Segítség - Koordináták a SketchUp-ban
-
Szia!
Hát köszönöm, nagyszerű válaszok voltak és egyre jobban tetszik az SU.
Pár napig el leszek a válaszaiddal, majd jelentkezem még.Még egyszer köszönöm.
Üdv.
ui.:Egyébként egész jól bírod a kérdéseimet.)
-
Csak nyugodtan - január 5-ig szabadságon vagyok, úgyhogy ráérek
-
Jó reggelt!
Még egy gyors kérdésem volna.
Mégpedig, hogy ha importálok ACAD-ból egy mondjuk egy 2D-s *.dwg-t akkor az megjelenik, csak nem tudom kihúzni hogy egy 3d-s testet csináljak belőle.
Megtaláltam a robbant parancsot aztán meg összeillesztettem komponensé meg próbáltam csoportba is de semmi.Köszönöm
Üdv.
Szép napot! -
@gaieus said:
Csak nyugodtan - január 5-ig szabadságon vagyok, úgyhogy ráérek
Akkor sokat fogunk beszélgetni, úgy érzem:D
Te is korán kelő vagy látom.... -
Hát,kelek,amikor ébredek...
Nos, ahhoz, hogy az importált fájlt 3D-ssá tegyük, mindenképp előbb felületet kell adni a vonalaknak,ha még nincs. Ha van, akkor is csak úgy lehet vele dolgozni, ha a group-okat vagy komponenseket épp szerkeszted (dupla katt...)
Fel tudnál ide tölteni egy csatolt fájlt, hogy lássam,mi van?
-
Felület...na igen.
ACAD-ba is először lemezzé kell alakítani a 2D-s vonalakat, hogy ki lehesen húzni őket, ezért is próbálkoztam a komponensé alakítással, vagy a csoportba foglalással, de nem jártam sikerrel.Most a szülőknél vagyok majd holnap du. tudok csatolni fájl-t.
Köszönöm.
Jó éjt. -
Hali!
Megkaptad a levelemet?
Átküldtem egy dwg-tÜdv.
-
Szia!
Nem kaptam meg. Emailben küldted? Milyen cimre?
-
@gaieus said:
Szia!
Nem kaptam meg. Emailben küldted? Milyen cimre?
Nem tudom...
Talán a hsz.-ed alatt lévőre.
Mondj egy címet és akkor most áttudom küldeni.Köszi üdv.
-
Hát csak mert van vagy fél tucat email cimem,maelyeket folyamatosan használok...
Itt alul is van egy link az "aláirásomban" (ott mondjuk csak 1 Mb-ot lehet csatolni) de direktben mondjuk a gaieus(kukac)gaieus.hu működik.
-
@gaieus said:
Hát csak mert van vagy fél tucat email cimem,maelyeket folyamatosan használok...
Itt alul is van egy link az "aláirásomban" (ott mondjuk csak 1 Mb-ot lehet csatolni) de direktben mondjuk a gaieus(kukac)gaieus.hu működik.
Átküldtem mégegyszer.
A képen látsz majd egy téglalapot aminek az egyik sarka le van kerekítve egy R4-es rádiusszal.
Ilyet hogyan csináltok SU-val mert nem jöttem rá hogyan jelölöm ki hogy az ív első pontját a saroktól 4mm-re tegye.
Ezért is kérdeztem hogy határozol meg relatív koordinátákat mert itt is jó volna. Meg egy sima vonal húzásánál is hogy mondjuk a koordináta középpontjától a vonal kezdőpontját [0,12,0] pozícióból indítsa.
Egy vonal első pontát le kell rakni egérrel a második pontot meg tudom már határozni koordinátával.Ívnél ezt nem lehet.
Amit írtál a tárgyak mozgatásáról azt kipróbáltam és odáig jutottam az ALT billentyű használatával hogy
[0,0,2 és az utolsó ] jel beírásához ugye használni kell az ALT billentyűt ismét és ekkor eltűnik az egész.
Kb. eddig jutottam, most rohannom kell, de majd még folytatom..üdv.
-
Oké, értem (mivel hogy megkaptam a fájlokat).
Ime a lépések (hosszú I-m továbbra sincs) - a felső ivet kitöröltem és egy szögletes véggel helyettesitettem,amelyböl kiindulunk.
- Használd a mérőszalagot (Tape measure );
kattints a vonalra és kezdd el a szélétől befele mozgatni. - gépeld be, hogy 4mm (ha mm-ben dolgozol, elég csak a számot) és Enter.
Ez egy "guide line"-t ~"vezetővonalat" fog a szélétől 4mm-re rakni.
- Most válaszd az "Iv"-et (Arc ), kattints a metszéspontba (Intersection) és húzd lefele a másik végét a függőlegesen. Amikor pont egyenlő szárú háromszög, akkor ilyen lilává ("Magenta" - de nem a T-Mobil ) válik; kattints ide, hogy az iv másik végét is lerakd.
- Most kezdd el "öblösiteni" az ivet, és amikor megint lila és azt mondja, hogy "Tangent to edge" (Érintő az élhez), kattints megint, hogy befejezd az ivet.
- Most már nincs más hátra, mint "kipucolni" a fölösleget a radirral
Az egész nem több, mint néhány másodperc. Szerintem teljesen fölösleges a koordinátákkal szenvedned; a SketchUpnak épp az a lényege, hogy ne kelljen, hanem mindent "helyben" meg lehessen csinálni. - Használd a mérőszalagot (Tape measure );
-
@gaieus said:
Lehet, de a magyar billentyűzeten nehézkes. Relativ és abszolut koordinátákat is megadhatsz. Ha valamit elkezdesz mozgatni és beirod, hogy <0;0;6> például, akkor 6 egységgel fölfelé fogja mozgatni (relativ mozgatás). Ha azt gépeled, hogy [0;0;6] például, akkor az X és y tengelyeken a nullához, a z tengelyen meg 6 egység magasra fogja tenni. Angol billentyűzeteken a pontosvessző helyett vesszőt kell irni.
Namármost itt van a gond, mert ahhoz, hogy a magyar billentyűzeten én ilyen zárójeleket irjak, mindenképpen kell a Ctrl billentyűt is használnom, az pedig itt a mozgatás esetében a másolást jelenti és kitörli, amit eddig beirtam.
Erre van ötletem több is - hátha működik, ki kellene próbálni:
-
A vágólapra kell helyezni egy ] karaktert, és azt a Paste - beillesztés ikonra klattyintva hátha végrehajtja a SU - mármint számunkra megfelelően, ugyanis ilyen helyzetekben látszólag két helyen van a fókusz egyszerre: az egérkurzoron, mivel azt mozdítva is reagál a program, ill. a beviteli mezőn, amely a billentyűzetet figyeli.
-
Írni kell egy scriptet, ami a program indulásakor átdefiniálja az ominózus karaktert nekunk tetsző billentyűre, a program bezárásakor pedig visszadefiniálja. Ezzel a megoldással az a faramuci, hogy ha szerkesztés közben pl. átváltunk alt+tab-al egy excel munkára, ott is úgy marad a billentyűzet.
-
Legjobb megoldás persze, amit Gaieus javallott: Billentyűzet váltás angolra. Ezt sokan nem szeretik, mert másképp van feliratozva az angol billentyűzet, mint a magyar - azonban a számok ugyanott vannak, tehát csak a szóbanforgó karakter helyét kell megjegyeznünk.
@gaieus said:
Egyébként itt a piros az X, a zöld az Y és a kék a Z tengely.
Elég sokáig matekot tanítottam, és ott a vízszintes az x, a függőleges az y, a harmadik tengely pedig a z. Emiatt aztán gyakran becsavarodok a SU-ban, és keresgélem, hogy akkor most hol is van a labda?
-
-
Hát igen, én is vacakolok az x/y koordinátákkal, mert az a térképi vetület, amelyet használunk (EOV = Egységes Országos Vetület) úgy adja az x/z koordinátákat, hogy az x = dél-észak, míg az y = nyugat-kelet (vagyis felcserélve).
Valamiféle plugin-on már én is agyaltam, csak megfelelően össze kéne szedjem a gondolataimat, hogy rendesen elmondhassam azoknak, akik meg is tudnák írni, hogy mit is akarok valójában.
Advertisement