Gaieus, köszönöm. Próbålgatom, emésztem ezeket a dolgokat is.
Latest posts made by rugo
-
RE: ElsĆ lĂ©pĂ©sek
-
Ahhh. Ă©s ha klikkelek a groupon akkor mivĂ© lesz az? (lĂĄsd a kĂ©pet csatolva)Mit jelent a pontvonalas 'keret' az objektumom körĂŒl?
-
...Ă©s ha egy 2Ds objektem mĂĄr group akkor azt mĂ©rt nem tudom 'Push/Pull'-olni? (Azt lĂĄtom hogy nem tudom a felĂŒletet jelölni - eltĂŒnik ilyenkor a felĂŒlet?)
-
A ma esti kérdésem :
amikor group-ot csinĂĄlok valamibĆl akkor az szĂ©p kĂ©kszĂnƱ lesz Ă©s dupla vonalas.
Bår ez szép és igy nyilvånvalóvå teszi hogy egy group-ról van szó de ez a megjelenités néha zavaró lehet.
El lehet ezt tĂŒntetni valahogyan?kösz
rugo -
ha jobban belegondolok akkor logikus a dolog (a 'merge'lĆdĂ©s ) hiszen itt az a cĂ©l hogy egy modell-t hozzunk lĂ©tre ami aszem mindenki szĂĄmĂĄra sokkal inkĂĄbb jelent egy kĂ©zzelfoghatĂł, megvalĂłsĂtott, esetenkĂ©nt akĂĄr mƱködĆ lekĂ©pzĂ©sĂ©t a valĂłs tĂĄrgynak mint valami elmĂ©leti tervet, rajzot. Ha ebbĆl a szemszögbĆl nĂ©zzĂŒk akkor a kocka egyik Ă©le akkor is csak 'egy Ă©l' ha azt kĂ©tszer rajzoltuk rĂĄ a fadarabra amibĆl aztĂĄn kifaragtuk....
(na ezt jĂłl megideologizĂĄltam remĂ©lem azĂ©rt Ă©rthetĆ hogy mit akarok mondani) -
Kösz. Na ez megint egy Ă©rdekes 'SU' szemlĂ©let a'szem. A pĂ©ldĂĄdban adott oldal Ă©l mĂĄr 'lĂ©tezik'. Az Ă©n szemlĂ©letem szerint amikor azt Ășjrarajzolom akkor kĂ©t entity-m lesz (egyik ez eredeti oldal Ă©l a mĂĄsik pedig amit Ă©ppen most rajzoltam) EzĂ©rt aztĂĄn azt vĂĄrnĂĄm hogy ha mondjuk utĂĄna kijelölöm azt az Ă©let Ă©s törlöm akkor a mĂĄsik (ami azonos vele) tovĂĄbbra is ott marad... na de nem ez törtĂ©nik. persze ez elfogadhatĂł, igy mĂŒxik Ă©s kĂ©sz, csak hĂĄt elsĆre egy kicsit furcsa megszokni.
A felĂŒlet valĂłban visszajött igy.
köszi.rugo
-
Na megint nemtudok valamit.
Ha egy 'felĂŒletet' törlök kĂ©sĆbb hogyan tudom azt visszacsinĂĄlni? (persze nem az undo-ra gondolok)Ha jĂłl tudom a 'felĂŒlet' a SU-ban egy zĂĄrt alakzat ĂĄltal hatĂĄrolt terĂŒlet. Ăs amikor egy alakzatot 'bezĂĄrok' akkor a felĂŒlet automatikusan lĂ©trejön.Ennek a felĂŒletnek vannak/lehetnek kĂŒlönbözĆ tulajdonsĂĄgai (entity info)valamint kĂŒlönbözĆ dolgokat lehet velĂŒk mƱvelni (pĂ©ldul extrudĂĄlni). Namost, ha rajzolok egy nĂ©gyzetet, kijelölöm a felĂŒletet annak a tulajdonsĂĄgait beĂĄllĂthatom. Mivel ez a felĂŒlet egy "entity" ezĂ©rt le is törölhetem. De ha kĂ©sĆbb Ășjra mint felĂŒletet akarnĂĄm hasznĂĄlni akkor hogyan lehet visszacsinĂĄlni? (PĂ©ldul ha letöröltem azt a felĂŒletet akkor a tovĂĄbbiakban azt mĂĄr nem tudom 'extrudĂĄlni' (Push/Pull))
kösz
rugo -
Håååt igen, kétségtelen hogy szokni kell a SU 'ideologiåt' (Némi /kevés/ CAD és inkåbb GIS vilågból jövök igy elég idegen szåmomra a cucc.)
Kösz a segĂtsĂ©get. Most ezeket gyakorlom egy kicsit aztĂĄn ha mĂĄr megy akkor megyek tovĂĄbb (Ă©s majd biztos kĂ©rdezek megint midenfĂ©lĂ©ket)ĂŒdv
rugo -
Köszi! RemĂ©lem nem csak Ă©n egyedĂŒl vagyok itt kezdĆ amatĆr Ă©s igy a tanĂĄcsok sokkal nagyobb körben hasznosulnak.
Az 1 OK, mĂŒködik, gyakorlom.
A 2. nem annyira. Hogyan rajzolok 'segĂ©dvonalat'? (Ăs hogyan törlöm Ćket?)
IgazĂĄbĂłl itt egy konkrĂ©t pĂ©lda hogy mit szeretnĂ©k: van mondjuk egy 10x10 -es nĂ©gyzet ebbe szeretnĂ©k elhelyezni egy mĂĄsik mondjuk 3x2-est Ășgy hogy az (ha az eredeti nĂ©gyzet az X,Y origobĂłl indul akkor a mĂĄsik mondjuk igy helyezkedik el: 5,4 5,6 8,6 8,4. ha mondjuk a kicsit is megrajzolom az origĂłban akkor hogyan move-olom pontosan az 5,4 pontba?A 3 szintĂ©n problĂ©mĂĄs A nyilakkal nem tudok move-olni. Ki kell elötte jelölni a teljes objektumot aztĂĄn nyil vagy hogyan? (Bocsi nehezen tanulok) A segĂ©dvonalas meg plĂĄne nem megy.
KonkrĂ©t pĂ©lda: a 10x10 -es nĂ©gyzetemet szeretnĂ©m 3 egysĂ©ggel 30 fokban (jobbra/föl) mozgatni ('Top' nĂ©zetben vagyok)Hogyan csinĂĄljam?Sajnos a forgatĂĄs sem megy! kijelölöm a nĂ©gyzetemet, rĂĄrakom a szögmĂ©rĆt (on face), forgatom aztĂĄn semmi ...Oooops viszont a segĂ©dvonalat aszem ezzel kel csinĂĄlni ugye?
HoppĂĄĂĄĂĄ, Aszem EZ megvan...! MĂ©r a szögmĂ©rĆvel akartam forgatni???! A 'Rotate' tool-al persze mĂŒxik.
kösz.
-
ElsĆ lĂ©pĂ©sek
Magam kezdĆ lĂ©vĂ©n gondoltam jĂł lenne egy ilyen "KezdĆ lĂ©pĂ©sek" topic Ă©s mivel nem talĂĄltam hĂĄt csinĂĄltam egyet. Ha mĂĄr van csak Ă©n vagyok figyelmetlen akkor bocs Ă©s az admin biztosan tudja törölni (nem haragszom meg ha ez törtĂ©nik)
Szóval, az az igazsåg hogy nekiugrottam mondvån "mit nekem, eccerƱ ez, mekktudod ezt tanulni rugókam..:" aztån elakadtam mindjårt az elején....
ElsĆnek a pontos, mĂ©retek alapjĂĄn törtĂ©nĆ rajzolĂĄs teknikĂĄja nem egĂ©szen vilĂĄgos szĂĄmomra...
MĂĄsodiknak meg (mĂ©g mindig az eccerƱ 2D-s rajzolĂĄsnĂĄl maradva) a mĂĄr megrajzolt cuccok szintĂ©n pontos megadott mĂ©retek Ă©s poziciĂłkra törtĂ©nĆ mĂłdosĂtĂĄsa is kĂ©rdĂ©s (szĂĄmomra).ElsĆnek nĂ©zzĂŒk azt az egyszerƱ esetet hogy rajzolok egy 'RECTANGLE'-t. Itt a mĂ©reteket persze megtudom adni (A rajzolĂĄs utĂĄn mindjĂĄrt beĂrom a hossz,szĂ©lessĂ©g-et a "Dimension" dobozba.
KĂ©rdĂ©s1: kĂ©sĆbb ha mondjuk a szĂ©lessĂ©get egy mĂĄs, de meghatĂĄrozott mĂ©retre akarom mĂłdosĂtani akkor azt hogy kell csinĂĄlni?OK megvan a 'RECTANGLE'-m. Most szeretnĂ©k egy mĂĄsikat bele rajzolni de Ășgy hogy az egy elĆre meghatĂĄrozott poziciĂłba kerĂŒljön
KĂ©rdĂ©s2:hogyan pozicionĂĄlom a rajzolandĂł objektumot?MiutĂĄn megvan a remekmƱ, szeretnĂ©m egy meghatĂĄrozott irĂĄnyba egy bizonyos (meghatĂĄrozott Ă©rtĂ©kkel) eltolni az egĂ©szet. OK, kijelölöm az egĂ©szet, aztĂĄn a 'MOVE' tool segĂtsĂ©gĂ©vel tudom vonszolni. A vonszolĂĄs Ă©rtĂ©ket is meg tudom adni a dobozban de hogyan adom meg a szöget?
Kérdés3: hogyan adható meg mozgatåskor a mozgatås (pontos) irånya?
vagy mĂĄskĂ©ppen fogalmazva; hogyan tudom a mozgatandĂł objektumot az ĂĄltalam kĂvĂĄnt (megadott) poziciĂłba (koordinĂĄtĂĄk) mozgatni (Ez mĂ©g Ă©rdekesebb lesz mnajd 3D-ben)
KĂ©rdĂ©s4: hogyan tudom az objektumomat egy megadott pontos Ă©rtĂ©kkel (szög) elforgatni?ElsĆ nekifutĂĄsra ezek a kĂ©rdĂ©sek merĂŒltek fel bennem Ă©s ameddig ezekre nem tudom a pontos vĂĄlaszt Ă©s nem tudom rutinszerƱen alkalmazni addig nem igen Ă©rdemes tovĂĄbb mennem (mert akkor aszem csak firkĂĄlok.. )
Kösz ha valaki segit a fentiekben.
rugo