3D modellek Google Earth-be importálása.
-
-
Az itt szereplő videó kicsit kivágta a biztosítékot.
http://sketchupdate.blogspot.com/2007/06/adding-color-to-your-earth-snapshots.html
Remek megoldás, de még jobban örülnék ha fehérváron is ilyen minőségű lenne a térkép, vagy legalább olyan mint Pécsen,Veszprémben és Bp.-en. Veszprémet nem egészen értem miért kapott nagyobb felbontású fotót fehérvár meg nem, aztán itt van 60km-re. Pécset még megértem, mert egyes embereknek protekciójuk van , Bp. meg főváros.
Na sebaj majd egyszer nekünk is lesz szép GE. térképünk. Egyszerűbb lenne úgy rajzolni is, bár Geobéka remekül orvosolta a problémát.Ide szúrom ezt az oldalt még egyszer, mert a lap elején található videón én átsiklottam anno.[img][/img]
http://sketchup.google.com/support/bin/answer.py?answer=36241&topic=13681
Üdv.
-
Ez egy elég "ismert" technika (és a legelején ezért is kértem, hogy mutasd meg, hol is lenne az a suli), mert így, ezzel a megoldással (ha szép a kép) könnyedén az épület tetejére lehet húzni a GE-ben szereplő képet.
Ez lenne "elvileg" a GE elvárása a 3D modellekkel - vagyis mikor teljesen felülről nézed a GE-öt, akkor szinte beleolvadnak a környezetbe. Persze ezt tényleg csak akkor lehet megcsinálni rendesen, ha használható minőségű a GE kép.
Péccsel az a helyzet, hogy valami másfél évvel ezelőttig hihetetlenül rossz kép volt (sokkal rosszabb, mint Fehérváron; teljesen felismerhetetlen volt minden). Akkor voltak mindenféle újságcikkezések, hogy lám-lám Európa Kulturális Fővárosa, meg ilyenek, és még ezt sem tudják "elintézni" (mintha a Googhle hasraesne egy vidéki, magyarországi "kisváros" helyi potentátjaitól). Aztán végül felraktak valamit (egy 2007 téli képet), de azért persze nem az igazi;
- nem felülről van fotózva, hanem valószínűleg valami egyenlítő fölötti, geostacionárius műholdról, így az épületek "oldala" is látszik, de az északi oldalon az épület "alapja" nem
- csak a fotót frissítették, a terepet nem, így ha egyszer mégis sor kerül rá, lehet minden épületet újra áthelyezni
- a téli kép miatt marha hosszúak az árnyékok
- korábban a fotó el volt csúszva az utcahálózathoz (és a Google Térképhez) képest; most nem a valódi helyéhez, hanem ehhez az utcahálózathoz igazították, de valahogy a Térkép és a GE nem fedi továbbra sem egymást, úgyhogy gond van az ugyanazon dolgok megnézésével a kettőben
Vagyis az egész valami "szemkitolás" volt politikus módra. Lehet mondani, hogy itt van, tessék, de ha ezeket a dolgokat említi az ember, csak annyit kap, hogy "mi a fenét károgok, miért nem tudok örülni a szép eredményeinknek"?
Persze, tudom; "kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk!" És persze tényleg sokkal-sokkal jobb, mint ami volt (és gondolom, sokfelé örülnének, ha legalább ez lenne nekik)
-
Hát én ezeket nem is figyeltem, igazából nem is tudtam mit kellett volna figyelni.
Akkor Pécs is csak "kívülről" szép.
A suli tetejével amúgy sem sokat nyertünk volna mert az egésznek a teteje fekete kátránypapír.Tudom mert a tornaterem tetején fociztunk anno 13évesen(jó hülyék voltunk 10m magasan),de akkor az menő volt.ÜDv.
-
Na elakadtam.
Rajzolok egy ref. templomot és a kupola részét nem tudom hogyan lehet lemezzé alakítani.
Csatolom hogy érthető is legyen.Köszi
ref.temp._002.skp -
Ha azöok az ívek (egyenként) egy síkon volnának, nem tartana semeddig egy felóletet csinálni hozzájuk, aztán a Follow me eszközzel körbefuttatni, hogy meglegyen a kupola.
Sajnos azt kell mondjam, hogy itt nincs két olyan vonal, amely egy síkban volna, így aztán vagy szenvedsz azzal, hogy egyenként összekötöd az ívek végpontjait (nem olyan nagy macera azért) vagy újra kezded.
-
Nem értem milyen síkra gondolsz.
Most én csináltam vmit rosszul, vagy az épülettel van vmi? -
A leendő kupola átlós, íves szegélyei és az őket záró, az alapjukat képező négyezet átlói egy síkon kéne legyenek. (Ideális esetben). Nincsenek egy síkon, így vagy kézzel összefűzögeted az ívek végpontjait vagy újrakezded.
![Ez a felület jelüli, minek kéne egy síkban lennie. (a következő képen a "kupole" közepén látható kis kör felülete van kinagyítva)](/uploads/imported_attachments/6bsA_01.png "Ez a felület jelüli, minek kéne egy síkban lennie. (a következő képen a "kupole" közepén látható kis kör felülete van kinagyítva)")
-
Na csatoltam újra
Most már jó.
Körbe futtatni nem lehet vagy nem tudom hogyan gondoltad.
ref.temp._004.skp -
Valami ilyennek kellene ennek lennie? Ha igen, a közepén nem lehet kör!
Nézd meg a toronysisakot is - ott is a különböző ívek jobbra balra csámpáznak.
-
Ha nem lehet kör akkor nem lesz kör.
Nem egészen értettem miért csámpáznak a toronysisak íve mert egyetlen ívet forgattam körbe. Aután rájöttem hogy mikor kész volt a move-val felhúztam még fél métert az egész sisakot és ott mehettek el az ívek pár millimértert.
Csatoltam ismét.
ref.temp._006.skp
Már kezd csinosodni.Kupolát hogyan csináltad?
Follow me-vel?
Én is próbálkoztam de nem értem a logikáját vagy nem azzal kell megcsinálni.Köszi
-
A templom kupoláját igen, a Follow me-vel a to9ronysisaknak meg egy-egy (keskenyebb és szélesebb) felületét kézzel, aztán körbeforgattam 3-szor.
-
De, Csaba hogyan rajzolod meg a sisakot kézzel? Mit húzol, hova és mivel?
Probáltam a sisakot follow me-vel és hát...majd nem.
Próbáltam Folllow me-vel felhúzni a kupolát is és még az sem sikerült.
Nekem ez a follow me nem áll kézre egyelőre.
Videoba is rém egyszerű vonal mentén kihúzott felületeket mutogatnak.Köszönöm
-
Minden görbe szegmensekből áll és minden, görbék által határolt felület sík lapocskákból. Ezért aztán ezeket össze is lehet kötni kézzel (sokszor, egy egyszerűbb formánál gyorsabb, mint szenvedni egy olyan eszközzel, amelyik valamiért nem akar épp működni).
Jobb an látod az ívek mentén ezeket a végpontokat, ha jobb katt > "Explode curve", mert ilyenkor (ha a stílusban be van állítva), akkor kis göbök vannak ott. -
Egy lépésre voltam tőle.
Még figyeltem is hogy miért robbantottad fel az íveket szegmensé a kupolánál.
Gondoltam is erre a megoldásra, de én azt hittem hogy ezzel a megoldással lapokból összeállított szögletes kupolát fogok kapni.Most viszont nézegettem és ha kijelölöm a vonalakat és jobb klikk smooth akkor elsimítja.
Te is így csináltad ezt?Köszönöm
-
Gyorsabb a Ctrl+Eraser
Vagy kijelölöd az egészet > Jobb klikk > Soften/Smooth edges > és addig húzod a csúszkát, ameddig az összes vonal el nem simul. -
Csatolom az elmúlt 1,5nap termését.
Elég részletesre sikerült, majd meglátom textúrával mennyire tudom ezt kompenzálni.Nyugodtan mond ha van vmi hozzáfűzni valód.
Üdv.
Stadion_11.skp
-
Egyelőre jól néz ki. A közepén lévő textúrával gondjaid lesznek, ha így marad, mert ez a "villózás" a GE-ben is látszani fog, ha két felület egy helyen van. Legjobb lenne egy kicsit "följebb csalni" a valóságosnál.
Eszedbe ne jusson székeket tenni bele! Csak textúra! (Különben a büdös életben nem fogadják el)
-
A középső részt nem szeretném úgy hagyni, csak most textúrázásra vár és addig felraktam megmutatni.
Majd a középső részre dobok vmi textúrát ha még elbírja majd a méret.Üdv.
MOD:
Megfordult a fejembe a szék, de kb. 2mp alatt elvetettem.
Textúrázás nélkül is már túl nagyra nőne a mérete a modellnek.
Esetleg majd egy "különleges kiadás" címszó alatt megcsinálom egyszer de GE.-re már ez is bőven jó. -
Az rendben van, hogy teszel rá valami textúrát, de jelenleg ugyanabban a síkban van, mint az alatta lévő GE kép, és ha a GE-n is ugyanabban a síkban lesz, akkor villózni fog.
Advertisement