sketchucation logo sketchucation
    • Login
    Oops, your profile's looking a bit empty! To help us tailor your experience, please fill in key details like your SketchUp version, skill level, operating system, and more. Update and save your info on your profile page today!
    🛣️ Road Profile Builder | Generate roads, curbs and pavements easily Download

Torzítás és tükrözés

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    13 Posts 4 Posters 2.8k Views 4 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • M Offline
      mdk01
      last edited by

Még egy kérdés...
      Hogyan kell tükrözni, mert nem találom az ikont.
      Keresek vmi plugint?

Köszi

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • GaieusG Offline
        Gaieus
        last edited by

@mdk01 said:

van e a kihúzás parancsnál olyan beállítási mód, ahol betudom állítani, hogy mikor kihúzok egy síkot, azt a koordináta síkjára merőlegesen tegye, vagy pedig a rajzolt síkomra merőlegesen?

Ne haragudj, ezt nem értem.

@mdk01 said:

Hogyan kell tükrözni

Legjobb, ha csoportokkal/komponensekkel kezded (nem kutyulod össze a cuccot). Két módja van (plusz a pluginek 😉 😞

• Jobb kattintás > "Flip around" > és itt megadod a tengelyt, amely mentén tükrözni akarod (ez mindig a csoport/komponens tengelye, ha már beleraktad a geometriát).
        • Használd a "Scale tool"-t és méretezd át a kívánt irányban -1 mértékben.

Gai...

• A Offline
          amonserrano
          last edited by

@gaieus said:

Jobb kattintás > "Flip around" > és itt megadod a tengelyt, amely mentén tükrözni akarod (ez mindig a csoport/komponens tengelye, ha már beleraktad a geometriát).

ezzel csak az a baj, hogy a (groupoknak)csoportoknak nem tudod valtoztatni a tengelyeit... ezt sose ertettem, hogy a komponeneset tudod, de miert nem tudod a groupet...

• GaieusG Offline
            Gaieus
            last edited by

Igen, ez kétségtelenül (és sajnálatosan) lígy van (pedig azoknak is van tengelyük - és ráadásul pluginokon keresztül még elisérhető). Ha pedig az ember inkább komponenst csinál belőle (ideiglenesen),majd explode-olja, a komponens definlíció ott marad a fájlban és ha nem pucoljuk ki, csak nő a fájlméret.

Gai...

• M Offline
              mdk01
              last edited by

Köszönöm a segítséget.
              Akkor én mondok egy 3. varriácoiót.
              Elforgattam 180fokkal a tükrözni kívánt objektumra merőlegesen.

Gaieus
              Akkor kicsit átfogalmazom,
              Szóval van 3 tengely x,y,z ezek közül bármelyik egy msáik tengellyel egy síkot határoz meg.Történetesen ami engem érint az az X és Y által meghatározott sík. Van egy rajzolt lemezem ami ezzel(X;Y sik) a síkkal nem párhuzamos, de én mégis azt akarom, hogy ezt a lemezt ne a saját síkjára merőlegesen húzza ki hanem a X;Y tengely által meghatározott síkra merőlegesen.
              Vagyis oldalnézetből egy elforgatott rombuszt kell hogy lássunk, nem pedig egy elfordított téglalapot.

Üdv.

• GaieusG Offline
                Gaieus
                last edited by

Valahogy igy?

Rombusz.skp

Gai...

• M Offline
                  mdk01
                  last edited by

@gaieus said:

Valahogy igy?

Nem teljesen...
                  Inkább így.
                  Engem az 1. varrióció érdekelne, hogy ilyet lehet-e, a 2. varriáció megy simán.
                  A kihúzandó síkot pirossal rajzoltam(allul) a test többi része szürke.

Példa.skp

• GaieusG Offline
                    Gaieus
                    last edited by

1. Húzd föl függőlegesen,
                    2. majd kijelölve az egyik oldalát ragadd meg a "Move tool"-lal
                    3. nyomd meg a fölfele nyilat a billentyűzeten (ez zárja a Z tengelyen a mozgatást)
                    4. mozgasd föl, ameddig akarod (pontos mozgatást érhetsz el "Guide line"-nok - segédvonalak segitségével)

ScreenShot001.jpg

Gai...

• T Offline
                      thyeby
                      last edited by

@mdk01 said:

Beleütköztem egy problémába és bár megtudom máshogyan is oldani, de volna egy olyan kérdésem, hogy van e a kihúzás parancsnál olyan beállítási mód, ahol betudom állítani, hogy mikor kihúzok egy síkot, azt a koordináta síkjára merőlegesen tegye, vagy pedig a rajzolt síkomra merőlegesen?

Köszi

Még csak most kezdtem bele az általad javasolt SketchUp-ba, de én már rájöttem, hogyan lehet pont merőlegesen szerkeszteni. (Valaki azt írta, hogy nincs rá mód...) Az axes parancsgomb éppen erre szolgál. A három szín a három dimenziót jelenti, és tetszőlegesen forgatható. Nekem is hiányzott ez, de hamar rájöttem. Lehet, hogy ez is hasznos lehet - ha már merőlegesről van szó: Amikor elhelyezni, húzni, nyújtani akarsz valamit, akkor egy vékony szaggatott vonal színesre vált, ha olyan pozíciót fog az egér - ezek a színek szintén a három dimenzió valamelyikét jelentik.

• T Offline
                        thyeby
                        last edited by

Sziasztok, Tibi vagyok!

Most leltem rá erre a szerkesztőprogramra. Nagyon jó. Lázba hozott, de sajnos csak nagyon kevés időm van rá. Elég sokmindenre rájöttem már, de a számomra legfontosabbra még nem: Az free verzióval hogyan lehetséges importálni mondjuk a Corel-ből, vagy bármi más rajzolóprogramból? Hogy érthetőbb legyen a problémám: Fajáték készítő vagyok. A SketchUp-al igen nehéz lenne kirajzolni egy puskatust, vagy egy madarat. A CorelDraw-ban az alap jól megszerkeszthető, viszont tovább már sokkal gyorsabban menne ezzel a programmal. (Arról nem is ábrándolok, hogy egy beszkennelt rajzot importáljak - pedig milyen egyszerű dologról lenne szó...)

• 1 / 1
                        • First post
                          Last post
                        Buy SketchPlus
                        Buy SUbD
                        Buy WrapR
                        Buy eBook
                        Buy Modelur
                        Buy Vertex Tools
                        Buy SketchCuisine
                        Buy FormFonts