Twilight Render
-
Nem tudom, hányan használnak közületek külső, "fotorealisztikus" renderelőt, illetve ezen belül Kerkytheát (tudom, van egy ilyen topikunk valahol lentebb).
Most megjelent a "Twilight Render" nevű program amely gyakorlatilag a Kerkythea renderelő "motorjára" épül, sőt, tulajdonképpen együtt is működik vele (lehet exportálni belőle Kerkytheába) viszont teljesen a SketchUp-on belül működik (néhány más renderelő programhoz hasonlóan), és egy-két kattintással egész klassz képeket lehet vele létrehozni.
Íme Gábor barátunk ("Kephalos") már híres is lett egy római erődjével:
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?p=180086#p180086Jelenleg 59 $-os, "bevezető áron" adják, Tudom, pénzért van (és a Kerkythea ingyenes), de aki gyakran csinál ilyen munkákat és a könnyű kezelhetőségre, gyorsaságra van szüksége, annak minden bizonnyal megéri (hasonló, a SketchUp-ból működő programok úgy 150-200 $ között vannak).
-
Hát ha én ezt tudom hogy rákattanok a renderelésre már megvettem volna akciósba.
Ha jól látom hogy most 100dollár, megér annyit szted Csaba?Most töltöm le, majd mindjárt kipróbálom.
Üdv.
-
Hát, ha azt vesszük, hogy az összes, ilyen beépülő renderelő közül ez a legolcsóbb, és valójában a kategóriájában messze a legjobb is, minden bizonnyal megéri.
Külön plusz az, hogy teljes mértékben kompatibilis a Kerkytheával, úgyhogy amit csak itt beállítottál, át lehet exportálni, hogy egy csomó "pluszt" ott még meg lehessen csinálni.
Ugyancsak simán tudja a Kerkythea textúráit használni (még olyanokat is, amelyeket a Twilightban nem lehetne létrehozni).
-
Most próbálgatom és messze jobb mint a podium és ahhoz képest hogy pár órája töltöttem le már egész jól megy a dolog.
A Kerkythea nekem kicsit bonyolult de biztos szükség lesz majd rá,csak még nem érzem mivel tud többet. Tényleg Csaba mivel tud többet?Most nézegetem ezt a V-ray-t. Ez is vmi renderelő?
720dollár kicsit nagyon nem kevés.Köszönöm
-
Van pár olyan dolog a Kerkytheában, amelyeket (még) nem építettek be a Twilightba (valamit nem is fognak).
Ilyenek jelenleg elsősorban az "instancing brush" nevű eszköz, amely a Kerkythea 2008-ban volt újdonság. Ezzel tömérdek fűt, fát, miegyebet lehet berakni a modellbe anélkül, hogy lefagyna a program (mint a SU) és hogy ettől a renderelési idő jelentősen megnőne. Valahogy úgy csinálja, mint ahogy a SU kezeli a komponenseket, mikor szerkeszted őket, csak itt a renderelési oldalon.
Aztán van egy-két egyszerű modell, amit be lehet illeszteni, ezek közül leginkább az "infinite plane" érdekes, mivel a SU-ban ilyen végtelen (és textúrázható) felület nincs, ezért aztán valahol mindig vége van a világnak. Ilyet pl. tehát nem lehetne a Twilight-tal (jelenleg még) csinálni:
És hát ami a legfontosabb, a rétegelt és "procedural" textúrák, amelyeket (épp, hogy egyszerűbb legyen használni, meg a Kerkythea felhasználóknak is csak kevés hányada használ), nem szerkeszthetők a Twilightban. Ha Kerkytheában megcsinálja az ember, akkor tudja kezelni (renderelni), de nincs (még) hozzá kezelőfelület. Ilyen "egyszerű" dolgokat, mint ezek pl.
Na de éppen ezért jó, hogy ha az ember kissé "kinövi" a modelljével a Twilight-ot (és persze a SketchUp-ot, a kis poligon-támogatásával), akkor simán lehet exportálni a dolgot Kerkytheába, minden Twilight beállítás megmarad, és lehet tovább dolgozni.
-
Szia!
Ha egy felületen állítom a refraction csúszkát akkor miért sötétedik az anyag?
Még gondom van a nappal is de kicsit szórakozok még.Köszi
-
Na csatolom az SU fájlt és a renderelt képet.
Annyi gondom van vele hogy:1.A fény sztem vakító kicsit nem tudom hogyan lehetne tompítani viszont a féjnyerejét megtartani.
2.Nem tudom mi a különbség a spot light és a point light közöt mert a spot fény is vhol pontban világít. Na majd ezzel még szórakozok.
3.Ami viszont a legfőbb gondom hogy a kandellót (ami valójában cserépkályha csak kandalló betét van benne:) )nem tudom térhatásúvá tenni. Az SU fájlban látszik hogy berajzoltam a cserepeket(vonalak) méreteit ezzel próbáltam vmennyire térhatásúvá tenni úgy hogy halványnak állítottam a vonalakat viszont ilyenkor az íveken lévő vonalak is látszódnak és a cserepek kontúrjánál lévő vonalak sem folyamatosak mert már annyira vékonyak hogy nem tudja normálisan kirajzolni a gép és ez így nem túl szép. Nem a modellel szeretném elérni a térhatást mert az sok idő minden cserepet kirajzolni plusz az íveknél is gondban lennék hanem a rendereléssel, de nem tudom milyen effektet használjak.
Na itt a kép és ha van vmi jó ötleted azt szívesen várom. Illetve a hibákat is nyugodtan mond.
maros_kandallo_003.skp
Köszönöm. -
Na nézzük;
@mdk01 said:
Ha egy felületen állítom a refraction csúszkát akkor miért sötétedik az anyag?
Minden anyagtípusnak megvan a maga fénytörési mutatója. Ha ezt megváltoztatod, akkor megváltozik a színe is. Hogy milyen értéktől mi módon, hát az olyan tudomány, amelybe nem ástam még bele valami nagyon magam. Az előre megadott "Template" textúrák fizikailag helyes törésmutatóval rendelkeznek - ha ezeken változtatni akarsz, akkor jobb, ha tudod mit csinálsz (én nem szoktam tudni).
@mdk01 said:
1.A fény sztem vakító kicsit nem tudom hogyan lehetne tompítani viszont a féjnyerejét megtartani.
Ha vakít, nagy a fényereje. Ha ezt lejjebb veszed, nem lesz ugyanakkora. Viszont sok múlik a környező anygok minőségén; ha megdfelelő módon verik vissza/szórják/nyelik el a fényt, akkor könnyebb normális képet létrehozni.
@mdk01 said:
2.Nem tudom mi a különbség a spot light és a point light közöt mert a spot fény is vhol pontban világít. Na majd ezzel még szórakozok.
Persze, the spot light fényét valami egy pontba irányítja. Mint egy kocsi fényszóróját.
A programban azért van külön spotlight, hogy ne kelljen azzal szórakozni, hogy különböző "lámpabúra" szerű terelőkkel kísérletezget az ember, hanem az ottani beállításokat lehessen könnyedén használni.Ami a kandallót illeti; vagy képfájlokat használsz, amelyek (azon túl, hogy plasztikusak) alkalmasak a "bump"-ok kialakítására is, vagy pedig valóban meghmodellezed a kályhaszemeket.
Az "edge lines" használata nem túl szerencsés egyrészt épp amiatt, amibe te is beleütköztél (különösen max. 800x600 felbontásban), illetve a hajlított ívek esetén, mivel baromi nehézkes megmodellezni és beállítani, mit jelenítsen meg. -
Szia!
@unknownuser said:
ha megdfelelő módon verik vissza/szórják/nyelik el a fényt, akkor könnyebb normális képet létrehozni.
Hol tudnám állítani azt hogy az anyag mennyire verje vissza a fényt?
Ahogy így írtad akkor ugrott be, hogy igazából a fal anyagával kellene játszani hogy az nyelje el a fényt mert így olyan mintha 100%-ban visszaverné. Ezzel a módszerrel nem vakítana és a fényerő is megmaradna.
Köszönöm
-
Igen, épp ez az. A falnak nem adtál semmilyen textúrát, ezért a Twilight-ban nem is tudod szerkeszteni. (Használtad a Twilight "Material editor"-át?)
-
Adtam a falnak fehér színű textúrát és állítottam a editorba is.(jelenleg is ezzel játszom.
Annyit próbáltam még hogy az editorba a refraction-t átvittem minuszba mert gondoltam ha 0-tól felfele fényesedik az anyag 0-tól lefele mattul tehát elnyeli a fényt.
Na nem így lett, viszont arra rájöttem ha minuszba viszem a refraction-t akkor a textúra nem sötétedik hanem megtartja eredeti színét viszont elkezd tükröződni. Nem egészen értem de vmi ilyesmi történik.Köszi
-
Hát negatív törésmutatója nincs semminek, amennyire én tudom.
Szerintem eleinte ne próbálkozz varázsolni a beállításokkal, hanem használd az előre beállított "Template"-eket. Ott van pl. Paint > Flat (Festék, sima) és egy falnak az kb. meg is teszi. Ha már lefuttattál egy-két teszt rendert, akkor finoman elkezdhetsz játszogatni a beállításokkal, de mínusz törésmutatóba azért én mégsem mennék bele.
A lefagyástz nem tudom, de az is lehet, hogy valami ilyesmi okozza. Egypárszor nekem is kiakadt már, de elég rendszertelenül. Mindenképpen ments renderelés előtt (a Twilight beállításaid is mentődnek - próbáld csak ki; töltsd le ezt a modellt és nyomd meg a render gombot)
-
Erre van vmi ötleted?
Ha ez után megpróbálom újra elindítani a renderelést akkor kifagy.
Ekkor újra kell indítani a gépet és akkor boot után megint jó.Köszi
-
Szia!
Oké megnézem az alap beállításokat is.
Az előbb csatoltam a képet a hibáról?
Sztem nem , viszont pótoltam.
Az én gépemmel lehet a baj mert mikor ment közben a mozzila nagyobb eséllyel fagyott.
Lekapom ezt a winfost azt rakok újat.Köszi
-
Megpróbálom megtudni, mi lehet ez (az előbb nem láttam képet)
-
Csaba neked szokott olyat csinálni a Twilight hogy egy modellt szinte azonos beállításokkal 20perc helyett 1óra 45 percig renderel?
Nekem most ilyen történt és valójában csak a fényforrás helyzetét vittem arrébb meg a falat állítottam arra amit mondtál(paint-->flat)Köszi
-
Igazából baromi sok oka lehet annak, hogy változik a renderelési idő. Mivel a renderelés a háttérben fut, még az is, milyen folyamatok futnak még menet közben.
A hibaüzenetedre ezt írták:
@unknownuser said:
I know of one situation that may cause this:
If you have multiple scene tabs, and you have transition enabled;
If you click on a tab, then hit render before the transition time has completed (by default, 2 seconds);
This leads to some kind of conflict with ruby and can cause the render to "timeout".There may be other scenarios:
Using a lot of instances may cause this, but I'm not certain.
High resolution textures may cause this, but that's just speculation.The next update will include a better way of handling this. You will be asked if you want to continue to wait, or stop the render. Additionally, the timeout time is increased.
Machine freeze? If I had to guess, I'd say something else is bogging down the machine and Twilight is falling victim to it as well (thus the timeout). If you hit "ok" after the render timeout, it should be terminating the render immediately. If you use super-hi-resolution texture images (like 7000 px or more), Twilight may be the cause of the freeze but it's hard to say for sure.
More information would be helpful.Vagyis hát alapvetően három okára is tudnak gondolni:
Egy animáció szerű scene váltást csináltál, és amíg ez ment, megnyomtad a renderelést
valami komponensből túl sok volt (ehhez ezrével kell lenniük)
roppant nagy felbontású képet használtál valami textúrára.Nos, én azt hiszem, egyik sem...
A lefagyást meg szerintük is más okozza.
-
Köszönöm szépen.
Maj digyekszem minden szabályszerűen csinálni.
Meg persze rakok egy új wint.
A fagyás akkor jelentkezett mikor a hibaüzenet után megint megnyomtam a render gombot.Mind1, köszönöm majd idővel meglátjuk.
Üdv.
-
Nah, persze, én is csak tanulgatom. Itt egy jó csicsás kis fürdőszoba (fene tudja, nálunk szennyes gönc a földön, szappanmaradványok a mosdókagylón és meg is őrülnék valami ilyesféle csmpével...)
Elképzelhető, hogy lenne kereslet magyar nyelvű verzióra?
Még egy - na de elég is lesz ebből a giccsparádéból...
-
Csaba Te ezt a programot megvetted?
Advertisement