Kerkythea renderelés
-
A sketchup modelleket ugye lehet a kerkythea ingyenes renderelő programmal renderelni (?). Az ingyenes verzióból is? Mert az csak .kmz formátumban exportálja a modellt, azt meg a Kerkythea nem veszi be
Én eddig a Pódium-mal rendereltem, de annak kicsi a képe. -
A Kerkytheanak van egy kulon exportalo pluginja, a su2kt.rb - letoltheto a Kerkythea honlapjarol. XML formatumba konvertalja az skp modellt es a Kerkythea aztan azt hasznalja.
Tud egyebkent 3ds es obj fajlokat is importalni.
-
Valamiért ez se jön össze, egyszerűen nem csinálja meg a megadott nevű fájlt a könyvtárba. Lehet hogy ez is VISTA függő?
-
Nem hallottam meg rola, hogy gond volna a Kerkyvel Vistan. Ma lesz egy kis idom, bekukkantok a forumukra es rakerdezek.
Biztos, hogy mindent jol csinaltal? A megfelelo konyvtarakba raktad a dolgokat? Megjelenik az eszkoztar?
Meg egy dologra tudok gondolni:
Semmilyen fajlnevben (skp vagy a modellben levo kepfajl), valamint semmilyen mappanevben az eleresi utakon (ahol modellezel vagy ahova menteni nakarod) nem lehet ma karakter, csak az angol abc betui (vagys ekezetes magyar karakter). -
Az eszköztár megjelenik, az elérési útvonalat megnézem újból.
-
Aha, ez volt a gond, köszi a megoldást!
Valóban ékezetes nevű könyvtár volt, most az asztalra raktam és megcsinálta a fájlt. -
Rendereltem egy képet, de minden szürke. Azt hittem, hogy átviszi a textúrákat is. Itt mindent újra be kell állítanom?
-
@n_panni said:
...most az asztalra raktam és megcsinálta a fájlt.
Lehet, hogy ez sem jó, mert emlékszem egy "bug"-ra benne, mikor az asztalon sem működött.
A másik, hogy a plugin egy xml fájlt hoz létre, amelyben persze nincsenek benne a textúrák, csak hivatkozik rájuk. Igazából exportálja őket a modellből és beteszi őket egy, a modellről elnevezett könyvtárba. Annak a könyvtárnak (a relatív elérési útban) ugyanott kell lennie az xml fájlhoz képest, mint ahova exportál.
-
Aha ez volt a gond. Nem hozta létre a könyvtárat, vagy nem találta. Most újra próbáltam, megvan a könyvtár, úgy néz ki így jó lesz.
-
Majd mutasd meg a képet!
-
Nem olyan gyorsan ) Még vannak gondjaim. A modellre rávetített képek nemigen jönnek össze, nagy üres lyukak lesznek a rendereléskor. Ha meg bekapcsolom a matched photo-t az exportáláskor, akkor semmilyen modellt nem hoz be a Kerkythea.
-
De azért tudok mutatni is valamit, ez az első Kerkythea renderelésem, semmilyen beállítást nem változtattam
-
A photomatch-el mindig is gondok voltak, bár úgy tudtam, hogy Tomasz megoldotta őket a pluginnál.
Kezdetnek nem roszz!
Alapszabály; a képek minőségének a 60-70 %-a a használt textúrákon múlik.
Azt javallom, hogy dobd ki ezeket a sketchupos fákat, ha Kerkytheával (vag bármilyen más renderelővel) akarsz dolgozni. A honlapjukon, a "Download" menü alatt találsz egy pár jó minőségű fát és egyéb növényt, fű modellt, meg mindent (főleg anyagokat), amivel el lehet kezdni.Öszeségében jó lenne, ha forgolódnál a Kerkythea fórumán - rengeteg információ van ott (én meg még csak közepes felhasználó sem vagyok )
Itt van egy pár kép, amelyeket készítettem vagy két hónapja (?)
-
Na valami olyasmi képeket várnak tőlem mint amiket belinkeltél A fényeket a Kerkythea-ban kell beállítani? Ez még teljesen homály nálam. A letöltött jpg textúrákat a sketchup-ban is berakhatom? látom jó nagyok. Vagy jobb a Kerkythea-ban változtatni? És mindnent egy nap alatt kéne megtanulnom szorít a határidő
-
Hány képet akarsz renderelni?
-
Na. Először is, ahhoz, hogy én ezeket a képeket így meg tudjam csinálni, vagy egy évig olvasgattam a dolgokat a Kerkythea fórumon. Szóval ez azért tényleg nem megy egyik napról a másikra.
Ami kéne hozzá (mind letölthetők, az utasítások szerint telepíteni kéne őket, majd az insert menüből beszúrni):
- egy globális háttérkép (hogy ne a rózsaszín semmi közepén legyen a modell)
- egy "infinite plane", amelyet aztán beszínezhetnél ugyanúgy, mint most a dombot
- néhány "normális" fa.
Aztán - a textúrákhoz legalább "bump map" (sokszor az eredeti is működik)
- az ablakokat "Thin glass" textúrává kell átalakítani (hogy tükrözzenek, ne pedig ilyen homály-kékek legynek)
- némi kis (tényleg kevés) csillogás egy frissen lakkozott/pácolt faszerkezeten, de akár a tetőcserepeken is elfér
- a renderelésnél célszerű lenne legalább a photonmap valamelyik magasabb beállítást használni
- végül egy kis "soft shadow" (puha árnyék) beállítás sem ártana azt hiszem a settings vagy render settings menüben (ezután már renderelési beállítást ne változtass - hagyd "custom"-on)
Tényleg nehéz így, hogy ezen a (munkahelyi) gépemen most nincs Kerky, de az otthoni laptopomon sem, hanem csak a bedöglött asztali gépen, ráadásul vagy két hónapja elő sem vettem.
-
Köszi a részletes leírást! Én sem gondolnám, hogy ezt egy nap alatt meg lehet tanulni Sőt már az elért eredményeknek is örülök! De szuper a program! Majd próbálkozok a leírtak alapján.
-
Hát, ez most itt csak valami hevenyészett, hirtelen összehordott dolog volt (a rövid határidőre való tekintettel).
-
Találtam egy jó leírást amin el lehet indulni a Kerkythea renderelő programmal, hátha másnak is jól jön: http://www.kerkythea.org/KT-Tutorials/Getting-Started_KT2008_1-01.pdf
-
No igen. És amit Patrick írt a textúrák (materials) létrehozásáról/variálásáról - bár az előző verzióhoz készült -, még mindig kitűnően használható.
Advertisement