sketchucation logo sketchucation
    • Login
    Oops, your profile's looking a bit empty! To help us tailor your experience, please fill in key details like your SketchUp version, skill level, operating system, and more. Update and save your info on your profile page today!
    🛣️ Road Profile Builder | Generate roads, curbs and pavements easily Download

Google Earth-ből SketchUp-ba

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    10 Posts 3 Posters 9.9k Views 3 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • G Offline
      goethe
      last edited by

Szia Csaba!

Szeretnék segítséget kérni Tőled abban, hogy GE-ből néhány épületet SketchUp-ba (v.7.1) importáljak. A GE-ben lementettem egy kmz-t, de az SU-ban nem jelenik meg semmi. Gondolom, ez nem ilyen egyszerű... Egy tervezett épület jelenleg meglévő környezetét (helyszín Bp.) szeretném a modellembe beapplikálni, a kérdésem pedig, hogy ez valamilyen módon megoldható-e...

Előre is köszi!

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • GaieusG Offline
        Gaieus
        last edited by

Szia Péter!

HA a 7.1-es verziód van (gondolom, mert hogy eredetileg abba a topikba írtál), mi sem egyszerűbb - két módja is van.

1. A 7.1-es verzió képes arra, hogy kmz fájlt importáljon, vagyis ha lementetted a GE-ből, egyszerűen importáld, mint bármi más fájlformátumot.
        2. Ugyancsak van arra lehetőség, hogy (ha a modellek a 3d Warehouse-ban is fönn vannak), a "Component browser"-en keresztül a "Környező épületeket" ("Nearby models") egyszerűen letölthesd - lásd a mellékelt képet. Ez még olyan modellekkel is működik, amelyeknek az skp fájlját nem, csak a kmz-t töltöttég föl. 😉 Kipróbáltam (egy saját modellen).
          Ez azért is jó, mert ugyanoda helyezi (ha azt választod), ahol eredetileg vannak, vagyis vélhetően a helyes helyre, ha az eredeti modellező jól helyezte el.
          nearby.jpg
          Ha a 7.0-át használod, akkor töltsd le a 7.1-est. Amúgy is sokkal gyorsabb.

És ha nem baj, szétvágtam a topikot - ez a téma megérdemel egy külön topikot.

Gai...

• G Offline
          goethe
          last edited by

Szia Csaba!

Köszi a választ és azt is, hogy külön topikot nyitottál a témának, így tényleg jobb. 👍

Igen, a 7.1-est használom és az a problémám, hogy kmz importnál - ahogy írtam - nem történik semmi (de szó szerint tényleg semmi), akár bepipálom az options-ön belüli lehetőségeket, akár nem... Nem tudom, mit csinálhatok rosszul... Ezért én GE-s képet SU-ba többnyire a Tools -> Google Earth -> Get Current View segítségével hoztam be (előtte persze GE-ben ráálltam a kívánt területre).

Ezzel a módszerrel ez idáig nem is volt gondom, azonban most először szeretném a környező épületeket is berakni a modellembe.

Próbálgattam, amit javasoltál, csakhogy a "Nearby Models" kiválasztása után nem talál semmit a környéken. Először arra gondoltam, hogy a kmz-import helyett választott megoldásom miatt nem jön össze, de kipróbáltam nagyobb képpel és így több épületet is sikerült behoznom. Sajnos a legközelebbi épület a Halászbástya volt, pedig GE-ben a teljes terület meg van modellezve (sőt, szinte egész Budapest). A Warehouse oldalán viszont ezeket a környékbeli házakat magam sem találtam meg.

Egy ismerősöm nemrég mesélte, hogy a úgy rak fel a Google teljes városokat, hogy repülőről több oldalról lefotózzák a házakat és egy szoftver generálja azokat a fotókból. Nem tudom, hogy ez csak városi legenda-e, vagy sem, de ha igaz is, lehetséges ezeket a modelleket letölteni akkor is, ha nincsenek fenn a Warehouse-on és esetleg nem SU-ban készültek?

Köszönöm még egyszer.

P.

• GaieusG Offline
            Gaieus
            last edited by

Aha! Most már világos - azok nem SketchUp modellek, hanem BuildingMaker modellek és nincsenek is fent a WareHouse-ban épp ezért. És hát igen, ez a több szögből készült képek alapján, nagyon gyorsan (és többnyire nagyon sz@r minőségben) csinálja a modelleket.

Gai...

• G Offline
              goethe
              last edited by

Igen, valóban a Building Maker lesz az és tényleg elég sz@r a minőségük. 😄

Igazság szerint csak a hozzávetőleges tömegmodellekre volna szükségem. Emiatt nekem most nem is lenne fontos a jó minőség, mivel elsősorban nem ezeket a házakat mutatnám be (le is halványítom majd őket), viszont szinte mindenhol látszódnának a háttérben. A lényeg, hogy látható legyen, hogy a tervezett épületem tömege hogyan viszonyul a környező házakéhoz.

Ezek szerint, ha nincsenek fenn a Warehouse-on, akkor ezeket a BM-es modelleket nem is tudom letölteni?

UI: Az általad megadott link súgóján belül találtam egy olyan menüpontot, hogy "Az Épületmodellezőben készített épületek javítása a SketchUp használatával", mely alapján - értelmezésem szerint - SU-ba vhogy be lehet hozni ezeket a modelleket, csak azt nem világos egyelőre, hogy milyen módon...

• GaieusG Offline
                Gaieus
                last edited by

@goethe said:

...Az általad megadott link súgóján belül találtam egy olyan menüpontot, hogy "Az Épületmodellezőben készített épületek javítása a SketchUp használatával", mely alapján - értelmezésem szerint - SU-ba valahogy be lehet hozni ezeket a modelleket, csak azt nem világos egyelőre, hogy milyen módon...

Igen - annak, aki csinálta őket (és persze ezzel akarják "buzdítani" a népet arra, hogy a sz@r modelljeiket valahogy tegyék "elfogadhatóbbá" de nyilván egy vállalkozás, amely erre szakosodott, ugyanúgy nagy ívben belesz@rik).

Nos, amíg ezeket valaki meg nem osztja a Warehouse-on keresztül, addig sajna egyrészt sz@rok maradnak, másrészt ne lehet őket letölteni.

Gai...

• G Offline
                  goethe
                  last edited by

Ohh, ezt szomorúan olvasom... Persze valahol érthető a dolog, csak gondoltam, megkímélem magam néhány "ugribugri" szomszédos épület nem szükségszerű és valószínűleg nagyon pontatlan megmodellezésétől...

Hmmmm... akkor nekiesek.

Köszi a segítséget!

UI: jó lenne valahogy hatni a BM-es csapatra, hogy ők is tegyék közzé egy Warehouse-hoz hasonló oldalon az SU-kompatibilis modelljeiket (hamár cégen belül a GE-s / SU-s csapat is megteszi), amelyek többségében ugyan hasznavehetetlenek, de nekem most nagyon jól jöttek volna. Meg persze biztos másnak is (pl. aki valamiért letöltené mondjuk a saját házát, vagy netán építészként hasonló cipőben jár, mint én).

Gondolom, ez már másoknak is eszébe jutott a világon, ezért ez a gondolat most inkább csak egy fikció 😄

• GaieusG Offline
                    Gaieus
                    last edited by

Hát, mások nem annyira szerencsések (vagy szerencsétlenek?) hogy lenne náluk BM. Magyarországon csak Budapesten van (egyelőre - hál' Istennek). Amúgy "eredetileg" valóban az az "elvárás", hogy utána hozzák be SU-ba és csinálják meg rendesen, majd a Warehouse-on keresztül publikálják. De hát mindig volt (és lesz) ilyen konfliktus az olcsó tömegtermelés és a lassúbb minőségi között.

És persze azt is el tudom képzelni, hogy üzleti érdekek vannak a háttérben, hogy miért nem akarják közzétenni.

Gai...

• A Offline
                      amonserrano
                      last edited by

@gaieus said:

Hát, mások nem annyira szerencsések (vagy szerencsétlenek?) hogy lenne náluk BM. Magyarországon csak Budapesten van (egyelőre - hál' Istennek). Amúgy "eredetileg" valóban az az "elvárás", hogy utána hozzák be SU-ba és csinálják meg rendesen, majd a Warehouse-on keresztül publikálják. De hát mindig volt (és lesz) ilyen konfliktus az olcsó tömegtermelés és a lassúbb minőségi között.

És persze azt is el tudom képzelni, hogy üzleti érdekek vannak a háttérben, hogy miért nem akarják közzétenni.

csak annyi, hogy elvileg nem kell behoznod SKUPba es megepitened, hanem barki megtudja csinalni a BM oldalan es egybol automatikusan feltolti a Warehouse-re... onnan meg ugy mar lelehet tolteni a gepedre:) tehat par hazat konnyebb megcsinalni BMben es ugy felraknod a modelled melle, mert egybol fel van texturazva....
                      nah persze ha nem annyira fontos a reszletes epulet modell...

• GaieusG Offline
                        Gaieus
                        last edited by

Persze hogy nem kell - de mivel a BM modellek elég rossz minőségűek, a Google "ajánlja" legalább is, hogy így csinálják, hogy valahogy azért kipofozzák a modellt. Persze nem elvárás, csak ajánlás.

Gai...

• 1 / 1
                        • First post
                          Last post
                        Buy SketchPlus
                        Buy SUbD
                        Buy WrapR
                        Buy eBook
                        Buy Modelur
                        Buy Vertex Tools
                        Buy SketchCuisine