Üdv a "magyar sketchup fórum"-on!
-
Üdv Dybi, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb te is "megszállott" leszel!
Mire használod alapvetően/elsősorban?
-
Elsősorban építészeti látványtervezésre. Kifejezetten szórakoztató dolognak találom. Vagy mondhatnám úgy is nem érzem munkának. (Csináltam is gyorsan egy most tervezés alatt álló házat.)
üdv dybi
-
Na hát igen, arra kitűnő és alkalmas. Sajnos sokaknak, akik mindent ezzel akarnának megoldani az építészeti tervezésben, sok frusztrációt is okoz, de hát nem való természetesen mindenre.
-
Szerintem, ezért kell ismerni néhány programot, hogy a legalkalmasabbal végezhesd a feladatot.
(Kapával is lehet gereblyézni csak kicsit macerás)
Te miket csinálsz, és miket használsz hozzá? -
Én eredetileg régészeti leletek (zömében nyilván épületek) rekonstrukciójára kezdtem el használni. Ebből a szempontból hasonló, amire használom, mint amire te, csak itt a meglévőből indulunk ki és úgy készítjük el a "látványtervet", nem pedig egy még csak elképzelt dologból. Ez ugyan most is tart, de itt a fórumon is elég sokat vagyok, úgyhogy tekinthető ez is amolyan "munkának".
Ebben a pillanatban pedig épp Dunaszekcsőn, a "Teleházban" ülök, ahol egy állomást tartunk fenn a "Lugio napok" keretében gyerekeknek. Itt mindenki rómait játszik ilyenkor (én is egy szál tunikában számítógépezem)
Viszont a kölkök nagyon ügyesek a római katonai táborok építgetésében - természetesen SketchUp-ban.
-
Irigylésre méltó foglalatosság, és egyben szórakoztató is gyerekekkel bíbelődni.
-
@gaieus said:
...Itt mindenki rómait játszik ilyenkor (én is egy szál tunikában számítógépezem)
...Ezt a tunikás verziót megnézném! Eetleg ez már SU 7.0.MMIX?
-
Na, ez itt épp Gábor, ahogy magyarázza a római erőd építésének fortélyait.
Csináltam rengeteg képet, majd rakok fel valami válogatást az internetre is. -
-
Na igen ismét üdv.
Nem volt egyszerű menet ezzel a bejelentkezéssel de Tibivel megoldottuk.
Jelenleg ott tartok, hogy a mozzilát is visszabutítottam ,de akkor sem láttam mozzila alatt a confimation code-ot.Sütit is kitöröltem ahogy Gai írta.
Ezután megpróbáltam az IE-t.Ez egy ősrégi IE mert soha nem volt frissítve és itt látszik a Confirmation code bár nem a legszebb mert sztem 256 színű, de olvasható.
Itt sikerült bejelentkeznem a jelszót is átírtam a generáltról és jelenleg is itt írok.
Viszont a probléma az, hogy ha most visszamegyek a mozzilába és megpróbálok ott bejelentkezni akkor kiírja hogy You have been successfully logged in. de a valóságban ez nem történik meg, mert így akár 100x is bejelentkezhetek akkor sem tudok írni a fórumba.
Ilyenkor mi a teendő?Köszönöm.
-
@mdk01 said:
Viszont a probléma az, hogy ha most visszamegyek a mozzilába és megpróbálok ott bejelentkezni akkor kiírja hogy You have been successfully logged in. de a valóságban ez nem történik meg, mert így akár 100x is bejelentkezhetek akkor sem tudok írni a fórumba.
Ehhem, megvan!
Az IE-ből logout-olj, s majd úgy lépj be a firefox alá. A server nem tudja korrektül kezelni egyidőben mindkét felületet.
Fordítva próbáltam ki. Mozillában login-oltam, majd nyomás az IE alá, hogy lássam, mit is tehettél - így nekem épp fordítva mutatta ugyanazt a jelenséget. Mozillából engedett Neked válaszolni, IE alól nem, pedig kiírta, hogy korrektül és totálisan be vagyok jelentkezve.
Azt hiszem ez lesz a baj, de ha mégsem, hát van itt egy Gaieusnevű úriember, akitől még nem tapasztaltam meg, hogy valamilyen problémát megoldatlanul hagyott volna... -
@gaieus said:
Na, ez itt épp Gábor, ahogy magyarázza a római erőd építésének fortélyait.
[attachment=0:21hi66f3]<!-- ia0 -->Lugio_2009_0319.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:21hi66f3]
Csináltam rengeteg képet, majd rakok fel valami válogatást az internetre is.
De jóó!
Küldjek egy római fakardot Gábornak, hogy még hitelesebb legyen a gyerkőcök előtt ez a római erőd dolog? -
Van neki igazi vaskardja is! Majd rakok föl képeket, mint igértem.
A bejelentkezéssel kapcsolatban: töröljétek az összes lehető sketchucation sütit a Firefoxban itt:
IE-ben pedig (ha másképp nem megy, mint ahogy nekem sem ment a böngészőből IE 8 esetén) manuálisan a cookie mappában itt (a "Csaba" nevű felhasználó nyilván én vagyok a gépemen, ez nálatok máslesz).
-
@thyeby said:
@mdk01 said:
Ehhem, megvan!
Az IE-ből logout-olj, s majd úgy lépj be a firefox alá. A server nem tudja korrektül kezelni egyidőben mindkét felületet.
Fordítva próbáltam ki. Mozillában login-oltam, majd nyomás az IE alá, hogy lássam, mit is tehettél - így nekem épp fordítva mutatta ugyanazt a jelenséget. Mozillából engedett Neked válaszolni, IE alól nem, pedig kiírta, hogy korrektül és totálisan be vagyok jelentkezve.
Azt hiszem ez lesz a baj, de ha mégsem, hát van itt egy Gaieusnevű úriember, akitől még nem tapasztaltam meg, hogy valamilyen problémát megoldatlanul hagyott volna...Igaz nem fogalmaztam túl pontosan, de IE alatt logout-oltam és úgy mentem át Firefoxba, mert bennem is felmerült az ami most benned. SZóval úgy sem működött. Sőt mielött most feljöttem megnézni hogy esetleg vki írt e a hsz.-emre vmit először firefoxba próbálkoztam de ua. Jelenleg pedig IE alatt írok.
Neked bejelentkezik Firefoxból és tudsz is írni a fórumba?
Verzió?Gai:
A sütiket már töröltem a múltkor is mikor írtad levélben a segítséget.Ma megyek haza szükőkhöz megnézem tesóm Firefoxán mit mutat az SU fórum.
-
No, megoldódott a mozilla probléma? Ment a tesód gépjén korrektül?
-
@thyeby said:
No, megoldódott a mozilla probléma? Ment a tesód gépjén korrektül?
Nem ment a tesóm mozziláján sem.
Nem teljesen értem.
A te mozziládon végülis megy?Verzió?Köszi
Üdv. -
Nekem mind a két gépemen megy. Az egyik 3.0.valami, a másik 3.5.valami. Biztosan kiirtottad a sütiket rendesen? Próbálj meg minden sketchucation-os sütit kiirtani.
-
Átnyálaztam még1x és találtam a forum.sketchucation_ön kívül mégegyet sketchucation-t.
Most működik.
A múltkor átsiklottam rajta valszeg.Köszi
-
Sziasztok mindenkinek!
Én még új vagyok itt, de annyira, hogy fórumozni se szoktam, remélem jól használom .
Az SU-val még csak nemrég találkoztam, most ismerkedem vele, és ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
Ahogy beleolvasgattam néhány bejegyzésbe, volt már arról szó, hogy mire milyen programot kell használni. Én építészeti látványterveket szeretnék vele rajzolni, és nem tudom, h melyik programot érdemes megtanulnom, vagy hogy pontosan melyik mire jó (pl. 3ds max, archicad, autocad stb.).
Gondolom az SU nem igen alkalmas pl. metszetek és alaprajzok rajzolására, vagy tévedek?
És mennyire érzékletesen lehet vele épületeket megjeleníteni kívül és belül? Belső ábrázolásokra lehet használni?Köszi előre is!
-
Szia és üdv (ismét)!
Nos, ha elsősorban építészeti látványterveket szeretnél, akkor szerintem a SketchUp az ideális eszköz. Ha még nem használtál mást, akkor különösen. Az Autocad, Archicad és hasonlók elsősorban építészeti tervezőprogramok, és bár vannak bennük "látványelemek", nem az az alapfunkciójuk. A 3ds Max ugyan elsősorban egy 3D modellező program (abból is a "nagyágyú" fajta), de nehézkes, nagy, nehezen megtanulható (legalábbis magas szinten) és baromi drága.
3D modellező programnak - különösen, ha nem akarsz nagyon sok "organikus formát" modellezni, a SketchUp lesz a legjobb. Az, hogy aztán hogyan néz ki, már más kérdés. Minden modellező programnak van a "modell nézete" és van a "renderelt nézete" (vagyis amikor "végterméket"; képet, videót stb. gyártunk vele). Ez a SU-nál elég egyszerű, de legalább gyors, "valós idejű", úgyhogy egy jó géppel és közepesen komplex modellel "élőben" lehet navigálni benne.
Egy következő "lépcső", amikor "fotorealisztikus" renderelést (további fényforrások, csillogás, fénytörés, lágy árnyékok stb.) csinál belőle az ember. Erre megvannak a megfelelő programok a SU-hoz is, sőt, igen nagy a választék. Ezek sokat adhatnak a "részletgazdag" éklményhez, de alapszabály, hogy mindig a modellből kell kiindulni. Ha az jó, részletes, szépen kidolgozott, a renderelés is sokkal könnyebb lesz. Itt egy "példa" arra, hogy milyen lenne egy "csupán" SU renderelés és egy (hm... meglehetősen "közepesre" sikerült) fotorealisztikus változata ugyanannak a modellnek:
[flash=560,320:3hlx4qcx]http://www.youtube.com/v/thuEv7K2FGU&hl=en&fs=1&[/flash:3hlx4qcx]
A SU-val gyönyörűen lehet alaprajzokat, metszeteket készíteni - ha kell, ezeket még "animálni" is lehet.
Javaslom, hogy kezdd a nézelődést a Galériában. Alapszabály (és többnyire be is tartják), hogy itt olyan dolgokat mutatunk, amelyek többnyire SU-ban készültek (plusz esetleg - illetve többnyire - valamilyen fotorealisztikus renderelés). Itt van mindjárt "silvershadow" vízi faluja, amelyben épp ezt akarta megmutatni; meddig lehet elmenni a SketchUp-pal (renderelte V-ray-ben).
Mi vitt rá erre az egész 3D modellezésre amúgy? Ilyesmi a munkád vagy inkább hobbi az egész?
Advertisement