Torzítás és tükrözés
-
Beleütköztem egy problémába és bár megtudom máshogyan is oldani, de volna egy olyan kérdésem, hogy van e a kihúzás parancsnál olyan beállítási mód, ahol betudom állítani, hogy mikor kihúzok egy síkot, azt a koordináta síkjára merőlegesen tegye, vagy pedig a rajzolt síkomra merőlegesen?
Köszi
-
roviden: nincs
mindig a feluletre merolegesen huzza ki
-
Sajnálom,nagyban megkönnyítette volna a dolgomat.
-
Még egy kérdés...
Hogyan kell tükrözni, mert nem találom az ikont.
Keresek vmi plugint?Köszi
-
@mdk01 said:
van e a kihúzás parancsnál olyan beállítási mód, ahol betudom állítani, hogy mikor kihúzok egy síkot, azt a koordináta síkjára merőlegesen tegye, vagy pedig a rajzolt síkomra merőlegesen?
Ne haragudj, ezt nem értem.
@mdk01 said:
Hogyan kell tükrözni
Legjobb, ha csoportokkal/komponensekkel kezded (nem kutyulod össze a cuccot). Két módja van (plusz a pluginek
- Jobb kattintás > "Flip around" > és itt megadod a tengelyt, amely mentén tükrözni akarod (ez mindig a csoport/komponens tengelye, ha már beleraktad a geometriát).
- Használd a "Scale tool"-t és méretezd át a kívánt irányban -1 mértékben.
-
@gaieus said:
Jobb kattintás > "Flip around" > és itt megadod a tengelyt, amely mentén tükrözni akarod (ez mindig a csoport/komponens tengelye, ha már beleraktad a geometriát).
ezzel csak az a baj, hogy a (groupoknak)csoportoknak nem tudod valtoztatni a tengelyeit... ezt sose ertettem, hogy a komponeneset tudod, de miert nem tudod a groupet...
-
Igen, ez kétségtelenül (és sajnálatosan) lígy van (pedig azoknak is van tengelyük - és ráadásul pluginokon keresztül még elisérhető). Ha pedig az ember inkább komponenst csinál belőle (ideiglenesen),majd explode-olja, a komponens definlíció ott marad a fájlban és ha nem pucoljuk ki, csak nő a fájlméret.
-
Köszönöm a segítséget.
Akkor én mondok egy 3. varriácoiót.
Elforgattam 180fokkal a tükrözni kívánt objektumra merőlegesen.Gaieus
Akkor kicsit átfogalmazom,
Szóval van 3 tengely x,y,z ezek közül bármelyik egy msáik tengellyel egy síkot határoz meg.Történetesen ami engem érint az az X és Y által meghatározott sík. Van egy rajzolt lemezem ami ezzel(X;Y sik) a síkkal nem párhuzamos, de én mégis azt akarom, hogy ezt a lemezt ne a saját síkjára merőlegesen húzza ki hanem a X;Y tengely által meghatározott síkra merőlegesen.
Vagyis oldalnézetből egy elforgatott rombuszt kell hogy lássunk, nem pedig egy elfordított téglalapot.Üdv.
-
-
-
- Húzd föl függőlegesen,
- majd kijelölve az egyik oldalát ragadd meg a "Move tool"-lal
- nyomd meg a fölfele nyilat a billentyűzeten (ez zárja a Z tengelyen a mozgatást)
- mozgasd föl, ameddig akarod (pontos mozgatást érhetsz el "Guide line"-nok - segédvonalak segitségével)
-
@mdk01 said:
Beleütköztem egy problémába és bár megtudom máshogyan is oldani, de volna egy olyan kérdésem, hogy van e a kihúzás parancsnál olyan beállítási mód, ahol betudom állítani, hogy mikor kihúzok egy síkot, azt a koordináta síkjára merőlegesen tegye, vagy pedig a rajzolt síkomra merőlegesen?
Köszi
Még csak most kezdtem bele az általad javasolt SketchUp-ba, de én már rájöttem, hogyan lehet pont merőlegesen szerkeszteni. (Valaki azt írta, hogy nincs rá mód...) Az axes parancsgomb éppen erre szolgál. A három szín a három dimenziót jelenti, és tetszőlegesen forgatható. Nekem is hiányzott ez, de hamar rájöttem. Lehet, hogy ez is hasznos lehet - ha már merőlegesről van szó: Amikor elhelyezni, húzni, nyújtani akarsz valamit, akkor egy vékony szaggatott vonal színesre vált, ha olyan pozíciót fog az egér - ezek a színek szintén a három dimenzió valamelyikét jelentik.
-
Sziasztok, Tibi vagyok!
Most leltem rá erre a szerkesztőprogramra. Nagyon jó. Lázba hozott, de sajnos csak nagyon kevés időm van rá. Elég sokmindenre rájöttem már, de a számomra legfontosabbra még nem: Az free verzióval hogyan lehetséges importálni mondjuk a Corel-ből, vagy bármi más rajzolóprogramból? Hogy érthetőbb legyen a problémám: Fajáték készítő vagyok. A SketchUp-al igen nehéz lenne kirajzolni egy puskatust, vagy egy madarat. A CorelDraw-ban az alap jól megszerkeszthető, viszont tovább már sokkal gyorsabban menne ezzel a programmal. (Arról nem is ábrándolok, hogy egy beszkennelt rajzot importáljak - pedig milyen egyszerű dologról lenne szó...)
Advertisement