Segítség - Koordináták a SketchUp-ban
-
Szia!
Köszönöm a kimerítő választ sokat segítettél.
Jön a következő adag, kösdd fel a gatyád.
1.
Olyat lehet az SU-val, hogy koordinátákkal határozom meg egy pont helyzetét?
ACAD-ba ugye meglehet fogni egy pontot és a beírt koordinátákkal arra a pontra helyezi a megfogott pontot amit beírok neki, vagy egy vonal kiindulási pontját is meg lehet határozni.
2.
Ami még nagyon zavaró, hogy ha azt mondom neki hogy mondjuk felülnézetet mutassa a rajzomat akkor miért látom a korrdináta tengely mind a három élét/vonalát? Rajzoltam pl egy négyzetet,tehát nem volt vastagsága a négyszögnek.X,Y koordinátába négyzetnek látszik és mikor felülnézetbe akarom megnézni a négyzetemet, akkor látnom kellene ugye egy vonalat ami a négyszög felső éle és az X,Z koordináta tengely vonalát.Ehelyett látom mindhárom koordináta tengely vonalát és a négyzetem felső élét plusz az oldalából egy bizonyos magasságot. Beállítási problémám van vagy ez ilyen? Én megszoktam hogy ha vmit felülnézetben szeretnék nézni akkor azt úgy is látom.
3.
Én anno egy hónapoja letöltöttem a 6.00-os PRO verziót ahol lincencet kért. Ezután megtaláltam a sima 7.00-es verziót és azóta azzal próbálkozom. A sima 6.00-os verziót nem találtam sehol. Maradjak a sima ingyenes 7.00-nál vagy jobban járok a sima 6.00-val?
4.
Csináltam tutorial-okat pár hete de a tutorial magyar volt. Le lehet tölteni valahonnan a magyar verziót? Megvásárolni?
5.
Exportálni tudok a 7.00-ás verzióval is pl. jpg-t vagy importálni dwg-t
Amit adtál linket az összehasonlításról az szerint nem lehetne.
6.
Layout pontosan micsoda? Mire lehet jó nekem?
7.
Dinamikus komponens ha jól értelemezem amit írtál akkor kilistázza a felhasznált anyagok méreteit és darabszámát?
8.
Mit jelent az hogy html-t exportál?
9.
Grafikus stílus is homályos.Előre is köszönöm a választ.
Igen tudom hogy nem vagyok egyszerű eset, de valóban érdekel az SU.Üdv.
-
Na, akkor nézzük... (ezen a gépen nem tudok hosszú i-t irni)
@mdk01 said:
1.Olyat lehet az SU-val, hogy koordinátákkal határozom meg egy pont helyzetét?
ACAD-ba ugye meglehet fogni egy pontot és a beírt koordinátákkal arra a pontra helyezi a megfogott pontot amit beírok neki, vagy egy vonal kiindulási pontját is meg lehet határozni.Lehet, de a magyar billentyűzeten nehézkes. Relativ és abszolut koordinátákat is megadhatsz. Ha valamit elkezdesz mozgatni és beirod, hogy <0;0;6> például, akkor 6 egységgel fölfelé fogja mozgatni (relativ mozgatás). Ha azt gépeled, hogy [0;0;6] például, akkor az X és y tengelyeken a nullához, a z tengelyen meg 6 egység magasra fogja tenni. Angol billentyűzeteken a pontosvessző helyett vesszőt kell irni.
Namármost itt van a gond, mert ahhoz, hogy a magyar billentyűzeten én ilyen zárójeleket irjak, mindenképpen kell a Ctrl billentyűt is használnom, az pedig itt a mozgatás esetében a másolást jelenti és kitörli, amit eddig beirtam.
Még jó, hogy a laptopomnak angol a billentyűzete
Sajnos erre csak az a megoldás,hogy modellezéshez átváltasz angol billentyűzetre. Ha már vagy tucadszor nem kértem,hogy találjanak erre valami megoldást, akkor egyszer sem.@unknownuser said:
Ami még nagyon zavaró, hogy ha azt mondom neki hogy mondjuk felülnézetet mutassa a rajzomat akkor miért látom a korrdináta tengely mind a három élét/vonalát? Rajzoltam pl egy négyzetet,tehát nem volt vastagsága a négyszögnek.X,Y koordinátába négyzetnek látszik és mikor felülnézetbe akarom megnézni a négyzetemet, akkor látnom kellene ugye egy vonalat ami a négyszög felső éle és az X,Z koordináta tengely vonalát.Ehelyett látom mindhárom koordináta tengely vonalát és a négyzetem felső élét plusz az oldalából egy bizonyos magasságot. Beállítási problémám van vagy ez ilyen? Én megszoktam hogy ha vmit felülnézetben szeretnék nézni akkor azt úgy is látom.
Ez azért van, mert a SU alapvetően (és elsősorban) 3D szerkesztő program, nem 2D, igy alapértelmezetten perspektivában dolgozik. Bármikor átválthatsz "Parallel projection" módba a Camera menüben - én ritkán szoktam, csak ha óvatosan kell valamit kijelölnöm, de hát nekem nincs is CAD hátterem.
Egyébként itt a piros az X, a zöld az Y és a kék a Z tengely.
@unknownuser said:
Én anno egy hónapoja letöltöttem a 6.00-os PRO verziót ahol lincencet kért. Ezután megtaláltam a sima 7.00-es verziót és azóta azzal próbálkozom. A sima 6.00-os verziót nem találtam sehol. Maradjak a sima ingyenes 7.00-nál vagy jobban járok a sima 6.00-val?
A 6-os angol verzióját (pontosabban a linket hozzá) leszedték, mikor fölrakták a 7-est. Itt van a 6-os verzió mindenféle nyelven egyébként. Végső soron mindegy, bár a 7-es mindenképp jobb.
A Pro verziót próbaüzemben használhatod 8 órán keresztül - utána "lebutul" az ingyenes verzióra.@unknownuser said:
Csináltam tutorial-okat pár hete de a tutorial magyar volt. Le lehet tölteni valahonnan a magyar verziót? Megvásárolni?
Nincs magyar verzió. Angol, francia,német, spanyol, olasz és japán van (azt hiszem), de 7-esből egyelőre csak angol.
@unknownuser said:
Exportálni tudok a 7.00-ás verzióval is pl. jpg-t vagy importálni dwg-t
Amit adtál linket az összehasonlításról az szerint nem lehetne.Jól irja,nézd meg mégegyszer. Importálni mindkettő ugyanazt tud,exportálni az ingyenes csak "raszter" formátumú 2D-t (vagyis képeket, mint a JPG vagy PNG), 3D-ből,meg ami a Google Earth-höz kell.
@unknownuser said:
Layout pontosan micsoda? Mire lehet jó nekem?
Tulajdonképpen egy prezentációs,meg 2D végterméket előállitó program, amelybe beillesztheted a SU fájlt, és ha bármi módositást csinálsz, az ott frissül.
Amúgy olyasmi,mint amit az épitészek használnak a terveik kinyomtatásához, kommentálásához, miegymás. A Pro verzióhoz eleve jár. Ha ki akarod próbálni, töltsd le a Pro-t@unknownuser said:
Dinamikus komponens ha jól értelemezem amit írtál akkor kilistázza a felhasznált anyagok méreteit és darabszámát?
Nem is igazán (csak) a dinamikus komponensekét lehet, hanem bármit. Az egész modellt, csak amit kijelöltél stb.
A dinamikus komponensek inkább interaktivvá teszik a modellt. Pl. egy vevő be tudja állitani, hogy hány polc legyen, milyen szinúek stb. Vagy ha rákattintasz,kinyilik az ajtaja, meg ilyesmi. Itt mellékelt egy pasas egy olyant pl. amelynek kicsúsznak a fiókjai,mokor rákattintasz az "Interact" eszközzel (ez a kis ujj a dinamikus komponensek eszköztárban - már van rá szakkifejezés is, mit kell tenni ezzel az ujjal, de azt mégsem irhatom ide )
@unknownuser said:
Mit jelent az hogy html-t exportál?
Az egy olyan fájl, amit az interneten is láthatsz (ez a honlap nem html, hanem php, de ilyesmi). De abba is táblázatszerúen oldja meg. Mondjuk egy gyártó fölrakhatja az internetre a termékeit igy.
@unknownuser said:
Grafikus stílus is homályos.
Ha kinyitod a Window > Style ablakot, akkor ott megnézheted, hogyan néz ki a modelled különböző "stilusokban".
@unknownuser said:
Előre is köszönöm a választ.
Igen tudom hogy nem vagyok egyszerű eset, de valóban érdekel az SU.Üdv.
Hehe... Remélem, kielégitettem az erre az adagra vonatkozó kiváncsiságodat
-
Szia!
Hát köszönöm, nagyszerű válaszok voltak és egyre jobban tetszik az SU.
Pár napig el leszek a válaszaiddal, majd jelentkezem még.Még egyszer köszönöm.
Üdv.
ui.:Egyébként egész jól bírod a kérdéseimet.)
-
Csak nyugodtan - január 5-ig szabadságon vagyok, úgyhogy ráérek
-
Jó reggelt!
Még egy gyors kérdésem volna.
Mégpedig, hogy ha importálok ACAD-ból egy mondjuk egy 2D-s *.dwg-t akkor az megjelenik, csak nem tudom kihúzni hogy egy 3d-s testet csináljak belőle.
Megtaláltam a robbant parancsot aztán meg összeillesztettem komponensé meg próbáltam csoportba is de semmi.Köszönöm
Üdv.
Szép napot! -
@gaieus said:
Csak nyugodtan - január 5-ig szabadságon vagyok, úgyhogy ráérek
Akkor sokat fogunk beszélgetni, úgy érzem:D
Te is korán kelő vagy látom.... -
Hát,kelek,amikor ébredek...
Nos, ahhoz, hogy az importált fájlt 3D-ssá tegyük, mindenképp előbb felületet kell adni a vonalaknak,ha még nincs. Ha van, akkor is csak úgy lehet vele dolgozni, ha a group-okat vagy komponenseket épp szerkeszted (dupla katt...)
Fel tudnál ide tölteni egy csatolt fájlt, hogy lássam,mi van?
-
Felület...na igen.
ACAD-ba is először lemezzé kell alakítani a 2D-s vonalakat, hogy ki lehesen húzni őket, ezért is próbálkoztam a komponensé alakítással, vagy a csoportba foglalással, de nem jártam sikerrel.Most a szülőknél vagyok majd holnap du. tudok csatolni fájl-t.
Köszönöm.
Jó éjt. -
Hali!
Megkaptad a levelemet?
Átküldtem egy dwg-tÜdv.
-
Szia!
Nem kaptam meg. Emailben küldted? Milyen cimre?
-
@gaieus said:
Szia!
Nem kaptam meg. Emailben küldted? Milyen cimre?
Nem tudom...
Talán a hsz.-ed alatt lévőre.
Mondj egy címet és akkor most áttudom küldeni.Köszi üdv.
-
Hát csak mert van vagy fél tucat email cimem,maelyeket folyamatosan használok...
Itt alul is van egy link az "aláirásomban" (ott mondjuk csak 1 Mb-ot lehet csatolni) de direktben mondjuk a gaieus(kukac)gaieus.hu működik.
-
@gaieus said:
Hát csak mert van vagy fél tucat email cimem,maelyeket folyamatosan használok...
Itt alul is van egy link az "aláirásomban" (ott mondjuk csak 1 Mb-ot lehet csatolni) de direktben mondjuk a gaieus(kukac)gaieus.hu működik.
Átküldtem mégegyszer.
A képen látsz majd egy téglalapot aminek az egyik sarka le van kerekítve egy R4-es rádiusszal.
Ilyet hogyan csináltok SU-val mert nem jöttem rá hogyan jelölöm ki hogy az ív első pontját a saroktól 4mm-re tegye.
Ezért is kérdeztem hogy határozol meg relatív koordinátákat mert itt is jó volna. Meg egy sima vonal húzásánál is hogy mondjuk a koordináta középpontjától a vonal kezdőpontját [0,12,0] pozícióból indítsa.
Egy vonal első pontát le kell rakni egérrel a második pontot meg tudom már határozni koordinátával.Ívnél ezt nem lehet.
Amit írtál a tárgyak mozgatásáról azt kipróbáltam és odáig jutottam az ALT billentyű használatával hogy
[0,0,2 és az utolsó ] jel beírásához ugye használni kell az ALT billentyűt ismét és ekkor eltűnik az egész.
Kb. eddig jutottam, most rohannom kell, de majd még folytatom..üdv.
-
Oké, értem (mivel hogy megkaptam a fájlokat).
Ime a lépések (hosszú I-m továbbra sincs) - a felső ivet kitöröltem és egy szögletes véggel helyettesitettem,amelyböl kiindulunk.
- Használd a mérőszalagot (Tape measure );
kattints a vonalra és kezdd el a szélétől befele mozgatni. - gépeld be, hogy 4mm (ha mm-ben dolgozol, elég csak a számot) és Enter.
Ez egy "guide line"-t ~"vezetővonalat" fog a szélétől 4mm-re rakni.
- Most válaszd az "Iv"-et (Arc ), kattints a metszéspontba (Intersection) és húzd lefele a másik végét a függőlegesen. Amikor pont egyenlő szárú háromszög, akkor ilyen lilává ("Magenta" - de nem a T-Mobil ) válik; kattints ide, hogy az iv másik végét is lerakd.
- Most kezdd el "öblösiteni" az ivet, és amikor megint lila és azt mondja, hogy "Tangent to edge" (Érintő az élhez), kattints megint, hogy befejezd az ivet.
- Most már nincs más hátra, mint "kipucolni" a fölösleget a radirral
Az egész nem több, mint néhány másodperc. Szerintem teljesen fölösleges a koordinátákkal szenvedned; a SketchUpnak épp az a lényege, hogy ne kelljen, hanem mindent "helyben" meg lehessen csinálni. - Használd a mérőszalagot (Tape measure );
-
@gaieus said:
Lehet, de a magyar billentyűzeten nehézkes. Relativ és abszolut koordinátákat is megadhatsz. Ha valamit elkezdesz mozgatni és beirod, hogy <0;0;6> például, akkor 6 egységgel fölfelé fogja mozgatni (relativ mozgatás). Ha azt gépeled, hogy [0;0;6] például, akkor az X és y tengelyeken a nullához, a z tengelyen meg 6 egység magasra fogja tenni. Angol billentyűzeteken a pontosvessző helyett vesszőt kell irni.
Namármost itt van a gond, mert ahhoz, hogy a magyar billentyűzeten én ilyen zárójeleket irjak, mindenképpen kell a Ctrl billentyűt is használnom, az pedig itt a mozgatás esetében a másolást jelenti és kitörli, amit eddig beirtam.
Erre van ötletem több is - hátha működik, ki kellene próbálni:
-
A vágólapra kell helyezni egy ] karaktert, és azt a Paste - beillesztés ikonra klattyintva hátha végrehajtja a SU - mármint számunkra megfelelően, ugyanis ilyen helyzetekben látszólag két helyen van a fókusz egyszerre: az egérkurzoron, mivel azt mozdítva is reagál a program, ill. a beviteli mezőn, amely a billentyűzetet figyeli.
-
Írni kell egy scriptet, ami a program indulásakor átdefiniálja az ominózus karaktert nekunk tetsző billentyűre, a program bezárásakor pedig visszadefiniálja. Ezzel a megoldással az a faramuci, hogy ha szerkesztés közben pl. átváltunk alt+tab-al egy excel munkára, ott is úgy marad a billentyűzet.
-
Legjobb megoldás persze, amit Gaieus javallott: Billentyűzet váltás angolra. Ezt sokan nem szeretik, mert másképp van feliratozva az angol billentyűzet, mint a magyar - azonban a számok ugyanott vannak, tehát csak a szóbanforgó karakter helyét kell megjegyeznünk.
@gaieus said:
Egyébként itt a piros az X, a zöld az Y és a kék a Z tengely.
Elég sokáig matekot tanítottam, és ott a vízszintes az x, a függőleges az y, a harmadik tengely pedig a z. Emiatt aztán gyakran becsavarodok a SU-ban, és keresgélem, hogy akkor most hol is van a labda?
-
-
Hát igen, én is vacakolok az x/y koordinátákkal, mert az a térképi vetület, amelyet használunk (EOV = Egységes Országos Vetület) úgy adja az x/z koordinátákat, hogy az x = dél-észak, míg az y = nyugat-kelet (vagyis felcserélve).
Valamiféle plugin-on már én is agyaltam, csak megfelelően össze kéne szedjem a gondolataimat, hogy rendesen elmondhassam azoknak, akik meg is tudnák írni, hogy mit is akarok valójában.
Advertisement