Segítség - élek lekerekítése
-
Olyan kérdésem van még hogy egy testnek a kihúzott lekerekített élére merőleges élt hogyan kerekíted le?
Vegyük az előző példát mert én is azzal próbálkoztam.
Itt annyi gondom volt hogy ugye le van kerekítve az egyik éle és ha egy, erre a kerekített élre merőleges élt próbálok kihúzás után lekerekíteni nem tudom teljesen, mert elakad a kerekítés a már kihúzott lekerekített élbe.
Ezt egyszerübb megcsinálni mint megérteni, de sajnos nem tudom értelmesebben leírni, bocsi.Köszönöm a türelmedet.
Üdv. -
Hát ez két dologtól is függ: mennyire (hány szegmenses ivvel pl.)akarod lekerekiteni és hogy a sarkoknal gömbölyű vagy hegyes lesz a vége.
Ez amúgy valóban elég macerás a sketchup-ban, de mindent meg lehet oldani - akár plugin-nal.
-
@gaieus said:
Hát ez két dologtól is függ: mennyire (hány szegmenses ivvel pl.)akarod lekerekiteni és hogy a sarkoknal gömbölyű vagy hegyes lesz a vége.
Ez amúgy valóban elég macerás a sketchup-ban, de mindent meg lehet oldani - akár plugin-nal.
Én hegyes végre gondoltam.
Akkor próbálkozom még, meg utána nézek vmi pluginnak remélem sikerrel járok.Köszi
-
Valami ilyesmire gondoltál?
A Push/Pull ugyan megáll a végénél (bár ezen is lehet segiteni), de a Follow me nem. Utánakijelölöd az egészet, jobb katt, "Intersect... selected", majd kipucolod a fölösleget.(A lenti példában csak egy sarkot csináltam meg, aztán tükröztem az egészet)
-
@gaieus said:
Valami ilyesmire gondoltál?
A Push/Pull ugyan megáll a végénél (bár ezen is lehet segiteni), de a Follow me nem. Utánakijelölöd az egészet, jobb katt, "Intersect... selected", majd kipucolod a fölösleget.(A lenti példában csak egy sarkot csináltam meg, aztán tükröztem az egészet)
Igen erre gondoltam...köszönöm.
Akkor gyakorlok:) -
Amágy ez a plugin - ha nem is tökéletes - azért nagy segitség lehet az élek lekerekitésében.
Természetesen az ilyen kis felületekre megint csak igaz lehet, hogy a SU nem fogja őket szépen létrehozni, úgyhogy előbb méretezd át a modellt vagy a 1ö-szeresére, kerekitsd le a sarkokat, majd méretezd vissza az egészet az eredetire. Ez már csak azért isérdekes lehet,mert úgy tűnik, 5mm-nél kisebbet nem enged csinálni, de ha előbb fölnagyitod, akkor stimmel minden.az
Ezt általam most sebtiben tervezett "ágytámlát" 4,5 másodperc alatt futtatta le a plugin. Mindenképpen gyorsabb,mintha kézzel vacakolnék, de azért nagyon fontos, hogy az ember megtanulja,hogyan kellene pluginok nélkül IS megcsinálni az ilyesmit.
A View > "Hidden geometry" be van kapcsolva,hogy lásd, hogy néz ki, amit a plugin csinált.
-
A szaggatott vonalak micsodák rajta, és hogyan tudom eltüntetni?
upsz...kapcsolgattam vmiket és talán a hidden geometry?
-
Pillanat - épp vagdosom szét ezt a topicot. Bocs...
-
@mdk01 said:
upsz...kapcsolgattam vmiket és talán a hidden geometry?
Igen, az - hidden geometry.Nagyon hasznos lehet néha!
-
@gaieus said:
Pillanat - épp vagdosom szét ezt a topicot. Bocs...
[off]
Hali!Igen, látom vagdasol szorgalamassan:)
10percre meg is keveredtem, hogy hol vannak a kérdéseim, de lassan megtalálom őket.
[/off] -
Igen; itt meg is írtam, miért csinálom...
-
No.
Itt a kérdés.Bárhogyan próbálom, nem jövök rá, hogyan lehet lekerekíteni az éleket.Ez egy egér görgője akar lenni és az akörüli közvetlen terület de nem jövök rá, hogyan tudnám lekerekíteni az éleket, mert a Soften Edges-nek köze sincs hozzá.Egy kocka élét le tudom a Follow me Tool-al és egy negyedkörrel kerekíteni, Push-al.De ez már egy jóval bonyolultabb modell számomra, úgyhogy ezt nem tudom így megoldani.
-
-
Ez okés, tökre jós
De nem mindent lehet megoldani ílyen módszerrel.Hogyan kerekítetek Ti?Hogyan gömbölyítetek le éleket.Ez volna a kérdés.
Van ez a sketchy physics plugin, abba pl. már külön van "kerék" megoldás amivel rajzolsz egy kört, majd kihúzod a térbe és lekerekített élű kerék lesz belőle (mint egy guriga sajt )
Tudom, hogy nem ezzel kell kezdeni, mert bizti bonyolult, de hogyan tudnám pl ezt megalkotni, lemodellezni.
-
Hát valóban nem ezzel kellene kezdeni
Ehhez (ha az ember nem használ pluginokat), meglehetősen profi módon kell kezelni a "scale" eszközt valamint az "intersect" parancsokat.
Valójában a SU eléggé nehézkes ezekben az "organikus" formákban.
Advertisement