sketchucation logo sketchucation
    • Login
    Oops, your profile's looking a bit empty! To help us tailor your experience, please fill in key details like your SketchUp version, skill level, operating system, and more. Update and save your info on your profile page today!
    🛣️ Road Profile Builder | Generate roads, curbs and pavements easily Download

SketchUp 7.1

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    12 Posts 4 Posters 10.9k Views 4 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • GaieusG Offline
      Gaieus
      last edited by

Megjelent az új verzió.

Leginkább a gyorsaságban különbözik - de abban aztán igazán (nekem árnékok nélkül 4x, árnyékokkal 15x gyorsabban működik ez a teszt ❗ ) - de persze egy csomó újdonság is van (ezek egy jó része számunkra nem annyira érdekes), viszont (a "Pro verzió" használóinak - méretezés a Layout programban!!!).

Na, frissen kelve és kávé után, folytatnám (illetve részletezném)

Mindenek előtt figyelmeztetés a Free verzió használóinak - ettől az új verziótól fogva a Google nem támogatja a dwg/dxf importot az ingyenes változatban. Ettől még érdemes letölteni/telepíteni, mert (ideiglenes jelleggel) kiadtak egy importer-plugin-t (de ez a SU 8-ban már nem fog működni).

Újdonság, hogy egy modellen belül, az egyes komponensekre jobb-kattintva, külön is fel lehet őket tölteni a Warehouse-ba. Ez jó lehet akár egy olyan Google Earth modellnél, ahol egy háztömböt egyben modellezünk (hogy az épületek klasszul igazodjanak egymáshoz), de azért az épületeket mégis csak külön-külön akarjuk feltölteni.

Újdonság a kmz import, vagyis ha GE-be exportálunk, akkor ezen túl azt visza is lehet importálni SketchUp-ba.

Ugyancsak újdonság az, hogy ha olyan helyen modellezünk, ahol van ún. "Street View", akkor annak a képét importálhatjuk az épületünkre textúrának (nem kell aggódni,, hogy ezt a funkciót elkoptatjuk, hiszen Magyarországon sehol nincs Street View).

LayOut-ban, mint fentebb már volt róla szó - a legnagyobb újdonság, hogy lehet méretezni 2D-ben. Ezen kívül jelentősen javult a szövegbevitel (amit RTF-ben elő tudunk állítani, azt gyakorlatilag hiba nélkül importálja).

Azt hiszem, egyelőre ennyi...

Gai...

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • T Offline
        thyeby
        last edited by

Ez az ACAD import megvonás nagyon nagy érvágás nekem. Jelenleg is épp azon mesterkedek, hogy egy CNC kezelőjének a keze alá dolgozzak - s milyen gyors és egyszerű ez SU-ban...

Sajnálom nagyon, de nem merem letölteni. Csábít az a szédítő sebesség, de óvatosságból maradok inkább a turtle tempónál. 😞

(Hány aranytallért is kell elveszejteni a pro változatért? És a frissítésekért is adózni kell akkor, ha olyanom lenne?)

• GaieusG Offline
          Gaieus
          last edited by

Ezért van hozzá a (hivatalosan kiadott) dwg/dxf import plugin (lásd a linket fentebb). Igaz, hogy a 8-as verziótól már nem fogják hivatalosan támogatni (nem lesz ahhoz kompatibilis verziója), de a 8-ast simán lehet majd a 7-es mellé telepíteni (nem írja felül) így megmaradhat neked a 7-es az importálásra és a 8-as (ha jobban tetszik majd) a munkára.

Gai...

• M Offline
            mdk01
            last edited by

Köszönjük szépen az összefoglalást.

Üdv.

• A Offline
              amonserrano
              last edited by

hacsak nem valtozott meg a progi neve, akkor erdemes lenne kijavitani a topic cimet:) ha van ra lehetoseg persze...

• GaieusG Offline
                Gaieus
                last edited by

Hogy mikre nincs ideje figyelni egyeseknek!
                😄

(Kösz - kijavítottam - hogy ez nekem hogy nem tűnt fel eddig?) 😕

Gai...

• M Offline
                  mdk01
                  last edited by

Csaba!

Azt a dwg exportáló plugint te felraktad?
                  Én feltelpítettem elvileg jó is lett újraindítottam de nem jelenik meg semmi sehol.
                  Sima 7.1 alá tettem fel.

Van vmi ötleted?

Köszi

• GaieusG Offline
                    Gaieus
                    last edited by

Nekem Pro verzióm van, úgyhogy nem kellett felraknom - de az nem exportál, csak importál. Lehet hogy simán a File > Import alatt kéne keresni?

Gai...

• M Offline
                      mdk01
                      last edited by

Jah hogy csak importál?
                      Bár bent van a nevében is...hm. 😳
                      Akkor ezzel sokra nem megyek.
                      Amúgy az import működik mert ott tudok importálni 3D-s modelleket, de az nem volt benne alapból is?.

Köszi

• GaieusG Offline
                        Gaieus
                        last edited by

A 7.1-ben kivették, és egyelőre ezzel a pluginnal pótolták, de az újabb verziókhoz nem lesz már ez a plugin sem. Gondolom egyrészt üzleti fogás áll mögötte (hogy ösztönözzék a Pro eladásokat), másrészt a konkurencia (Autodesk) formátumát nem akarják támogatni az ingyenes változatban.

Nem tudom, a későbbi verziókkal fog-e ez a plugin működni - ha nem, érdemes lesz megtartani a SU 7-et akkor is, ha melléje feltelepíted az újabb verziót.

Gai...

• A Offline
                          amonserrano
                          last edited by

sketchup 6 ban, ha az outlinerben egy rejtett elemre klikkeltem, akkor a kepernyon elotunt a korvanala annak az elemnek, igy konnyebb volt be azonositani, hogy melyik elemet akarom unhide-olni....

nos ugy tunik ez kenyelmi funkcio a hetes verzioban nincs benne, vagy csak kulon beallitas kerdese?

koszi

• GaieusG Offline
                            Gaieus
                            last edited by

Ez valóban így van - sajnos (mást is hallottam panaszkodni emiatt). Ait tehetsz az annyi, hogy a View menüben láthatóvá teszed a rejtett dolgokat és akkor, ha kiválasztod az Outliner-ben, látszik a kijelölés.

Gai...

• 1 / 1
                            • First post
                              Last post
                            Buy SketchPlus
                            Buy SUbD
                            Buy WrapR
                            Buy eBook
                            Buy Modelur
                            Buy Vertex Tools
                            Buy SketchCuisine