sketchucation logo sketchucation
    • Login
    Oops, your profile's looking a bit empty! To help us tailor your experience, please fill in key details like your SketchUp version, skill level, operating system, and more. Update and save your info on your profile page today!
    🛣️ Road Profile Builder | Generate roads, curbs and pavements easily Download

Asztallábak beillesztése

Scheduled Pinned Locked Moved Magyar
    5 Posts 2 Posters 760 Views 2 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • M Offline
      medvegy
      last edited by

Kedves Mindenki!
      Ahogy merülök a programban, úgy kerülnek felszínre a számomra gondot jelentő problémák.
      Már a negyedik nekifutáson vagyok túl, de valami megint nem stimmel. Vagy én csinálom bonyolultan... 😳
      Ahogy a mellékleten is látszik, egy kis kiegészítőt próbáltam egy a rajzon láthetó esztergához illeszteni. a mértek valósak, tehát itt most méretezésről lenne szó.
      Viszont hiába jelöltem ki minden egyes síkot, és alkalmaztam a lapokon az intersect (with model) parancsot, nem mindenhol jött létre a metszet a felvett síkok és a lábak között. Vagy csak minden egyes lapon ezt külön kellett volna elvégeznem?
      A kimozdítás után pedig, miután vonalakkal összekötöttem a kívánt pontokat, hogy megkapjam a kivágni kívánt lapot ill. annak méreteit, mint ahogy látható, ha összekötöm a két párhuzamos sík éleit, a lezárásokat követően nem a teljes felületet zárom le egyszerre, hanem csak egy részét. Annyira nem zavar, pusztán csak a tény, hogy csak több vonal alkalmazásával tudom ezt megtenni. vagy erre is van valamilyen trükk?
      A harmadik problémám a mérésekkel van. Tudok hosszt mérni, minden mennyiségben, de szöget kijelezni, a hosszakhoz hasonlóan nem találtam. Vagy marad a szögmérő eszköz, megmérem, a VCB-ből feljegyzem magamnak, mint valami felirat, és valammely okból szükséges számomra, elhelyezem a rajzon, mint szöveget?

Eszterga.skp

Az igazi férfiak fával dolgoznak...

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • GaieusG Offline
        Gaieus
        last edited by

Szia Medvegy,

Nos, ami az első problémádat illeti, betoltam a lapokat a lábakhoz (úgy, hogy oda illeszkedjenek, ahova te is illesztetted őket), kijelöltem mindent (3x-os kattintással) és az "Intersect with model" parancsot használva sikerült minden egyes kis négyszöget létrehoznom (lásd a mellékelt modellt).

Ami a második problémádat illeti, nos, nem egészen (pontosabban egyáltalán nem) értem, miről van szó, ne haragudj!

A harmadik problémára Didier Bur-nek van egy kis pluginja: "dim_angle.rb", amelyet innen tölthetsz le: http://www.crai.archi.fr/RubyLibraryDepot/Ruby/em_arc_page.htm (ha még nem használtál pklugint, ez egy sima text file, amelyet a SketchUp Plugins mappájába kell pontosan ugyanezzel a névvel lementeni - vigyázz, nehogy valami Wordben vagy hasonlóban nyisd meg, hanem legfeljebb jegyzettömbben vagy valami hasonló text editorban).

Ezután a Tools menü alatt találsz egy "Angular dimension" menüpontot. Ezzel kattints először a szög egyik szárára, aztán a közepére, majd a másik szárára. Egy ívet rajzol és egy szöget rendel hozzá (lásd a csatolt fájlt). Viszont ez egy "Group" és nem dinamikus, mint a beépített dimension tool, vagyis ha változtatod a szöget, ez nem fog vele változni.

Eszterga.skp

Gai...

• M Offline
          medvegy
          last edited by

Kedves Gaeius!

Köszönöm ismételten segítséged, rögvest mellékeltem a kettes számú problémámat. A megértéshez talán annyi kiegészítést tennék, hogy egy fiókos kiegészítőt szeretnék gyártani a gépemhez, és valahol a neten kutakodva ráleltem egy ilyenfajta megoldásra. Elhelyeztem az egyes lapokat, abban a távolságban egymástól, ahogy a későbbiekben a fiókrészt, illetve a késtartókat akarom elhelyezni. Majd ezeket a Push eszközzel a kívánt vastagságra növeltem. Miután megtörtént a metszetek felvétele, az így nyert metszetek csúcsait alkalmas módon összekötöttem, hogy megkapjam a kivágni kívánt lap méreteit, amit kivágás után egyszerűen csak összeállítok. Teljesen őszintén a lábakat is úgy szerkesztettem meg hozzá, hogy a kívánt tárgymagasságot kapjam eredményül, ne utólagosan kelljen fúrni faragni, mert egy picivel magasabb-alacsonyabb lett...
          Mint ahogy az jeleztem, Inventorral dolgozok amúgy, de őszintén szólva néha - mint azt a tetős példa is igazolta - hamarabb elkészültem vele itt az Su-ban, mint ott, bár az tipikusan nem egy építészeti tervező program. Különösen tetszenek a 10x stb jellegű többszörözések pl. mozgatáskor 😉. Annyira, hogy a barátom - aki szabadidejében hobbiasztalos - eleddig a bútorlapos bútorait is ott tervezte, de nemrég lefőztem az Su-val, mert ő még csak a felénél tartott, amikor én már kész voltam a végeredménnyel. Persze voltak hibák benne, de már gyakorlatilag "látványtervnek" elment 😆 . Ez lenne az egyik ok, amiatt szükségem lenne erre a szögmérős megjelenítésre.
          Szia!

Eszterga.skp

• GaieusG Offline
            Gaieus
            last edited by

Hát, annak a két vonalnak a végpontjai nem egy síkon vannak, az biztos! Nézd meg az xyz koordinátákat (mellékelt file) és láthatod, hogy a z (magassági) koordinátát kivéve egyik sem stimmel. Ha ezt az asztal lábaival vagdostad ki, akkor azok nincsenek jól (oldalanként egy síkban) beirányozva.

Amúgy a tengelyek szerinti színezés ilyenkor is sokat segít! 😉

Eszterga.skp

Gai...

• M Offline
              medvegy
              last edited by

Kedves Gaieus!

Teljesen igazad van! 😳
              A vágás miatt tompaszög keletkezik a lábak végein, ez anno ütközött a kényszerezés során nekem is, csak régen volt, és bizony elfeledkeztem róla. Itt meg csak húzom, vonom, és már össze is állt.
              Köszi mégegyszer a segítséget!

• 1 / 1
              • First post
                Last post
              Buy SketchPlus
              Buy SUbD
              Buy WrapR
              Buy eBook
              Buy Modelur
              Buy Vertex Tools