Tükrözés
-
Üdv nektek!
Csak ismerkedem a programmal, saját szórakozásból nagyon szuper program, aránylag átlátható
Viszont hiába töröm a fejem, olvasok, videót nézek, nem tudom hogy a fenében csinálom, ha tükrözök valamit, akkor amit szerkesztek az egyik oldalán a másikon is legyen
vagy hogy is írjam na de videó http://www.youtube.com/watch?v=vA5m_QL92IQ -
Szia ETZ és üdv neked is!
Valószínűleg nem komponenst, hanem esetleg csak csoportot ("group"-ot) csináltál a fél rádiókból. A csoportok csupán arra valók, hogy elszeparálják egymástól a geometriát (így az nem ragad össze), illetve könnyebb őket egyben kijelölni és pl. mozgatni, elrejteni, ilyesmi.
Ezeket a funkciókat a komponensek is tudják, de ezek valójában teljes kis (nem is mindig) "mini"-modellek beágyazva a modelledbe. Ha bármiből kettő van legalább, akkor érdemes ezeket használni csoportok helyett, mert
-
(és mindjárt ezzel kezdem) ha valamelyiket szerkeszted, az összes változni fog
-
van saját, áthelyezhető tengelyrendszerük (mint az egész modellnek)
-
a SU csak egyszer tárolja a geometriájukat, ezzel fájlméretet csökkenthetsz
-
külön el lehet menteni (vagy a legújabb változat óta közvetlenül a modellből feltölteni a Warehouse-ba) őket
-
ugyanígy kívülről be lehet hívni őket (ezzel felülírva esetleg már létező, belső komponenseket)
stb. (ez még bőven folytatható lenne)
Amit külön-külön lehet velük csinálni (és az egyes példányokra nézve a SU csak ezeket jegyzi meg), kívülről (anélkül, hogy szerkesztenénk őket) -
méretezni (negatív irányban is, azaz tükrözni)
-
befesteni egyszínűre vagy egy textúrával (textúra-pozicionálás nélkül)
-
mozgatni, forgatni, másokkal csoportosítani, komponensbe foglalni
stb...
Próbáld a példát a csatolt rádióval. Figyeld meg, hogy az elválasztóvonalat elrejtettem, a köztük lévő felületet pedig kitöröltem, hogy szépen illeszkedjenek.
-
-
@etz600 said:
Üdv nektek!
Csak ismerkedem a programmal, saját szórakozásból nagyon szuper program, aránylag átlátható
Viszont hiába töröm a fejem, olvasok, videót nézek, nem tudom hogy a fenében csinálom, ha tükrözök valamit, akkor amit szerkesztek az egyik oldalán a másikon is legyen
vagy hogy is írjam na de videó http://www.youtube.com/watch?v=vA5m_QL92IQNagyon köszönöm a segédletet, amiben a következő kérdésemre is feleltél
Igazán kielégítő volt a válaszod.Itt látni, ha fórumban olyan emberek vannak akik segítenek, értenek a dologhoz. Szerencsére jó a melóm, rengeteg időm akad szerencsére. Így próbálgatom elütni az időm. és ki tudja, lehet még valaha szükség is lehet ráAmit még olvastam a fórumon, (a magyar tutorialok) ha nem is videók de 1-2 magyar szöveggel,bill. kombinációval ellátott skp file is kielégítő. Valamint a pluginek összegyűjtve, fizetős ill. ingyenesek (kicsi leírással) Bocs a sok okoskodásért, eddig is nagyon szuper a fórum, szinte már végig is olvastam. Remélem leszek ilyen ügyes
http://www.youtube.com/watch?v=tzjA0GPdQrw
http://www.youtube.com/watch?v=Z5PiagATcxw
Üdv. és megint köszi -
Hát, ha autókat akarsz modellezni, sok frusztrációban lesz részed, de azért nem lehetetlen. Igazából a SketchUp nem erre való elsősorban, de azért sokan használják erre (is), mivel hát van az ingyenes változat, és persze hobbinak, időtöltésnek nem utolsó.
-
@gaieus said:
Hát, ha autókat akarsz modellezni, sok frusztrációban lesz részed, de azért nem lehetetlen. Igazából a SketchUp nem erre való elsősorban, de azért sokan használják erre (is), mivel hát van az ingyenes változat, és persze hobbinak, időtöltésnek nem utolsó.
nem konkrét autókat szeretnék, csak játszogatok vele. Viszont egyre jobban tetszik
a 7.1.4 prot használom
akadt itt még 1 kicsi kérdés, Sketchy Physics controlpanel nekem nem akar bejönni, amin a csúszkákkal lehet a mozgásokat produkálni
http://www.youtube.com/watch?v=nElUfcaZpy8
erre gondoltam -
Én nem használom a SP-et, úgyhogy nem biztos, hogy ez így ösze fog jönni.
Van neki viszont egy csomó ilyen "toolbar"-ja, azok bejönnek? Nézd meg a View > Toolbars alatt, hogy van-e ott még aktiválatlan SP toolbar.
Meg most már valami 3-as verziónál vannak 8az a video 2-est mutat). Lehet, hogy ebben nincs is ilyen?
-
-
@etz600 said:
... akadt itt még 1 kicsi kérdés, Sketchy Physics controlpanel nekem nem akar bejönni, amin a csúszkákkal lehet a mozgásokat produkálni
http://www.youtube.com/watch?v=nElUfcaZpy8
erre gondoltamÜdv!
Próbálok segíteni az fizikai modell résszel, remélem sikerül érthetően elmagyarázni. A lentiek a SP-2 verzióra vonatkoznak, lévén én ezt használom.
Mindenek előtt fel kell telepíteni a Physics-t, mint a többi kiegészítést, a plugin könyvtárba rakva. Bár gondolom, ez megtörtént.
Ha sikerült rendben felrakni, a view/toolbar-ban három új menüpont jelenik meg a Sketchy Physics, Sketchy Physics Joint és a Sketchy Solids. Mindhármat kipipálva kapsz három menü-részt.
Sketchy Solids tartalmazza azokat a alapalakzatokat, amiket különösebb gond nélkül létrehozva azonnal "működnek" az SP alatt.
Sketchy Physics Joint az alapvető fizikai kapcsolódásokat tartalmazza, úgy mint motor, felfüggesztés, rugó, stb.
Sketchy Physics pedig az a rész, ami - jobb szó híján - kezeli magát az "effekteket", el tudod indítani, állítani a szimulációt.A fizikai kapcsolódásokat kizárólag CSOPORTOKBA szervezett alakzatokhoz tudsz kapcsolni a következőképpen:
0. Elkészíted az alakzatodat, amilyen bonyolultra csak tudod , és az egészet kijelölés után csoportba szervezed.- Kiválasztod azt amit használni akarsz, a lenti példában legyen ez egy motor.
- Oda illeszted be, ahol használni szeretnéd.
- Most kiválasztod a "Joint Connector" ikont
- Az objektumodra, majd a CTRL lenyomása mellett a motorra klikkelsz.
- Ha sikerült egy zöld alakzat jelenik meg, aminek formája az alakzatodnak megfelelő.
- Ismét klick a "Joint Connector" ikonra. A fenti rajzolat eltűnik, a program tudomásul veszi a kapcsolódást.
7 A "Play/Pause physics simulation" gombra kattintva az alakzatod elvileg forogni kezd, és egyúttal megjelenik a SP Control Panel, a hőn áhított csúszká(k)al.
Ha valamit elszúrtál, akkor az alakzat menthetetlenül a mélybe zuhan , de nem gond, mert a a visszaállítást követően a helyére ugrik.
A "Show UI" ikonnal tudod a kezdeti feltételeket megadni, mindegyik kapcsolódásnál értelemszerűen más és más paramétert.Hát egyelőre ennyi, valahol van egy konkrét pdf anyag is ezzel kapcsolatban, csak arra nem emlékszem, merre pakoltam el anno, ha van rá igény, felrakom ide, ha nem is teljes, de elindulásnak hasznos.
A "honlapja" itt van: http://code.google.com/p/sketchyphysics2/downloads/list
Innen letölthető a legfrissebb verzió, és sok más okosság, amire itt nem tértem ki.
a mellékelt anyag egy egyszerű forgó téglatest, csinálhattam volna mást is, ez volt a legegyszerűbb.Végül érdemes a youtube-n rákeresni, rengeteg oktató anyag van ezzel kapcsolatba.
Bocs, hogy nem raktam ikonokat közbe, Gaeius, mindenek tudója tudná megmondani, hogy kell azt ide beszúrkálni .
Remélem tudtam segíteni.
További sok sikert!
-
Még frissiben egy jó adalék ehhez a témához:
http://sketchyphysicstutorial.googlepages.com/shapephysics
Itt is érdemes tanulás érdekében szétnézni, bár angol, viszont kezdetnek nem rossz, sőt!
-
No meg hát nálunk van a SP fóruma is:
http://forums.sketchucation.com/viewforum.php?f=61 -
Üdv nektek!
Ismét és előre is, kösz minden segédletet
Megoldva a panel kérdés Plugin probléma akadt, amit itt a SU fórumon találtam. Viszont tovább bogarásztam a hozzászólásokat és lőn, RB baja volt,amire akadt gyógymód. Viszont megint a tükrözés, másolás Amennyiben megvan ( berakva motor, animáció működik, és már nem esik le szeretném másolni, igazítani, esetleg tükrözni, akkor viszont nem megy,szétesik. találtam animáció copy funkciót de akkor sem jó. Valószínű kihagyok valamit több tippem is van rá:
1 a kész animált egységet make grupolni kell.
2 vagy saját koordinátákkal ellátni ( amit még nem tudom hogy) mert ha adok neki változik az összes elem koordináta.
Csatolnék filet, de még nem sikerült ez sem. Így próbálom leírni
a lényeg az, letöltött elemekből motor, váltó, alváz, stb ( alakításokkal) próbálok 1 autót összerakni. A fennakadás a hűtőnél van,a ventilátorok nem mennek ha berakom a helyére.
Válaszotok előre is, köszi. -
ETZ mondom,hogy én nem használom ezt a plugint (bár láttam már vele szép példákat), úgyhogy ezt valószínűleg neked kell kibogarásznod magadnak, hacsak nincs itt még valaki, aki ért hozzá.
-
Nó para nics gond, Időm mint a tenger idegeim kötélből, barátaim pedig Google és a Search.
1 hét szabira megyek, majd próbálgatom. Addig üdv mindenkinek -
Ha elég jól megy az angol, gondolom, nem gond a fórumban is tallózgatni (vagy akár kérdezgetni).
A tükrüzősdi nem azért nem működik talán, mert így visszafele forogna benne a cucc?
-
@etz600 said:
Üdv nektek!
... Amennyiben megvan ( berakva motor, animáció működik, és már nem esik le szeretném másolni, igazítani, esetleg tükrözni, ...Üdv!
Van egy rossz hírem. Motor, egyéb ilyen összetevőket másolni nem tudod. Értelemszerűen a többit sem. Ellentétben az SU flexibilitásával, ez azért egzaktabb.
Mivel mindegyik egyedi azonosítóval ellátott (pl. motor546 label), a hivatkozások egyértelműsége miatt, így másolásnál, adott elemhez rögzítve, azt is másolva, nem lehetne egyértelműsíteni. Találsz olyan tutorialokat, oktató videókat, amikben láncok, hálók mozognak megbabonázóan élethűen, illetve egy adott alkalmazás lépésről-lépésre le van írva. Nézz szét a 3Dwarehouse részen is. Maradnak a fődarabok, főbb részek másolása. Ezt korlátlanul megteheted, illetőleg alkatrész esetén a eltérések esetén az eltérők (unique) létrehozása.Jó tanácsként. Autó, vagy hasonló esetén csak az egyik kereket célszerű meghajtani, a többit csak a hinge-k segítségével felfüggeszteni. Ilyenkor a két csatlakozó elem közül egyikhez célszerű ezt group-olni, a másikhoz csatlakoztatni. Aztán egy ügyes hide-al egyszerűen eltüntetni.
Ezzel kapcsolatban pedig rengeteg anyagot találsz szerte e széles e internet csodába... (kissé költőiesre sikerült a vége - )
Egyébként csak azt tudom még tanácsolni, ami anno az első c64-s könyvem első oldalán volt mottóként: "Bátran KÍSÉRLETEZZ !"
Vagy valami hasonló.Sok sikert!
Advertisement