sketchucation logo sketchucation
    • Login
    ℹ️ Licensed Extensions | FredoBatch, ElevationProfile, FredoSketch, LayOps, MatSim and Pic2Shape will require license from Sept 1st More Info

Textúra kérdés

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    48 Posts 6 Posters 45.4k Views 6 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • B Offline
      bcsabi79
      last edited by

Köszi. Néztem a Twilight templates-eit. Benne van amire szükségem van. Köszi a segítséget. Ott volt az orrom előtt és észre sem vettem.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • G Offline
        goethe
        last edited by

Sziasztok!

Van egy viszonylag "ugriburgi" komponensem, amelyben az egyik - belül is előforduló - textúrát szeretném kitörölni, illetve default-ra állítani; tehát nem a default-tól eltérő textúrává átalakítani. Hogy tudom ezt megtenni akkor, ha nem találok meg minden egyes ilyen felületet, ezért nem tudom egyesével "átfesteni" default-ra? Tudtok-e bármilyen tisztítási parancsról, v. plugin-ról, amelyik egy adott textúrát eltávolít, v. átrakja a hozzájuk tartozó felületeket egy másik textúrára (az általam használt Pugre és CleanUp plugin ezt nem tudta)?

Előre is köszi a válaszokat!
        Péter

• G Offline
          goethe
          last edited by

Közben már meg is találtam a megoldást! Érdekes, mielőtt megkérdeztem, egy jó fél órát keresgéltem, aztán ahogy feltettem a kérdést, rögtön rá is jöttem magamtól... 😄
          Tehát köszönöm, már nem aktuális.
          Sziasztok, szép napot mindenkinek!

• GaieusG Offline
            Gaieus
            last edited by

Na és mi volt az a megoldás? (A fórum azért van, hogy mások is tanulhassanak). 😉

Amúgy van mindenféle praktikus plugin, de ebben az esetben a legegyszerűbb megoldás az, hogy a Material panelben az "In home" (kis ház ikon) fülre megy az ember, majd ott jobb kattintás az aktuális textúrára és "Delete" a menüből. Felugrik ugyan egy figyelmeztetés, de ha leokézod, törlődik a textúra és a "default" jön a helyére azokon a felületeken.

Gai...

• G Offline
              goethe
              last edited by

Oh, igazad van, a lényeget persze nem írtam meg...

Szóval én azt a megoldást választottam, hogy kijelöltem egy olyan felületet, amin ez a textúra szerepelt, majd jobb klikk --> select --> All with same material, majd a Materials-nál kattintottam a default-ra.

Ráadásul a Te megoldásoddal egyszerűbb lett volna, mint amit sikerült kisakkoznom 😄

Köszönöm még egyszer!

• GaieusG Offline
                Gaieus
                last edited by

Igen, a te megoldásod működik, csak akkor van baj, ha group-okban vagy komponensekben is van ilyen textúrával valami, mert ez a kijelölés csak ugyanabban a szerkesztési kontextusban működik.

Gai...

• G Offline
                  goethe
                  last edited by

Valóban, később észrevettem egy másik komponensben is ugyanazt a textúrát. Aztán az általad írt megoldással sikerült véglegesen kipucolnom a rajzból. Ezentúl ezt használom. 👍

• GaieusG Offline
                    Gaieus
                    last edited by

Egy jó "material replacer" (textúre helyettesítő ?) plugin, ha az volna a cél, hogy valami textúrát egy másikkal helyettesítsünk (vagyis nem egyszerűen kitöröljünk):

http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=26013

(Hm. nekem egy másik van, de azt nem találom).

Gai...

• G Offline
                      goethe
                      last edited by

Hú, ez jól hangzik! A mostani esetben elég volt a törlés / default-ra állítás is, de korábban már keresgéltam hasonlót. Ezért gyorsan le is mentettem, majd tanulmányozni fogom. Köszi!

• L Offline
                        local
                        last edited by

Van egy apró problémám. Kellene egy gyors segítség.
                        Ha egy alkatrészt megtervezek, rajzolok egy alapot majd kihúzom a megfelelő magasságra. Így a leggyorsabb. Viszont ez meghatározza a textúra szálirányát és mindig a Z és az Y a szálirány (függőleges erezetű textúránál).
                        A mellékelt ábrán a bal oldali lábazat erezete a helyes, viszont azt állítva terveztem, majd elforgattam. Ráadásul a fordított tervezés nem kényelmes, vizuális szempontból.
                        Ezzel az a gond, hogy mikor elmentem komponensként majd beillesztem egy tervbe, állítva jeleníti meg. 😢
                        Nem akarom mindig forgatgatni az alkatrészeket mikor beillesztem a tervbe. Van erre megoldás?

MWSnap021.jpg

• GaieusG Offline
                          Gaieus
                          last edited by

Szerkeszd a komponenst (dupla kattintás) még mielőtt bármit textúráznál. Textúrázd az egyik felületet, és ha nem tetszik a szálirány, kattints jobb gombbal > Texture > Position. Most megjelenik mindenféle rajzszög, de te csak kattints megint jobbal > Rotate > )0 vagy 270 fok (amelyik jobben esik), mejd vagy jobb katt > done vagy egyszerűen nyomj egy Entert. A textúra-pozicionálásból csakúgy.

Ezek után a textúrád mindig a komponenssel együtt fog "mozogni", de ehhez nem kell a komponenst forgatgatni.

Gai...

• L Offline
                            local
                            last edited by

Köszi. Időközben megtaláltam ezt a funkciót, de ilyenkor ha berakom a könyvtáramba, textúrával menti el. A többit pedig amit nem szerkesztek, textúra nélkül. Ráadásul ha előhívom a könyvtáramból, és egyszerűen át akarom festeni nem engedi, csak duplakatt, és ha másik komponensen belül van még egy duplakatt stb... Tehát hosszadalmas. Lehet állítva szerkesztem és forgatom majd a komponenseket inkább. Meglátom.

• GaieusG Offline
                              Gaieus
                              last edited by

Ha többnyire újrahasznosítható darabokból akarod kiépíteni a komponenskönyvtáraidat, akkor mindenképp textúrázott darabokat mentsél el. Ez a textúra-pozicionálás csak olyan fájlban mentődik el, amelyben kép alapú textúra van a modellen (pontosabban mindig a felületeken; group-okon és komponenseken kívülről hozzáadott textúrát nem lehet pozicionálni). Ha a felületet fested, akkor úgy is menti el, ha csak kívülről fested, a komponens definíciója nem változik, tehát az festés nélkül mentődik el.

Ha (akár mélyen beágyazott) komponenseken akarsz textúrát cserélni úgy, hogy annak a koordinátái megmaradjanak (vagyis a szálirány,meg egyebek), akkor használd ezt a plugint: http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=13192 (persze ehhez az kell, hogy a textúra képfájlban mindig ugyanabban az irányban álljon a kép: vagyis ha a szálirány függőleges, akkor amire cserélni akarod, abban is függőleges legyen).

Gai...

• L Offline
                                local
                                last edited by

Kipróbáltam a plugint köszi. De végül nem mellette döntöttem.
                                Megnéztem a többi 3D cabinet készítő cég (SketchData,KraftMaid) hogyan csinálja. Ők is beforgatták az alkatrészeket a komponensen belül.
                                Ennek az az előnye hogy a festékvödörrel egy pillanat alatt be lehet festeni a komplett szekrényt. A pluginnal ez macerásabb mert nem hozza elő a textúrákat, csak felsorolja. Hátránya hogy a forgatás miatt egy-egy alkatrésznek nem ugyanazon tengelyirányban van az erezete mint a másiknak. Ez csak megszokás és odafigyelés kérdése lesz. Így textúra nélkül el tudom menteni a komponenseimet és gyorsabb a tervezés mint textúrával.
                                De jó lesz az a plugin, még hasznomra válhat.

• L Offline
                                  local
                                  last edited by

Nem világos nekem ez az új textúra létrehozás.
                                  Van egy kép aminek a pixelmérete 640*480, szeretnék ebből 2800mm hosszú textúrát készíteni. Be is írom a méretet és el is menti látszólag, de amikor befestek vele egy 2800 hosszú négyzetet, hosszában toldja a textúrát. Próbáltam importálni a képet image-ként, textúraként, jó is lett (még egy kicsit összébb is vettem a szélességén Scale-el hogy hogy ne legyenek olyan óriás minták a textúrán), na gondoltam explode-al szétvetem és Samle Paintel felveszem a színt hisz annak már jó a mérete, de nem... Toldja a hosszát... 👊
                                  Vagy én vagyok béna, vagy nem tudom mi van...
                                  A kitchendrawban csak ki kellett jelölni a fájlt, beírni a textúra méretét és a kívánt méretre nyújtotta is ha akartam.
                                  Hogy a legegyszerűbb ez?

Ederdei kép

Scale-el zsugorított

Teljes összevisszaság

• GaieusG Offline
                                    Gaieus
                                    last edited by

Minden textúra ismétlődik a SketchUpban. Mikor egy felületet betextúrázol, a textúra mindig az origótól kezd el ismétlődni. Nyilván kevés az esélye annak, hogy épp úgy (oda) rajzolod a nyégyszögedet, ahol amúgy a textúra határai vannak. Ha egy ilyen négyszöget elkezdesz mozgatni, a textúra "mozogni látszik" rajta, mert továbbra is az alapértelmezett helyhez, az origóhoz van kötve.

position-1.png
                                    A megoldás az, hogy jobb gombbal kattintasz a felületre > Texture > Position. Ekkor valami ilyesféle dolgot látsz (ha sárga rajzszögek jelennek meg, még egy jobb kattintás és a "Fixed pins" legyen bejelölve)

position-2.png
                                    Ennél a módnál a piros tüskét kell megragadni és egyszerűen odahúzni a sarokba. Ha kész vagy, jobb kattintás > "Done" vagy egyszerűen nyomj egy entert.

position-3.png
                                    Ezzel most már a négyszögedhez rögzítetted a textúrát, és nem az origóhoz. Ha most kezded el ide-oda mozgatni, a textúra szépen megy majd vele.

Gai...

• L Offline
                                      local
                                      last edited by

Ezt nem tudtam, hogy az origótól ismétlődik a textúra.
                                      Köszönöm, ez mindent megmagyaráz.
                                      Ezt a kütyüt már ismertem egy másik topicból, de remélem nem kell sok textúránál bajlódnom vele.

• GaieusG Offline
                                        Gaieus
                                        last edited by

Egy másik megoldás, hogy a felületet gyorsan csoporttá alakítod, majd szerkeszted és "odabent" adod hozá atextúrát. Ilyenkor a csaoport (vagy komponens) origójától kezd el ismétlődni a textúra, és amennyiben nem tér el a négyszög iránya az általános tengelyektől, akkor ez pont a sarokba esik.

Gai...

• L Offline
                                          local
                                          last edited by

Egy vákumfóliás ajtót szeretnék megrajzolni, illetve meg is rajzoltam.
                                          A problémám az hogy mivel fóliás ajtóról van szó, a száliránynak mindig egy irányban kell lennie, de mivel én Follow Me-vel rajzoltam ezért logikus hogy az erezet nem egy irányban fut.

MWSnap038.jpg

A kérdésem az lenne hogy, lehet-e úgy megforgatni a szálirányt hogy textúra nélkül elmentse az irányt. Tehát ha át akarom textúrázni, akkor egy mozdulattal megtehessem, ne kelljen minden egyes felületet újraforgatni.

Mindenképpen textúra nélkül szeretném elmenteni a modellt.

MWSnap039.jpg
                                          A másik kérdésem az hogy ha ilyen profilokból rajzolnám meg (ami sokkal több idő), akkor egy ilyen profilt hogyan tudok szögben levágni?

MWSnap037.jpg

• GaieusG Offline
                                            Gaieus
                                            last edited by

Textúrabeállítást csak (kép alapú) textúrával tudsz elmenteni, textúrázatlan modellel (vagy csupán színnel) nem.

A levágásnál használhatsz egy függőleges felületet (45 fokban elforgatva) és kijelölöd > jobb kattintás > "intersect faces with model" Utána csak kitörlöd a fölösleget.

Mivel látom, Pro verziód van, ha a profilod és amivel vágsz, mindkettő "solid", használhatod a solid tools eszközeit is hozzá.

Gai...

• 1
                                            • 2
                                            • 3
                                            • 2 / 3
                                            • First post
                                              Last post
                                            Buy SketchPlus
                                            Buy SUbD
                                            Buy WrapR
                                            Buy eBook