"Automatic Centerpoint Plugin" elemek összeigazításához
-
Kedves Gaeius!
Ha már úgyis kicsi a forgalom... Bár azt hiszem, ez csak időleges
Van valami egyszerű módszer két kör alakú tárgy pontos egymásba illesztésére, esetleg egy script?
Gondolok itt egy furat és azonos méretű csap egymásba illesztésére. Természtesen pontosan.
Éppen egy alkalmas szerkezetet tervezgetek, az SU-val gyorsabb lenne, és itthon is tudnám csinálni, de tele van klf furatokkal, beleillő csavarokkal egyetemben. Próbálkozom a tengelyeknek megfelelő (nyilakkal történő kijelölés) mozgatással, de eltelik egy kis idő, mire sikerül a helyére passzítanom. Ez még nem is lenne akkor probléma, majd belejövök, de van-e valamiféle biztos módszer két, egymástól aránylag távoleső furat koncentrikussá tételére? Gondoltam az vezetővonalakra(guide line), és azokat esetleg egy vonalba illeszteni. De gyakran kerülök olyan helyzetbe - vagy én választom meg helytelenül a nézőpontot -, hogy mindenhova illeszkedik a csap vagy csavar, csak oda nem, ahova kellene. Próbáltam konkrét példát keresni valahol, de erre vonatkozólag nem sikerült eleddig. Egy csípőből jövő tanács most segíthetne... Előre is köszönöm. -
Hát, ami azt illeti, volna egy ötletem erre. Van Jim Foltznak egy kitűnő kis scriptje, az "Automatic Center Point", amelyik (ha aktiválva van) minden egyes körhöz/sokszöghöz (itt ugyebár valószínűleg elsősorban körökhöz) automatikusan hozzárendel egy guide point-ot a kör közepéhez. Ezzel együtt már roppant könnyű a középpontot középponthoz igazítani. Íme, ahogyan működik:
- Aktiváld a plugint (ez egy amolyan on/off plugin) csupán egy gomb van hozzá (nekem a bal fölső sarokban épp):
- A pontos illesztés kedvéért a köröket mindig úgy rajzold, hogy valamelyik (itt a piros) tengely mentén húzd ki a sugarát (így majd a szegmensek is szépen illeszkednek):
- Ha megrajzoltad a köreidet - és mihelyst eszközt váltasz - megjelennek a középpontok:
(érdemes már ilyenkor komponenst csinálni belőlük, csak vigyázz, a 2x-3x kattintás a guide pontot nem jelöli ki - inkább a select-tel jelöld ki körbehúzással az egészet)- Figyeld meg, hogy még ha hengert (pl. furatot vagy csapot) csinálunk is belőle, a másik végére is tesz ezután guide pontot:
- Ezután a guide pontoknál "megragadva" a csoportot/komponenst, már könnyen mozgathatod. A könnyebbség kedvéért összekötheted a kettőt akár egy sima vonallal vagy egy "guide line"-nal (mint itt) és amikor elkezded ezen mozgatni, megjelenik az "on line" felirat - na ilyenkor nyomd le a Shift gombot és tartsd nyomva végig, míg oda nem érsz; ezzel "lezárod" a mozgást a vonalra és nem fog elcsalinkázni mindenfele:
Szerintem egy kis gyakorlással ez az egész szinte rutinszerűvé válhat. Ha ügyelsz arra, hogy a 2. pont szerint mindig következetesen a tengelyekhez igazítva rajzold a köreidet, akkor azzal sem lehet gond, hogy ha esetleg el kell forgatni valamelyik csapot valamelyik irányban. -
Köszönöm a segítséget és a scriptet.
E nélkül kissé nehézkesebb volt, mert a mozgatással próbálkoztam, megragadva egy végpontot. Mivel a Su 36 oldalú sokszögként kezeli a kört, ennélfogva igen nehézkes volt a beillesztés. Másodrészt pont ez az elfordulás volt a gond, de így már tényleg egyszerűbb.
Egyébként ezekkel a kiegészítésekkel az a problémám, hogy annyi van, mint égen a csillag...
Igencsak nehézkes megtalálni azt, mire is van szükségem.Még egyszer köszönöm a segítséget!
-
Hát igen, tényleg annyi van, mint égen a csillag! Nekem több is, mint (egyszerre) kéne, így amit épp nem használok az aktuális minkámban, azt "semlegesítem": az rb kiterjesztést átírom rbb-re (ilyen úgysincs), így nem töltődik be.
amúgy az alapbeállítás szerint 24 szegmensből áll egy kör, nem 36-ból!
-
Hííj, de jó, hogy erre rábukkantam! Most épp furatokat pászítgatni készülök. Súúbidubidúú!
Advertisement