Texturázás
-
Az explode nem elérhető
-
Akkor valószínűleg nem képként, hanem textúraként importáltad. Nem akarod csatolni?
-
de ha meg mukodik az explode push akkor ez lesz a kép helyén:
-
Tényleg nem tudok mit mondani erre így. Kellene az az skp fájl.
-
Hello!
Új vagyok a fórumon és lenne egy kérdésem!
Szóval texturázni szeretnék egy oszlopot, de valahogy sehogy sem sikerül! A sík felületekkel nincs problémám, de ez a henger (szegmentált) forma feladta leckét!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi lenne a megoldása a hasonló formák texturázásának? Plugin kell hozzá esetleg?Minden segítséget előre köszönök!
Üdv, Saskakas
-
Szia Roland!
Nem feltétlenül kell hozzá plugin, különösen, ha az oszlop henger alakú (vagyis nem szűkül semerre amolyan csonka kúp szerűen). Amire vigyázni kell az az, hogy a textúra maradék nélkül oszthatóan körbeérje az oszlopot - különben valahol nem fog stimmelni az illesztés.
Itt van egy példa (persze ne oszlopszerű textúrával), hogyan lehet megcsinálni. Ebben az esetben a kép pont akkora, hogy egyszer körbeér.
-
Köszönöm Gaieus!
Nagyot segítettél!
-
Ha tényleg segített, örülök. Ha van továbbra is gondod vele (mert hogy lehet), akkor csatold a fájlt aztán majd meglátjuk.
-
Csaba hogyan tudom a különböző felületeken ua. a textúrát külön-külön alakítgatni.
Értem ez alatt pl. az aktuális problémámat mint pl. fa szálirány vízszintes és függőleges változtatása.
Gyakorlatilag itt 90fokos elforgatásról van szó amit úgy oldottam meg hogy a Gimp-be csináltam egy vízszintes és egy függőleges szálirányú textúrát külön elmentve. Sztem ez így nem az igazi.
A másik gondom hogy különböző felületeken külön-külön szeretném állítani a textúra méretét.Lehet ilyeneket vhogyan?
KöszönömÜdv
Balázs -
Egy felületen (egy egyszerű, csak ey "face"-ből álló felületen, tehát nem görbült felületen vagy csoporton/komponensen) kattints a jobb gombbal a textúrára, majd "Texture" > Position.
Kétféle pozicionálási mód van, a "Fixed pin" (mint a képen) és a "Free pin" (az arra jó, hogy pl. egy fotótextúrát saroktól sarokig pontosan ráhúzzunk).
Ha most megint kattintasz jobb gombbal, akkor az a menü jön föl, amit látsz - gondolom, magáért beszél. Ez csupán ezen a felületen forgatja el a textúrát, de ha több felületre kell, akkor egyen csináld meg, majd a festékesvödröt az ALT gombbal lenyomva "vegyél mintát" a már pozicionált textúrából és azzal fesd be a többi felületet.A textúra nagyságát a képen látható, zöld bütyökkel lehet (felületenként) igazítani. Ha a pirostól ellenkező irányba húzod, akkor arányosan nő. Ugyancsak ezzel lehet "finoman" forgatni a textúrát, ha a 90 fokokkal lépkedés nem elég.
Igazából azért sem szerencsés Gimp-ben forgatni a cuccot, mert aztán minden textúrából valami duplával fogsz kikötni a végén. Itt a SU (és a renderelő programok) még akkor is ugyanannak a textúrának veszik, ha más a pozíciója. Ha egyszerűen le akarsz cserélni egy textúrát a másikra, így egy csapásra megteheted.
-
Értek mindent.
Én gyakorlatilag festettem a felületeket a vödörrel, de igazad van. Ezt a módszert hazsnáltuk ugye a Ge-s modellezésnél mikor fotókat dolgoztunk.
Nem gondoltam hogy minden egyes felületre külön-külön kell ráhúzni a textúrát, de gondolhattam volna.Köszönöm próbálkozom
Advertisement