Hajlítás és egyebek
-
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Hogyan lehet a hajlítást használni? Kijelölve, és kijelölés nélkül sem tudom aktiválni az ehhez tartozó ikont. A YouTube-on próbáltam ellesni a technika csínját-bínját, kevés sikerrel. A koma, a kijelölt testet követően rákattintott az adott ikonra, aztán cserébe kapott egy kis szögmérőcske szerű kurzort, amivel könnyedén el tudta végezni a kívánt műveletet. Nálam nem aktiválódik valamilyen oknál fogva a hajlító gomb, ill. a fredoscale egyik ikonja sem. Kicsit olyan ez, mint ha Rodolfo után szeretnék valamit csinálni, de hiába a varázsszó, semmilyen állat nem kerül elő abból a cilinderből...
A másik kérdés:
Hogyan lehet a munka közbeni tükrözést alkalmazni?
Másképpen:
Egy adott szimmetria vonal mentén, az aktuális vonal tükörképe is megjelenjen.
Tehát, ha rajzolok például egy testet, rögtön két testet rajzolok. -Egymás tükörképét.
Harmadik kérdés:
Rajzoltam egy spirálrugót.
Amikor elkészülök vele, a két félből szerkesztett test összeadásánál, minden körön ott látható az a vonal, ahol a két fél test összeilleszkedik.
Hogyan tüntethető el ez a bizonyos illesztési vonal?
Negyedik kérdés:
Van-e olyan ember a fórumozók között, aki elsősorban bútorok tervezésével foglalkozik, és felkarolná önszorgalomból az én kezdetleges SketchUp tudásomat?
Annyit rólam, hogy angol tudásom nem értékelhető, azonban kellő szorgalommal rendelkezem, és szívesen venném a patronáló segítségét.
Alapvetően bútorok, fa használati tárgyak, hobbi asztalosipari gépek, -gépkiegészítők tervezése érdekel a SketchUp témakörben.
Minden érdekel, ami fával, motorokkal, zenéléssel, művészettel kapcsolatos.
Tehát, ha akad jelentkező, aki tanítana, annak nagyon örülnék.
Siker esetén privát emailban volna jó ez az "önképzés" mivel nem vagyok valami gyakorlott fórumozó, és nem untatnám a többséget írásaimmal, hiszen elsősorban önző érdek vezérel nem pedig a publicitás.
Hozzá teszem még, rövidlátó létemre kicsit úgy szédelgek ezen a fórumon, mint ha Kamcsatkában tett volna le egy utasszállító repülőgép Urdu útmutatókkal.
Ez nem kritika.
Önkritika.
Segítségeteket előre is megköszönöm!
Robi -
Szia Robi!
Na, jó sok kérdés, úgyhogy le is vágtam arról az "üdv" gigatopikról. Mivel hajlítasz? A FredoScale-lel?
A többi kérdésre most nem tudok kitérni, mert el kell mennem és csak estefelé leszek, úgyhogy majd akkor.
-
Szia Csabi, szia Mindenkinek!
Igen, a FredoScale-lel próbálkozom.
Szeretném megtudni, h. egy testet két oldalról, h. lehet "kifúrni" úgy, h. a két furat részben metssze egymást?
Ott akadok el, h. amikor a második "furat" készül, "széthullik" az első furat palástjaira. -
@loobelt said:
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Hogyan lehet a hajlítást használni? Kijelölve, és kijelölés nélkül sem tudom aktiválni az ehhez tartozó ikont. A YouTube-on próbáltam ellesni a technika csínját-bínját, kevés sikerrel. A koma, a kijelölt testet követően rákattintott az adott ikonra, aztán cserébe kapott egy kis szögmérőcske szerű kurzort, amivel könnyedén el tudta végezni a kívánt műveletet. Nálam nem aktiválódik valamilyen oknál fogva a hajlító gomb, ill. a fredoscale egyik ikonja sem. Kicsit olyan ez, mint ha Rodolfo után szeretnék valamit csinálni, de hiába a varázsszó, semmilyen állat nem kerül elő abból a cilinderből...
A másik kérdés:
Hogyan lehet a munka közbeni tükrözést alkalmazni?
Másképpen:
Egy adott szimmetria vonal mentén, az aktuális vonal tükörképe is megjelenjen.
Tehát, ha rajzolok például egy testet, rögtön két testet rajzolok. -Egymás tükörképét.
Harmadik kérdés:
Amikor elkészülök vele, a két félből szerkesztett test összeadásánál, minden körön ott látható az a vonal, ahol a két fél test összeilleszkedik.
Negyedik kérdés:
Van-e olyan ember a fórumozók között, aki elsősorban bútorok tervezésével foglalkozik, és felkarolná önszorgalomból az én kezdetleges SketchUp tudásomat?
Annyit rólam, hogy angol tudásom nem értékelhető, azonban kellő szorgalommal rendelkezem, és szívesen venném a patronáló segítségét.
Alapvetően bútorok, fa használati tárgyak, hobbi asztalosipari gépek, -gépkiegészítők tervezése érdekel a SketchUp témakörben.
Minden érdekel, ami fával, motorokkal, zenéléssel, művészettel kapcsolatos.
Tehát, ha akad jelentkező, aki tanítana, annak nagyon örülnék.
Siker esetén privát emailban volna jó ez az "önképzés" mivel nem vagyok valami gyakorlott fórumozó, és nem untatnám a többséget írásaimmal, hiszen elsősorban önző érdek vezérel nem pedig a publicitás.
Hozzá teszem még, rövidlátó létemre kicsit úgy szédelgek ezen a fórumon, mint ha Kamcsatkában tett volna le egy utasszállító repülőgép Urdu útmutatókkal.
Ez nem kritika.
Önkritika.
Segítségeteket előre is megköszönöm!
RobiSzia Robi!
A második kérdésedre a válasz.
üdv dybi
-
Harmadik kérdés:
-
Úgy tűnik, az első két kérdés megoldódni látszik (az első sorozaton -1 értékkel kell átméretezni a komponenst, hogy egy szerkeszthető, szimmetrikus darabot kapj).
A furatos dolgot nem egészen értem, Nem tudnál legalább képeket csatolni? (A modell még jobb lenne).
Ami a Fredoscale-t illeti; EGY csoportot vagy komponenst nem tudsz vele hajlítani. Nézd meg a videóját, hogy ő is egy csomó csoportot (vagy mit) rak egymásra, illetve olyan geometriát hajlít, amelyik összetettebb, azaz nem egy vonalból áll az oldala. Csak az ilyen "segédgeometriával" lehet arányosan görbítgetni.
Kattints oda, ahol el akarod kezdeni a görbítést, majd oda, ami a vége kell legyen és kezdd el húzni valamelyik irányba.
-
@dybi said:
Harmadik kérdés:
Hogyan tüntethető el ez a bizonyos illesztési vonal?Szia dybi!
Köszönöm segítségedet!
Hozzá kell tennem, h. ennyire, azért nem vagyok könnyű eset.
A tükrözést illetően beillesztek egy videót, h. érthetőbb legyen a kérdésem:
Youtube VideoA második feladat Neked már ügyesen megy!
Megtanítanád nekem is?
Azt ugyan feltételezem, h. a pirossal bekeretezett részen van a hangsúly, az viszont, h. hogyan jutok el eddig a panelig, még rejtély.
Addig bohóckodtam az "edgékkel" amíg csak pirossal volt hajlandó testépíteni a progi. Újra indítottam a programot, és most már ismét a régi, megszokott színeiben tudok barkácsolni.
Üdv!
Robi -
@gaieus said:
Úgy tűnik, az első két kérdés megoldódni látszik (az első sorozaton -1 értékkel kell átméretezni a komponenst, hogy egy szerkeszthető, szimmetrikus darabot kapj).
A furatos dolgot nem egészen értem, Nem tudnál legalább képeket csatolni? (A modell még jobb lenne).
Ami a Fredoscale-t illeti; EGY csoportot vagy komponenst nem tudsz vele hajlítani. Nézd meg a videóját, hogy ő is egy csomó csoportot (vagy mit) rak egymásra, illetve olyan geometriát hajlít, amelyik összetettebb, azaz nem egy vonalból áll az oldala. Csak az ilyen "segédgeometriával" lehet arányosan görbítgetni.
Kattints oda, ahol el akarod kezdeni a görbítést, majd oda, ami a vége kell legyen és kezdd el húzni valamelyik irányba.
Szia Csaba!
A hajlító gomb nem aktív. Ha ráklikkelek, akkor egyet villan az ikon ugyan, de ezzel vége is az előadásnak. Attól még az előző, (utoljára használt) eszköz marad a kezemben, és a probléma a régi. A második tippeddel már tegnap próbálkoztam, h. pl 5db hasábot másolok egymásra, de a helyzet nem változik akkor sem.Másik:
A furatos dolgot lengén ugyan, de lemodelleztem.
Most azzal a problémával még nem untatnálak Benneteket, h. hogy a kakába tudom azt ide beilleszteni.
A bringádról képzeletben szereld le az egyik hajtókart.
Forgasd a kezedben. Ezen az alkatrészen, két lyukat fogsz találni, amelyek részben metszik egymást:
-az egyik, (a nagyobbik furat) a forgattyús tengely helyének a furata, a másik azé a rögzítőéké, ami ennek az elfordulását gátolja.
/Valóban nem fárasztanálak, ha be tudnám ide biggyeszteni, az alkotmányt/ Vizuális vagyok én is. -
Oké, a tükrözés (és a második feladat megoldása is) itt van képekben:
Először is, a fél valamidet jelöld ki egészen, kattints jobb gombbal és alakítsd át komponenssé. Ez fontos, mert egy komponens összes beillesztett példánya változni fog, ha csak egyet is szerkesztesz.
Másodszor, másold le a komponenst (Ctrl+C), majd a Scale eszközzel méretezd át -1 méretűre (ez valójában tükrözni fogja).
Most menj az Edit menübe és válaszd a "Paste in place" parancsot (ez az imént másolt példányodat visszarakja a helyére). Érdemes ennek saját gyorsgombot beállítani (Window > Preferences > Shortcuts), mert nagyon helyes kis parancs és rendkívül hasznos lehet.
Íme a két komponens (illetve ugyanannak a komponensnek két példánya) egymáshoz simulva; az egyik tükrözve.
Ha most duplán kattintasz az egyikre és módosítod, a másik is "tükrözni" fogja az összes változást.
Végül kattints duplán arra a felületre, amelyen érintkeznek, majd jobb katt > Hide (elrejt).
Itt az egyik komponensem nem látszik; a Window > Model info > Components fülön tudod beállítani, hogy mikor szerkesztesz egy komponenst vagy csoportot, akkor a modell többi része, illetve a hasonló komponensek eltűnjenek-e. Én ezekre is használok gyorsgombot, így könnyű ki-be kapcsolgatni őket. -
@loobelt said:
@dybi said:
Harmadik kérdés:
Hogyan tüntethető el ez a bizonyos illesztési vonal?Szia dybi!
Köszönöm segítségedet!
Hozzá kell tennem, h. ennyire, azért nem vagyok könnyű eset.
A tükrözést illetően beillesztek egy videót, h. érthetőbb legyen a kérdésem:
Youtube VideoA második feladat Neked már ügyesen megy!
Megtanítanád nekem is?
Azt ugyan feltételezem, h. a pirossal bekeretezett részen van a hangsúly, az viszont, h. hogyan jutok el eddig a panelig, még rejtély.
Addig bohóckodtam az "edgékkel" amíg csak pirossal volt hajlandó testépíteni a progi. Újra indítottam a programot, és most már ismét a régi, megszokott színeiben tudok barkácsolni.
Üdv!
RobiNos, ha kijelölsz egy vonalat, és kattintasz egy jobb gombot, elő jön egy menü.
Ott válasszad az Entity Info-t. Elő jön ez az ablak. Itt ha a Soft opciót választod akkor nem fog látszani a vonal. (Természetesen akkor ha a View menüben [ felső sorban]
nincs engedélyezve a Hidden Geometry.)üdv dybi
-
ÉS ha nincs közbülső, elválasztó felület sem.
-
@gaieus said:
ÉS ha nincs közbülső, elválasztó felület sem.
Igen mester, bocs. Ezt elfelejtettem hozzátenni.
-
Amúgy az én példám (a képeken) sem tökéletes. Ha olyan helyen vágja el az ember a komponenst, ahol a két, új fél szöget zár be, akkor azt sosem lehet teljesen eltüntetni. A "soft" és "smooth" nem működik különböző testek közt, csak egyazon felületen.
Az első kép után elfeleztem mindkét kört a piros tengely mentén és tükrözött komponenseket csináltam, mint fenn.
-
@gaieus said:
Amúgy az én példám (a képeken) sem tökéletes. Ha olyan helyen vágja el az ember a komponenst, ahol a két, új fél szöget zár be, akkor azt sosem lehet teljesen eltüntetni. A "soft" és "smooth" nem működik különböző testek közt, csak egyazon felületen.
Az első kép után elfeleztem mindkét kört a piros tengely mentén és tükrözött komponenseket csináltam, mint fenn.
Köszönöm nektek a segítséget!
Kell egy kis idő, mire "megemésztem".
Lehet, h. kár volt ennyi kérdést feltennem egyszerre? ( )
Hogyan lehet a gombokat (ikonokat) szerkeszteni? -
Mihez akarsz gombokat?
-
@loobelt said:
@gaieus said:
Köszönöm nektek a segítséget!
Kell egy kis idő, mire "megemésztem".
Lehet, h. kár volt ennyi kérdést feltennem egyszerre? ( )
Hogyan lehet a gombokat (ikonokat) szerkeszteni?View menü / Toolbars (ami előtt pipa van az látszik, egy kattintással lehet ki/be kapcsolni.)
-
@gaieus said:
Mihez akarsz gombokat?
Egyenlőre a tematikáját volna jó elsajátítani, és ha a sablon már megy, akkor csak ízlés kérdése a későbbiekben.
Jelenleg nem tudom, h. milyen parancsok közül lehet válogatni.
Ha szerkeszteni is lehet, akkor jó lenne például egy olyan gomb, h. kijelölés, rákatt, és a tükörképet elkészíti, és hozzáilleszti egyben.
Vagy: belső körív kijelöl, rákatt, kérdez egy rádiusz-értéket, és a megválaszolás után lekerekíti az élet.
És még számtalan időmegtakarító parancssor, amivel gyorsabbá, kényelmesebbé tehető, mondjuk egy asztalos tervező munkája. -
Ehhez nem gombokat/ikonokat kell gyártani, hanem pluginokat írni ruby programnyelven (ehhez én is annyit értek, mint a famunkához; fűrészport már tudok csinálni).
Az első példádhoz itt van pl. egy "Mirror" plugin (sosem használtam):
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=31410
a másodikhoz (gondolom) a Round Corners plugin (sokkal többet tud annál, mint amit leírtál):
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=20485 -
@gaieus said:
Mihez akarsz gombokat?
-
@gaieus said:
Ehhez nem gombokat/ikonokat kell gyártani, hanem pluginokat írni ruby programnyelven (ehhez én is annyit értek, mint a famunkához; fűrészport már tudok csinálni).
Az első példádhoz itt van pl. egy "Mirror" plugin (sosem használtam):
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=31410
a másodikhoz (gondolom) a Round Corners plugin (sokkal többet tud annál, mint amit leírtál):
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=20485Köszi szépen a pluginokat. Ha van még, szeretettel várom!
Ezt a másodikat még jó darabig tanulni kell, mire megfelelően, céltudatosan tudom használni. /Egyenlőre lúzerjúzermódján belepancsoltam, és igen sokfélét művelt egy azon alakzattal.
Érdekesnek látszik!
Látod, ezek szépen működnek! Ellenben a scale-lel..
Advertisement