Sufni és egyebek...
-
Naszóval...
Nem sikerült 30 perc alatt, de sokkal gyorsabban ment, mint az előző...
-
Na ez az!
Most már csak valami jobb textúra kellene a fa alkatrészekhez. De ha találsz valamit, lám, milyen egyszerű is lesz csak egy komponenst megváltoztatni és aztán majd mind megváltozik!
-
@gaieus said:
Na ez az!
Most már csak valami jobb textúra kellene a fa alkatrészekhez. De ha találsz valamit, lám, milyen egyszerű is lesz csak egy komponenst megváltoztatni és aztán majd mind megváltozik!
A textúra kezelést későbbre hagyom. Most vérszemet kaptam és megcsináltam a sufni melletti fatárolót és a víztároló betonlemezt. A fatároló apácarácsánál hirtelen a program nem válaszol...
-
Gyakran érdemesebb valami textúrával "pótolni" a szerkezetet.
-
@gaieus said:
Gyakran érdemesebb valami textúrával "pótolni" a szerkezetet.
... hát, pótoltam... Nem tetszik!
-
Igen, erről van szó. Mondjuk kétségtelenül nem a legjobb textúra (roppant kis felbontású és eléggé rossz minőségű az átlátszó részeknél), de ha mindezt modellben akarod megcsinálni, akkor rengeteg geometriád keletkezik és jól megszenvedsz vele.
Nem nagy cucc végső soron összehozni, de vigyázz, nehogy nagyon lerontsa a teljesítményt! Itt van egy gyors példa csatolva (a te fájlodban - kattints a "sufni" fülre, hogy odamenjen a sufnihoz).
Ez valójában kisebb komponensekből áll - a kettő rácsdarabot tartalmazó fő komponensen belül mindkét darab egy-egy példánya ugyanannak a komponensnek, csak tükrözve - annyit másolsz egymás mellé, amennyit csak akarsz. Az érintkező felületeket és éleket elrejtettem, hogy sima legyen az átmenet köztük. Ahhoz, hogy pontosan tudjad illeszteni (megragadni a végpontnál), be kell kapcsolnod a rejtett geometriát (View > Hidden geometry).
-
@gaieus said:
Nem nagy cucc végső soron összehozni, de vigyázz, nehogy nagyon lerontsa a teljesítményt! Itt van egy gyors példa csatolva (a te fájlodban - kattints a "sufni" fülre, hogy odamenjen a sufnihoz).
(View > Hidden geometry).Köszi, ha haza érek megnézem.
Ma a ráérő időmben csináltam egy kis kerekes kutat... kerék nélkül. Otthon utána nézek a kerékgyártás fortélyainak. Addig is, ha ránéznél...
Köszi.
-
Jó kis kút. Kissé talán sok a textúra benne. Ha sokat dolgozol fával, muszáj lesz előbb-utóbb jobb textúrákat beszerezni, mint ezek az ócska SU-ba "beépített" cuccok.
-
@gaieus said:
Kissé talán sok a textúra benne. Ha sokat dolgozol fával, muszáj lesz előbb-utóbb jobb textúrákat beszerezni, mint ezek az ócska SU-ba "beépített" cuccok.
Sok? A kevesebb több? Mire gondoltál? A textúra beszerzés alatt vásárlásra gondoltál, vagy saját gyártásra (baromira nem értek a PhotoShop-hoz)?
Megnéztem az apácarácsodat... pofon egyszerű. Annyira az, hogy szégyellem, hogy nem én jöttem erre rá.
Meg akarom csinálni a saját lakásomat is. Meglátásod szerint mennyire érdemes részletgazdagon? Gondolok itt arra, hogy csak a falak, esetleg a belső elrendezés is, talán a bútorzat, vagy akár a belső ajtók zsanérzata, zárszerkezete is...
-
Arra gondoltam, hogy pl. minden gerenda komponensnek külön textúrája van. Minél több a textúra, annál többet kell bajlódni a dologgal (és hát végső soron egy ilyen kutat is csak egy fajta fából építenek leginkább, nemdebár?). És persze némelyik fatextúra ott valójában lécekből álló padló, meg ilyesmi...
Nem kell ahhoz PS gurunak lenni, hogy az ember jó textúrákhoz jusson. Van itt nálunk egy alfórum, a "Components, materials and Styles" például, ahol elég sok, gyakran jó minőségű cuccot osztanak meg (vagy linkelnek be), így pl. ha rákeresel a "wood"-ra, akkor lesz egy csomó találat.
Aztán vannak kifejezetten ilyesmivel foglalkozó honlapok, mint a CGTextures (regisztrálni kell, de van ingyenes tagság is) vagy az Arroway (igen drága textúrák, de van kisebb felbontású, ingyenes letöltési lehetőség is).
@dugovictitus said:
Megnéztem az apácarácsodat... pofon egyszerű. Annyira az, hogy szégyellem, hogy nem én jöttem erre rá.
Igen, valójában pofon egyszerű, mint a SketchUpban sok minden, de nincs mit szégyellni, hiszen csak nemrég kezdted. Épp az a trükkös leginkább, hogy a legegyszerűbb megoldásra rájöjjön az ember.
@dugovictitus said:
Meg akarom csinálni a saját lakásomat is. Meglátásod szerint mennyire érdemes részletgazdagon? Gondolok itt arra, hogy csak a falak, esetleg a belső elrendezés is, talán a bútorzat, vagy akár a belső ajtók zsanérzata, zárszerkezete is...
Hát a fene tudja ezt megmondani. Csupán az igényességed szab határt mindennek. Van azért egy "alapszabály": fölösleges megmodellezni azt, ami aztán nem látszik. Minek zárszerkezetet modellezni, ha az aztán belül van a zárban? Aztán a nagyon apró részletek is fölöslegesek, hacsak nem akarsz roppant közeli képeket csinálni. Egy zsanért épp elég csupán jelképesen ábrázolni, valami alacsony poligonszámú hengerrel.
És ismét; amit csak lehet textúrával helyettesíteni, azt fölösleges megmodellezni. Ha lakásbelsőt akarsz és az udvaron (az ablakon át) látszana egy apácarács, ahhoz az a textúra épp elég volna. Ezen a panorámán pl. mind az ablakrácsok, mind pedig a csrepeket tartó, vízszintes lécek csupán textúra (na, éppenséggel nem is a legjobb kép, de az már az én tehetségtelenségem). Vagy ezen a panorámán az ablakok kerek ólomkarikái ugyanúgy csupán a textúra részei...
-
[quote="Gaieus"]Arra gondoltam, hogy pl. minden gerenda komponensnek külön textúrája van. Minél több a textúra, annál többet kell bajlódni a dologgal (és hát végső soron egy ilyen kutat is csak egy fajta fából építenek leginkább, nemdebár?). És persze némelyik fatextúra ott valójában lécekből álló padló, meg ilyesmi...
Nem kell ahhoz PS gurunak lenni, hogy az ember jó textúrákhoz jusson. Van itt nálunk egy alfórum, a "Components, materials and Styles" például, ahol elég sok, gyakran jó minőségű cuccot osztanak meg (vagy linkelnek be), így pl. ha rákeresel a "wood"-ra, akkor lesz egy csomó találat.
Aztán vannak kifejezetten ilyesmivel foglalkozó honlapok, mint a CGTextures (regisztrálni kell, de van ingyenes tagság is) vagy az Arroway (igen drága textúrák, de van kisebb felbontású, ingyenes letöltési lehetőség is).
[quote]
Megnéztem a linkelt honlapokat. Használni fogom őket. Ha gyártok textúrákat, mire figyeljek oda? Gondolom, minnél kisebb helyet foglaljon. De, mi a megfelelő és mekkora a már nem megfelelő méret? Mikor érdemes a textúrákat feltenni a modellre? Lassul a rajzolás (akad a gép), ha textúrák vannak?
A lakás részletességéről nem gondoltam komolyan, örülök, ha a falak meglesznek . Megcsináltam a kút kerekét is.
-
Hát a textúra mérete attól (is) függ, mire akarod használni, milyen közel akarsz "zoomolni" egyes tárgyakhoz stb. SketchUphoz általában elég úgy 512 pixel felbontású textúra. A legnagyobb felbontás, amelyet "normál" üzemmódban tud, az 1024. Ha a Window > Preferences > OpenGL alatt beállítod a "Max texture size" opciót, akkor 2048-at mutat (a 7.1-es verzió óta) de ez általában fölösleges. Persze a felbontás azon is múlik, hogy mekkora felületet akarsz kitölteni vele.
ÁÁltalában én a textúrázást a végére hsgyom. Úgyis változtatgathat még az ember itt-ott (és hát a front és hátsó felületek miatt jobb is, ha a modellezés során nincs még textúra).
Igen, a textúra lassít(hat)ja a gépet. Minél nagyobb felbontású, annál inkább. Ezt és az árnyékokat, a különböző vonalbeállításokat, átlátszóságot stb. a videokártya kezeli. Ha az nem túl erős, jobb minden csicsa nélkül dolgozni.
A kerék klassz. Legközelebb viszont a textúra-pozicionálásról fogunk "tanulni" (ld. alább). Most el kell menjek megnézni, hogy áll ennek a római épületnek az ásatása (utána meg ugyebár "megünnepeljük" a dolgot)
-
@gaieus said:
Legközelebb viszont a textúra-pozicionálásról fogunk "tanulni" (ld. alább).
Na ja... A kerékgyártáshoz az alap a warehause-ban talált egyik tutorial-od http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=e483347bba344b6750278e34be0a191c&prevstart=36 volt. Textúra pozícionálásról szó sem volt, örültem, hogy így sikeredett.
Sajna, most nekem sem áll rendelkezésre túl sok idő. Shoppingterápia következik az asszonnyal, majd a szokásos pénteki próba ami végül borozgatásos pókerparty-ba fullad.
Kellemes hétvégét!
-
Leültem még egy kicsit rajzolni.
Eljutottam a garázs és a ház közötti féltetős színig. Ha megnézed, a színben a gerendákat egy András-keresztnek kell tartania. No, ez az elem nem akaródzik nekem összeállni. Ami még nem is lenne baj, de nem jövök rá, hogy mi lehet az oka. Csak akkor akar felszínnel rendelkezni, ha így össze-vissza kaszabolom.
Szerinted?
-
Az oldalélei nincsenek egy síkban a zöld tengely mentén. Töltsd le az itt csatolt komponenst, majd a modelledben kattints jobb gombbal a tiédre > Reloadés keresd meg, amit letöltöttél.
Külön fogom vágni ezeket a bejegyzéseket mondjuk valami "Sufni" nevű topikba.
-
Nahát... egy saját sufni topic? Tanksén!
Volt még egy kis időm...
A textúrákat csak cserélni tudom, vagy le is tudom venni? Pl. az eddigi sufniról.
-
Na, haladás. Egy tanács viszont: látom, itt-ott vannak amolyan "hornyok" (pl. a falépcsők élén). Ezeket mind viszonylag nagy poligonszámú ívekkel gyártottad. Teljesen fölösleges, és egy idő után nagyon lelassítja majd a modellt. Mikor egy ívet rajzolsz, az 12 szegmenssel indul alapbeállításban. Ha beütöd, hogy
6s
és utánaEnter
, akkor feleannyi lesz. A lépcsőfokoknál tán még az is sok.A textúráról: a "Materials" párbeszédablakban jobbra fönt van az alaptextúra. Azzal mindig újrafestheted a modellt. Vagy simán kattints jobbal a textúra ikonjára és töröld.
-
@gaieus said:
Teljesen fölösleges, és egy idő után nagyon lelassítja majd a modellt.
Ez valóban fontos!
Már használom is. Mekkora a maximális poligon szám? Mekkorát érdemes használni?Most ismét egy hasonló problémával találtam magam szemben, mint az andrás-kereszt esetében. Van rá lehetőség, hogy felismertessem azokat a vonalakat, melyek nem a tengelyekkel párhuzamosak?
-
Azt hiszem, hogy most lefekszem aludni. Közben újragondolom az egész koncepciót. Szerintem a házat is külön komponensekre kellene bontani, mert pillanatnyilag már eléggé belebonyolódtam...
Az utcafront környéki (még nincsenek rajtuk ablakok) helységek falai mindig eltűnnek.
Esetleg a layer-eknek is szerep jut?
-
@dugovictitus said:
Mekkora a maximális poligon szám? Mekkorát érdemes használni?
Ez csupán attól függ, hogy mennyire lesz szem előtt a dolog. Ha jól emlékszem, a "maximális" poligonszám valami több száz (talán 999?) de sosem próbáltam. Érdemes valamilyen módon a 12/24 (ív/kör alapbeállításai) többszörösét vagy törtjeit használni. Ezek számos számmal oszthatók ha pl. felezni kell a dolgot, meg ilyenek. Én a duplájánál még nem használtam többet igazi projektben sosem.
@dugovictitus said:
Most ismét egy hasonló problémával találtam magam szemben, mint az andrás-kereszt esetében. Van rá lehetőség, hogy felismertessem azokat a vonalakat, melyek nem a tengelyekkel párhuzamosak?
Window > Styles > "In model" (a kis ház) > Edit fül > Edge settings (az első kis ikon fölül) és legalul, az "Edge color"-t állítsd úgy, hogy tengelyek szerint színezzen ("By axis").
Még jobb erre külön "style"-t elmenteni és aztán egy "Scene"-t hozzárendelni (mert amúgy elég erőforrás igényes és idegesítő). Ímhol egy példa: most az ablakod tetején látsz egy "normál" és egy "tengely szerint" fület.
@dugovictitus said:
Szerintem a házat is külön komponensekre kellene bontani, mert pillanatnyilag már eléggé belebonyolódtam...
Az utcafront környéki (még nincsenek rajtuk ablakok) helységek falai mindig eltűnnek.Hát mindenesetre legalább az alapot/padlót külön kéne venni a falaktól.
@dugovictitus said:
Esetleg a layer-eknek is szerep jut?
A SketchUp-ban azok csak a láthatóságot szabályozzák, sosem választják el a geometriát egymástól, úgyhogy vigyázni kell. Itt egy kis videó erről:
[flash=640,500:36najoks]http://www.youtube.com/v/fBdP499iw0Y[/flash:36najoks]
Advertisement