Nyújtás
-
Lehet, h most egy jó nagy butaságot fogok ide írni, de úgy gondolom, h ha átlósan nyújtol, akkor a keret szélességét is (a teljes komponenst), de ha csak függőlegesen, v vízszintesen, akkor a vastagság marad.
Tudom, illene kipróbálni, mielőtt írom ezt, de már mindjárt reggel lesz... -
Sajnos a Scalenem így működik - mindig, mindent arányosan nyújt.
A hagyományos megoldás az, hogy egy balró jobbra kijelölőnégyszöggel kijelölöm azt a felét, amelyet odébb akarok nyújtani
Majd a Move eszközzel simán odébbmozgatom
De azért itt van a "FredoScale Pluigin" is:[flash=425,344:30mn43gl]http://www.youtube.com/v/bPbb8PPGtVg&hl[/flash:30mn43gl]
Figyelem, ehhez még egy plugint telepíteni kell.
-
Csupa véletlenül akadtam ebben a témakörben egy érdekességre:
Kaptár tervrajzakor elkezdtem lefektetni az aljdeszkákat, melyek 10 cm szélesek. Célszerűnek láttam modulba foglalni egy deszkát. Hogy a fenék mérete jól kijöjjön, az utolsó deszkának szélesebbnek kellett lennie.
Fogtam a méretező eszközt, az ominózus utolsó deszkát klatty, odavonszoltam a segédvonalhoz, és láss csodát! Jó lett.
(Mert amikor húzni kezdtem, rájöttem, h nem lesz ez így jó, mert akkor az összes deszkám átméreteződik.)
Nos: Az utolsó (jobb szélső) deszka kicsipicit szélesebb lett, ahogy elgondoltam. Senem vastagabb, senem hosszabb - és nem változott a többi modul mérete semmit.
Megmondom őszintén, nem értem, mi történt. (talán csoda?) Viszont jó volt, h erre rájöttem.
Alább mellékelem a *.skp-t:
Nem írtam ki a méreteket, de lemérhető. Nincs valami turpisság ebben? -
Lehet a Scale-t komponensekre/csoportokra "kívülről" is használni, de akkor minden arányosan "nyúlik". A többi deszkánál ugyebár 10 cm csak a horony, ennél az utolsónál 11,2 cm (vagyis 1,12%-kal nyújtottad meg).
Ha most rákattintasz jobb gombbal, akkor elérhető lesz két menüpont; +Reset scale" és "Scale definition". Az előbbi visszaállítaná a méretet, a másodikkal pedig a komponens definícióját igazítja a tényleges mérethez.
Próbáld ki egy másik komponenssel, de előbb textúrázd be a felületeket. Sajnos a textúra is vele fog nyúlni, úgyhogy kis csalásokhoz oké a dolog, de komolyabb méreteknél már feltűnő.
-
Ezt nem vettem észre magamtól, pedig gondolhattam volna rá.
Köszönöm! -
Nagyon kis királyságos plugin ez a fredo plugin.
-
Hát az biza!
És a "Tools on surface", meg a "Round edge" pluginjai is roppant fájintosak ám!
-
Megmutizod?
Ez a "fájintos" felétek is ismert?
Eddig csak az alföldi unokatesóméktól hallottam pedig szerte széjjel van rokonság az országban.Üdv.
-
Round Corner (lekerekített sarkok) valamint Tools on Surface ("Eszközök a felületen" - vagyis görbe felületeken alkalmazható minden olyan, amit eddig csak egyes, laps felületeken alkalmazhattunk).
Mindegyik Fredós pluginhoz kell a kiegészítő szkriptje, a LibFredo (de ezek szerint ezt már telepítetted). Ezt is folyton frissíti, úgyhogy nem árt napra készen lenni vele.
A fájintos?
Hm. Gondolom, ez valahogyan a németből jött át (fein) és ha így van, akkor ott, ahol a legtöbb magyarországi sváb él, vagyis a Kelet-Dunántúlon (de persze a Duna túloldalán is), ezek mindig várható, hogy felbukkannak. -
Nem semmi ez a fredo gyerek.
Nem tudom még hol fogom hasznát venni ezeknek a plugineknek de nagyon ügyes.
Köszönöm
Advertisement