sketchucation logo sketchucation
    • Login
    ℹ️ Licensed Extensions | FredoBatch, ElevationProfile, FredoSketch, LayOps, MatSim and Pic2Shape will require license from Sept 1st More Info

Nyújtás

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    12 Posts 3 Posters 2.8k Views 3 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • M Offline
      mdk01
      last edited by

Csaba ismersz nyújtó plugint?

Egy konyhaajtót szeretnék megnyújtani de a "scale" parancs az a keretnek a szélességét is nagyítja értelem szerűen, de én csak az ajtó külméretét szeretném nagyítani.
      Próbáltam rákeresni, de nem tudom melyik angol kifejezés erre a legmegfelelőbb.

Köszönöm

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • GaieusG Offline
        Gaieus
        last edited by

A "stretch" volna a kifejezés, de nincs ilyen, mivel a SU 7 Pro "Dynamic Components" funkciója gyakorlatilag ellátja ezt (így senki nem vesződik vele).

Mindazonáltal Fredonak van egy kitűnő plugin-je a "FredoScale", amely képes szinte bármire (ez éppen gyerekjátéknak számít...)

Hozzáteszem, hogy "Free Scale" volt a plugin neve, amíg valami (teljesen ide nem tartozó) cég el nem kezdte fenyegetni "névhasználat" miatt.

Szerintem is egyébként van olyan, hogy egy plugint végre az alkotójáról kell elnevezni. No, EZ OLYAN!

Gai...

• T Offline
          thyeby
          last edited by

Lehet, h most egy jó nagy butaságot fogok ide írni, de úgy gondolom, h ha átlósan nyújtol, akkor a keret szélességét is (a teljes komponenst), de ha csak függőlegesen, v vízszintesen, akkor a vastagság marad.
          Tudom, illene kipróbálni, mielőtt írom ezt, de már mindjárt reggel lesz...

• GaieusG Offline
            Gaieus
            last edited by

Sajnos a Scalenem így működik - mindig, mindent arányosan nyújt.

A hagyományos megoldás az, hogy egy balró jobbra kijelölőnégyszöggel kijelölöm azt a felét, amelyet odébb akarok nyújtani

1.jpg
            Majd a Move eszközzel simán odébbmozgatom

2.jpg
            De azért itt van a "FredoScale Pluigin" is:

[flash=425,344:30mn43gl]http://www.youtube.com/v/bPbb8PPGtVg&hl[/flash:30mn43gl]

Figyelem, ehhez még egy plugint telepíteni kell.

Gai...

• T Offline
              thyeby
              last edited by

Csupa véletlenül akadtam ebben a témakörben egy érdekességre:
              Kaptár tervrajzakor elkezdtem lefektetni az aljdeszkákat, melyek 10 cm szélesek. Célszerűnek láttam modulba foglalni egy deszkát. Hogy a fenék mérete jól kijöjjön, az utolsó deszkának szélesebbnek kellett lennie.
              Fogtam a méretező eszközt, az ominózus utolsó deszkát klatty, odavonszoltam a segédvonalhoz, és láss csodát! Jó lett.
              (Mert amikor húzni kezdtem, rájöttem, h nem lesz ez így jó, mert akkor az összes deszkám átméreteződik.)
              Nos: Az utolsó (jobb szélső) deszka kicsipicit szélesebb lett, ahogy elgondoltam. Senem vastagabb, senem hosszabb - és nem változott a többi modul mérete semmit.
              Megmondom őszintén, nem értem, mi történt. (talán csoda?) Viszont jó volt, h erre rájöttem.
              Alább mellékelem a *.skp-t:
              Nem írtam ki a méreteket, de lemérhető. Nincs valami turpisság ebben?

• GaieusG Offline
                Gaieus
                last edited by

Lehet a Scale-t komponensekre/csoportokra "kívülről" is használni, de akkor minden arányosan "nyúlik". A többi deszkánál ugyebár 10 cm csak a horony, ennél az utolsónál 11,2 cm (vagyis 1,12%-kal nyújtottad meg).

Ha most rákattintasz jobb gombbal, akkor elérhető lesz két menüpont; +Reset scale" és "Scale definition". Az előbbi visszaállítaná a méretet, a másodikkal pedig a komponens definícióját igazítja a tényleges mérethez.

Próbáld ki egy másik komponenssel, de előbb textúrázd be a felületeket. Sajnos a textúra is vele fog nyúlni, úgyhogy kis csalásokhoz oké a dolog, de komolyabb méreteknél már feltűnő.

Nyújtás.jpg

Gai...

• T Offline
                  thyeby
                  last edited by

Ezt nem vettem észre magamtól, pedig gondolhattam volna rá.
                  Köszönöm!

• M Offline
                    mdk01
                    last edited by

Nagyon kis királyságos plugin ez a fredo plugin.

• GaieusG Offline
                      Gaieus
                      last edited by

Hát az biza!

És a "Tools on surface", meg a "Round edge" pluginjai is roppant fájintosak ám!

Gai...

• M Offline
                        mdk01
                        last edited by

Megmutizod?

Ez a "fájintos" felétek is ismert?
                        Eddig csak az alföldi unokatesóméktól hallottam pedig szerte széjjel van rokonság az országban.

Üdv.

• GaieusG Offline
                          Gaieus
                          last edited by

Round Corner (lekerekített sarkok) valamint Tools on Surface ("Eszközök a felületen" - vagyis görbe felületeken alkalmazható minden olyan, amit eddig csak egyes, laps felületeken alkalmazhattunk).

Mindegyik Fredós pluginhoz kell a kiegészítő szkriptje, a LibFredo (de ezek szerint ezt már telepítetted). Ezt is folyton frissíti, úgyhogy nem árt napra készen lenni vele.

A fájintos?
                          Hm. Gondolom, ez valahogyan a németből jött át (fein) és ha így van, akkor ott, ahol a legtöbb magyarországi sváb él, vagyis a Kelet-Dunántúlon (de persze a Duna túloldalán is), ezek mindig várható, hogy felbukkannak.

Gai...

• M Offline
                            mdk01
                            last edited by

Nem semmi ez a fredo gyerek. 👍

Nem tudom még hol fogom hasznát venni ezeknek a plugineknek de nagyon ügyes.

Köszönöm

• 1 / 1
                            • First post
                              Last post
                            Buy SketchPlus
                            Buy SUbD
                            Buy WrapR
                            Buy eBook
                            Buy Modelur
                            Buy Vertex Tools
                            Buy SketchCuisine