Google Earth-ből SketchUp-ba
-
Szia Csaba!
Szeretnék segítséget kérni Tőled abban, hogy GE-ből néhány épületet SketchUp-ba (v.7.1) importáljak. A GE-ben lementettem egy kmz-t, de az SU-ban nem jelenik meg semmi. Gondolom, ez nem ilyen egyszerű... Egy tervezett épület jelenleg meglévő környezetét (helyszín Bp.) szeretném a modellembe beapplikálni, a kérdésem pedig, hogy ez valamilyen módon megoldható-e...
Előre is köszi!
-
Szia Péter!
HA a 7.1-es verziód van (gondolom, mert hogy eredetileg abba a topikba írtál), mi sem egyszerűbb - két módja is van.
- A 7.1-es verzió képes arra, hogy kmz fájlt importáljon, vagyis ha lementetted a GE-ből, egyszerűen importáld, mint bármi más fájlformátumot.
- Ugyancsak van arra lehetőség, hogy (ha a modellek a 3d Warehouse-ban is fönn vannak), a "Component browser"-en keresztül a "Környező épületeket" ("Nearby models") egyszerűen letölthesd - lásd a mellékelt képet. Ez még olyan modellekkel is működik, amelyeknek az skp fájlját nem, csak a kmz-t töltöttég föl. Kipróbáltam (egy saját modellen).
Ez azért is jó, mert ugyanoda helyezi (ha azt választod), ahol eredetileg vannak, vagyis vélhetően a helyes helyre, ha az eredeti modellező jól helyezte el.
Ha a 7.0-át használod, akkor töltsd le a 7.1-est. Amúgy is sokkal gyorsabb.
És ha nem baj, szétvágtam a topikot - ez a téma megérdemel egy külön topikot.
-
Szia Csaba!
Köszi a választ és azt is, hogy külön topikot nyitottál a témának, így tényleg jobb.
Igen, a 7.1-est használom és az a problémám, hogy kmz importnál - ahogy írtam - nem történik semmi (de szó szerint tényleg semmi), akár bepipálom az options-ön belüli lehetőségeket, akár nem... Nem tudom, mit csinálhatok rosszul... Ezért én GE-s képet SU-ba többnyire a Tools -> Google Earth -> Get Current View segítségével hoztam be (előtte persze GE-ben ráálltam a kívánt területre).
Ezzel a módszerrel ez idáig nem is volt gondom, azonban most először szeretném a környező épületeket is berakni a modellembe.
Próbálgattam, amit javasoltál, csakhogy a "Nearby Models" kiválasztása után nem talál semmit a környéken. Először arra gondoltam, hogy a kmz-import helyett választott megoldásom miatt nem jön össze, de kipróbáltam nagyobb képpel és így több épületet is sikerült behoznom. Sajnos a legközelebbi épület a Halászbástya volt, pedig GE-ben a teljes terület meg van modellezve (sőt, szinte egész Budapest). A Warehouse oldalán viszont ezeket a környékbeli házakat magam sem találtam meg.
Egy ismerősöm nemrég mesélte, hogy a úgy rak fel a Google teljes városokat, hogy repülőről több oldalról lefotózzák a házakat és egy szoftver generálja azokat a fotókból. Nem tudom, hogy ez csak városi legenda-e, vagy sem, de ha igaz is, lehetséges ezeket a modelleket letölteni akkor is, ha nincsenek fenn a Warehouse-on és esetleg nem SU-ban készültek?
Köszönöm még egyszer.
P.
-
Aha! Most már világos - azok nem SketchUp modellek, hanem BuildingMaker modellek és nincsenek is fent a WareHouse-ban épp ezért. És hát igen, ez a több szögből készült képek alapján, nagyon gyorsan (és többnyire nagyon sz@r minőségben) csinálja a modelleket.
-
Igen, valóban a Building Maker lesz az és tényleg elég sz@r a minőségük.
Igazság szerint csak a hozzávetőleges tömegmodellekre volna szükségem. Emiatt nekem most nem is lenne fontos a jó minőség, mivel elsősorban nem ezeket a házakat mutatnám be (le is halványítom majd őket), viszont szinte mindenhol látszódnának a háttérben. A lényeg, hogy látható legyen, hogy a tervezett épületem tömege hogyan viszonyul a környező házakéhoz.
Ezek szerint, ha nincsenek fenn a Warehouse-on, akkor ezeket a BM-es modelleket nem is tudom letölteni?
UI: Az általad megadott link súgóján belül találtam egy olyan menüpontot, hogy "Az Épületmodellezőben készített épületek javítása a SketchUp használatával", mely alapján - értelmezésem szerint - SU-ba vhogy be lehet hozni ezeket a modelleket, csak azt nem világos egyelőre, hogy milyen módon...
-
@goethe said:
...Az általad megadott link súgóján belül találtam egy olyan menüpontot, hogy "Az Épületmodellezőben készített épületek javítása a SketchUp használatával", mely alapján - értelmezésem szerint - SU-ba valahogy be lehet hozni ezeket a modelleket, csak azt nem világos egyelőre, hogy milyen módon...
Igen - annak, aki csinálta őket (és persze ezzel akarják "buzdítani" a népet arra, hogy a sz@r modelljeiket valahogy tegyék "elfogadhatóbbá" de nyilván egy vállalkozás, amely erre szakosodott, ugyanúgy nagy ívben belesz@rik).
Nos, amíg ezeket valaki meg nem osztja a Warehouse-on keresztül, addig sajna egyrészt sz@rok maradnak, másrészt ne lehet őket letölteni.
-
Ohh, ezt szomorúan olvasom... Persze valahol érthető a dolog, csak gondoltam, megkímélem magam néhány "ugribugri" szomszédos épület nem szükségszerű és valószínűleg nagyon pontatlan megmodellezésétől...
Hmmmm... akkor nekiesek.
Köszi a segítséget!
UI: jó lenne valahogy hatni a BM-es csapatra, hogy ők is tegyék közzé egy Warehouse-hoz hasonló oldalon az SU-kompatibilis modelljeiket (hamár cégen belül a GE-s / SU-s csapat is megteszi), amelyek többségében ugyan hasznavehetetlenek, de nekem most nagyon jól jöttek volna. Meg persze biztos másnak is (pl. aki valamiért letöltené mondjuk a saját házát, vagy netán építészként hasonló cipőben jár, mint én).
Gondolom, ez már másoknak is eszébe jutott a világon, ezért ez a gondolat most inkább csak egy fikció
-
Hát, mások nem annyira szerencsések (vagy szerencsétlenek?) hogy lenne náluk BM. Magyarországon csak Budapesten van (egyelőre - hál' Istennek). Amúgy "eredetileg" valóban az az "elvárás", hogy utána hozzák be SU-ba és csinálják meg rendesen, majd a Warehouse-on keresztül publikálják. De hát mindig volt (és lesz) ilyen konfliktus az olcsó tömegtermelés és a lassúbb minőségi között.
És persze azt is el tudom képzelni, hogy üzleti érdekek vannak a háttérben, hogy miért nem akarják közzétenni.
-
@gaieus said:
Hát, mások nem annyira szerencsések (vagy szerencsétlenek?) hogy lenne náluk BM. Magyarországon csak Budapesten van (egyelőre - hál' Istennek). Amúgy "eredetileg" valóban az az "elvárás", hogy utána hozzák be SU-ba és csinálják meg rendesen, majd a Warehouse-on keresztül publikálják. De hát mindig volt (és lesz) ilyen konfliktus az olcsó tömegtermelés és a lassúbb minőségi között.
És persze azt is el tudom képzelni, hogy üzleti érdekek vannak a háttérben, hogy miért nem akarják közzétenni.
csak annyi, hogy elvileg nem kell behoznod SKUPba es megepitened, hanem barki megtudja csinalni a BM oldalan es egybol automatikusan feltolti a Warehouse-re... onnan meg ugy mar lelehet tolteni a gepedre:) tehat par hazat konnyebb megcsinalni BMben es ugy felraknod a modelled melle, mert egybol fel van texturazva....
nah persze ha nem annyira fontos a reszletes epulet modell... -
Persze hogy nem kell - de mivel a BM modellek elég rossz minőségűek, a Google "ajánlja" legalább is, hogy így csinálják, hogy valahogy azért kipofozzák a modellt. Persze nem elvárás, csak ajánlás.
Advertisement