Textúra kérdés
-
Hát anélkül, hogy bármennyire is elfogultnak látszanék, érdemes próbálkozni a Twilight-tal. Ugyan nem ingyenes (99 dollár), de van benne egy csomó textúra "templát", amelyek már eleve úgy vannak beállítva, hogy az amolyan mezei amatőrök, mint én is, legalább el tudjunk indulni valahonnan.
Ha nem csak a próbaverziót használod, akkor lehet vele exportálni xml fájlt a Kerkytheába (az összes beállítást megtartva) és akkor ott megvizsgálhatod az összes textúrának a felépítését. Na, én ebből meglehetősen sokat okosodtam, pedig a Kerkytheát használom évek óta.
Aztán ha már egy kissé magát a Kerkytheát is megtanultad, ott el lehet menteni különböző anyagokat a legnagyobb bonyolultságú beállításokkal, és ezeket a Twilight aztán simán tudja alkalmazni.
-
Köszi. Néztem a Twilight templates-eit. Benne van amire szükségem van. Köszi a segítséget. Ott volt az orrom előtt és észre sem vettem.
-
Sziasztok!
Van egy viszonylag "ugriburgi" komponensem, amelyben az egyik - belül is előforduló - textúrát szeretném kitörölni, illetve default-ra állítani; tehát nem a default-tól eltérő textúrává átalakítani. Hogy tudom ezt megtenni akkor, ha nem találok meg minden egyes ilyen felületet, ezért nem tudom egyesével "átfesteni" default-ra? Tudtok-e bármilyen tisztítási parancsról, v. plugin-ról, amelyik egy adott textúrát eltávolít, v. átrakja a hozzájuk tartozó felületeket egy másik textúrára (az általam használt Pugre és CleanUp plugin ezt nem tudta)?
Előre is köszi a válaszokat!
Péter -
Közben már meg is találtam a megoldást! Érdekes, mielőtt megkérdeztem, egy jó fél órát keresgéltem, aztán ahogy feltettem a kérdést, rögtön rá is jöttem magamtól...
Tehát köszönöm, már nem aktuális.
Sziasztok, szép napot mindenkinek! -
Na és mi volt az a megoldás? (A fórum azért van, hogy mások is tanulhassanak).
Amúgy van mindenféle praktikus plugin, de ebben az esetben a legegyszerűbb megoldás az, hogy a Material panelben az "In home" (kis ház ikon) fülre megy az ember, majd ott jobb kattintás az aktuális textúrára és "Delete" a menüből. Felugrik ugyan egy figyelmeztetés, de ha leokézod, törlődik a textúra és a "default" jön a helyére azokon a felületeken.
-
Oh, igazad van, a lényeget persze nem írtam meg...
Szóval én azt a megoldást választottam, hogy kijelöltem egy olyan felületet, amin ez a textúra szerepelt, majd jobb klikk --> select --> All with same material, majd a Materials-nál kattintottam a default-ra.
Ráadásul a Te megoldásoddal egyszerűbb lett volna, mint amit sikerült kisakkoznom
Köszönöm még egyszer!
-
Igen, a te megoldásod működik, csak akkor van baj, ha group-okban vagy komponensekben is van ilyen textúrával valami, mert ez a kijelölés csak ugyanabban a szerkesztési kontextusban működik.
-
Valóban, később észrevettem egy másik komponensben is ugyanazt a textúrát. Aztán az általad írt megoldással sikerült véglegesen kipucolnom a rajzból. Ezentúl ezt használom.
-
Egy jó "material replacer" (textúre helyettesítő ?) plugin, ha az volna a cél, hogy valami textúrát egy másikkal helyettesítsünk (vagyis nem egyszerűen kitöröljünk):
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=26013
(Hm. nekem egy másik van, de azt nem találom).
-
Hú, ez jól hangzik! A mostani esetben elég volt a törlés / default-ra állítás is, de korábban már keresgéltam hasonlót. Ezért gyorsan le is mentettem, majd tanulmányozni fogom. Köszi!
-
Van egy apró problémám. Kellene egy gyors segítség.
Ha egy alkatrészt megtervezek, rajzolok egy alapot majd kihúzom a megfelelő magasságra. Így a leggyorsabb. Viszont ez meghatározza a textúra szálirányát és mindig a Z és az Y a szálirány (függőleges erezetű textúránál).
A mellékelt ábrán a bal oldali lábazat erezete a helyes, viszont azt állítva terveztem, majd elforgattam. Ráadásul a fordított tervezés nem kényelmes, vizuális szempontból.
Ezzel az a gond, hogy mikor elmentem komponensként majd beillesztem egy tervbe, állítva jeleníti meg.
Nem akarom mindig forgatgatni az alkatrészeket mikor beillesztem a tervbe. Van erre megoldás?
-
Szerkeszd a komponenst (dupla kattintás) még mielőtt bármit textúráznál. Textúrázd az egyik felületet, és ha nem tetszik a szálirány, kattints jobb gombbal > Texture > Position. Most megjelenik mindenféle rajzszög, de te csak kattints megint jobbal > Rotate > )0 vagy 270 fok (amelyik jobben esik), mejd vagy jobb katt > done vagy egyszerűen nyomj egy Entert. A textúra-pozicionálásból csakúgy.
Ezek után a textúrád mindig a komponenssel együtt fog "mozogni", de ehhez nem kell a komponenst forgatgatni.
-
Köszi. Időközben megtaláltam ezt a funkciót, de ilyenkor ha berakom a könyvtáramba, textúrával menti el. A többit pedig amit nem szerkesztek, textúra nélkül. Ráadásul ha előhívom a könyvtáramból, és egyszerűen át akarom festeni nem engedi, csak duplakatt, és ha másik komponensen belül van még egy duplakatt stb... Tehát hosszadalmas. Lehet állítva szerkesztem és forgatom majd a komponenseket inkább. Meglátom.
-
Ha többnyire újrahasznosítható darabokból akarod kiépíteni a komponenskönyvtáraidat, akkor mindenképp textúrázott darabokat mentsél el. Ez a textúra-pozicionálás csak olyan fájlban mentődik el, amelyben kép alapú textúra van a modellen (pontosabban mindig a felületeken; group-okon és komponenseken kívülről hozzáadott textúrát nem lehet pozicionálni). Ha a felületet fested, akkor úgy is menti el, ha csak kívülről fested, a komponens definíciója nem változik, tehát az festés nélkül mentődik el.
Ha (akár mélyen beágyazott) komponenseken akarsz textúrát cserélni úgy, hogy annak a koordinátái megmaradjanak (vagyis a szálirány,meg egyebek), akkor használd ezt a plugint: http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=13192 (persze ehhez az kell, hogy a textúra képfájlban mindig ugyanabban az irányban álljon a kép: vagyis ha a szálirány függőleges, akkor amire cserélni akarod, abban is függőleges legyen).
-
Kipróbáltam a plugint köszi. De végül nem mellette döntöttem.
Megnéztem a többi 3D cabinet készítő cég (SketchData,KraftMaid) hogyan csinálja. Ők is beforgatták az alkatrészeket a komponensen belül.
Ennek az az előnye hogy a festékvödörrel egy pillanat alatt be lehet festeni a komplett szekrényt. A pluginnal ez macerásabb mert nem hozza elő a textúrákat, csak felsorolja. Hátránya hogy a forgatás miatt egy-egy alkatrésznek nem ugyanazon tengelyirányban van az erezete mint a másiknak. Ez csak megszokás és odafigyelés kérdése lesz. Így textúra nélkül el tudom menteni a komponenseimet és gyorsabb a tervezés mint textúrával.
De jó lesz az a plugin, még hasznomra válhat. -
Nem világos nekem ez az új textúra létrehozás.
Van egy kép aminek a pixelmérete 640*480, szeretnék ebből 2800mm hosszú textúrát készíteni. Be is írom a méretet és el is menti látszólag, de amikor befestek vele egy 2800 hosszú négyzetet, hosszában toldja a textúrát. Próbáltam importálni a képet image-ként, textúraként, jó is lett (még egy kicsit összébb is vettem a szélességén Scale-el hogy hogy ne legyenek olyan óriás minták a textúrán), na gondoltam explode-al szétvetem és Samle Paintel felveszem a színt hisz annak már jó a mérete, de nem... Toldja a hosszát...
Vagy én vagyok béna, vagy nem tudom mi van...
A kitchendrawban csak ki kellett jelölni a fájlt, beírni a textúra méretét és a kívánt méretre nyújtotta is ha akartam.
Hogy a legegyszerűbb ez?
-
Minden textúra ismétlődik a SketchUpban. Mikor egy felületet betextúrázol, a textúra mindig az origótól kezd el ismétlődni. Nyilván kevés az esélye annak, hogy épp úgy (oda) rajzolod a nyégyszögedet, ahol amúgy a textúra határai vannak. Ha egy ilyen négyszöget elkezdesz mozgatni, a textúra "mozogni látszik" rajta, mert továbbra is az alapértelmezett helyhez, az origóhoz van kötve.
A megoldás az, hogy jobb gombbal kattintasz a felületre > Texture > Position. Ekkor valami ilyesféle dolgot látsz (ha sárga rajzszögek jelennek meg, még egy jobb kattintás és a "Fixed pins" legyen bejelölve)
Ennél a módnál a piros tüskét kell megragadni és egyszerűen odahúzni a sarokba. Ha kész vagy, jobb kattintás > "Done" vagy egyszerűen nyomj egy entert.
Ezzel most már a négyszögedhez rögzítetted a textúrát, és nem az origóhoz. Ha most kezded el ide-oda mozgatni, a textúra szépen megy majd vele. -
Ezt nem tudtam, hogy az origótól ismétlődik a textúra.
Köszönöm, ez mindent megmagyaráz.
Ezt a kütyüt már ismertem egy másik topicból, de remélem nem kell sok textúránál bajlódnom vele. -
Egy másik megoldás, hogy a felületet gyorsan csoporttá alakítod, majd szerkeszted és "odabent" adod hozá atextúrát. Ilyenkor a csaoport (vagy komponens) origójától kezd el ismétlődni a textúra, és amennyiben nem tér el a négyszög iránya az általános tengelyektől, akkor ez pont a sarokba esik.
-
Egy vákumfóliás ajtót szeretnék megrajzolni, illetve meg is rajzoltam.
A problémám az hogy mivel fóliás ajtóról van szó, a száliránynak mindig egy irányban kell lennie, de mivel én Follow Me-vel rajzoltam ezért logikus hogy az erezet nem egy irányban fut.A kérdésem az lenne hogy, lehet-e úgy megforgatni a szálirányt hogy textúra nélkül elmentse az irányt. Tehát ha át akarom textúrázni, akkor egy mozdulattal megtehessem, ne kelljen minden egyes felületet újraforgatni.
Mindenképpen textúra nélkül szeretném elmenteni a modellt.
A másik kérdésem az hogy ha ilyen profilokból rajzolnám meg (ami sokkal több idő), akkor egy ilyen profilt hogyan tudok szögben levágni?
Advertisement