai...

• N Offline
          netswamp
          last edited by

Köszönöm, teljesen logikus a dolog, és tényleg működik, bosszant hogy nem jöttem rá magamtól.
          Amúgy sejtettem hogy a példa mondjuk pont egy nyílászáró komponensre hajaz, és hát igaz ott is szükséges lehet ez a módszer, de rengeteg más helyzetet is fel lehetne hozni példának.
          Tehát például ha a múltkor mellékelt házikót veszem alapul, előfordulhat hogy meg kellene nyújtanom az épületet mondjuk hosszirányban.
          Nos ebben az esetben is lehet ez az eljárás, ügyelve a csoportokra, vagy komponensekre.

Huh szerintem jobban értem, mint írom. Mindenesetre köszi.

• GaieusG Offline
            Gaieus
            last edited by

Igen, valahogy így. Persze egy egész ház esetében sok minden bonyolulttá teszi a dolgokat.

Gai...

• M Offline
              medvegy
              last edited by

Hello Mindenki!

Bővebben feljebb! 😆

Az igazi férfiak fával dolgoznak...

• 1 / 1
              • First post
                Last post