Warehouse modellek
-
Letöltöttem egy modellt warehouse-rĂłl Ă©s van vele nĂ©hĂĄny gondom. Ezek a gondok mĂĄr nĂ©hĂĄny rĂ©gebbi letöltött modelleknĂ©l is rĂ©szben elĆjöttek, de kompromisszumokkal vhogy elfogadtam, de hosszabb tĂĄvon jĂł volna tudni az okokat.
SzĂłval itt a modell. http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=86cefd1636bc83d42463600025db2266&prevstart=0
**1.**Mikor renderelem TW alatt a bögre "darkgolden akĂĄrmilyen" szĂne nem lĂĄtszik a renderelt kĂ©pen hanem tök natĂșrba, (mintha default volna) hagyja.
**2.**EbbĆl jött az, hogy mondom akkor ĂĄtszĂnezem mĂĄs szĂnre. Nem engedte ĂĄtszĂnezni pedig komponensbe volt foglalva.
3. EbbĆl következett az hogy megprĂłbĂĄltam kitörölni a materials fĂŒl alĂłl a szĂnt majd Ășjjal ellĂĄtni hĂĄtha azt majd mutatja a renderelet kĂ©pen, de nem tudtam kitörlni(nem volt aktĂv a purge).Nem egĂ©szen Ă©rtem miĂ©rt mert eddig az esetek 90%ban engedte, Ă©s legrosszabb esetbe levette a modellemrĆl szĂnt.
4. Ezek utĂĄn fogtam felrobbangattam a bögrĂ©ket kijelöltem hĂĄrom bal kattal majd ĂĄtszĂneztem. Ăgy mĂĄr jĂł volt(vagyis ĂĄtszĂnezte, de a TW alatt tovĂĄbbra is default-nak mutatta a bögre szĂnĂ©t). AztĂĄn itt is volt olyan gond hogy vmikor megjelentek a geometria vonalak a bögrĂ©n Ă©s ha Ășjra csoportba van komponensbe foglaltam nem tƱntek el. Ez is mĂĄr rĂ©gi problĂ©ma van hogy mosogatĂł csapnĂĄl jött elĆ ami azĂ©rt elĂ©ggĂ© sok geo vonalbĂłl ĂĄll. Az meg csak hab a tortĂĄn hogy vmeliyk bögrĂ©n elĆjöttek a geo vonalak vmelyiken meg nem.
5. ...Ă©s utolsĂł kĂ©rdĂ©skĂ©nt egy extra szuper kĂ©rdĂ©s amit aztĂĄn vĂ©gkĂ©pp nem Ă©rtek Ă©s nem tudom hogy SU vagy modell hiba(bĂĄr mĂg a modellel nem foglalkoztam nem volt ilyen hiba). Fogtam egy szĂnt ĂĄtszĂneztem a bögrĂ©t, de ugye nem lett jĂł a render kĂ©pen. Mondom kitörlöm a szĂnt amit csinĂĄltam a materials fĂŒl alĂłl. Kijelölöm a szĂnemet--->majd purge.Erre nem azt a szĂnt törli ki a materials-ok közĂŒl amit kijelöltem hanem a bögre alap szĂnĂ©t a "dargolden vmit" amit eddig ki sem lehetett törölni mert nem volt aktĂv a purge.
Ezek a kĂ©rdĂ©sek problĂ©mĂĄk mĂĄr mĂĄskor is elĆjöttek(fĆleg WH modellnĂ©l), de kĂŒlön kĂŒlön Ă©s vhogy addig jĂĄtszottam velĂŒk amĂg kompromisszumukkal de jĂł lett. Viszont most egyszerre jelentkeztek Ă©s jĂł volna tudni az okĂĄt, hogy mi a gond.
Köszönöm a tĂŒrelmed Csaba.
Ădv.
-
Roppant rossz modell. BĂĄr komponensekbĆl van összerakva, mindegyik komponens "unique" (vagyis mĂĄs-mĂĄs) annak ellenĂ©re, hogy ugyanolyan darabokbĂłl ĂĄll. Kicsit kipucoltam (Cleanup plugin, ld. alĂĄbb), a komponenseket helyettesĂtettem ugyanazokkal a definiciĂłkkal (Component Comparison plugin, ugyancsak alĂĄbb, bĂĄr ez nem mindenen mƱködött rendesen), Ăgy valami kevesebb, mint harmadĂĄra lement a mĂ©rete.
A bögrĂ©k szĂnĂ©vel az volt a gond, hogy a hĂĄtsĂł felĂŒket mutattĂĄk (meg a kanalak közĂŒl is az egyik nyelĂ©nek egy rĂ©sze). A Twilightban a hĂĄtĂł felĂŒlet is renderelhetĆ, ha az elsĆn nincs textĂșra. A sorrend Ăgy nĂ©z ki:
- Front face
- Group/Komponens
- Back face
TehĂĄt ha a komponensnek van is valami szĂne (ami a SU-ban nem lĂĄtszik, ha a modell belĂŒl is textĂșrĂĄzva van) de a textĂșra a back face-re van rakva, akkor a group/komponens szĂne fog Ă©rvĂ©nyesĂŒlni.
Ezeknek a Warehouse modelleknek a zöme nagyon gyĂ©rĂŒl van megcsinĂĄlva. Most itt csatolom ezt a "fĂ©lig") kipucolt modellt, de ez sem az igazi... Itt egy gyors kĂ©p (3' 19") rĂłla, hogyan renderelĆdne.
Vagyis az a lĂ©nyeg, hogy esetleg meg is Ășszod, hogy magad megmodellezd ezeket, azt nem Ășszod meg, hogy ki ne kelljen pucolni Ćket, mert több bosszĂșsĂĄg van velĂŒk, mintha magad csinĂĄltad volna. Ăs akkor arrĂłl mĂ©g ne is beszĂ©ljĂŒnk, hogy feleslegesen sokszögƱ hengerekbĆl ĂĄll itt sok minden, hiszen ezek viszonylag nagyobb tĂĄvolsĂĄgokbĂłl lĂĄtszanĂĄnak amĂșgy...
Itt pedig a Cleanup plugin, amely elengedhetetlen ilyen Ăłcska modellek esetĂ©ben (nekem ez valami 2800 fölösleges Ă©let tĂĄvolĂtott el):
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?f=323&t=22920
Ăs a Component Comparison plugin:
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=30143
-
Köszönöm, értem és tanulmånyozom.
-
Sziasztok!
Ha letöltök egy modellt:
-elĆtte megnĂ©zem a mĂ©retĂ©t (ha nagynak tƱnik prĂłbĂĄlok mĂĄsikat nĂ©zni)
-mindig kĂŒlön fĂĄjlkĂ©nt hĂșzom le
-megnyitom egy Ășj ablakban
-ellenĆrzöm a mĂ©rtĂ©kegysĂ©get (inch, m, cm.. stb..)
-kitakarĂtom a felesleges geometriĂĄt, elemeket stb..
-ellenĆrzöm, hogy minden felĂŒlet normĂĄlisa (front face)kifelĂ© nĂ©zzen
-lepucolom az anygokat (lehetĆleg)(ha mind ez meg van, rĂĄjövök sokadszorra, hogy lehet olcsĂłbb lett volna megmodellezni
(bocs ha olyat Ărtam amit mindenki tud)
-
Håt igen, ha hamarjåban kell valami és gyorsan letöltöm, gyakran én is megbånom...
-
HĂĄt ilyen WH-s letöltögetĂ©s tĂ©ren mĂ©g kicsit zöldfĂŒlƱ, vagyok meg mint lĂĄtszik naĂv is.
Na sebaj majd magamĂ©vĂĄ teszem az ajĂĄnlott programokat.Ădv.
-
Ez az ĂĄgy 4,7mb Ă©s ebbĆl a pĂĄrna 4,16.
PrĂłbĂĄltam a fent emlĂtett programokat de nem sikerĂŒlt kisebbet csinĂĄlni belĆle.
Igaz hogy nem egy kockåról van szó, de ne hogy mår egy pårna több mint 4mb legyen...vagy mégis?
NĂ©zzĂ©tek meg lĂ©gyszi.KĂszi
ĂŒdv. -
NĂ©zem (majd ha a SU befejezte az "Explode"-ot)
-
HĂĄt Ăme (csak 1 pĂĄrna van benne komponenskĂ©nt, a többit kipucoltam).
Polyreducer plugin (meg egy kis "smooth" tool az Ășj, hĂ©tvĂ©gĂ©n megjelenĆ Artisan pluginnal, mivel nagyon "gyƱrött" volt itt-ott Ă©s csĂșnyĂĄn ĂĄrnyĂ©kolĂłdott az anyag).
A polyreducer-nĂ©l 50%-ot vĂĄlasztottam Ă©s hĂĄt el is tartott majd' fĂ©l ĂłrĂĄt, mire elkĂ©szĂŒlt, de megĂ©rte - szinte nyolcadĂĄra (vagy csak inkĂĄbb hetedĂ©re?) lement a mĂ©ret (Ă©s szerintem elsĆ rĂĄnĂ©zĂ©sre nem is lett gagyibb, sĆt, a "smooth" eszköz utĂĄn mĂ©g jobban is nĂ©z ki talĂĄn...)
Az anyaga valami lila textĂșra volt, ha jĂłl lĂĄttam (kĂ©pfĂĄjl), Ă©s ez nagyon csĂșnyĂĄn szĂ©tesett rajta, Ășgyhogy lecserĂ©ltem egy ugyanolyan szĂnƱ, sima szĂn materiĂĄlra.
-
@gaieus said:
HĂĄt Ăme (csak 1 pĂĄrna van benne komponenskĂ©nt, a többit kipucoltam).
Polyreducer plugin (meg egy kis "smooth" tool az Ășj, hĂ©tvĂ©gĂ©n megjelenĆ Artisan pluginnal, mivel nagyon "gyƱrött" volt itt-ott Ă©s csĂșnyĂĄn ĂĄrnyĂ©kolĂłdott az anyag).
A polyreducer-nĂ©l 50%-ot vĂĄlasztottam Ă©s hĂĄt el is tartott majd' fĂ©l ĂłrĂĄt, mire elkĂ©szĂŒlt, de megĂ©rte - szinte nyolcadĂĄra (vagy csak inkĂĄbb hetedĂ©re?) lement a mĂ©ret (Ă©s szerintem elsĆ rĂĄnĂ©zĂ©sre nem is lett gagyibb, sĆt, a "smooth" eszköz utĂĄn mĂ©g jobban is nĂ©z ki talĂĄn...)
Az anyaga valami lila textĂșra volt, ha jĂłl lĂĄttam (kĂ©pfĂĄjl), Ă©s ez nagyon csĂșnyĂĄn szĂ©tesett rajta, Ășgyhogy lecserĂ©ltem egy ugyanolyan szĂnƱ, sima szĂn materiĂĄlra.
Nos, kb. ezekrĆl "beszĂ©ltem" Ă©n is. MindenfĂ©le jĂł szĂĄndĂ©kĂș emberek feltesznek mindent ami a kezĂŒk ĂŒgyĂ©be esik. Oszt szenvedjen vele az aki leszedi.
Csaba beĂŒltĂ©l az idĆgĂ©pbe? Egy a most következĆ hĂ©tvĂ©gĂ©n megjelenĆ plugin-nal dolgozol?
-
-
Ez fizetĆs lesz? (artisan)
-
Igen. Az ĂĄrĂĄt sajna nem mondhatom mĂ©g meg. Viszont elkĂ©pesztĆen sokoldalĂș. TulajdonkĂ©ppen a Subdivide and Smooth pluginnak a 2. verziĂłja, de többször annyi funkciĂł van benne. ValĂłsĂĄggal szobrĂĄszkodni Ă©s festegetni lehet vele.
-
@gaieus said:
Igen. Az ĂĄrĂĄt sajna nem mondhatom mĂ©g meg. Viszont elkĂ©pesztĆen sokoldalĂș. TulajdonkĂ©ppen a Subdivide and Smooth pluginnak a 2. verziĂłja, de többször annyi funkciĂł van benne. ValĂłsĂĄggal szobrĂĄszkodni Ă©s festegetni lehet vele.
Köszönöm. Lesz belĆle, kiprĂłbĂĄlhatĂł xĂłrĂĄs, napos stb.. verziĂł?
-
Lesz. Teljes értékƱ, 30 napos próbaverzió. A licensz viszont emailhez lesz kötve.
-
@gaieus said:
Lesz. Teljes értékƱ, 30 napos próbaverzió. A licensz viszont emailhez lesz kötve.
Még egyszer köszönöm.
-
Ăjabb kĂ©t plugin.
Köszönöm
-
FrankĂł lett a pĂĄrna de miközben nĂ©zegettem felmerĂŒlt kĂ©t kĂ©rdĂ©s.
Gondoltam lerenderelem, mert miĂ©rt ne.ElĆször szinte az egĂ©sz tök fekete lett, de aztĂĄn mint mĂĄr tudjuk a back face volt hĂĄtul. MegfordĂtottam Ă©s ekkor jött az elsĆ kĂ©rdĂ©sem. MegfordĂtotta az oldalakat, de mint a kĂ©pen is lĂĄtszik a modellen belĂŒl nem minden oldal volt back face. Nem lehet vhogy azt megcsinĂĄlni, hogy a modellen/kijelölt objektumokon belĂŒl minden oldalt tegyen vagy back face-Ă© vagy front face-Ă©, Ă©s utĂĄna mĂĄr a reverse face-szel lehet forgatni egysĂ©gesen. RĂ©gebben is volt ilyen gondom rajzolĂĄs közbe, de nĂ©hĂĄny lapot megforgatni egy pĂĄr kockĂĄn nem tĂșl bonyolult munka bĂĄr volt Ășgy, hogy jĂłl jött volna egy ilyen lehetĆsĂ©g.
A mĂĄsik kĂ©rdĂ©s ami a kĂ©pen is lĂĄtszik hogy lĂĄtszanak a pĂĄrna Ă©lei. LĂĄttam mĂĄr ilyen renderelt kĂ©peket pĂĄrnĂĄkrĂłl Ă©s ott szĂ©pen elsimultak. Azt tudom elkĂ©pzelni hogy több kis hĂĄromszögre kellene osztani a pĂĄrna oldalait, vagy vmi pluginnal elsimĂtani azokat, vagy nem tudom.
Csaba a kisujjadat nyĂșjtod, de valĂłjĂĄban nem a karodra hajtok, csak felmerĂŒlnek ezek a kĂ©rdĂ©sek Ă©s hĂĄt jĂł volna vĂĄlaszt kapni rĂĄ...bocs az ĂĄllandĂł kĂ©rdĂ©s halomĂ©rt
Köszönöm
Ădv. -
FenĂ©be, ezt Ă©szre sem vettem. Ăn az eredeti fĂĄjlbĂłl dolgoztam, ott meg az idiĂłta a "back face"-t is fehĂ©rre ĂĄllĂtotta (nyilvĂĄn Ć is Ă©szrevette, hogy gĂĄz van). NĂ©ztem Ă©n "Monochrome" mĂłdban, de hĂĄt minden fehĂ©r volt Ă©s fel sem merĂŒlt bennem...
No mindegy, ezen könnyƱ (volt) segĂteni. Ha nincsenek belsĆ felĂŒletek (Ă©s itt nincsenek, mert biztos, ami biztos, ha lettek volna is kitörlöm Ćket egy pluginnal), akkor jobb-kattints egy jĂłl irĂĄnyzott felĂŒletre (rejtett geometria bekapcsolva) Ă©s "Orient faces".
Ami a szögletességet illeti...
Group"-ban vagy komponensben van? Ha nem csinĂĄlj belĆle bĂĄrmelyiket Ă©s simĂĄn fogja renderelni.
Vagya Twilight material bĂĄllĂtĂĄsoknĂĄl kapcsold be a Vertex weldiing funkciĂłt Ă©s adj egy viszonylag magas szĂĄmot a simĂtĂĄs szögĂ©re.
-
HƱ, de gyors voltål.
Köszi kiprĂłbĂĄlom Ćket.
Ui.:
KĂ©t modellt töltöttem le Ă©s mind a kettĆben olyan hibĂĄk voltak amikrĆl nem az jön le hogy pĂĄr "idiĂłta" akik direkt szĂvatjĂĄk az embereket.
Advertisement