Scene-ek 2D képbe exportálása egy csapásra
-
Sziasztok!
Tudtok esetleg valami olyan plugin-ról, melynek segítségével az összes nézőpont beállításomból (ill. scene-ből) egyetlen (vagy pár) kattintással képeket tudok lementeni? A cél az lenne, hogy ne kelljen egyesével egy bonyolultabb épület esetében 20-30 db. scene-t lementenem és közben várnom a képek elkészültére (vagy legalább is folyamatosan nyomon követnem), mely nagyobb felbontás esetén külön-külön több perc is lehet, hanem a folyamat közben tudjak mással is foglalkozni... Ha ilyen plugin nincs, akkor szívesen vennék bármilyen használható ötletet.
Köszönettel!
P. -
Szia Péter!
A legegyszerűbb megoldás ilyen esetben, ha animációként exportálod:
- A Window > Model info > Animation fül alatt állítsd a Scene transition-t (átmenetet) 0 másodpercre (1 másodperccel is működik, de ha ennél nagyobb,akkor már több képet csinál)
- Most a nyisd meg a File > Export > Animation ablakot
- a Filétípusnál állítsd állóképsorozat exportra (itt pl. PNG) és nyisd meg az "Options" ablakot
- Itt a Frame rate legördülőben állítsd be "Custom"-ra (sajátra)
- a Frame/second-öt pedig 1-re
Igy tehát végül scene-enként végül egy képkockátkapsz (illetve az utolsót nekem megduplázza) , vagyis amit akartál.
Annyi megjegyzés azért szükséges, hogy a képaránynak itt vagy elfogadod az előre beállított 4:3, ill. 16:9-es arányt vagy pedig magadnak kell kézzel beállítanod (vagyis itt nem az éppen nyitva levő SU ablak arányában exportál, hacsak nem azt állítod be kézzel)
-
ÚÚÚ, tényleg! Hogy ez nekem miért nem jutott eszembe? Pofon egyszerű és már számolja is a képeket!
Köszi a gyors segítséget, Gaieus, jó sok időt spóroltál meg nekem!
Üdv.
-
Ne aggódj: sokszor a legegyszerűbb megoldások nem jutnak az ember eszébe azonnal, hiszen te is nyilván valami olyasmit hiányoltál, aminek eleve benne kellene lennie az export lehetőségekben.
-
Ismét felmerült egy kérdés a témával kapcsolatban. A fentebb írtakat azóta is rendszeresen használom, nagyon hasznos tanács volt. Viszont most ezt fokozva arra lenne szükségem, hogy az egyes Scene-eknek adott néven mentse el a kiexportált képeket. Ilyen lehetséges?
Ezen kívül még egy - nem feltétlenül idevágó, de Scene-ekkel kapcsolatos kérdésem is volna: Van ugyanebben a rajzban elég sok lementett nézetem, amelyekből újra szeretnék képeket kiexportálni, de egy adott fóliát (amelyik idáig minden nézetben be volt kapcsolva) most ki szeretnék kapcsolni. Be lehet azt állítani valahol, hogy egy lekapcsolt fólia egyik Scene-ben se jelenjen meg újra (a Scene-enkénti manuális lekapcsolgatás és update-elés nélkül)?
Előre is köszi!
-
Talán ez a plugin a scene nevével nevezi el az exportált képeket - sajna nem tudom, sosem használtam.
http://rhin.crai.archi.fr/rld/plugin_details.php?id=132A másikra esetleg ezt megpróbálhatod (annyi funkciója van, hogy csodálkoznék, ha ez nem lenne):
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?t=20949 -
Az exportscenes plugin jól működik!
Leírom, amit tapasztaltam: Először nehezen találtam meg, mert valamiért nem a plugin-ok közé került a menüben, de ez egyáltalán nem probléma. Az animáció mentéshez hasonlóan, ahol ki van kapcsolva az "include in animation", azt nem exportálja, viszont a file-neve mögé írja az adott scene nevét is, egyszóval ez így tökéletes, használni fogom. Már csak arra kell rájönnöm, hogy mitől függ a kép minősége, ugyanis sem az animációnál beállítottal, sem a 2d graphic-nál beállítottal nem egyezik meg (próbaképp ezeket is megnéztem).
A Layer Manager-re már korábban lecsaptam, és néhány funkcióját szinte mindig használom is, annyira megszerettem. Most megnéztem az eddig nem próbált ikonokat, de sajnos ilyen opciót nem sikerült felfedeznem, vagy csak nem jöttem rá az elvére.
Azért még próbálkozom / keresgélek kicsit...
(Egyelőre csak egy "HideOnOtherPages" plugint találtam, amit szívesen megnéztem volna, de sajnos eltávolították.)
Az exportscenes-t viszont nagyon köszönöm, mostantól nem kell a sok képet kiexportálás után egyesével átnevezgetnem!
-
...Közben megoldódott a layer kikapcsolás kérdése is, az alábbi oldal adott tippet: http://sketchupdate.blogspot.com/2010/03/using-scenes-to-control-layer.html
Ez alapján már összejött, amit szerettem volna, úgyhogy gondoltam, gyorsan meg is osztom:- kikapcsoltam a szükségtelen layer-t
- a Scene Manager-ben kijelöltem azokat a nézeteket, ahol nem szeretném az adott layer-en lévő elemeket látni
- jobb klikk --> "Update Scenes"
- minden pipát kivettem és csak a "Visible layers"-t hagytam meg, majd "Update"
és ezzel minden kijelölt nézetben ki lett kapcsolva a szükségtelen fólia...
Igaz, hogy ezt az ember nem használja rendszeresen, de azért egy ilyen plugin tetszene. Viszont a felfedezés élménye felért egy plugin okozta örömmel
-
Na igen. Az "update scene" teljesen ki is ment a fejemből, bocs!
Advertisement