3D modellek Google Earth-be importálása.
-
Hát ha a Gmail fiókoddal csináltad ott a WareHouse fiókodat, akkor igen. Nekem már vagy három külőnböző van...
-
Hát én csak úgy bejelentkeztem a warehouse-ba hogy nem regeltem mert elfogadta a gmail-es felasználónevemet meg jelszavamat.
Csináltam azért egy 3. gmail-t a warehouse-nak, ne hogy már egyszerű legyen.Mind1 túl vagyok rajta és megnéztem azt a *.pdf útmutatót is amit linkeltél és minden sikerült.
Még rájöttem egy dologra és csak azért kérdezem, hogy igazold a feltevésemet.
Volt nem rég egy verseny ahol egyetemistákat versenyeztettek szerte a világon ki tudja legjobban megrajzolni az egyetemét.
http://infovilag.hu/hir-11294-magyar-egyetemek-google-earth-on.html
Itt jöttem rá, hogy ha vki letölti a gépére a google earth-szöt és egy, én általam elkészített *.kzm(jelen esetben az egyetemeket tartalmazó fájlt) fájl megnyit vele akkor az ő gépén a GE-be megjelennek azok a 3D-s modellek amiket én a *.kzm fájlba elmentettem.
Jól sejtem?
Javíts ki nyugodtan.
Ez már szinte utal a következő kérdésemre...
Hogyan tudok én létrehozni egy olyan *.kzm fájlt ami csak az én modelleimet tartalmazza?
Elmenteni még eltudom mert ott van fent a file menüben a mentés, na de mégis hogyan helyezem be?
Így esetleg olyat is lehetne hogy én nem kérem googel-s bácsikat, hogy ellenőrizzék a modelleimet, tehát nem kérem, hogy beleépítsék a modelleimet a GE.- programba, hanem saját részre csinálnék egy *.kzm fájlt amit ha én megnyitok a gépemen akkor megjelennek az én általam elkészített és elhelyezett modellek a földgömbön?
Szép hosszú kérdőmondat.
Ez utóbbi nagyon tetszene, nagyon felizgatódtam.
Na megpróbálok aludni.Jó éjt!
KöszönömÜdv.
-
Az egész tulajdonképpen roppant egyszerű. Megcsinálod a modelledet, majd elmented KMZ formátumban (File menü > Export > 3D model) valahol a gépeden. Aztán csinálsz egy másik modellt, azt is elmented ugyanígy stb.
Namármost, ha ezeket megnyitod a GE-ben, akkor a bal oldalon, a "Places" alatt a "Temporary places" mappában lesznek. Ott rákattintgathatsz mindegyikre, és akkor a GE "odaröpít" és láthatod az épületedet, de miután ez nem a webről, hanem a saját gépedről töltődik, csak te látod (illetve akinek elküldöd).
Namost a GE-ben az "Add" menü alatt van egy "Folder" parancs, amelyikkel tudsz egy olyan KMZ fájlt csinálni, amely tulajdonképp egy mappa.* Ebbe aztán egyszerűen belehúzkodod a 3D modelljeidet, majd ha akarod, jobb gombbal rákattintasz és a "Save place as..." utasítással el tudod menteni egyben.
Ugyncsak, ha a jobb gombbal kattintasz és a "Properties"-re mész, akkor ott mindenfélét hozzáadhatsz HTML formátumban (végső soron ezek a felugró kis abélakok a GE-ben sima böngészőablakok). Csatolok is egyet, hogy lásd, miről van szó (ebben most épp nincs 3D modell, de rakhattam volna).
*Valójában a KMZ fájl egy ZIP fájl és ha a kiterjesztést átnevezed, meg tudod nézni,mi van benne.
-
Köszi sikerült csak van egy olyan probléma hogy a modelleimet megint Denver mellé rakta.
Hogyan helyezed el a modelleket a megfelelő helyre?
-
@mdk01 said:
...van egy olyan probléma hogy a modelleimet megint Denver mellé rakta.
Pontoabban Boulder-be. Ott van a SkethUp fejlesztői központja.
Baloldalt alul van egy gomb a 7-esben, amelyet ha megnyomsz,kirak a "Location" fülre. Itt klikkeld ki a "Georefencing" kockát és úgy importáld a GE képet (snapshot).
-
Oké megtaláltam de hogy lesz ettől a modellem ott ahol én akarom és olyan helyzetben ahogyan szeretném.
Sikerült amúgy csak mivel Bp.-re váltottam most oda rakta.Köszi
-
- Indítsd el a Google Earth-öt és a SketchUp-ot.
- A SketchUp-ban NE legyen bejelölve a georeferencing (mert oda fog rakni).
- A GE-ben navigálj oda, ahol az épületet látod / építeni akarod. Teljesen függőlegesen nézzen lefelé és teljesen északnak álljon,ahogy látod a képet. Közelíts rá annyira, amennyire lehet (ésmég tisztán látod)
- Ezután nyomd meg a SU-ban a "Get current view" gombot
, ez importálja a képet a GE-ből. Pontosn a képen lévő, megfelelő helyre építsd a modellt. - Ha kész vagy, nyomd meg a "Toggle terrain" gombot
, ez bekapcsolja a 3D felületet. Ezen még függőlegesen el kell játszadoznot a modellel, hogy ne lebegjen vagy süllyedjen be a talajba. - Ha ezzel is kész vagy, nyomd meg a "Place model" gombot
, hogy azonnal elhelyezze neked a (saját) GE-ödön vagy a "Share model" gombot
, hogy feltöltsd a "3D WareHouse"-ba, ahonnan végül bekerülhet a GE hivatalos 3D rétegébe (ezt azért hosszadalmas elbírálás szokta megelőzni).
A 2. pont fontos, mert az ott beállított georefeencia fölülírja a GE-ből importált képet (amely viszont egyben megadja a helyet).
-
Alapból nem volt bejelölve és úgy értelmeztem a mondatodat hogy jelöljem "ki". Furcsáltam is de már mindegy.
Egyébként ha ki van jelölve, ha nem, akkor is arra a helyre rakja a modellt amit a listából kiválasztasz.
Most ott tartok hogy próbálom megemelni a házat mert az egyik sarka belelóg egy dombba 745mm-t(olyan dombba ami a valóságban nincs is).
1,5órája játszok vele hogy felemeljem és ******(nagyon) idegesítő hogy az istenért nem megy.
Forgatom a koordinátákat próbálok vonalat húzni(745mm hosszút) és annak a végéhez illeszteni a ház sarkát már a mérőszalagon is túl vagyok de nem.
Aztán eszembe jutottak az abszolút, relatív koordinátás megoldások. Átállítom angolra billentyűzetet, megtalálom a karaktereket is, aztán rájöttem, hogy minden irányba tudom koordinátákkal mozgatni a modellemet csak függőlegesen nem.
Erre van vmi megoldás/ötlet?Köszi
ui.:A dombról jut eszembe..., érdemes megnézni GE.-be a Lánchíd-nál lévő cunamit. Nem minden nap lehet ilyet látni.
-
@mdk01 said:
Oké megtaláltam de hogy lesz ettől a modellem ott ahol én akarom és olyan helyzetben ahogyan szeretném.
Sikerült amúgy csak mivel Bp.-re váltottam most oda rakta.Köszi
Közben rájöttem hogy a fentit miért kérdeztem...
Két topik között vergődtem csak ez úgy néz ki nem volt elég egyértelmű.
Szóval úgy szeretném elhelyezni a modellemet ahogy azt a "SU modellek internetes megjelenítése" topikban kérdeztem, hogy a szinteket váltogatjuk.
Külön-külön megy nekem is, ugye az egyik a "current view" féle utóbbi megoldás és van a "3d export" megoldás ahol csak úgy berakja vhova a földgömbbön a modellemet.
Most megpróbálom koordinátával meghatározni 3d exportban a modellem helyét, meglátjuk mi lesz. -
Koordinátás meghatározás nem jött össze,de....
Szóval kicsit szórakoztam a GE.be való beillesztéssel és rájöttem ha a "current view" után nem a "place model"-t nyomom hanem a "3D exportot" akkor a modell arra a helyre kerül ahol a "current view" után meghatároztam, a "3D exporttal" pedig külön-külön hivhatom be a *.Kmz fájlokat.
Szóval ez a része rendben van, de magasságba még mindig nem sikerült elmozgatnom a modell-t. -
Lehet, hogy oda van "ragadva" valamilyen felülethez. Csinálj belőle "group"-ot (ha még nem csináltál),kattints a jobb gombbal és nézd meg, hogy a felugró menüből elérhető-e az "Unglue" parancs. Ha igen, nyomd meg.
Fölfelé mozgathatsz amúgy, ha a mozgatás elkezdése után megnyomod a fel vagy le nyilat a billentyűzeten (mindenképp állítsd visza eredeti helyzetébe a koordinátákat előbb).
-
Csináltam belőle group-pot és úgy jó lett meg amúgy mindegyik szintből és nem ragadnak össze.
Először komponenst csináltam belőle, de azt nem jeleníti utána meg GE.-ben.
Szóval jó lett köszi. -
Azt is meg kellett volna jelenitse pedig!
-
@gaieus said:
Ha aktiváltad a "Google toolbar" (View menü > Toolbars), akkor azután, hogy megfelelően elhelyezted az importált GE képre,meg mindenfélét szépen megcsináltál,amit kell, a "Share model" gombbal
tudod megnyitni azt az ablakot, amelyen keresztül fel tudod tölteni a 3D Warehouse-ba.Ehhez kell legyen Google fiókod (ott tudsz csinálni egyet pillanatok alatt) és a Sketchupból be kell jelentkezned hozzá.
Itt van a "Modeling guide" (pdf fájl - angolul persze) és itt van egy rövid leirás arról, hogyan is kell mindezt csinálni.
Úgy néz ki, hogy én is elkezdek komolyabban modellezni a GE-re (csak lenne több időm ), úgyhogy csinálok majd valami útmutatót magyarul is.
Szia Csaba!
Én is szeretnék belemászni a GE-be, csak kevés az angolom.
Tudnál nekem kicsit segíteni miknek kell megfelelni, hogy feltöltsék a modellemet?
Sok szép épület van itt Fehérváron és még egyetlen egy sincs fent GE.-n.
Remélem nincs tól sok megkötés.
Holnap azért én is belerágom magam egy kicsit az angol részbe, de most már nincs rá erőm.Előre is köszi.
Üdv. -
Még hogy nincs Fehérváron 3D épület??? Itt vannak pl. Gergőnek ("geobéka") a modelljei:
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=9813fe1036f9f22bd5841b48c4e27809
(igaz, ő is pécsi... )De persze, OK. Válassz ki egy (kezdetnek talán "könnyű") épületet, és belevághatunk. Igazából nem nagy ördöngösség (néha többet kell vacakolni a képszerkesztéssel a textúrához, mint a modellezéssel).
-
Szia!
Ma sem sikerül belemászni az angolba, mert most értem haza.Na majd holnap.
Csatoltam egy suli modelljét.Azért választottam ezt mert ide jártam és mert egyszerű, meg szerintem szép épület.
Ezzel a modellel kapcsolatban tettem fel a kérdésemet a másik topicban is mert mint látszik a suli egész homloka homorú alakú. Először próbálkoztam a hagyományos push/pull módszerrel, de nem sikerült majd megoldottam máshogy.
A suli tetején az ereszecsatornánál ahol ki van húzva a tető, a sarkokon látszik, hogy nem túl szép, mert nem tudtam az ív vonalát követni mikor oldalra hoztam ki. Erre van vmi egyszerű ötleted, hogy lehet szépen megcsinálni?
A másik hasonló jellegű probléma a modell hátsó részén van(tornaterem) ahol a tető lejt.Itt sem sikerült túl szépen kihúzni a tetőt, mert a kihúzott résznél nem folytatja a lejtést.
Ezekkel a hibákkal elmenne még GE.-be?Geobékának szépek a modelljei, viszont nincsnek bent a GE.be ha jól sejtem csak a warehouseba van fent.
Üdv.
Május 1. Ált.Isk. -
Itt egy kép a suliról is.
-
Hát én ennek leginkább úgy állnék hozzá, hogy ezt a homlokzatot egy ívvel kezdeném már eleve az alaprajzon.
Aztán szépen fölhúznám a PushPullal a megfelelő magasságra (na, itt az arányok teljesen mások lesznek most) az oldalszárnyakig, ott húznék két vonalat és a közepét még magasabbra...
És innen az Offset tool az, amivel továbbléphetünk:
A szárnyaknál csak három oldalt "offset"-elünk (ehhez előre ki kell jelőlni őket, de aztán össze is kötni, hogy adjon felületet)
Végül egy kis PushPull, majd egy kis pucolás itt-ott és kész is vagyunk.
A tornateremnél nem is a PushPull-t használnám (már ha zavar az a kis szögeltérés), hanem megrajzolnám azokat a vonalakat kézzel, esetleg egy segédvonal segítségével. Pillanatok alatt megvan, és kevesebbet kell vele vacakolni, mint ha kiigazítanám a PP-lal készített tetőt.
A másik oldalon kész is van és ragyogóan néz ki.
a PP-lal az is a gond, hogy aztán sok pucolni való marad utána. -
Szia!
Az elejét én is így kezdtem(alaprajz,kihúzás),viszont az offset-et még nem ismerem.Na majd gyakorlom.
A tornateremnél arra gondoltál hogy meg kell rajzolni függőleges metszetbe a tetőt majd hosszába kihúzni? Nekem most ez ugrott be ahogy olvastam a hsz.-et.
Csak azért tettem rá egy kis lejtést, mert a valóságban is így van persze egyáltalán nem fontos dolog.Köszönöm.
-
Én egyszerűen visszatroltam a PushPul-lal, amit kihúztál és kézzel megrajzoltam. Ha eleve máshogy kezded (fölfelé sem emeled meg eleinte), akkor ott is használható az offset, csak persze a lejtő két felét külön kell kezelni.
Advertisement