Textúra kérdés
-
Köszi. Néztem a Twilight templates-eit. Benne van amire szükségem van. Köszi a segítséget. Ott volt az orrom előtt és észre sem vettem.
-
Sziasztok!
Van egy viszonylag "ugriburgi" komponensem, amelyben az egyik - belül is előforduló - textúrát szeretném kitörölni, illetve default-ra állítani; tehát nem a default-tól eltérő textúrává átalakítani. Hogy tudom ezt megtenni akkor, ha nem találok meg minden egyes ilyen felületet, ezért nem tudom egyesével "átfesteni" default-ra? Tudtok-e bármilyen tisztítási parancsról, v. plugin-ról, amelyik egy adott textúrát eltávolít, v. átrakja a hozzájuk tartozó felületeket egy másik textúrára (az általam használt Pugre és CleanUp plugin ezt nem tudta)?
Előre is köszi a válaszokat!
Péter -
Közben már meg is találtam a megoldást! Érdekes, mielőtt megkérdeztem, egy jó fél órát keresgéltem, aztán ahogy feltettem a kérdést, rögtön rá is jöttem magamtól...
Tehát köszönöm, már nem aktuális.
Sziasztok, szép napot mindenkinek! -
Na és mi volt az a megoldás? (A fórum azért van, hogy mások is tanulhassanak).
Amúgy van mindenféle praktikus plugin, de ebben az esetben a legegyszerűbb megoldás az, hogy a Material panelben az "In home" (kis ház ikon) fülre megy az ember, majd ott jobb kattintás az aktuális textúrára és "Delete" a menüből. Felugrik ugyan egy figyelmeztetés, de ha leokézod, törlődik a textúra és a "default" jön a helyére azokon a felületeken.
-
Oh, igazad van, a lényeget persze nem írtam meg...
Szóval én azt a megoldást választottam, hogy kijelöltem egy olyan felületet, amin ez a textúra szerepelt, majd jobb klikk --> select --> All with same material, majd a Materials-nál kattintottam a default-ra.
Ráadásul a Te megoldásoddal egyszerűbb lett volna, mint amit sikerült kisakkoznom
Köszönöm még egyszer!
-
Igen, a te megoldásod működik, csak akkor van baj, ha group-okban vagy komponensekben is van ilyen textúrával valami, mert ez a kijelölés csak ugyanabban a szerkesztési kontextusban működik.
-
Valóban, később észrevettem egy másik komponensben is ugyanazt a textúrát. Aztán az általad írt megoldással sikerült véglegesen kipucolnom a rajzból. Ezentúl ezt használom.
-
Egy jó "material replacer" (textúre helyettesítő ?) plugin, ha az volna a cél, hogy valami textúrát egy másikkal helyettesítsünk (vagyis nem egyszerűen kitöröljünk):
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=26013
(Hm. nekem egy másik van, de azt nem találom).
-
Hú, ez jól hangzik! A mostani esetben elég volt a törlés / default-ra állítás is, de korábban már keresgéltam hasonlót. Ezért gyorsan le is mentettem, majd tanulmányozni fogom. Köszi!
-
Van egy apró problémám. Kellene egy gyors segítség.
Ha egy alkatrészt megtervezek, rajzolok egy alapot majd kihúzom a megfelelő magasságra. Így a leggyorsabb. Viszont ez meghatározza a textúra szálirányát és mindig a Z és az Y a szálirány (függőleges erezetű textúránál).
A mellékelt ábrán a bal oldali lábazat erezete a helyes, viszont azt állítva terveztem, majd elforgattam. Ráadásul a fordított tervezés nem kényelmes, vizuális szempontból.
Ezzel az a gond, hogy mikor elmentem komponensként majd beillesztem egy tervbe, állítva jeleníti meg.
Nem akarom mindig forgatgatni az alkatrészeket mikor beillesztem a tervbe. Van erre megoldás?
-
Szerkeszd a komponenst (dupla kattintás) még mielőtt bármit textúráznál. Textúrázd az egyik felületet, és ha nem tetszik a szálirány, kattints jobb gombbal > Texture > Position. Most megjelenik mindenféle rajzszög, de te csak kattints megint jobbal > Rotate > )0 vagy 270 fok (amelyik jobben esik), mejd vagy jobb katt > done vagy egyszerűen nyomj egy Entert. A textúra-pozicionálásból csakúgy.
Ezek után a textúrád mindig a komponenssel együtt fog "mozogni", de ehhez nem kell a komponenst forgatgatni.
-
Köszi. Időközben megtaláltam ezt a funkciót, de ilyenkor ha berakom a könyvtáramba, textúrával menti el. A többit pedig amit nem szerkesztek, textúra nélkül. Ráadásul ha előhívom a könyvtáramból, és egyszerűen át akarom festeni nem engedi, csak duplakatt, és ha másik komponensen belül van még egy duplakatt stb... Tehát hosszadalmas. Lehet állítva szerkesztem és forgatom majd a komponenseket inkább. Meglátom.
-
Ha többnyire újrahasznosítható darabokból akarod kiépíteni a komponenskönyvtáraidat, akkor mindenképp textúrázott darabokat mentsél el. Ez a textúra-pozicionálás csak olyan fájlban mentődik el, amelyben kép alapú textúra van a modellen (pontosabban mindig a felületeken; group-okon és komponenseken kívülről hozzáadott textúrát nem lehet pozicionálni). Ha a felületet fested, akkor úgy is menti el, ha csak kívülről fested, a komponens definíciója nem változik, tehát az festés nélkül mentődik el.
Ha (akár mélyen beágyazott) komponenseken akarsz textúrát cserélni úgy, hogy annak a koordinátái megmaradjanak (vagyis a szálirány,meg egyebek), akkor használd ezt a plugint: http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=13192 (persze ehhez az kell, hogy a textúra képfájlban mindig ugyanabban az irányban álljon a kép: vagyis ha a szálirány függőleges, akkor amire cserélni akarod, abban is függőleges legyen).
-
Kipróbáltam a plugint köszi. De végül nem mellette döntöttem.
Megnéztem a többi 3D cabinet készítő cég (SketchData,KraftMaid) hogyan csinálja. Ők is beforgatták az alkatrészeket a komponensen belül.
Ennek az az előnye hogy a festékvödörrel egy pillanat alatt be lehet festeni a komplett szekrényt. A pluginnal ez macerásabb mert nem hozza elő a textúrákat, csak felsorolja. Hátránya hogy a forgatás miatt egy-egy alkatrésznek nem ugyanazon tengelyirányban van az erezete mint a másiknak. Ez csak megszokás és odafigyelés kérdése lesz. Így textúra nélkül el tudom menteni a komponenseimet és gyorsabb a tervezés mint textúrával.
De jó lesz az a plugin, még hasznomra válhat. -
Nem világos nekem ez az új textúra létrehozás.
Van egy kép aminek a pixelmérete 640*480, szeretnék ebből 2800mm hosszú textúrát készíteni. Be is írom a méretet és el is menti látszólag, de amikor befestek vele egy 2800 hosszú négyzetet, hosszában toldja a textúrát. Próbáltam importálni a képet image-ként, textúraként, jó is lett (még egy kicsit összébb is vettem a szélességén Scale-el hogy hogy ne legyenek olyan óriás minták a textúrán), na gondoltam explode-al szétvetem és Samle Paintel felveszem a színt hisz annak már jó a mérete, de nem... Toldja a hosszát...
Vagy én vagyok béna, vagy nem tudom mi van...
A kitchendrawban csak ki kellett jelölni a fájlt, beírni a textúra méretét és a kívánt méretre nyújtotta is ha akartam.
Hogy a legegyszerűbb ez?
-
Minden textúra ismétlődik a SketchUpban. Mikor egy felületet betextúrázol, a textúra mindig az origótól kezd el ismétlődni. Nyilván kevés az esélye annak, hogy épp úgy (oda) rajzolod a nyégyszögedet, ahol amúgy a textúra határai vannak. Ha egy ilyen négyszöget elkezdesz mozgatni, a textúra "mozogni látszik" rajta, mert továbbra is az alapértelmezett helyhez, az origóhoz van kötve.
A megoldás az, hogy jobb gombbal kattintasz a felületre > Texture > Position. Ekkor valami ilyesféle dolgot látsz (ha sárga rajzszögek jelennek meg, még egy jobb kattintás és a "Fixed pins" legyen bejelölve)
Ennél a módnál a piros tüskét kell megragadni és egyszerűen odahúzni a sarokba. Ha kész vagy, jobb kattintás > "Done" vagy egyszerűen nyomj egy entert.
Ezzel most már a négyszögedhez rögzítetted a textúrát, és nem az origóhoz. Ha most kezded el ide-oda mozgatni, a textúra szépen megy majd vele. -
Ezt nem tudtam, hogy az origótól ismétlődik a textúra.
Köszönöm, ez mindent megmagyaráz.
Ezt a kütyüt már ismertem egy másik topicból, de remélem nem kell sok textúránál bajlódnom vele. -
Egy másik megoldás, hogy a felületet gyorsan csoporttá alakítod, majd szerkeszted és "odabent" adod hozá atextúrát. Ilyenkor a csaoport (vagy komponens) origójától kezd el ismétlődni a textúra, és amennyiben nem tér el a négyszög iránya az általános tengelyektől, akkor ez pont a sarokba esik.
-
Egy vákumfóliás ajtót szeretnék megrajzolni, illetve meg is rajzoltam.
A problémám az hogy mivel fóliás ajtóról van szó, a száliránynak mindig egy irányban kell lennie, de mivel én Follow Me-vel rajzoltam ezért logikus hogy az erezet nem egy irányban fut.A kérdésem az lenne hogy, lehet-e úgy megforgatni a szálirányt hogy textúra nélkül elmentse az irányt. Tehát ha át akarom textúrázni, akkor egy mozdulattal megtehessem, ne kelljen minden egyes felületet újraforgatni.
Mindenképpen textúra nélkül szeretném elmenteni a modellt.
A másik kérdésem az hogy ha ilyen profilokból rajzolnám meg (ami sokkal több idő), akkor egy ilyen profilt hogyan tudok szögben levágni? -
Textúrabeállítást csak (kép alapú) textúrával tudsz elmenteni, textúrázatlan modellel (vagy csupán színnel) nem.
A levágásnál használhatsz egy függőleges felületet (45 fokban elforgatva) és kijelölöd > jobb kattintás > "intersect faces with model" Utána csak kitörlöd a fölösleget.
Mivel látom, Pro verziód van, ha a profilod és amivel vágsz, mindkettő "solid", használhatod a solid tools eszközeit is hozzá.
Advertisement