Bútor. Asztalos. Faipar
-
Igen.Eddig mind kitörólgettem a scen-eket. De majd kitapsztalom hogy ha utolag válltoztatok a modelen, a scen-ken is megtörténike a válltozás. Ha igen akkor érdemes lenne elmenteni hogy legyen mindig kéznél.
Mijen esköz a legalkalmasabb a tegnapi csapok példában ugy metszeni, vágni hogy az eredmény két 45 fokos szögben illeszkedö sima felületü darabok kapjak? -
A Scene-ek valójában arra valók, hogy "elmentsenek" bizonyos beállításokat: kameraállást, egyes objektumok vagy rétegek láthatóságát/elrejtését, év- és napszakokat (árnyák) bár ez neked nem kell, metszetet, stílust stb. Ha kitörlöd őket, ott vagy, ahol elkezdted a dolgot.
A 45 fokos szöghöz valójában azt kéne tudnom, hogy pontosan mi, miből kéne kivonódjon/hozzáadódjon. Persze, meg lehet csinálni, csak én azt nem tudom, te pontosan hogyan akarod. A megoldás az, hogy megmodellezed az egyik felet (45 fokos szögben, azokkal a kiugró csapokkal, amelyek ott kell legyenek), majd ezt mintegy "mintát" használod arra, hogy a másikból kivond.
Mindjárt összerakok egy egyszerű(bb) példát.
-
Na, itt egy leegyszerűsített forma (amelyet még én is megértek )
Menj végig az egyes "scene"eken...
-
Na, itt van egy változat, amely egy kissé "bonyolultabb" (az egyszerű hasábban is van egy horony)
-
Ok. Köszi. Értem. Engem az is érdekelmn, hogz az 1 scens-en a kocka hasábt 45, vagy bármilyen fokba vágni.Gondolom meglehet csinálni ha egy vonala huzok a megfelelö szögbe és a másik élet oda mozditom a slégvonalhoz. Na minden esetre ez a sketchup nagyon ügyes asztalos tud lenni
-
És te a példába a scen-eket mivel csináltad? Látom a piros tengely mellet vannak az egye mozzanatok sorba, azokat kólön kimodelezted, aztán?
-
@trikaa2000 said:
a kocka hasábt 45, vagy bármilyen fokba vágni
Van a körző (Protractor), amellyel könnyen tudunk segédvonalakat rajzolni bizonyos szögekben (mint ahogy a mérőszalaggal (Tape measure) bizonyos távolságokban). Ha még ezeket nem fedezted fel, a View > Toolbars > Construction alatt találhatók.
[list=][]A sarokba helyezed a körzőt és kattintasz.
[]Az egyik élre kattintasz, majd
[]elkezded forgatni a körzőt a kurzorral.
[]Most gépeld be, hogy45
és nyomd meg azEnter
-t[/list]
Ezután már könnyedén meg tudod a vonal mellett rajzolni a szükséges élt, majd a PushPull-lal eltünteted a fölösleget.@trikaa2000 said:
És te a példába a scen-eket mivel csináltad? Látom a piros tengely mellet vannak az egye mozzanatok sorba, azokat kólön kimodelezted, aztán?
Ha van egy kameraállásod, akkor a View menü > Animation > Add scene paranccsal tudsz egy ilyen kameraállást rögzíteni. Utána én mindig csak odébb másoltam a legutolsó lépés tartalmát, majd a scene fülre kattintva "Add scene", hogy ott is legyen egy. Bevált "szokás" így csinálni lépésről-lépésre tutoriálokat.
-
Egy ojan problémám akadt hogy alul nem látszana az utasitásal járo magyarázato. Küldök képet
-
Van más is, ami nem látszik. Állítsd teljes méretre az ablakot (jobbra fent, a második gomb).
-
Na erre nem is gondoltam, majd holnap.Holott ha visszaemlékszem még egyszer jártam igy, és látod nem emlékeztem
-
Ha teljes méretre állítottad és kikapcsolod a "Measurement toolbar"-t (view menü > toolbars), akkor az a kis ddoboz jobbra alul beáll szépen a lagalsó sorba (és így nagyobb helyed lesz)
-
Nem boldogulok, a solid tols trimjével, Hogyan tudok 1-es kijelölésnél több csoportot kijelölni. A példába a hoszanti frizbe akarom a meröleges két csapost belemarni. Nem tudom egsyzere a kettöt kijelölni. Vagy az a megoldás hogy kétszer török?
-
egyesével próbáld, egymás után.
-
És megy az animáció is. Probálgatom kifestés, paint bucket-et. Hogy lehet a fa erezetet irányát válltoztatni? PL
-
Először is miért csoportosítottad a kocka oldalait külön-külön? Javaslom, hogy robbantsd szét az egészet, majd arra a felületre kattints jobb gombbal, amelyen meg akarod változtatni az erezet irányát. Van egy Texture menü > ott Position - most mindenféle dolgok megjelennek, de te csak kattints jobb gombbal megint és Rotate (90 vagy 270 fok). Ha megvagy, nyomj egy Entert.
-
Ok. közben büvészkedek. Csináltam egy modelt, hogy mért igy probálkozom ne kérdezd mert hosszu elmesélnem, viszont a csoport nem egységes, és a el akarom rejteni a csoport némi hozzatartozoja ott marad, meg ha ki akarom pucolni tünnek el a felületek. Mi az oka. csatolom a fájlt
-
Azt a sarkot egyszerűen kifelejtetted a csoportból.
- Kattints rá háromszor (így minden, érintkező élt és oldalt kijelölsz),
- vágd ki (Ctrl+X),
- szerkeszd a csoportot (dupla kattintás)
- majd az edit menü alatt a "Paste in place" paranccsal szúrd be oda, ahol volt - csak most már a csoporton belül
Érdemes a Paste in place-nek gyorsgombot létrehozni (Window > Preferences > Shortcuts). Mivel a Paste (beszúrás) amúgy is a Windowsban Ctrl+V, én a Shift+Ctrl+V kombinációt adtam neki.
-
K özben aktivan dolgozok. gyajorlat teszi az embert mesterré
-
Na, csak hajrá!
-
Nem nagyon értem, de megoldottam másképp. Köszi a segitséget. reggelre kész kell legyek egy amojan látszat tervel. közben ha nem zavarok felteszem ahogy haladok, jol jönnek a kommentek tanácsok, de ne zavartasd magad, eddig is nagyon sokat segitettél, remélem hamarosan valamiképp hálás tudok lenni
Advertisement