Bútorkészítés
-
Sziasztok!
Volna pár kérdésem a sketcUp-pal kapcsolatban.
Először is tudni kell hogy bútortervezéssel foglalkozom az su azért tetszett meg, mert rém egyszerűen lehet vele tárgyakat(akár bútort is) rajzolni.
Közben olvastam, hogy annyira nem alkalmas kis tárgyak rajzolására, de ezt azért majd meglátjuk, nem tudom mit értett az illető kis tárgy alatt.
Szóval én AutoCAD-el rajzolok amivel meglehetősen pontosan lehet tervezni még 3D-ben is.
1.Első kérdésem is erre irányul hogy csak én vagyok béna még az SU-hoz vagy valóban nem lehet ezredmiliméterre dolgozni vele?
Meglehetősen maximalista vagyok és ezt még fokozza az is hogy acad-dal dolgozom.
2. A második kérdésem az hogy nem lehet megfogni a tárgyakat az egyik pontján és egy másik pontra illeszteni? Hogyan mozgatjátok a tárgyakat?
3. Honnan lehet megvásárolni az SU-t? Láttam több árat is mint pl. 495dollár meg volt vmi 900dollár körül is. Az angolom kicsit hiányos ezért érdeklődöm.
4.A következő kérdésem hogy mivel tud többet egy megvásárolt SU mint egy letöltött(pl. SU v7.0)
5.Kicsit problémásnak találom még ezt a letöltögetős dolgot amit Gaieus barátunk osztogat segítőkészen.
Ezt sem nagyon értem hogy egy meglévő program nem lát el minden feladatot hanem le kell töltögetni hozzá bizonyos kiegészítő funkciókat.Ez nagyon homályos...Első körben ennyi volna a kérdésem majd lesz még sok biztos, mert komoly szándékeaim vannak az SU-val.
Előre is köszönettel.
-
Kedves mdk01!
Ha nem is vagyok nagy ász a témában, némi segítséggel szolgálhatok.
1 Az SU 0,000000 pontossággal képes számolni, amit a Window - Model info menüponton tudsz beállítani a Units pont alatt a bal oldalon, abban a mértékegységben (inch, mm, cm stb.), amit megadsz itt. Bár nem igazán foglakozom a bútorkészítéssel, de maximum bútorlapokból készülő bútorok esetén tudom elképzelni az ezrednagyságrendű pontosságot, vagy leginkább gépalkatrészekben, de az egy másik oldal.- Ez alatt ha jól értem, arra gondolsz, hogyan lehet pl. síkokat vagy éppen oldalakat egymáshoz illeszteni, vagy adott esetben kényszerezni? Erre legalkalmasabb a "Face Style" menü, amiben akár drótvázlat szintjéig (X ray, Monochrome, ... Wireframe) jelenítheted meg a elkészült terved, és azt ott fogod meg, ahol éppen akarod. Természetesen azt a részt amit át kívánsz tenni, előtte ki kell jelölni. Ez hasaonló, mint a cad-ben alkalmazott, azaz két féle formája van. De nem teljesen csereszabatos a CAD alkalmazásokkal, mivel itt szinte teljesen szabadon mozogsz, de idővel bele lehet tanulni. Valahonnan én letöltöttem a felhasználói kézikönyvét a 6 verziónak, bár angolul íródott, de nagyon hasznos. Ami meg ott nincs leírva, azt itt kérdezem meg én is.
3.-4. Javaslom, először ismerkedj meg szerintem a free verzióval, a Pro tudomásom és a kézikönyv alapján animációkat tudsz exportálni, illetve elég sok Cad kiterjesztésű file-t kezel. Ebben azok tudnak pontos választ adni, akik ezzel rendelkeznek, és maradtam a free-nél. Ha úgy jobban tetszik, ami közvetlen a Google oldaról letölthető.
- Hogy elébe menjek, Jó magam az Inventort használom főleg, de lassan már belekeveredek, mert az Su-ban más adott funkcióhoz a billentyű parancs. No már most, egy tisztes Inventor 10 kb 3,5GB anyagot rakosgat fel az emberke gépére. Ennek 95%-a alkatrész, csavar, csapágy a jó Isten nem tudná miféle alkatrész és egyéb elemkönyvtár. Én ennek a harmadát ha használom, vagy éppen egyetlen egyet sem. Ezek a scriptek voltaképp olyan funkciókat hoznak életre, amik egyszerűen beilleszthetők a későbbiekben, és egyszerűen azt használod, amire szükséged van. Ha használtál már Linuxot, légyen az bármelyik fajta is (Suse, Red Hat, stb...) az is egy teljes rendszer, de amit még gondolsz, elveszel vagy éppen beleraksz. Ehhez hasonló az SU is. Jobban nem ecsetelném, próbáld meg magad.
Jaj, és amit az elejére kellett volna tennem. Mivel hobbi szinten faesztergályozással foglalkozom, így gyakorta előfordul, hogy kis méretben kell valamit megterveznem. Ezeket a tárgyakat legyegyszerűbben a Follow Me eszközzel lehet létrehozni. Tapasztalat, de leírva is olvashatod, hogy sok girbe-görbe csatlakozásnál, az SU nem hozza létre a kívánt felületet. Elképzelhető, hogy csak kizárólag erre az eszközre szorítkozik, és a Push/Pull eszköznél ez a probléma nem jelentkezik, de ki kell próbálni, mert ugye mint mindenhol, itt is a méret a lényeg. Illetve megfelelő helyen olvashatod rá a választ.
Végül, ajánlom még a különböző tutorialokat, vagy éppen a youtube népszerű csatornáját ha angolul is van a magyarázat, viszont sokszor a képek magukért beszélnek.
Ha végképp elakadsz, akkor viszont itt ez a fórum segítségnek.
Elnézést, hogy ilyen hosszan fogalmaztam, tudom, hogy a Nobel díjról is lemaradtam, nem is egyetemi székfoglalónak indult ez a hozzászólás, de remélem, tudtam segíteni.További sok sikert!
-
Szia Balázs és üdv a fórumon!
Na, akkor én is hozzáteszem a magamét (nem is annyira kijavítva, mint inkább kiegészítvea fentieket).
@mdk01 said:
Sziasztok!
Volna pár kérdésem a sketcUp-pal kapcsolatban.
Először is tudni kell hogy bútortervezéssel foglalkozom az su azért tetszett meg, mert rém egyszerűen lehet vele tárgyakat(akár bútort is) rajzolni.
Közben olvastam, hogy annyira nem alkalmas kis tárgyak rajzolására, de ezt azért majd meglátjuk, nem tudom mit értett az illető kis tárgy alatt.Igen, itt arról van szó, hogy a "Folow me" és az "Intersect" parancsok esetén, a nagyjából milliméteres felületeket a SU gyakran nem képes kialakítani. Általában az a megoldás, hogy ilyenkor felnagyítod a modellt mondjuk 10 vagy 100-szorosra, megcsinálod, amit akarsz, majd szépen viszakicsinyíted.
Amúgy igen nagy (kilométeres) dolgokkal is gondjai vannak.
Egyébként bútorkészítésre / -tervezésre kifejezetten ideális eszköz, szerintem. Ha már itt tartunk, van itt egy "Woodworking" fórum is, ahol - igaz, angolul - igen hasznos dolgokat találhatsz (utólagos engedelmedel hozzáadtalak ahhoz a felhasználói csoporthoz is).
@unknownuser said:
Szóval én AutoCAD-el rajzolok amivel meglehetősen pontosan lehet tervezni még 3D-ben is.
1.Első kérdésem is erre irányul hogy csak én vagyok béna még az SU-hoz vagy valóban nem lehet ezredmiliméterre dolgozni vele?
Meglehetősen maximalista vagyok és ezt még fokozza az is hogy acad-dal dolgozom.Ezt Medvegy pontosan elmagyarázta. Én centiméterben dolgozom, 3 tizedesjegy pontosság van beállítva, de lehet milliméterben is dolgozni és még több tizedesjegyig.
@unknownuser said:
- A második kérdésem az hogy nem lehet megfogni a tárgyakat az egyik pontján és egy másik pontra illeszteni? Hogyan mozgatjátok a tárgyakat?
A legfontosabb dolog, amit az elején meg kell szoknod (különösen, ha bármi CAD programmal dolgozol / dolgoztál előtte), hogy a SU-ban a rétegek (layers) nem választják el egymástól a dolgokat, vagyis minden "összeragad" és képtelen leszel külön mozgatni az egyes elemeket.
Ezért nagyon fontos - és a bútortervezésben kitűnően alkalmazható -, hogy ha egy elemet (pl. egy csaplással ellátott bútorlapot) megmodelleztél, jelöld ki az egészet és csinálj belőle "group"-ot ("csoportot") vagy komponenst. Ez utóbbi többet tud, és ha ugyanabból az alkatrészből több is van a modellben, mindenképp ezt használd! Ha egyet szerkesztesz belőle (pl. textúrát adsz neki), a többi ugyanúgy változik, vagyis időt/energiát spórolsz vele.
Namármost ha egy group-ot vagy komponenst bárhol megfogsz a Move-val vagy a Rotate-tal, simán tudod ide-oda mozgatni / forgatni.
@unknownuser said:
- Honnan lehet megvásárolni az SU-t? Láttam több árat is mint pl. 495dollár meg volt vmi 900dollár körül is. Az angolom kicsit hiányos ezért érdeklődöm.
Itt van a Google hivatalos eladói oldala. a $ 495 a helyes válasz, de nekünk Euróban van megadva (€ 331). Ha tényleg meg akarod venni a Pro verziót és valahol elakadsz, szívesen segítek - viszont én is azt javaslom, hogy játssz csak az ingyenes verzióval előbb, és ha valóban szükséged van a Pro-ra, csak akkor vedd meg. Még akkor is érdemes előbb a próbaverziót kipróbálni (egyszerűen telepítsd ré a Pro-t az ingyenesre) - ezzel 8 teljes órát dolgozhatsz, kipróbálhatod az exportálást, a LayOut-ot, mindent, aztán vagy megveszed vagy hagyod, hogy lejárjon a 8 óra, és a SU szépen visszaáll az ingyenes funkciókra.
Valójában még én sem "upgrade"-eltem a SU 6-ról a SU 7-re, és még mindig a béta licenszemet használom (érvényes valami március/áprilisig). Hehe... Naná, hogy nem Karácsony előtt fizetem ki azt a 100 dollárt vagy valami.
@unknownuser said:
4.A következő kérdésem hogy mivel tud többet egy megvásárolt SU mint egy letöltött(pl. SU v7.0)
Maga a program jelenleg csak annyiban, hogy tud exportálni 3D és 2D vektoros formátumokban, valamint hogyí lehet vele a SU 7-ben újdonságnak számító "dinamikus komponenseket" szerkeszteni (ez persze nagyon praktikus is lehet a bútortervezésben is) és a modellről excel (csv) és html formátumban "report"-ot exportálni (vagyis valami táblázatot, hogy miből menni van benne, esetleg mennyi az alkatrészek ára, meg ilyenek). Az alábbi linken ez ugyan még xml-ként van feltüntetve, és a béta változatban tényleg az volt, de a végleges változat valójában html-t exportál.
Ezenkívül jár hozzá még két, külön program, a "Style Builder", amellyel a SU 6 óta bevezetett, mindenféle grafikus stílusokat lehet gyártani (ezt amúgy lehet "kézzel" is, ha tudsz xml-ben programozni) és a "LayOut", amely valójában egy 2D prezzentációs és dokumentációs eszköz.
Animációt (valamint méretezett nyomtatást, meg még egy csomó mindent) a SU 6 óta az ingyenes változat is tud - a kézikönyv egy kissé le van maradva ebben a tekintetben. Itt van egyébként a teljes lista arról, hogy mi a különbség a kettő között.
@unknownuser said:
5.Kicsit problémásnak találom még ezt a letöltögetős dolgot amit Gaieus barátunk osztogat segítőkészen.
Ezt sem nagyon értem hogy egy meglévő program nem lát el minden feladatot hanem le kell töltögetni hozzá bizonyos kiegészítő funkciókat.Ez nagyon homályos...Ezek valóban csak kiegészítő funkciók. Megkönnyítik egye dolgok rutinszerű ellátását, meg ilyenek. Jobb is, hogy a SU megmarad inkább egyszerűnek, és mindenki inkább hozzáteszi a rengetek "plugin"-ból, ami neki kell / tetszik. Hiszen más programoknál is gyakran írnak ilyen kiegészítőket.
@unknownuser said:
Első körben ennyi volna a kérdésem majd lesz még sok biztos, mert komoly szándékeaim vannak az SU-val.
Előre is köszönettel.
Csak kérdezz nyugodtan. És szerintem ne vacakolj mindnféle CAD importokkal, mert ha megszokod a SU-ot, abban sokkal könnyebben tudsz majd pontosan dolgozni.
Advertisement