Ökörszem ablak és mások...
-
Sziasztok!
Nagyjából átolvastam a topikot, de nem találtam választ a problémáimra, ezért feltennék néhány kérdést.
-
Lehet-e a SketchUp-ban valamilyen módon egy komponenshez hozzáadni komponensen kívüli elemeket, vonalakat, bármit? Illetve ugyanezt megtenni visszafelé, azaz egy komponensből eltávolítani úgy bármit, hogy az a komponensen kívül megmaradjon (mondjuk az AutoCAD blokkszerkesztőjéhez hasonló módon)? Valamint lehet-e egy komponensnek saját bázispontot, vagy referenciapontot adni (szintén AutoCAD-hez hasonlóan)?
-
Lehet-e egy SketchUp file-ból áttenni bármit egy másik SU file-ba úgy, hogy az ugyanoda kerüljön a térben, mint ahol az eredeti rajzban volt (pl. az origóhoz képest)? Mindezt esetleg origóból húzott segédvonalak nélkül tenném...
-
A Soap Bubble Tool-ban hol lehet beállítani a görbület sugarát? Vagy ha ilyen lehetőség nincs, akkor szerintetek hogy érdemes belevágnom SketchUp-ban egy "ökörszem" ablak megmodellezésébe?
Az első két kérdésemre átmeneti megoldásokat egyelőre sikerült találnom, sajnos sok plusszmunkát eredményeztek... A harmadiknál azonban csak próbálgatással sikerült belőnöm az ablakot...
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv.
P. -
-
Szia Péter!
Ami a "topik"-ot és a címét ("Segítség...") illeti, már régóta tervezem, hogy szétvagdosom. Egy kissé "eklektikus" az egész és persze (egy fórumhoz nem illő módon) mindenféle van benne témák szerint nem csoportosítva. Így aztán persze, hogy szerencsétlen új tagoknak végig kell rágniuk magukat rajta, csak hogy rájöjjenek, nincs benne válasz a kérdésükre. (jut eszembe, üdv!)
Na de nézzük:
1. kérdés:
Többféleképpen is lehet komponensekből ki-be rakosgatni dolgokat:- Használd a Window > "Outliner"-t (lásd csatolt képet). Ebben hierarchikus rendben vannak a különböző komponensek/groupok (csoportok) feltüntetve és egyszerűen az egérrel tudod ki-be-áthúzogatni őket egymásba,meg ilyenek.
Figyelem; itt nem csoportosított vagy komponens geometria (pl. egyes vonalak) nem szerepel. - ugyancsak egyes csoportokat/komponenseket de ez esetben "primitív" (nem csoportosított) elemeket is lehet ki-be rakosgatni egyszerűen a kivágás (Ctlr+X) paranccsal, utána pedig az Edit > Paste in place paranccsal - ez pontosan oda fogja rakni azt, amit kimásoltál vagy -vágtál a vágólapra, mint ahol térben volt, csak ha közben megnyitottál egy komponenst, akkor beléje (vagy ha onnan vágtad ki és bezártad, akkor kívüle).
- Ez amúgy a legegyszerűbb módja a 2. kérdésednek is, úgyhogy arra külön ki sem térek.
A "paste in place" parancshoz én még gyorsgombot is rendeltem, annyira gyakran használom és olyan hasznos (személyesen a Shift+Ctrl+V gombot, de persze ez akármi lehet) - Ami a "bázispontot" illeti, minden komponensnek (és tulajdonképpen group-nak is) van saját tengelyrendszere. A SketchUp ezt használja sok mindenre és a komponensen belül bármikor áthelyezheted. Nem tudom, az AutoCAD-ben ez hogy működik. Ezenfelül viszont bármikor adhatsz egy ún. "Guide pontot" egy komponenshez, amelyet aztán sok mindenre lehet használni (pl. ezzel pontosan igazítani az egészet).
![Az "Outliner" ablak](/uploads/imported_attachments/DX9Z_Outliner.png "Az "Outliner" ablak")
3. kérdés:
A SSB pluginnel nem konkrét sugarakat, hanem valami görbületi arányokat tud állítani az ember, úgyhogy ha feltétlenül sugárra van szükséged, legföljebb a scale tool segítségével állithatsz pontos méretet azután, hogy elkészültél.
Azt hiszem viszont,hogy én ehhez nem is ezzel a pluginnal állnék neki, hanem egyszerűbb eszközökkel. Itt egy (igen) gyors példa, amelyet kb. 1 perc alatt hordtam össze és nyilván van benne egy csomó olyasmi, amelyet ha pontosan dolgozik az ember, másképp csinálna:
Ezt egyszerűen ívekkel, a PushPul-lal a Scale-lel és a Move-val csináltam, aztán kipucoltam egy kicsit a modellt. (Alább csatolva az skp file is)
- Használd a Window > "Outliner"-t (lásd csatolt képet). Ebben hierarchikus rendben vannak a különböző komponensek/groupok (csoportok) feltüntetve és egyszerűen az egérrel tudod ki-be-áthúzogatni őket egymásba,meg ilyenek.
-
Szia Gaieus!
Köszönöm a gyors választ és a segítséget, meg persze, hogy vetted a fáradtságot, hogy ábrákkal szemléltesd és egy kis példamodellt is összerakjál. Mindhárom kérdésemre választ kaptam, az első kettőt már ki is próbáltam!
A 3. rész esetében nem gondoltam, hogy ennyire pofon egyszerű lenne elkészíteni, de ezek szerint mégis. Ezt is ki fogom próbálni...
Még egyszer köszönöm!
Üdv.
P. -
Az ökörszemen nyilván lehet még finomítani - itt most csak egy alapformát dobtam gyorsan össze. Persze ha pontos méretekkel, hajlatokkal szeretne dolgozni az ember, akkor azért macerásabb, de alapvetően ugyanez a helyzet.
Advertisement