Problemas komponensek
-
hello
hat ujabb furcsa dolgot muvel a Sketchupom.. megint a hetes verzio... (melohelyen a hatost hasznalom meg mindig es sosincs semmi bajom vele:))
A helyzet a kovetkezo: csinaltam szep komponenseket.. modositgattam ahogy kell es a tobbi komponens lekovette a modositasokat ahogy kell.. .
De most dolgozgatok dolgozgatok es nezem, hogy az osszes komponensem unique lett valahogy... ami ugye azt jelenti ha egy peldanyt modositok, akkor a tobbi nem modosul... ez eleg bosszanto...
fogalmam sincs mi tortent veluk... valahogy az elmult par oraban tortenhetett, mert azok a komponensek se mennek amiket ma csinaltam...Barmi otlet mi okozhatta ezt a balesetet?
egyedul amire tudok gondolni, hogy Photomatchet hasznaltam kettot harmat... bar ezt elotte is megtettem..koszi
ui: szerencsere a 3 oraval ezelotti backup fajlban minden jol van... bar most talalhatom ki mit csinaltam azota:)
-
es megvan a valasz... de eleg erdekes dolog ez tovabbra is...es nem probaltam ki, de valszeg a hatosnal is fent all ez...
ugye photo matchet hasznalok... szepen kiosztom a komponenseimet... aztan azt mondom az egesznek, hogy Project Textures from Photo... eddig rendben is volna.. de ezutan modositgatom megint a modellemet kicsit... es ha ujra hasznalom a Project Textures from Photo funkciot, akkor bizony a kulonbozo texturak miatt az osszes komponensem uj nevet kap azaz unique lesz...
ez foleg akkor zavaro, amikor egy epuletet ket harom foto alapjan probalok osszerakni es beallitani a megfelelo magassagat stb... ebben az esetben muszaj tobbszor hasznalnom a Project Textures funkciot, hogy lassam min rajzolok epp...
-
Érdekes, bár el tudom képzelni, hogy "direkt" van így valamilyen okból. Megpróbálom majd én is (az az igazság, hogy én ezt a photomatch funkciót csak annyira használtam, hogy kipróbáljam, hogy is működik - a valós életben sosem).
-
nagyon hasznos kis funkcio egyebkent... egy fajta visszaigazolast, ellenorzest ad mikor saccolni kell a kornyezo epuletek magassagat, ablakok poziciojat stb...
es ha jo fotod van, akkor nagyon konnyu visszallitani a nezopontot, nem ugy mint mas alkalmazasokban....ez a "hiba" kicsit most varatlanul ert:) de valahol ertheto, ugyanis amikor ujra attexturazok egy komponenst akkor a tobbi egeszen mas anyagot kapna, nem tudja eldonteni melyik peldanynak a texturajat tegye a tobbire... igy inkabb lealasztja oket...
-
-
bocsi elobb lemaradt egy v betu:) tehat:
levalasztja, egyedive (unique) teszi az osszest.. -
Ki kéne mennem a szabadba egyik nap végre és csinálni cvalami használható fotókat egy házról vagy valami. Amikor én modellezek (és persze nem használom a PM funkciót), igyekszem a teljes felületeket szemből lekapni, ehhez meg ugyebár két oldal kell(ene).
Egyszerűen nincs megfelelő képem.
-
hatha majd lesz idod... ez csak egy kis erdekesseg:)
amugy rajottem, hogy lehet kikuszobolni... nem az egesz modellre vagy groupra alkalmazom a Project texture funckiot, hanem kijelolom azt a feluletet ahova akarom es ugy jo lesz...
tehat ha nem kell egy komponensre tobbszor rafesziteni mas-mas texturat(pl kulonbozo nezopontbol) akkor elvileg hasznalhato... talan ezert se vettem eddig eszre en se... -
Basszus, bocs, hogy ez nem esett le nekem előbb.
A lényeg, hogy egy komponenst (vagy "group"-ot) kétféleképpen lehet színezni:
- úgy, hogy a komponensen belül lévő, "primitív" geometriát (felületeket) textúrázom;
- ez mindig "erősebb" és felülbírálja a második pontot
- ez mindig, minden komponensen változtat (mint ahogy minden, amit "odabent", szerkesztés közben csinálsz)
- úgy, hogy a komponenst "kívülről" (anélkül, hogy szerkesztenéd) színezed - ez viszont csak arra a komponensre lesz érvényes, amelyet beszíneztél.
A kívülről való színezés textúrázás azért eléggé korlátozott: nem tudod a textúrát pozicionálni, körbefuttatni, vetíteni stb.
Kívülről lehet még (természetesen a mozgatáson forgatáson kívül) anélkül, hogy a "komponens definíciót" megváltoztatnád (vagyis csak azt a komponenst érinti de anélkül, hogy "unique" lenne belőle) méretezni, tükrözni, de ilyenkor a (belül alkalmazott) textúra is vele "nyúlik", illetve tükröződik.
Advertisement