sketchucation logo sketchucation
    • Login
    Oops, your profile's looking a bit empty! To help us tailor your experience, please fill in key details like your SketchUp version, skill level, operating system, and more. Update and save your info on your profile page today!
    🛣️ Road Profile Builder | Generate roads, curbs and pavements easily Download

Problemas komponensek

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    9 Posts 2 Posters 2.2k Views 2 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • A Offline
      amonserrano
      last edited by

hello

hat ujabb furcsa dolgot muvel a Sketchupom.. megint a hetes verzio... (melohelyen a hatost hasznalom meg mindig es sosincs semmi bajom vele:))
      A helyzet a kovetkezo: csinaltam szep komponenseket.. modositgattam ahogy kell es a tobbi komponens lekovette a modositasokat ahogy kell.. .
      De most dolgozgatok dolgozgatok es nezem, hogy az osszes komponensem unique lett valahogy... ami ugye azt jelenti ha egy peldanyt modositok, akkor a tobbi nem modosul... ez eleg bosszanto...
      fogalmam sincs mi tortent veluk... valahogy az elmult par oraban tortenhetett, mert azok a komponensek se mennek amiket ma csinaltam...

Barmi otlet mi okozhatta ezt a balesetet?
      egyedul amire tudok gondolni, hogy Photomatchet hasznaltam kettot harmat... bar ezt elotte is megtettem..

koszi

ui: szerencsere a 3 oraval ezelotti backup fajlban minden jol van... bar most talalhatom ki mit csinaltam azota:)

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • A Offline
        amonserrano
        last edited by

es megvan a valasz... de eleg erdekes dolog ez tovabbra is...es nem probaltam ki, de valszeg a hatosnal is fent all ez...

ugye photo matchet hasznalok... szepen kiosztom a komponenseimet... aztan azt mondom az egesznek, hogy Project Textures from Photo... eddig rendben is volna.. de ezutan modositgatom megint a modellemet kicsit... es ha ujra hasznalom a Project Textures from Photo funkciot, akkor bizony a kulonbozo texturak miatt az osszes komponensem uj nevet kap azaz unique lesz...

ez foleg akkor zavaro, amikor egy epuletet ket harom foto alapjan probalok osszerakni es beallitani a megfelelo magassagat stb... ebben az esetben muszaj tobbszor hasznalnom a Project Textures funkciot, hogy lassam min rajzolok epp...

• GaieusG Offline
          Gaieus
          last edited by

Érdekes, bár el tudom képzelni, hogy "direkt" van így valamilyen okból. Megpróbálom majd én is (az az igazság, hogy én ezt a photomatch funkciót csak annyira használtam, hogy kipróbáljam, hogy is működik - a valós életben sosem).

Gai...

• A Offline
            amonserrano
            last edited by

nagyon hasznos kis funkcio egyebkent... egy fajta visszaigazolast, ellenorzest ad mikor saccolni kell a kornyezo epuletek magassagat, ablakok poziciojat stb...
            es ha jo fotod van, akkor nagyon konnyu visszallitani a nezopontot, nem ugy mint mas alkalmazasokban....

ez a "hiba" kicsit most varatlanul ert:) de valahol ertheto, ugyanis amikor ujra attexturazok egy komponenst akkor a tobbi egeszen mas anyagot kapna, nem tudja eldonteni melyik peldanynak a texturajat tegye a tobbire... igy inkabb lealasztja oket...

• GaieusG Offline
              Gaieus
              last edited by

@amonserrano said:

... igy inkabb lealasztja oket...

Mit csinál???

Gai...

• A Offline
                amonserrano
                last edited by

bocsi elobb lemaradt egy v betu:) tehat:
                levalasztja, egyedive (unique) teszi az osszest..

• GaieusG Offline
                  Gaieus
                  last edited by

Ki kéne mennem a szabadba egyik nap végre és csinálni cvalami használható fotókat egy házról vagy valami. Amikor én modellezek (és persze nem használom a PM funkciót), igyekszem a teljes felületeket szemből lekapni, ehhez meg ugyebár két oldal kell(ene).

Egyszerűen nincs megfelelő képem.

Gai...

• A Offline
                    amonserrano
                    last edited by

hatha majd lesz idod... ez csak egy kis erdekesseg:)

amugy rajottem, hogy lehet kikuszobolni... nem az egesz modellre vagy groupra alkalmazom a Project texture funckiot, hanem kijelolom azt a feluletet ahova akarom es ugy jo lesz...
                    tehat ha nem kell egy komponensre tobbszor rafesziteni mas-mas texturat(pl kulonbozo nezopontbol) akkor elvileg hasznalhato... talan ezert se vettem eddig eszre en se...

• GaieusG Offline
                      Gaieus
                      last edited by

Basszus, bocs, hogy ez nem esett le nekem előbb.

A lényeg, hogy egy komponenst (vagy "group"-ot) kétféleképpen lehet színezni:

1. úgy, hogy a komponensen belül lévő, "primitív" geometriát (felületeket) textúrázom;
                      • ez mindig "erősebb" és felülbírálja a második pontot
                      • ez mindig, minden komponensen változtat (mint ahogy minden, amit "odabent", szerkesztés közben csinálsz)
                      1. úgy, hogy a komponenst "kívülről" (anélkül, hogy szerkesztenéd) színezed - ez viszont csak arra a komponensre lesz érvényes, amelyet beszíneztél.
                        A kívülről való színezés textúrázás azért eléggé korlátozott: nem tudod a textúrát pozicionálni, körbefuttatni, vetíteni stb.

Kívülről lehet még (természetesen a mozgatáson forgatáson kívül) anélkül, hogy a "komponens definíciót" megváltoztatnád (vagyis csak azt a komponenst érinti de anélkül, hogy "unique" lenne belőle) méretezni, tükrözni, de ilyenkor a (belül alkalmazott) textúra is vele "nyúlik", illetve tükröződik.

Gai...

• 1 / 1
                      • First post
                        Last post
                      Buy SketchPlus
                      Buy SUbD
                      Buy WrapR
                      Buy eBook
                      Buy Modelur
                      Buy Vertex Tools
                      Buy SketchCuisine