sketchucation logo sketchucation
    • Login
    ℹ️ Licensed Extensions | FredoBatch, ElevationProfile, FredoSketch, LayOps, MatSim and Pic2Shape will require license from Sept 1st More Info

Torzítás és tükrözés

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    13 Posts 4 Posters 2.7k Views 4 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • M Offline
      mdk01
      last edited by

Beleütköztem egy problémába és bár megtudom máshogyan is oldani, de volna egy olyan kérdésem, hogy van e a kihúzás parancsnál olyan beállítási mód, ahol betudom állítani, hogy mikor kihúzok egy síkot, azt a koordináta síkjára merőlegesen tegye, vagy pedig a rajzolt síkomra merőlegesen?

Köszi

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • A Offline
        amonserrano
        last edited by

roviden: nincs

mindig a feluletre merolegesen huzza ki

• M Offline
          mdk01
          last edited by

Sajnálom,nagyban megkönnyítette volna a dolgomat.

• M Offline
            mdk01
            last edited by

Még egy kérdés...
            Hogyan kell tükrözni, mert nem találom az ikont.
            Keresek vmi plugint?

Köszi

• GaieusG Offline
              Gaieus
              last edited by

@mdk01 said:

van e a kihúzás parancsnál olyan beállítási mód, ahol betudom állítani, hogy mikor kihúzok egy síkot, azt a koordináta síkjára merőlegesen tegye, vagy pedig a rajzolt síkomra merőlegesen?

Ne haragudj, ezt nem értem.

@mdk01 said:

Hogyan kell tükrözni

Legjobb, ha csoportokkal/komponensekkel kezded (nem kutyulod össze a cuccot). Két módja van (plusz a pluginek 😉 😞

• Jobb kattintás > "Flip around" > és itt megadod a tengelyt, amely mentén tükrözni akarod (ez mindig a csoport/komponens tengelye, ha már beleraktad a geometriát).
              • Használd a "Scale tool"-t és méretezd át a kívánt irányban -1 mértékben.

Gai...

• A Offline
                amonserrano
                last edited by

@gaieus said:

Jobb kattintás > "Flip around" > és itt megadod a tengelyt, amely mentén tükrözni akarod (ez mindig a csoport/komponens tengelye, ha már beleraktad a geometriát).

ezzel csak az a baj, hogy a (groupoknak)csoportoknak nem tudod valtoztatni a tengelyeit... ezt sose ertettem, hogy a komponeneset tudod, de miert nem tudod a groupet...

• GaieusG Offline
                  Gaieus
                  last edited by

Igen, ez kétségtelenül (és sajnálatosan) lígy van (pedig azoknak is van tengelyük - és ráadásul pluginokon keresztül még elisérhető). Ha pedig az ember inkább komponenst csinál belőle (ideiglenesen),majd explode-olja, a komponens definlíció ott marad a fájlban és ha nem pucoljuk ki, csak nő a fájlméret.

Gai...

• M Offline
                    mdk01
                    last edited by

Köszönöm a segítséget.
                    Akkor én mondok egy 3. varriácoiót.
                    Elforgattam 180fokkal a tükrözni kívánt objektumra merőlegesen.

Gaieus
                    Akkor kicsit átfogalmazom,
                    Szóval van 3 tengely x,y,z ezek közül bármelyik egy msáik tengellyel egy síkot határoz meg.Történetesen ami engem érint az az X és Y által meghatározott sík. Van egy rajzolt lemezem ami ezzel(X;Y sik) a síkkal nem párhuzamos, de én mégis azt akarom, hogy ezt a lemezt ne a saját síkjára merőlegesen húzza ki hanem a X;Y tengely által meghatározott síkra merőlegesen.
                    Vagyis oldalnézetből egy elforgatott rombuszt kell hogy lássunk, nem pedig egy elfordított téglalapot.

Üdv.

• GaieusG Offline
                      Gaieus
                      last edited by

Valahogy igy?

Rombusz.skp

Gai...

• M Offline
                        mdk01
                        last edited by

@gaieus said:

Valahogy igy?

Nem teljesen...
                        Inkább így.
                        Engem az 1. varrióció érdekelne, hogy ilyet lehet-e, a 2. varriáció megy simán.
                        A kihúzandó síkot pirossal rajzoltam(allul) a test többi része szürke.

Példa.skp

• GaieusG Offline
                          Gaieus
                          last edited by

1. Húzd föl függőlegesen,
                          2. majd kijelölve az egyik oldalát ragadd meg a "Move tool"-lal
                          3. nyomd meg a fölfele nyilat a billentyűzeten (ez zárja a Z tengelyen a mozgatást)
                          4. mozgasd föl, ameddig akarod (pontos mozgatást érhetsz el "Guide line"-nok - segédvonalak segitségével)

ScreenShot001.jpg

Gai...

• T Offline
                            thyeby
                            last edited by

@mdk01 said:

Beleütköztem egy problémába és bár megtudom máshogyan is oldani, de volna egy olyan kérdésem, hogy van e a kihúzás parancsnál olyan beállítási mód, ahol betudom állítani, hogy mikor kihúzok egy síkot, azt a koordináta síkjára merőlegesen tegye, vagy pedig a rajzolt síkomra merőlegesen?

Köszi

Még csak most kezdtem bele az általad javasolt SketchUp-ba, de én már rájöttem, hogyan lehet pont merőlegesen szerkeszteni. (Valaki azt írta, hogy nincs rá mód...) Az axes parancsgomb éppen erre szolgál. A három szín a három dimenziót jelenti, és tetszőlegesen forgatható. Nekem is hiányzott ez, de hamar rájöttem. Lehet, hogy ez is hasznos lehet - ha már merőlegesről van szó: Amikor elhelyezni, húzni, nyújtani akarsz valamit, akkor egy vékony szaggatott vonal színesre vált, ha olyan pozíciót fog az egér - ezek a színek szintén a három dimenzió valamelyikét jelentik.

• T Offline
                              thyeby
                              last edited by

Sziasztok, Tibi vagyok!

Most leltem rá erre a szerkesztőprogramra. Nagyon jó. Lázba hozott, de sajnos csak nagyon kevés időm van rá. Elég sokmindenre rájöttem már, de a számomra legfontosabbra még nem: Az free verzióval hogyan lehetséges importálni mondjuk a Corel-ből, vagy bármi más rajzolóprogramból? Hogy érthetőbb legyen a problémám: Fajáték készítő vagyok. A SketchUp-al igen nehéz lenne kirajzolni egy puskatust, vagy egy madarat. A CorelDraw-ban az alap jól megszerkeszthető, viszont tovább már sokkal gyorsabban menne ezzel a programmal. (Arról nem is ábrándolok, hogy egy beszkennelt rajzot importáljak - pedig milyen egyszerű dologról lenne szó...)

• 1 / 1
                              • First post
                                Last post
                              Buy SketchPlus
                              Buy SUbD
                              Buy WrapR
                              Buy eBook
                              Buy Modelur
                              Buy Vertex Tools
                              Buy SketchCuisine
                              Buy FormFonts