Nyújtás
-
Csaba ismersz nyújtó plugint?
Egy konyhaajtót szeretnék megnyújtani de a "scale" parancs az a keretnek a szélességét is nagyítja értelem szerűen, de én csak az ajtó külméretét szeretném nagyítani.
Próbáltam rákeresni, de nem tudom melyik angol kifejezés erre a legmegfelelőbb.Köszönöm
-
A "stretch" volna a kifejezés, de nincs ilyen, mivel a SU 7 Pro "Dynamic Components" funkciója gyakorlatilag ellátja ezt (így senki nem vesződik vele).
Mindazonáltal Fredonak van egy kitűnő plugin-je a "FredoScale", amely képes szinte bármire (ez éppen gyerekjátéknak számít...)
Hozzáteszem, hogy "Free Scale" volt a plugin neve, amíg valami (teljesen ide nem tartozó) cég el nem kezdte fenyegetni "névhasználat" miatt.
Szerintem is egyébként van olyan, hogy egy plugint végre az alkotójáról kell elnevezni. No, EZ OLYAN!
-
Lehet, h most egy jó nagy butaságot fogok ide írni, de úgy gondolom, h ha átlósan nyújtol, akkor a keret szélességét is (a teljes komponenst), de ha csak függőlegesen, v vízszintesen, akkor a vastagság marad.
Tudom, illene kipróbálni, mielőtt írom ezt, de már mindjárt reggel lesz... -
Sajnos a Scalenem így működik - mindig, mindent arányosan nyújt.
A hagyományos megoldás az, hogy egy balró jobbra kijelölőnégyszöggel kijelölöm azt a felét, amelyet odébb akarok nyújtani
Majd a Move eszközzel simán odébbmozgatom
De azért itt van a "FredoScale Pluigin" is:[flash=425,344:30mn43gl]http://www.youtube.com/v/bPbb8PPGtVg&hl[/flash:30mn43gl]
Figyelem, ehhez még egy plugint telepíteni kell.
-
Csupa véletlenül akadtam ebben a témakörben egy érdekességre:
Kaptár tervrajzakor elkezdtem lefektetni az aljdeszkákat, melyek 10 cm szélesek. Célszerűnek láttam modulba foglalni egy deszkát. Hogy a fenék mérete jól kijöjjön, az utolsó deszkának szélesebbnek kellett lennie.
Fogtam a méretező eszközt, az ominózus utolsó deszkát klatty, odavonszoltam a segédvonalhoz, és láss csodát! Jó lett.
(Mert amikor húzni kezdtem, rájöttem, h nem lesz ez így jó, mert akkor az összes deszkám átméreteződik.)
Nos: Az utolsó (jobb szélső) deszka kicsipicit szélesebb lett, ahogy elgondoltam. Senem vastagabb, senem hosszabb - és nem változott a többi modul mérete semmit.
Megmondom őszintén, nem értem, mi történt. (talán csoda?) Viszont jó volt, h erre rájöttem.
Alább mellékelem a *.skp-t:
Nem írtam ki a méreteket, de lemérhető. Nincs valami turpisság ebben? -
Lehet a Scale-t komponensekre/csoportokra "kívülről" is használni, de akkor minden arányosan "nyúlik". A többi deszkánál ugyebár 10 cm csak a horony, ennél az utolsónál 11,2 cm (vagyis 1,12%-kal nyújtottad meg).
Ha most rákattintasz jobb gombbal, akkor elérhető lesz két menüpont; +Reset scale" és "Scale definition". Az előbbi visszaállítaná a méretet, a másodikkal pedig a komponens definícióját igazítja a tényleges mérethez.
Próbáld ki egy másik komponenssel, de előbb textúrázd be a felületeket. Sajnos a textúra is vele fog nyúlni, úgyhogy kis csalásokhoz oké a dolog, de komolyabb méreteknél már feltűnő.
-
Ezt nem vettem észre magamtól, pedig gondolhattam volna rá.
Köszönöm! -
Nagyon kis királyságos plugin ez a fredo plugin.
-
Hát az biza!
És a "Tools on surface", meg a "Round edge" pluginjai is roppant fájintosak ám!
-
Megmutizod?
Ez a "fájintos" felétek is ismert?
Eddig csak az alföldi unokatesóméktól hallottam pedig szerte széjjel van rokonság az országban.Üdv.
-
Round Corner (lekerekített sarkok) valamint Tools on Surface ("Eszközök a felületen" - vagyis görbe felületeken alkalmazható minden olyan, amit eddig csak egyes, laps felületeken alkalmazhattunk).
Mindegyik Fredós pluginhoz kell a kiegészítő szkriptje, a LibFredo (de ezek szerint ezt már telepítetted). Ezt is folyton frissíti, úgyhogy nem árt napra készen lenni vele.
A fájintos?
Hm. Gondolom, ez valahogyan a németből jött át (fein) és ha így van, akkor ott, ahol a legtöbb magyarországi sváb él, vagyis a Kelet-Dunántúlon (de persze a Duna túloldalán is), ezek mindig várható, hogy felbukkannak. -
Nem semmi ez a fredo gyerek.
Nem tudom még hol fogom hasznát venni ezeknek a plugineknek de nagyon ügyes.
Köszönöm
Advertisement