Asztallábak beillesztése
-
Kedves Mindenki!
Ahogy merülök a programban, úgy kerülnek felszínre a számomra gondot jelentő problémák.
Már a negyedik nekifutáson vagyok túl, de valami megint nem stimmel. Vagy én csinálom bonyolultan...
Ahogy a mellékleten is látszik, egy kis kiegészítőt próbáltam egy a rajzon láthetó esztergához illeszteni. a mértek valósak, tehát itt most méretezésről lenne szó.
Viszont hiába jelöltem ki minden egyes síkot, és alkalmaztam a lapokon az intersect (with model) parancsot, nem mindenhol jött létre a metszet a felvett síkok és a lábak között. Vagy csak minden egyes lapon ezt külön kellett volna elvégeznem?
A kimozdítás után pedig, miután vonalakkal összekötöttem a kívánt pontokat, hogy megkapjam a kivágni kívánt lapot ill. annak méreteit, mint ahogy látható, ha összekötöm a két párhuzamos sík éleit, a lezárásokat követően nem a teljes felületet zárom le egyszerre, hanem csak egy részét. Annyira nem zavar, pusztán csak a tény, hogy csak több vonal alkalmazásával tudom ezt megtenni. vagy erre is van valamilyen trükk?
A harmadik problémám a mérésekkel van. Tudok hosszt mérni, minden mennyiségben, de szöget kijelezni, a hosszakhoz hasonlóan nem találtam. Vagy marad a szögmérő eszköz, megmérem, a VCB-ből feljegyzem magamnak, mint valami felirat, és valammely okból szükséges számomra, elhelyezem a rajzon, mint szöveget?
-
Szia Medvegy,
Nos, ami az első problémádat illeti, betoltam a lapokat a lábakhoz (úgy, hogy oda illeszkedjenek, ahova te is illesztetted őket), kijelöltem mindent (3x-os kattintással) és az "Intersect with model" parancsot használva sikerült minden egyes kis négyszöget létrehoznom (lásd a mellékelt modellt).
Ami a második problémádat illeti, nos, nem egészen (pontosabban egyáltalán nem) értem, miről van szó, ne haragudj!
A harmadik problémára Didier Bur-nek van egy kis pluginja: "dim_angle.rb", amelyet innen tölthetsz le: http://www.crai.archi.fr/RubyLibraryDepot/Ruby/em_arc_page.htm (ha még nem használtál pklugint, ez egy sima text file, amelyet a SketchUp Plugins mappájába kell pontosan ugyanezzel a névvel lementeni - vigyázz, nehogy valami Wordben vagy hasonlóban nyisd meg, hanem legfeljebb jegyzettömbben vagy valami hasonló text editorban).
Ezután a Tools menü alatt találsz egy "Angular dimension" menüpontot. Ezzel kattints először a szög egyik szárára, aztán a közepére, majd a másik szárára. Egy ívet rajzol és egy szöget rendel hozzá (lásd a csatolt fájlt). Viszont ez egy "Group" és nem dinamikus, mint a beépített dimension tool, vagyis ha változtatod a szöget, ez nem fog vele változni.
-
Kedves Gaeius!
Köszönöm ismételten segítséged, rögvest mellékeltem a kettes számú problémámat. A megértéshez talán annyi kiegészítést tennék, hogy egy fiókos kiegészítőt szeretnék gyártani a gépemhez, és valahol a neten kutakodva ráleltem egy ilyenfajta megoldásra. Elhelyeztem az egyes lapokat, abban a távolságban egymástól, ahogy a későbbiekben a fiókrészt, illetve a késtartókat akarom elhelyezni. Majd ezeket a Push eszközzel a kívánt vastagságra növeltem. Miután megtörtént a metszetek felvétele, az így nyert metszetek csúcsait alkalmas módon összekötöttem, hogy megkapjam a kivágni kívánt lap méreteit, amit kivágás után egyszerűen csak összeállítok. Teljesen őszintén a lábakat is úgy szerkesztettem meg hozzá, hogy a kívánt tárgymagasságot kapjam eredményül, ne utólagosan kelljen fúrni faragni, mert egy picivel magasabb-alacsonyabb lett...
Mint ahogy az jeleztem, Inventorral dolgozok amúgy, de őszintén szólva néha - mint azt a tetős példa is igazolta - hamarabb elkészültem vele itt az Su-ban, mint ott, bár az tipikusan nem egy építészeti tervező program. Különösen tetszenek a 10x stb jellegű többszörözések pl. mozgatáskor . Annyira, hogy a barátom - aki szabadidejében hobbiasztalos - eleddig a bútorlapos bútorait is ott tervezte, de nemrég lefőztem az Su-val, mert ő még csak a felénél tartott, amikor én már kész voltam a végeredménnyel. Persze voltak hibák benne, de már gyakorlatilag "látványtervnek" elment . Ez lenne az egyik ok, amiatt szükségem lenne erre a szögmérős megjelenítésre.
Szia!
-
Hát, annak a két vonalnak a végpontjai nem egy síkon vannak, az biztos! Nézd meg az xyz koordinátákat (mellékelt file) és láthatod, hogy a z (magassági) koordinátát kivéve egyik sem stimmel. Ha ezt az asztal lábaival vagdostad ki, akkor azok nincsenek jól (oldalanként egy síkban) beirányozva.
Amúgy a tengelyek szerinti színezés ilyenkor is sokat segít!
-
Kedves Gaieus!
Teljesen igazad van!
A vágás miatt tompaszög keletkezik a lábak végein, ez anno ütközött a kényszerezés során nekem is, csak régen volt, és bizony elfeledkeztem róla. Itt meg csak húzom, vonom, és már össze is állt.
Köszi mégegyszer a segítséget!
Advertisement