sketchucation logo sketchucation
    • Login
    ℹ️ Licensed Extensions | FredoBatch, ElevationProfile, FredoSketch, LayOps, MatSim and Pic2Shape will require license from Sept 1st More Info

Segítség - Koordináták a SketchUp-ban

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    16 Posts 3 Posters 5.0k Views 3 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • M Offline
      mdk01
      last edited by

@gaieus said:

Csak nyugodtan - január 5-ig szabadságon vagyok, úgyhogy ráérek 😄

Akkor sokat fogunk beszélgetni, úgy érzem:D
      Te is korán kelő vagy látom....

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • GaieusG Offline
        Gaieus
        last edited by

Hát,kelek,amikor ébredek... 😄

Nos, ahhoz, hogy az importált fájlt 3D-ssá tegyük, mindenképp előbb felületet kell adni a vonalaknak,ha még nincs. Ha van, akkor is csak úgy lehet vele dolgozni, ha a group-okat vagy komponenseket épp szerkeszted (dupla katt...)

Fel tudnál ide tölteni egy csatolt fájlt, hogy lássam,mi van?

Gai...

• M Offline
          mdk01
          last edited by

Felület...na igen.
          ACAD-ba is először lemezzé kell alakítani a 2D-s vonalakat, hogy ki lehesen húzni őket, ezért is próbálkoztam a komponensé alakítással, vagy a csoportba foglalással, de nem jártam sikerrel.

Most a szülőknél vagyok majd holnap du. tudok csatolni fájl-t.

Köszönöm.
          Jó éjt.

• M Offline
            mdk01
            last edited by

Hali!

Megkaptad a levelemet?
            Átküldtem egy dwg-t

Üdv.

• GaieusG Offline
              Gaieus
              last edited by

Szia!

Nem kaptam meg. Emailben küldted? Milyen cimre?

Gai...

• M Offline
                mdk01
                last edited by

@gaieus said:

Szia!

Nem kaptam meg. Emailben küldted? Milyen cimre?

Nem tudom...😄
                Talán a hsz.-ed alatt lévőre.
                Mondj egy címet és akkor most áttudom küldeni.

Köszi üdv.

• GaieusG Offline
                  Gaieus
                  last edited by

Hát csak mert van vagy fél tucat email cimem,maelyeket folyamatosan használok... 😒

Itt alul is van egy link az "aláirásomban" (ott mondjuk csak 1 Mb-ot lehet csatolni) de direktben mondjuk a gaieus(kukac)gaieus.hu működik.

Gai...

• M Offline
                    mdk01
                    last edited by

@gaieus said:

Hát csak mert van vagy fél tucat email cimem,maelyeket folyamatosan használok... 😒

Itt alul is van egy link az "aláirásomban" (ott mondjuk csak 1 Mb-ot lehet csatolni) de direktben mondjuk a gaieus(kukac)gaieus.hu működik.

Átküldtem mégegyszer.
                    A képen látsz majd egy téglalapot aminek az egyik sarka le van kerekítve egy R4-es rádiusszal.
                    Ilyet hogyan csináltok SU-val mert nem jöttem rá hogyan jelölöm ki hogy az ív első pontját a saroktól 4mm-re tegye.
                    Ezért is kérdeztem hogy határozol meg relatív koordinátákat mert itt is jó volna. Meg egy sima vonal húzásánál is hogy mondjuk a koordináta középpontjától a vonal kezdőpontját [0,12,0] pozícióból indítsa.
                    Egy vonal első pontát le kell rakni egérrel a második pontot meg tudom már határozni koordinátával.Ívnél ezt nem lehet.
                    Amit írtál a tárgyak mozgatásáról azt kipróbáltam és odáig jutottam az ALT billentyű használatával hogy
                    [0,0,2 és az utolsó ] jel beírásához ugye használni kell az ALT billentyűt ismét és ekkor eltűnik az egész.
                    Kb. eddig jutottam, most rohannom kell, de majd még folytatom..

üdv.

• GaieusG Offline
                      Gaieus
                      last edited by

Oké, értem (mivel hogy megkaptam a fájlokat).

Ime a lépések (hosszú I-m továbbra sincs) - a felső ivet kitöröltem és egy szögletes véggel helyettesitettem,amelyböl kiindulunk.

1. Használd a mérőszalagot (Tape measure );
                        kattints a vonalra és kezdd el a szélétől befele mozgatni.
                      2. gépeld be, hogy 4mm (ha mm-ben dolgozol, elég csak a számot) és Enter.
                        Ez egy "guide line"-t ~"vezetővonalat" fog a szélétől 4mm-re rakni.

ScreenShot004.jpg

1. Most válaszd az "Iv"-et (Arc ), kattints a metszéspontba (Intersection) és húzd lefele a másik végét a függőlegesen. Amikor pont egyenlő szárú háromszög, akkor ilyen lilává ("Magenta" - de nem a T-Mobil 😄 ) válik; kattints ide, hogy az iv másik végét is lerakd.

ScreenShot005.jpg

1. Most kezdd el "öblösiteni" az ivet, és amikor megint lila és azt mondja, hogy "Tangent to edge" (Érintő az élhez), kattints megint, hogy befejezd az ivet.

ScreenShot006.jpg

1. Most már nincs más hátra, mint "kipucolni" a fölösleget a radirral

ScreenShot007.jpg
                      Az egész nem több, mint néhány másodperc. Szerintem teljesen fölösleges a koordinátákkal szenvedned; a SketchUpnak épp az a lényege, hogy ne kelljen, hanem mindent "helyben" meg lehessen csinálni.

Gai...

• T Offline
                        thyeby
                        last edited by

@gaieus said:

Lehet, de a magyar billentyűzeten nehézkes. Relativ és abszolut koordinátákat is megadhatsz. Ha valamit elkezdesz mozgatni és beirod, hogy <0;0;6> például, akkor 6 egységgel fölfelé fogja mozgatni (relativ mozgatás). Ha azt gépeled, hogy [0;0;6] például, akkor az X és y tengelyeken a nullához, a z tengelyen meg 6 egység magasra fogja tenni. Angol billentyűzeteken a pontosvessző helyett vesszőt kell irni.

Namármost itt van a gond, mert ahhoz, hogy a magyar billentyűzeten én ilyen zárójeleket irjak, mindenképpen kell a Ctrl billentyűt is használnom, az pedig itt a mozgatás esetében a másolást jelenti és kitörli, amit eddig beirtam.

Erre van ötletem több is - hátha működik, ki kellene próbálni:

• A vágólapra kell helyezni egy ] karaktert, és azt a Paste - beillesztés ikonra klattyintva hátha végrehajtja a SU - mármint számunkra megfelelően, ugyanis ilyen helyzetekben látszólag két helyen van a fókusz egyszerre: az egérkurzoron, mivel azt mozdítva is reagál a program, ill. a beviteli mezőn, amely a billentyűzetet figyeli.

• Írni kell egy scriptet, ami a program indulásakor átdefiniálja az ominózus karaktert nekunk tetsző billentyűre, a program bezárásakor pedig visszadefiniálja. Ezzel a megoldással az a faramuci, hogy ha szerkesztés közben pl. átváltunk alt+tab-al egy excel munkára, ott is úgy marad a billentyűzet.

• Legjobb megoldás persze, amit Gaieus javallott: Billentyűzet váltás angolra. Ezt sokan nem szeretik, mert másképp van feliratozva az angol billentyűzet, mint a magyar - azonban a számok ugyanott vannak, tehát csak a szóbanforgó karakter helyét kell megjegyeznünk.

@gaieus said:

Egyébként itt a piros az X, a zöld az Y és a kék a Z tengely.

Elég sokáig matekot tanítottam, és ott a vízszintes az x, a függőleges az y, a harmadik tengely pedig a z. Emiatt aztán gyakran becsavarodok a SU-ban, és keresgélem, hogy akkor most hol is van a labda?

• GaieusG Offline
                          Gaieus
                          last edited by

Hát igen, én is vacakolok az x/y koordinátákkal, mert az a térképi vetület, amelyet használunk (EOV = Egységes Országos Vetület) úgy adja az x/z koordinátákat, hogy az x = dél-észak, míg az y = nyugat-kelet (vagyis felcserélve).

Valamiféle plugin-on már én is agyaltam, csak megfelelően össze kéne szedjem a gondolataimat, hogy rendesen elmondhassam azoknak, akik meg is tudnák írni, hogy mit is akarok valójában. 😒

Gai...

• 1 / 1
                          • First post
                            Last post
                          Buy SketchPlus
                          Buy SUbD
                          Buy WrapR
                          Buy eBook
                          Buy Modelur
                          Buy Vertex Tools
                          Buy SketchCuisine