Vonal megjelenítése
-
Sziasztok!
Lehet olyat csinálni SU-ban, hogy csak egy objektumnak, vagy egy adott fólián lévő elemeknek a feketétől eltérő színű vonalat adok, esetleg eltérő vastagsággal? Fontos lenne, hogy a többi fekete maradjon...
Előre is köszi!
-
Szia Péter!
Azt hiszem, a kép mindennél beszédesebb.
Window (menü) > Styles > "In model" (a kis ház) > Edit > Edge settings (az első kis ikon, amelyre a nyíl mutat). Alul van lehetőség a vonalak színének beállítására (ha nem látod, méretezd át lefelé egy kicsit az ablakot, ott lesz).Legegyszerűbb, ha "Wireframe" nézetbe mész, kijelölöd az összes vonalat, majd újra "Shaded" vagy "Shaded with textures" módba (ezek a View menü > Face styles alatt találhatók, ha nem használod az eszköztárukat) és nagy óvatosan valamelyik kijelölt vonalra kattintasz.
Sajnos valamiért tisztán Wireframe-ben nem festzi (én itt valami "bug"-ot gyanítok).Ami a vastag vonalakat illeti, azt a SU alapból nem tud (hacsak nem használsz profilokat, de akkor nem tudod kontrollálni, mi legyen vastag). Van itt azért egy plugin, amelyik gyanítom, hogy tud ilyesmit, de meg kell valljam, én nem használom, így nem tudom, pontosan hogy működik:
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?f=323&t=22091 -
Szia Csaba!
Köszi a gyors választ és a segítséget!
Ennél sajnos kicsit bonyolultabb a problémám, az előbb nem részleteztem eléggé. Nekem a Color mellől (ahol a "by material"-t is ki tudom választani), a "by layer" hiányozna (anyagozva van a modell, a fóliát pedig fehérre állítottam be)...
Amit épp modellezek, az egy épület téglahomlokzata. Ezt nem tudom értelmesen textúrázni, mert lesznek benne adott pontokon egyedi elemek, amihez muszáj kiosztanom a téglákat. A téglákra már tettem egy egyszínű textúrát, de az egyes elemekhez a fugákat a vonalak vastagságával és színével szerettem volna ábrázolni. A "by material" beállítást nem tudom itt használni, mert vizuálisan eltűnteti róla a vonalaimat, így pedig nem látszanak jól a téglák.Az ajánlott plugin teljesen jó, van olyan része, ami átszínezi és magvastagítja a vonalaimat - azaz fugát tudok megjeleníteni - de minden egyes vonalra rá kell kattintanom és túl sok különböző komponensem van...
Mindenesetre most nekiálltam (csak lusta vagyok és reménykedtem, hogy ezt egyetlen mozdulattal át tudom állítani), mivel a téglafalat leszámítva a modell többi részén maradnak a fekete kontúrok.A plugint viszont sokmindenre lehet használni, nagyon tetszik!
Köszi még egyszer!
-
Ha a Layer ablakot nyitod meg, akkor ott van egy olyan lehetőség, hogy "Color by layer".
Persze itt aztán ad mindenféle színeket (magától) a SU de ezeket lehet szerkeszteni (jobb klikk > Edit color vagy mi)
-
Csak a vonalakat szerettem volna átszinezni (és esetleg más vastagságot adni neki), és abból is csak egyetlen layer-en lévőket, nem pedig a layer-en lévő objektumokat.
Közben az általad javasolt script-tel elkészítettem, úgyhogy végül is sikerült, amire gondoltam.
Advertisement