sketchucation logo sketchucation
    • Login
    ℹ️ Licensed Extensions | FredoBatch, ElevationProfile, FredoSketch, LayOps, MatSim and Pic2Shape will require license from Sept 1st More Info

SketchUp 7.1

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    12 Posts 4 Posters 10.8k Views 4 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • GaieusG Offline
      Gaieus
      last edited by

Megjelent az új verzió.

Leginkább a gyorsaságban különbözik - de abban aztán igazán (nekem árnékok nélkül 4x, árnyékokkal 15x gyorsabban működik ez a teszt ❗ ) - de persze egy csomó újdonság is van (ezek egy jó része számunkra nem annyira érdekes), viszont (a "Pro verzió" használóinak - méretezés a Layout programban!!!).

Na, frissen kelve és kávé után, folytatnám (illetve részletezném)

Mindenek előtt figyelmeztetés a Free verzió használóinak - ettől az új verziótól fogva a Google nem támogatja a dwg/dxf importot az ingyenes változatban. Ettől még érdemes letölteni/telepíteni, mert (ideiglenes jelleggel) kiadtak egy importer-plugin-t (de ez a SU 8-ban már nem fog működni).

Újdonság, hogy egy modellen belül, az egyes komponensekre jobb-kattintva, külön is fel lehet őket tölteni a Warehouse-ba. Ez jó lehet akár egy olyan Google Earth modellnél, ahol egy háztömböt egyben modellezünk (hogy az épületek klasszul igazodjanak egymáshoz), de azért az épületeket mégis csak külön-külön akarjuk feltölteni.

Újdonság a kmz import, vagyis ha GE-be exportálunk, akkor ezen túl azt visza is lehet importálni SketchUp-ba.

Ugyancsak újdonság az, hogy ha olyan helyen modellezünk, ahol van ún. "Street View", akkor annak a képét importálhatjuk az épületünkre textúrának (nem kell aggódni,, hogy ezt a funkciót elkoptatjuk, hiszen Magyarországon sehol nincs Street View).

LayOut-ban, mint fentebb már volt róla szó - a legnagyobb újdonság, hogy lehet méretezni 2D-ben. Ezen kívül jelentősen javult a szövegbevitel (amit RTF-ben elő tudunk állítani, azt gyakorlatilag hiba nélkül importálja).

Azt hiszem, egyelőre ennyi...

Gai...

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • T Offline
        thyeby
        last edited by

Ez az ACAD import megvonás nagyon nagy érvágás nekem. Jelenleg is épp azon mesterkedek, hogy egy CNC kezelőjének a keze alá dolgozzak - s milyen gyors és egyszerű ez SU-ban...

Sajnálom nagyon, de nem merem letölteni. Csábít az a szédítő sebesség, de óvatosságból maradok inkább a turtle tempónál. 😞

(Hány aranytallért is kell elveszejteni a pro változatért? És a frissítésekért is adózni kell akkor, ha olyanom lenne?)

• GaieusG Offline
          Gaieus
          last edited by

Ezért van hozzá a (hivatalosan kiadott) dwg/dxf import plugin (lásd a linket fentebb). Igaz, hogy a 8-as verziótól már nem fogják hivatalosan támogatni (nem lesz ahhoz kompatibilis verziója), de a 8-ast simán lehet majd a 7-es mellé telepíteni (nem írja felül) így megmaradhat neked a 7-es az importálásra és a 8-as (ha jobban tetszik majd) a munkára.

Gai...

• M Offline
            mdk01
            last edited by

Köszönjük szépen az összefoglalást.

Üdv.

• A Offline
              amonserrano
              last edited by

hacsak nem valtozott meg a progi neve, akkor erdemes lenne kijavitani a topic cimet:) ha van ra lehetoseg persze...

• GaieusG Offline
                Gaieus
                last edited by

Hogy mikre nincs ideje figyelni egyeseknek!
                😄

(Kösz - kijavítottam - hogy ez nekem hogy nem tűnt fel eddig?) 😕

Gai...

• M Offline
                  mdk01
                  last edited by

Csaba!

Azt a dwg exportáló plugint te felraktad?
                  Én feltelpítettem elvileg jó is lett újraindítottam de nem jelenik meg semmi sehol.
                  Sima 7.1 alá tettem fel.

Van vmi ötleted?

Köszi

• GaieusG Offline
                    Gaieus
                    last edited by

Nekem Pro verzióm van, úgyhogy nem kellett felraknom - de az nem exportál, csak importál. Lehet hogy simán a File > Import alatt kéne keresni?

Gai...

• M Offline
                      mdk01
                      last edited by

Jah hogy csak importál?
                      Bár bent van a nevében is...hm. 😳
                      Akkor ezzel sokra nem megyek.
                      Amúgy az import működik mert ott tudok importálni 3D-s modelleket, de az nem volt benne alapból is?.

Köszi

• GaieusG Offline
                        Gaieus
                        last edited by

A 7.1-ben kivették, és egyelőre ezzel a pluginnal pótolták, de az újabb verziókhoz nem lesz már ez a plugin sem. Gondolom egyrészt üzleti fogás áll mögötte (hogy ösztönözzék a Pro eladásokat), másrészt a konkurencia (Autodesk) formátumát nem akarják támogatni az ingyenes változatban.

Nem tudom, a későbbi verziókkal fog-e ez a plugin működni - ha nem, érdemes lesz megtartani a SU 7-et akkor is, ha melléje feltelepíted az újabb verziót.

Gai...

• A Offline
                          amonserrano
                          last edited by

sketchup 6 ban, ha az outlinerben egy rejtett elemre klikkeltem, akkor a kepernyon elotunt a korvanala annak az elemnek, igy konnyebb volt be azonositani, hogy melyik elemet akarom unhide-olni....

nos ugy tunik ez kenyelmi funkcio a hetes verzioban nincs benne, vagy csak kulon beallitas kerdese?

koszi

• GaieusG Offline
                            Gaieus
                            last edited by

Ez valóban így van - sajnos (mást is hallottam panaszkodni emiatt). Ait tehetsz az annyi, hogy a View menüben láthatóvá teszed a rejtett dolgokat és akkor, ha kiválasztod az Outliner-ben, látszik a kijelölés.

Gai...

• 1 / 1
                            • First post
                              Last post
                            Buy SketchPlus
                            Buy SUbD
                            Buy WrapR
                            Buy eBook
                            Buy Modelur
                            Buy Vertex Tools
                            Buy SketchCuisine