sketchucation logo sketchucation
    • Login
    ℹ️ Licensed Extensions | FredoBatch, ElevationProfile, FredoSketch, LayOps, MatSim and Pic2Shape will require license from Sept 1st More Info

Podium renderelés, valamint a bump map...

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    23 Posts 3 Posters 5.3k Views 3 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • P Offline
      P071
      last edited by

Hejj ho evribádi 😄

Kicsit sokat távol voltam, de továbbra is itt...néha belestem 😄 SU Podium-al akarok foglalkozni továbbra is.Csak valahogy sehogy se sikerül feltennem a kiegészítőit.Hova kell telepíteni a Light Fixtures-t és a Plants and Trees-t?Vki pls help 😛

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • GaieusG Offline
        Gaieus
        last edited by

Szia Tamás!

Normál esetben, a Podium telepítésekor ezek a könyvtárak automatikusan települnek a Sketchup programfájlok alatt a "Components" mappába. H bármi nem sikerül ilyenkor,oda múgy simán lehet másolni is a dolgokat.

Gai...

• P Offline
          P071
          last edited by

Sikerült közbe csak persze megint előbb kérdeztem, mint ahogy mindent kipróbáltam volna.Nincs itt vééletlenül valaki aki nagyon ért a bump mappingoláshoz?Egy aránylag jó szobát meg tudok már csinálni de annyira "gagyik" a su alap textúrái, hogy nagyon sokat visszavesz az élményből :S

• GaieusG Offline
            Gaieus
            last edited by

Hát, valójában bump- (meg minden egyéb) map-et sokféleképp lehet csinálni (valójában egy fekete-fehér változata a képnek, ahol a sötét részek a homorulatokat, a világosak a domborulatokat jelképezik), mégis a legzseniálisabb szoftver, amelyet eddig erre láttam, a Crazy Bump. Sokáig volt ingyenes béta változata (valami ilyesmi most is letölthető a honlapjukról), de most már csak pénzért kapható a "kész termék".

Amennyire jól tudom, a Podium megpróbál automatikusan valami bump-ot generálni a képekből (de ezt nem tudom biztosan). Az IDX Renditioner-be van egy előre beépített bump-generátor és ami a legjobb, hogy előnézetben láthatjuk, milyen lesz a renderelt textúra.

Gai...

• P Offline
              P071
              last edited by

Gai már nem találom azt a kommentet amit írtál, hogy hol tudok saját "profil"-t csinálni..hogy ne legyen benn a model a kezdésnél, meg saját mértékegység legyen, stb.. pls help 😄) a crazy-t meg megpróbálom megszerezni

• GaieusG Offline
                Gaieus
                last edited by

A File > Save as template menüben tudsz elmenteni egy (bármilyen módon beállított) fájt (stilusok, rétegek stb. - amértékegység pl. a Window > Model info > Units helyen van) "template"-nek.

Aztán a Window > Preferences > Templates menüből kiválasztod ezt az újat úgy, hogy zentúl ezzek nyit a SU.

Gai...

• P Offline
                  P071
                  last edited by

No meg is van a crazy 😄 nagyon jó, most elmentem textúrának és mindjárt ki is próbálom !! 😄

• P Offline
                    P071
                    last edited by

No megcsináltam ezt a vmit, csináltam egy szerintem pöpec kavicsos bump map-ot de mikor beillesztem a su-ba és podium-al renderelem akkor csak egy kavicsos kép lesz 😞(

Gondolom úgy kéne, hogy hozzáadom mint material-t, és akkor azt teszem a felületre...csak mikor elsave-elem cb-be akkor meg csinál 5 féle képet.

Color
                    Disp
                    Occ
                    Nrm
                    Spec

Én ebből a color-t választottam ki, mert az tűnt az egyedüli értelmes megoldásnak...
                    Pls help 😄

Ilyen lett...semmi bump-map

• GaieusG Offline
                      Gaieus
                      last edited by

Ezek mind külön képfájlok valójában. Más renderelőprogramok esetében van külön "hely", ahova be lehet őket tenni. A Podium esetében más eljárásra lesz szükség (nem fogod megúszni, hogy egy kicsit böngészgesd a Podium oldalait,met ott van hozzá az info). A bumpmap-ek alkalmazásához pl. itt:
                      http://www.suplugins.com/index.php?p=page&page_id=bumpmap
                      De meg kell mondjam, hogy én sosem játszottam még el vele, úgyhogy annyit tudok csak (most már), ami oda le van írva.

Gai...

• P Offline
                        P071
                        last edited by

Mitől lehet az, hogy a Podium renderelésnél becsíkozódik a kép...általába a füves placcokon. :S nemtudom mitől van, csatolok egy képet is h lássátok, pls help

:S

• GaieusG Offline
                          Gaieus
                          last edited by

Nos, fogalmam sincs, pontosan mitől is van ez. Mindenesetre úgy tűnik, hogy )mivel a renderelés amúgy vízszintes csíkokban megy), valahogy "kihagyja" ezeket a sorokat. De akkor miért csak a füvön,ugyebár? És amúgy is, a Podium "progresszívan" renderel, vagyis ezt szinte csak az utolsó lépésekben teszi.

Megpróbálom megtudni valami hozzáértőtől.

Gai...

• P Offline
                            P071
                            last edited by

Jó reggelt Gai!

Próbálkoztam felosztani a síkot 2 kisebbre, próbáltam textúrát cserélni meg utána keresni, de nem nagyon találtam.Amit találtam az, hogy növelni kell a render méretét...kipróbáltam de ugyanaz...

Egy pillanatra be tudsz lesni a Podium rendereléses részbe és megpróbálni az ott leírtakat?Nekem nem lett "hepehupás" bárhogy is próbáltam 😞

• GaieusG Offline
                              Gaieus
                              last edited by

Ami azt illeti, a bump map kizárólag az anyagon keletkeztetne bizonyos (meglehetősen "visszafogott") fény-árnyék hatásokat. Ahhoz, hogy valóban hepe-hupás legyen, displacement map kellene. A Crazy Bump ugyan tud ilyet is csinálni, de a Podium nem tudja felhasználni. Az összes, hasonló "kaliberű" renderelő programok közül kizárólag az Indigo tudja a displacement-et kezelni (bár állítólag a Kerkythea következő verziója is fogja).

Gai...

• P Offline
                                P071
                                last edited by

Dejó... 😞 én meg ezzel szenvedek napok óta...én igazi 3D-t akarok látni a renderelt képen...mondjuk amiket Te csináltál( kerki fórum vmelyik első oldalán linkeltél be pár képet a saját rendereid közül) azokon is látok már elég jó "hepe-hupa"-t 😄

• GaieusG Offline
                                  Gaieus
                                  last edited by

Ha ezekre a képekre gondolsz, ott sincs "displacement" map csak bump map (meg talán egy kis "specular" map - de ebben nem vagyok biztos).

Addig is itt van Jim "Randomize TIN" pluginja, amellyel valódi, hepe-hupás felszínt lehet csinálni de azért csínján bánj vele, mert nagy felületen megöli a gépedet.

Amúgy is, semmilyen "renderelő trükk" nem ér fel az igazi modellezéssel, csupán "pótolhatja" azt.

Gai...

• P Offline
                                    P071
                                    last edited by

Köszi, meglesem.Igen azokra gondoltam...ott Neked a 2. képen már jól látható, hogy az ágy végéből nézve, az ágy jobb oldalánál nem minden parketta szélén tükröződik a fény, csak egyen, egyen - "amik jobban kiállnak". Na én arra vágyom 😛

• GaieusG Offline
                                      Gaieus
                                      last edited by

Ez még oké, hiszen itt épp arról van szó, hogy a bump map úgy csinál, mintha egyenetlen lenne a felület(ezért árnyékot vet vagy úgy csillog), de ez mindig csak a felületre vonatkozik. Vagyis nem fog a felület szélénél, a merőleges falon is hepe-hupát képezni, illetve a rá vetett árnyéknak is sajnos csak egyenes éle lesz.

Ezt tudná a displacement map, de sem a Podium, sem a Kerkythea nem tud ilyet. Megjegyzem a bump map is, de a displacement aztán pláne megnöveli a renderelési időt.

Gai...

• P Offline
                                        P071
                                        last edited by

Ééértem...hát akkor lehet, hogy ez most fel lesz függesztve... 😕 mindegy, próbálkozom tovább, hiszen gyakorlat teszi a mestert.Kerkythea-ba lehet belevágok, mert a Podiumnak van egy-két nem tetsző része is...

Podium-os csíkokra nem találtál véletlenül valami megoldásT? :S

• GaieusG Offline
                                          Gaieus
                                          last edited by

Nem, az igazat megvallva nem is kerestem még 😳 Elő kéne kotornom, mi is a jelszavam a Podium forumon...
                                          (Épp egy függőkupola "tutoriáljával" voltam eddig elfoglalva - és hát elég hosszúra sikeredett.)

http://www.sketchucation.com/wp-content/uploads/2009/03/hanging_dome_995x200.jpg

Gai...

• P Offline
                                            P071
                                            last edited by

Úúúú, iszonyat jól néz ki!! 😛 be is regisztrálok arra a tutorialos helyre, ha megtalálom 😄

• 1
                                            • 2
                                            • 1 / 2
                                            • First post
                                              Last post
                                            Buy SketchPlus
                                            Buy SUbD
                                            Buy WrapR
                                            Buy eBook
                                            Buy Modelur
                                            Buy Vertex Tools